Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 december 2021, 13:01 uur | Bericht #497636

Staten VS zwaar getroffen door tornado's, zeker zeventig doden in Kentucky

Tornado van 10-11 december 2021
De tornado's en het extreme noodweer hebben in de Amerikaanse staat Kentucky aan tientallen mensen het leven gekost. Gouverneur Beshear van de staat zegt dat het dodental nu al boven de zeventig ligt.

Hij spreekt van de meest verwoestende tornado uit de geschiedenis van Kentucky en heeft de noodtoestand afgekondigd, waardoor er extra geld vrijkomt voor noodhulp. De tornado was actief in een gebied van ruim 350 kilometer lang, bijna 57.000 mensen zitten zonder stroom.

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2409067-staten-vs-zwaar-getroffen-door-tornado-s-zeker-zeventig-doden-in-kentucky

De tornado's trokken 's nachts een zeer lang pad, voornamelijk over de staat Kentucky in het midden van de VS. Op dit pad lag ook de stad Mayfield, in deze stad vielen de meeste slachtoffers. Het feit dat de tornado 's nachts overtrok, maakte dat het vrijwel onmogelijk was om deze tornado aan te zien komen. Alleen de neerslag- en dopplerradar lieten duidelijk zien dat er een tornado aanwezig was. Een dopplerradar wordt gebruikt om rotatie van een tornado te herkennen.

De supercel overleefde een tocht van maarliefst 950 km, de tornado trok een schadespoor van 350 km. Ter vergelijking, 950 km is van de Spaans-Franse grens naar Brussel, en 350 km is van Zeeuws-Vlaanderen naar Groningen.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 december 2021, 23:01 uur | Bericht #497638

Analyse historische tornado van december 2021

Tornado 10-11 december
 
  • 90+ slachtoffers, daarmee in top-10 dodelijkste tornado's sinds 1950
  • Schadepad was 350 km (vergelijkbaar met Zeeuws-Vlaanderen - Groningen)
  • Brokstukken werden wel tot 10 km de hoogte in gezogen
  • Supercel legde 950 km af in 11 uur
 Brokstukken kwamen tot 10 km (30.000 voet) in de lucht.
Linksboven zie je de reflectiviteit (meest vergelijkbaar met neerslagradar). Rechtsboven zie je doppler, dat is een radar die ziet in welke richting druppels bewegen.
Linksonder zie je een blauwe afdruk, dit is de radarpulse die niet terugkeert door complexe reflectie in brokstukken. De ronde blauwe vlek zijn de brokstukken. Rechtsonder zien we de grootte van de objecten in de lucht, de rood-roze kleuren laten de brokstukken zien.
Tijdens La Ninã is de kans op een tornado tijdens de winter duidelijk groter. Dit past bij de huidige situatie omdat we nu een La Ninã hebben. De invloed van El Ninõ en La Ninã is in de VS groter dan in Europa.
Hier zie je aan de grond goed waar de tornado overgetrokken is. Op satellietbeelden is dit zelfs nog te zien!

Een aantal van de slachtoffers viel in een loods van een kaarsenfabriek waar ze op dat moment aan het werk waren. Werknemers vertellen dat ze wilden vluchten toen het tornado-alarm afging. De manager dreigde werknemers te ontslaan als ze weg zouden gaan i.v.m. het tornadogevaar. Een vergelijkbaar verhaal is ook ter oren gekomen van een Amazon distributiecentrum. Er vielen 6 doden bij het Amazon-distributiecentrum, 8 van de 100 werknemers van de kaarsenfabriek overleefden dit helaas niet.

https://edition.cnn.com/2021/12/16/us/mayfield-candle-factory-lawsuit-tornado/index.html
https://www.commondreams.org/news/2021/12/12/inexcusable-amazon-under-fire-after-warehouse-collapse-kills-least-six
 

Warmterecords 10 december
Naast een tornado werden er ook warmterecords gebroken. Dit had alles te maken met een lagedrukgebied dat zich uitdiepte tot 969 hPa. Dit lagedrukgebied kende aan zijn warme zijde een sterke toevoer van warme lucht, en aan de koude zijde stroomde vanuit het noordwesten koude lucht binnen. In het warme gebied stond een sterke wind (een nucturnal low-level jet) welke zeer warme lucht aanvoerde (extra voeding voor de supercel met de tornado).


\
Bij de X ligt Mayfield, hier was de meeste schade van de tornado. Deze weerkaart is enkele uren nadat de tornado overtrok, dus het koufront is al wat verder gevorderd. De rood/blauwe lijnen geven de temperatuur op 850 hPa aan, de zwarte lijnen geven de luchtdruk aan de grond aan.
  Animatie warmterecords: http://coolwx.com/record/usamovie.week.php

| Gewijzigd: 16 december 2021, 23:04 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 december 2021, 23:35 uur | Bericht #497639

15 december wederom extreem weer in de VS

160 km/u windstoten veroorzaken zandstorm


Het rozige gebied is allemaal zand, onderdeel van de zandstorm. Bron afbeelding: Dakota Smith

Opnieuw een snel uitdiepend laag, actuele tussenstand is een luchtdruk van 969 hPa in de kern. Rond dit uitdiepend laag nam de wind snel in kracht toe. In combinatie met zeer droge condities zorgde dit voor een grote zandstorm in het midden van de VS.

Voorafgaand aan de ontwikkeling van deze storm waren er al waarschuwingen uitgegeven voor storm, onweer & tornado's, natuurbranden (gevolg van de wind) en sneeuwval.
 

Inderdaad hebben we ze allemaal gezien, waaronder tornado's. Dit keer waren de tornado's niet bijzonder dodelijk, maar wel bijzonder noordelijk. Het is zeer zeldzaam dat er in de noordelijke helft van de VS in december tornado's voorkomen. Dit kwam door de uitzonderlijk warme lucht die vanuit de Golf van Mexico naar het noorden werd gebracht.
 

Satellietbeelden
De animaties van de satelliet zijn adembenemend mooi (en zeer zeldzaam). De gele kleur in de onderste animatie is zand, je ziet goed hoe de zandstorm vanuit het niets opsteekt.
 

Zandstorm 15 december
Aan de grond zag de aankomst van de zandstorm er indrukwekkend uit. Kleine zandstormen komen vaker voor in de VS, maar in het midden van de VS zijn ze zeldzaam en zelden zo groot. Door de sterke wind zijn er ook een aantal natuurbranden opgelaaid.
 

Der-echo en tornado
Er was ook een der-echo, een zeer lange squall line wel honderden kilometers lang was. Op deze squall vonden we onweer en tornado's (zelden zo noordelijk dus). Een QLCS tornado betekend een tornado op een "Quasi-Linear Convective System". Dat is dus een tornado op een squall. De meeste tornado's komen niet voor op een squall dus is er een aparte naam voor QLCS tornado's. Je ziet hieronder ook goed hoe lastig het is om een nachtelijke tornado te spotten.
 

Bijltjesdag voor warmterecords
En uiteraard sneuvelden er ook talloze warmterecords. Aan de warme zijde steeg de temperatuur tot 24-25°C (75°F). Dagrecords werden massaal gebroken.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 december 2021, 16:17 uur | Bericht #497650

Tornado's 10-11 december blijken EF-4

Na analyse van de schadebeelden is een inschatting gemaakt van de intensiteit. Daarmee komen ze op een EF-4 uit. 

EF4:
Geschatte windstoten: 267-322 km/h
Waargenomen schade: Verwoestende schade.

De bast van de bomen wordt weggevaagd. Auto's worden de lucht in geblazen. Stevige huizen worden vernield, gebouwen met slechte fundering worden weggeblazen, treinen worden van de rails geblazen, schuren met de grond gelijk gemaakt.


Verder is er meer informatie over het pad, waarschijnlijk is de tornado tijdelijk teruggetrokken, want er zijn twee aparte schadesporen, met een 25km gat tussen de sporen. Daarmee worden de lengtes 80 mijl of 129 km, en het tweede spoor 165 mijl of 267 km. Dit is nog steeds bizar als je het vergelijkt met de afstanden in de Benelux.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 december 2021, 23:17 uur | Bericht #497731

Welkom in de VS: 70 en 99 tornado's bevestigd bij twee tornado-uitbraken

In de nacht van 10 naar 11 december werden er al 70 tornado's bevestigd, deze uitbraak brak het record voor meeste tornado's bij severe weather in december. Dit record bleef slechts 5 dagen overeind, want op 15 december volgde een tweede tornado uitbraak (incl. zandstorm).

Deze tweede tornado-uitbraak brak opnieuw het record. Bij deze severe weather outbreak werden maarliefst 99 tornado's bevestigd. De storm van 15 december was overigens ook de zwaarste storm voor het binnenland van de VS sinds 2004.

Hieronder beelden van Mayfield (EF4 tornado van 10 december).
Hiermee haalt december het totaal aantal tornado's in 2021 fors omhoog. Tot dusver was het namelijk een vrij rustig seizoen, met tijdens de piekmaanden april, juni en juli juist minder tornado's dan normaal.

Zwaarste tornado's van 2021
Tot mijn verbazing zie ik zelfs dat de tornado van Tsjechië één van de sterkste tornado's van 2021 is geworden. Incidenteel kan een Europese tornado zich meten met de grootsten in de VS. Ik moet er wel bijzeggen dat de tornado in Tsjechië één van de zwaarste was sinds 2001, zo vaak komen EF4 tornado's dus niet voor in Europa.

Lees terug over Europees noodweer (juni 2021): www.onweer-online.nl/forum/topic/47711/tornado-tsjechi-noodweer-centraal-europa-juni-2021/
 
Georgia (VS)EF426 maart
Moravië, TsjechiëEF424 juni
Missouri (VS)EF410 december
Kentucky (VS)EF410 december
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 73 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 73, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden