Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 december 2021, 17:11 uur | Bericht #497651

Categorie 5 cycloon treft Filipijnen

Rai kwam donderdag aan land op Siargao, een oostelijk gelegen eiland. De orkaan bereikte windsnelheden tot 195 kilometer per uur gepaard met een grote hoeveelheid regen. Ruim 300.000 mensen moesten vanwege het noodweer hun huis verlaten. De orkaan, lokaal ook wel Odette genoemd, is inmiddels in kracht afgezwakt en trekt via het westelijke eiland Palawan richting Vietnam.

Het dodental als gevolg van de orkaan Rai op de Filipijnen is opgelopen naar zeker 31. De orkaan heeft vooral in zuidelijke en centrale regio's een spoor van vernieling achtergelaten.

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2409951-zeker-31-doden-in-filipijnen-door-orkaan-rai

Tyfoon Rai (regionale naam voor tropische cycloon) trok over Bohol, Cebu en Negros. Gedurende de tocht over de Filipijnen nam de intensiteit af door interactie met het ruwere landoppervlak (vergeleken met de vlakke zee). De grote stad Cebu City is een miljoenenstad in het pad van de tyfoon.

Algemene naam: Tropische cycloon
Regionale naam Atlantische oceaan & westkust VS: Orkaan
Regionale naam Stille oceaan: Tyfoon
Dit zijn allemaal synoniemen van elkaar, ze beschrijven eenzelfde storm.

(Wist je dat gewone lagedrukgebieden boven Europa ook cyclonen heten, dit heet dan een extratropische cycloon. "Extra" betekend hier "buiten", dus een cycloon buiten de tropen.)


Op de satellietbeelden zagen we prachtige golfbewegingen in de wolken. Dit komt doordat de lucht in het midden van de cycloon snel stijgt en daarmee tegen de bovenkant van de troposfeer aan stoot. Daarmee komen er golfbewegingen in het "dak" van de troposfeer. Dit is vergelijkbaar met golven in een vijver (een golf die vanuit één punt naar buiten beweegt). Torenhoge onweersbuien "stoten hun hoofd" aan de bovenkant van de troposfeer. Die golven zie je goed op onderstaand satellietbeeld:
 

De torenhoge onweersbuien herken je overigens ook als grijs/witte puntjes die continu ontstaan en dan weer opgenomen worden in de cycloon.
 
 

Het vervolg
Momenteel trekt de tropische cycloon weer over zee, en neemt hier aan kracht toe. Momenteel is er weer sprake van een categorie 4, nadat hij was afgezwakt door de tocht over de Filipijnen. De cycloon koerst richting Vietnam, maar zal voor de kust afbuigen, en al afgezwakkend Hainan (Zuid-China) aandoen.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 december 2021, 00:09 uur | Bericht #497656

Rai: meest dodelijke Tyfoon sinds 2017

Minstens 169 doden door Tyfoon Rai op de Filipijnen. (Bron: Manilla Bulletin)

Van NOS.nl
Het dodental als gevolg van de orkaan Rai op de Filipijnen is opgelopen tot 146. De orkaan heeft grote verwoestingen aangericht en hulpverleners zijn nog aan het zoeken naar overlevenden.

Het dodental kan nog oplopen, zegt gouverneur Arthur Yap van het zwaar getroffen eiland Bohol. Hij heeft tot dusver met 33 van de 48 burgemeesters van het eiland contact kunnen leggen. Over het dodental in de rest van de gemeentes is nog niets bekend. Op het eiland, met een bevolking van 1,2 miljoen mensen, zijn de lichamen van 72 mensen gevonden. Een vlucht over het eiland overtuigde Yap ervan dat de verwoestingen gigantisch zijn en dat er nog veel meer mensen moeten zijn omgekomen.

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2410127-minstens-146-doden-na-orkaan-filipijnen-hoger-dodental-gevreesd

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 120 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 120, lezen 6 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden