Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2022, 18:13 uur | Bericht #497895

Berichtgeving storm Corrie


Bron afbeelding: OnweerOnline

Morgen krijgt de Benelux te maken met onstuimig weer. Dit weer wordt veroorzaakt door een uitdiepende depressie die op dit moment noord van Schotland ligt. Deze depressie de komende 24 uur over de Noordzee zuidoostwaarts om morgenmiddag boven het oosten van Duitsland aan te komen. Aan de (zuid)westflank van dit laag staat langgerekt windveld uit het noordwesten die in de tweede helft van de nacht Nederland bereikt. Dit windveld trekt morgen langzaam naar het noordoosten waarmee het in betekenis afneemt

De meeste wind komt morgen in het westen en noordwesten van Nederland te staan. Langs de gehele westkust van Nederland, het IJsselmeergebied, de westelijke Wadden (Texel, Vlieland en Terschelling), het (zuid)westen van Friesland en Flevoland staat morgen een tijdlang een NW 8 bft. Langs de Noord-Hollandse kust, de Westelijke Wadden en het IJsselmeergebied is er mogelijkheid op een noordwesterstorm, NW 9 bft. Op de westelijke Wadden is zelfs een (kortstondige) NW 10 bft mogelijk. Landinwaarts staat er met NW 5-7 bft minder wind en afhankelijk van de exacte koers van de kern van de depressie staat er morgen in Groningen tijdelijk nauwelijks wind. Hier trekt dan namelijk mogelijk de kern van de depressie over.


Verwachting windkracht volgens Harmonie voor morgenochtend 9:00 uur. Bron afbeelding: Weerplaza

Naast de hoge windkracht hebben we ook te maken met forse windstoten. De westelijke kustprovincies het IJsselmeergebied, de westelijke Wadden, het (zuid)westen van Friesland en Flevoland hebben morgen te maken met windstoten van 90 tot 110 km/uur. Tijdens het hoogtepunt van de storm, grofweg tussen 8:00 en 11:00 uur, kunnen er langs de Noord-Hollandse kust, de Westelijke Wadden en het IJsselmeergebied zelfs windstoten van 110 tot 120 km/uur voorkomen. Landinwaarts komen windstoten van 75-90 km/uur voor.

De bovengenoemde regio’s kunnen nog wat veranderen. Zo kan het gebeuren dat door een kleine koerswijzing van de depressie bepaalde regio’s meer of juist minder wind krijgen dan nu de verwachting is.


Verwachting windstoten volgens Harmonie voor morgenochtend 9:00 uur. Bron afbeelding: Weerplaza

Naast de wind hebben morgen ook te maken met veel bewolking en periodes met regen of buien. In de (vroege) ochtend kan er in het uiterste oosten ook nog wat natte sneeuw voorkomen. De grootste kans op zon is morgen weggelegd voor het noordoosten en later ook voor het noordwesten.  
Een ander aandachtspunt is de kans op hoogwater.

Door de windrichting, NW, wordt er veel water richting de Nederlandse kust gestuwd. Dit gaat volgens Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat de Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen zo goed als zeker sluiten. Ook is de kans op de sluiting van de Oosterscheldekering en Ramspolkering aanwezig.
 

Waarschuwingen KNMI:
Het KNMI heeft code oranje uitgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Waddengebied en IJsselmeergebied. Elders geldt code geel. 

| Gewijzigd: 30 januari 2022, 18:22 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 januari 2022, 14:19 uur | Bericht #497900

Schip in de problemen op de Noordzee

Er heeft op ruime afstand van de kust bij Katwijk aan Zee een botsing plaatsgevonden tussen een vrachtschip en een olietanker. De bemanning van de schepen is inmiddels gered met helikopters. De schepen lagen voor anker, maar door de stormcondities op zee hield het anker het niet. De situatie aan boord van de olietanker lijkt stabiel.

29 en 30 januari al stormachtig in het noordoosten
Het was de afgelopen dagen al stormachtig in het noordoosten. In Drenthe, Friesland en Groningen is helaas ook schade te betreuren. Door het hoge water is er ook wat zandafslag aan het strand/duinen. Kusterosie kan vrij snel gaan tijdens een storm, na een storm duurt het enige tijd voordat het strand er weer normaal bij ligt (weer een evenwicht heeft gevonden tussen sedimentatie en erosie). Sedimenteren is het aanbrengen van bijv. zand, erosie is het wegslaan van bijv. zand.
 
Hoogwater komt steeds dieper landinwaarts door lange-afstands-scheepvaart
Ook in de Duitse bocht kwam het tot hoogwater, de wind blaast wat water weg aan de andere kant van de Noordzee, en stuwt het juist tegen de Waddeneilanden. De monding van de rivier de Elbe werkt als een funnel, en in combinatie met een diepere Elbe kan het stormwater steeds dieper de rivier opkomen, en zo liepen kleine delen van Hamburg onder water. Het uitbaggeren van bijv. de Elbe zorgt ervoor dat het stormwater steeds dieper landinwaarts kan komen. Het uitdiepen van rivieren (i.v.m. steeds grotere vrachtschepen) zorgt voor steeds hogere vloedstanden, dit geldt ook voor de Westerschelde i.v.m. de haven van Antwerpen.
 
Vandaag: tot 110 km/u aan de kust van Noord-Holland
De zwaarste windstoten zagen we vanochtend in Noord-Holland. IJmuiden heeft 110 km/u gemeten, en tussen Den Helder en Texel werd 108 km/u gemeten. In tegenstelling tot eerdere dagen was het in het noordoostsen nu juist rustiger.
  | Gewijzigd: 31 januari 2022, 14:20 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 januari 2022, 14:27 uur | Bericht #497901

Code geel tot vanavond van kracht voor westelijke provincies


Wie is Corrie?
Corrie is één van de namen die het KNMI heeft ingevoerd samen met Ierland en Groot-Brittannië. Corrie is een Nederlandse inzending. Corrie van Dijk was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964.Bron afbeelding: Weerplaza
  | Gewijzigd: 1 februari 2022, 10:13 uur, door Lako
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 januari 2022, 14:58 uur | Bericht #497902

Waterkeringen sluiten vanwege combi storm & springvloed

Rijkwaterstaat heeft vanochtend bijna alle stormvloedkeringen moeten sluiten vanwege het verwachte hoogwater. Toevallig valt de opstuwing van de storm nu samen met een springvloed, en hierdoor moeten vele waterkeringen sluiten. Dit is om ongemak te voorkomen, de waterkeringen kunnen de verwachtte waterstand ruim aan.

Rijkswaterstaat is van plan de Oosterscheldekering rond 10.30 uur te sluiten, laat een woordvoerder weten. Naar verwachting is de kering dan om 12.00 uur helemaal dicht. De stormvloedkering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland is de grootste van Nederland. Het Zeeuwse Deltawerk wordt gesloten als het waterpeil hoger is dan 3 meter boven NAP. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat ongeveer een keer per jaar.

Naar verwachting gaan de Haringvlietsluizen in de loop van de ochtend ook dicht. Bij de Ramspol, een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, spant het er volgens Rijkswaterstaat nog om, afhankelijk van de wind. Enkel de Maeslantkering bij Rotterdam blijft waarschijnlijk open, zei Deon Slagter namens Rijkswaterstaat vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
 Een kijkje in de machinekamer van de Oosterscheldekering, waar talloze reserve motoren liggen, zodat de kering ook bij storingen dicht kan gaan.

Slagter, voorzitter van de landelijke coördinatiecommissie overstromingsdreiging, spreekt van een "bijzondere, maar niet uitzonderlijke" situatie. Volgens hem worden de keringen gesloten vanwege de zeldzame combinatie van een noordwesterstorm inclusief aankomend springtij. "Dat zorgt voor een flinke opstuwing op de Noordzee. Zulke waterstanden zien we eens in de twee tot vijf jaar in Nederland." Slagter benadrukt dat de keringen de hoge standen gemakkelijk aan moeten kunnen. "Die kunnen waterstanden aan die eens in de honderd, duizend of tienduizend jaar voorkomen. Dus deze standen kunnen we zeker aan", legt hij uit. Vier jaar geleden (18 januari 2018) werden voor het laatst alle stormvloedkeringen gesloten.
 Ook minder bekende keringen zoals de Hollandse-IJsselkering gaan dicht.

Bron NOS-Liveblog: https://nos.nl/liveblog/2415146-vrachtschip-stuurloos-in-windmolenpark-honderden-dode-vogels-aangespoeld-bij-waddenzeekust
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2022, 10:17 uur | Bericht #497908

Verzekeraars schatten stormschade op ruim 10 miljoen euro

Storm Corrie heeft volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars (VvV) voor zo'n 10 miljoen euro aan schade aangericht. De storm was maandag vooral merkbaar in de kustgebieden, rondom het IJsselmeer en het Waddengebied.

Verder lezen: NU.nl
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 februari 2022, 14:21 uur | Bericht #497909

Forse kusterosie: stranden vrijwel verdwenen

Door de steeds hogere waterstand kwamen de golven steeds verder het strand op. Uiteindelijk spoelden de golven behoorlijk wat zand weg (erosie). Dit veranderde de aanblik van het strand compleet. Zodra het water na de stormvloed weer zakt zal er een stuk strand verdwenen zijn. Op de termijn van weken zal er juist weer meer zand aanspoelen (sedimentatie) en hersteld het strand zich weer naar min of meer de oorspronkelijke staat.

Je kunt je wel voorstellen dat meerdere stormen vlak achter elkaar wel grotere problemen op kunnen leveren. Nu kwamen er al her en der strandtenten in de problemen, als er nu nog zo'n storrm zou komen, zouden de gevaren en problemen steeds groter worden. Het feit blijft wel dat het strand- en duinsysteem wel tegen een stootje kan, in tegenstelling tot dijken, die zijn een stuk kwetsbaarder dan duinen.
 
De duinen kunnen wel tegen een stootje, maar zodra mensen besluiten te gaan bouwen bovenop de duinen (boulevard van Scheveningen, strandtenten) vraag je wel om problemen. Hier veroorzaakte het water wel enige problemen:
 
Stuurloos vrachtschip wordt inmiddels weggesleept
Na een botsing tussen een olietanker en een vrachtschip, was het vrachtschip enige tijd stuurloos. Hieronder zijn beelden van het vrachtschip in een  onstuimige Noordzee:
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 72 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 72, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden