Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Carroll, MO; Lafayette, MO; Ray, MO; Saline, MO.

16 Jul 2024 14:47:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

16 Jul 2024 14:47:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, KS; Leavenworth, KS; Wyandotte, KS; Platte, MO.

16 Jul 2024 14:47:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jefferson, KS.

16 Jul 2024 14:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jackson, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

16 Jul 2024 14:30:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Daviess, MO; Livingston, MO; Ray, MO.

16 Jul 2024 14:28:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Daviess, MO; DeKalb, MO; Livingston, MO; Ray, MO.

16 Jul 2024 14:17:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jackson, KS; Jefferson, KS; Pottawatomie, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 14:17:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Pottawatomie, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 14:06:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, MO; Clinton, MO; DeKalb, MO.

16 Jul 2024 13:55:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:45:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Platte, MO.

16 Jul 2024 13:45:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:31:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Doniphan, KS; Andrew, MO; Buchanan, MO; Clinton, MO; DeKalb, MO.

16 Jul 2024 13:30:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Dickinson, KS; Geary, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:20:16
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
front
Lid
Woonplaats: zaandam
Berichten: 620
Lid sinds: 24 aug. 2009
20 februari 2022, 13:59 uur | Bericht #498055
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 februari 2022, 16:04 uur | Bericht #498056

Korte update


Wegens zelf amper tijd, een korte post. Wellicht heeft iemand meer tijd om aan te vullen.

Zoals hierboven reeds aangegeven, komt het KNMI met een code oranje. Ook het KMI heeft code oranje voor de Belische kust afgegeven, de rest van Belgie kleurt geel.

KNMI (code oranje)

Zeer zware windstoten tot 100-120 km/uur.Gevaar door zware windstoten. Risico op omvallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen.

KMI:

Laat vanavond en in het begin van de nacht trekt een actief koufront van west naar oost, met plaatselijk onweer, korrelhagel en zware tot zeer zware windstoten, waarbij het eerste cijfer het optimistische en het tweede cijfer het pessimistische geval beschrijft. Na doortocht van het koufront zijn nog lokale buien met felle windstoten mogelijk.

We vestigen de aandacht erop dat het schatten van rukwinden tijdens zware buien moeilijker is dan bij een grootschalige storm en komen tot volgende schattingen, waarbij zeer plaatselijke afwijkingen mogelijk zijn:

Kust : 100-125 km/u
Binnenland: 80-120 km/u

Estofex:A level 2 was issued across large parts of England, Wales, the island of Ireland, the Benelux, and across far northern France and western parts of Germany for severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes.
 
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2592
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 februari 2022, 18:26 uur | Bericht #498057

Guidance & Estofex vertaald

Woord vooraf: De windstoten op het koufront zullen kort maar krachtig zijn, dit zorgt voor een zeer andere weerervaring dan gedurende de langdurige storm Eunice. Sommigen zullen na de komende passage misschien denken "was dit het al?". Meteorologisch gezien is het koufront wel erg interessant.

Een sterke WNW-OZO georiënteerde jet streak (versnelling straalstroom) met 275 - 375 km/u windsnelheden op 300 hPa hoogte (9 km) verplaatst zich naar het oostzuidoosten, en lag met zijn rechter-uitgang ongeveer 600 km ten westen van Ierland (12 UTC), de rechteruitgang ligt over de zuidelijke Noordzee op 00 UTC, en over Noord-Centraal-Frankrijk op 06 UTC.

De sterke forcering in opstijgende lucht en resulterende onstabiliteit bewegen gelijk met de rechter-uitgang. Deze zorgen voor lijnconvectie langs het koufront. Het koufront beweegt van de Britse Eilanden en bereikt maandagochtend al de Alpen. Het koufront trekt hier zondagavond over.Het front is herkenbaar geworden door convergentie in lagere luchtlagen gedurende de afgelopen ochtend, en middag. De windsnelheid op 850 hPa (1,5 km hoogte) is 100 - 125 km/u. Door mixen van windsnelheden van 850 hPa worden zware windstoten van 115 km/u aan de grond steeds waarschijnlijker zodra het front de Noordzee overtrekt en de Benelux aandoet.

Modellen gespecialiseerd in convectie (Arome bijvoorbeeld) suggereren dat mesovortices zich kunnen ontwikkelen in de lijn, zeker wanneer het koufront het Binnenland van de Benelux binnentrekt, en verder trekt richting Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Hier is hoge heliciteit te vinden (>400 m2/s2 storm relatieve heliciteit in de 0-1 km laag). Dit suggereerd dat er een kans bestaat op zeer zware windstoten (>115 km/u), ook verder in het binnenland. Er is een zeer kleine kans op een windhoos.

Wat is heliciteit (helicity)?
Heliciteit is de overgang van horizontale vorticiteit (winddraaiingen) naar verticale veranderingen.
Als de wind ruimt (met de klok mee) dan is de heliciteit positief, als de wind krimpt (tegen de klok in) dan is de heliciteit negatief. Positieve heliciciteit leidt tot convectie en is gunstig voor buienvorming.Een uitleg hoe je het koufront kan herkennen op de windkaarten van Arome. Arome is als convectief model een uitbijter, Harmonie ligt bijvoorbeeld 10-20 km/u lager in windstoten op het koufront. Harmonie ligt op 115 km/u aan de kust tot 95-100 km/u in het binnenland.


Heliciteit in kleuren. Windschering in grijze lijnen.

Beperkende factoren zijn de matige convergentie en winddraaiing op het koufront. Hierdoor is de verticale heliciteit in ICON-D2 nog maar de helft tot 2/3de van de heliciteit die verwacht werd ten tijde van de tornado's in Polen afgelopen vrijdag. De kans op extreme windstoten verdwijnt waarschijnlijk langzaam, de forcering van het windmaximum op 500 hPa verzwakt namelijk gedurende de maandagochtend.

Guidance
Het weer wordt bepaald door een groot lagedrukgebied met om 12 UTC een kern zuid van IJsland, die zuidoostwaarts beweegt en komende nacht over Schotland de Noordzee op trekt. We bevinden ons momenteel in een brede warme sector. In de middag ontstaat onder invloed van een PVA-maximum een golf in het koufront boven de Britse Eilanden. Deze golf trekt 's avonds over het noorden van het luchtruim oostwaarts met bijbehorend actief NO-ZW georiënteerd koufront dat in korte tijd ons land van west naar oost passeert. Bij deze randstoring komt opnieuw een krachtig windveld te staan.

De hierboven geschetste situatie voor later vanavond zit heel consistent in de modellen. De aandacht gaat vooral uit naar mogelijke zeer zware windstoten op het koufront. Lijnvormige convectie (soms onderbroken) waarin de Harmonies fors uitpakken met 100-120 km/uur (korte tijd rond 21 UTC zelfs 120+) in de kustgebieden en rond 100 km/uur verder landinwaarts. Na passage van het koufront luwt de wind tijdelijk weer enigszins.

Vanmiddag 8 Bft langs de kust, in de avond ca. 4 uur lang 9 Bft langs de westkust met zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Bij het actieve koufront gaan we voorlopig uit van plaatselijk en kortdurend (2-3 uur) 100-120 km/uur in de kustgebieden en 75-100 km/uur, lokaal iets boven 100 km/uur landinwaarts tijdens een bui. Het kansen-ensemble (KEPS) komt ook met de hoogste kansen en met de grootste gebiedsgrootte in de kustprovincies. Waarschijnlijk pas nadat het koufront ons land heeft bereikt ontstaat er boven Noord Denemarken een afgesloten lagedrukkern.Bij het actieve koufront opgelijnde convectie (LEWP-achtig) onder invloed van forse windschering, enige onstabiliteit (200-400 J/Kg) en convergentie (o.a. onder invloed van de hoogtetrog) met kans op hagel en onweer. Lijkt in de radarsimulaties op een dubbelstructuur, maar het in de cross-secties ThetaW/E niet duidelijk (meer) terug te vinden.


De dubbelstructuur wordt door het KNMI gezien als modelbias, en deze structuur wordt niet verwacht op de radarbeelden.

Vooruitblik naar maandag
Maandag overdag volgt een nieuwe storing met een apart lagedrukkerntje dat net noord van ons land oostwaarts beweegt (Franklin). In de ochtend wederom enkele uren en noordwesterstorm, 9 Bft tegen de westkust met opnieuw kans op zware windstoten, rond de 100 km/u vlak aan zee, 75-90 km/u verder landinwaarts. Vanaf maandagavond wordt het wat rustiger. | Gewijzigd: 20 februari 2022, 18:35 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2592
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 februari 2022, 18:46 uur | Bericht #498058

Wat zien we in Engeland?

We zien de buienlijn in Engeland golven, dit zijn LEWP kenmerken (Line Echo Wave Pattern). De golf-patronen komen doordat sommige delen van het koufront versnellen, hierop kunnen we dus ook de hoogste windstoten verwachten.


 
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.869 topics, welke bij elkaar 448.433 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.599 leden.
Het nieuwste lid is miel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 68 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 68, lezen 3 mensen het topic "Berichtgeving uitbarsting op Reykjanes, IJsland 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden