Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Autauga, AL; Elmore, AL; Montgomery, AL.

19 May 2024 02:52:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, WI.

19 May 2024 02:16:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Portage, WI; Waushara, WI.

19 May 2024 02:16:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, WI; Langlade, WI; Oneida, WI.

19 May 2024 01:41:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Taylor, WI.

19 May 2024 01:06:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wood, WI.

19 May 2024 01:06:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, WI.

19 May 2024 01:05:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Langlade, WI; Lincoln, WI; Oneida, WI.

19 May 2024 00:49:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broward, FL; Palm Beach, FL.

19 May 2024 00:49:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, WI; Marathon, WI.

19 May 2024 00:36:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, CO.

19 May 2024 00:35:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ontonagon, MI.

19 May 2024 00:19:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Palm Beach, FL.

19 May 2024 00:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Houghton, MI; Ontonagon, MI.

19 May 2024 00:11:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, WI; Price, WI.

19 May 2024 00:05:47
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
28 juni 2022, 23:11 uur | Bericht #498305

Orkaanseizoen 2022 komt op gang

 
In de Atlantische Oceaan en in het oosten van de Stille Oceaan is eindelijk wat activiteit te zien. Een totaal van 5 (potentiële) systemen zullen de komende dagen wellicht verder ontwikkelen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de zogenoemde ABC eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) morgenavond getroffen worden door een tropische storm. De minister-president van Curaçao heeft de bevolking vandaag (dinsdag) ertoe opgeroepen om genoeg water en eten in huis te halen (bron: https://www.nu.nl/binnenland/6209163/curacao-maakt-zich-op-voor-megastorm-premier-roept-op-tot-hamsteren.html?redirect=1).
 
Hieronder kort een overzicht van de huidige stand van zaken.
 

Stille Oceaan


Enkele honderden kilometers ten (zuid)westen van het schiereiland Baja (California, VS) ligt de tropische depressie genaamd Celia. Het systeem heeft windstoten tot 60 km/h en duidelijke neerslagfronten. Ondanks de aanwezige voeding door met name vocht is de verwachting dat het systeem de komende 48 uur iets verder uitdiept, maar nog wel een depressie zal blijven.


Naast Celia bevindt zich ten (zuid)westen van de kust van Mexico een klein gecentreerd lagedruk systeem (aangegeven met 1 op de kaart) met vooral regen- en onweersbuien. Volgens het National Hurricane Center & Central Pacific Hurricane Center vertoont dit systeem al tekenen van organisatie. Het is de verwachting dat het systeem zich verder ontwikkeld tot een tropische depressie in de komende 48 uur (hier is 50% kans op), terwijl het systeem zich verder richting het (noord)westen verplaatst.
 

Atlantische Oceaan

Op de Atlantische oceaan bevinden zich momenteel 3 (potentiële) systemen.


Van links naar rechts:
 
1) Op de Golf van Mexico bevindt zich een gecentreerd lagedrukgebied die regen- en onweersbuien blijft produceren. Het is de verwachting dat het systeem zich langzaam wat meer naar het (zuid)westen zal verplaatsen richting de kust van Texas. De verwachting is dat het misschien nog iets verder ontwikkeld naar een tropische depressie, maar de kans is klein (0 – 40%).
 
2) Ten oosten van de Bovenwindse/ABC eilanden bevindt zich een tropische cycloon (genaamd TWO op de kaart). De kans is vrij groot dat dit systeem zich in de komende 48 uur tot 5 dagen nog iets verder ontwikkeld (70 – 90% kans) voordat het via het noorden van Venezuela en Colombia naar de Stille Oceaan beweegt. Het windveld reikt tot windstoten van 80 km/u of meer. De verwachting is dat het systeem de ABC eilanden uiteindelijk later deze week heeft gepasseerd.

 
3) Verder op de Atlantische Oceaan zijn een aantal ongeorganiseerde (onweers)buien bij elkaar. Het is de verwachting dat dit systeem zich later in de week verder organiseert en ontwikkeld (20% kans).
 
Het lijkt erop dat het orkaanseizoen langzaam begint. Ik ben benieuwd wat er de komende dagen en weken te wachten staat!
 
Bron afbeeldingen: https://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2
  | Gewijzigd: 28 juni 2022, 23:20 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
29 juni 2022, 07:57 uur | Bericht #498306

Curaçao kondigt avondklok aan vanwege tropische storm Bonnie

Aruba, Curaçao en Bonaire maken zich op voor de komst van een tropische storm, die in potentie orkaankracht kan bereiken. Curaçao kondigde gisteravond een avondklok aan, die vanmiddag om 16.00 uur (lokale tijd) ingaat.

Het onrustige weersysteem trekt vanuit het gebied ten oosten van Trinidad en Tobago richting de Nederlands-Caribische eilanden. Naar verwachting zal het noodweer de eilanden komende nacht bereiken. Verwacht wordt dat de windsnelheden dan inmiddels boven de 73 kilometer per uur liggen, waarmee officieel sprake is van een tropische storm. Die zal dan de naam Bonnie krijgen.

Bewoners zijn er niet gerust op en slaan massaal voedsel en drinken in. Dat doen ze na een oproep van de overheid om zich voor te bereiden op het zware en vermoedelijk zeer natte weer van de komende dagen.

"We verwachten 75 tot 125 millimeter regen", zegt Olav Geijs van het Caribbean Weather Center in Willemstad. Dat is een vijfde van wat er normaal gesproken in een heel jaar valt op Curaçao. "Bij 40 millimeter staan grote delen van Willemstad normaal gesproken al onder water, dat zal nu zeker zo zijn."

Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2434510-curacao-kondigt-avondklok-aan-vanwege-tropische-storm-bonnie
The name is Bob, James Bob.
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2022, 09:03 uur | Bericht #498317

Aruba, Curaçao en Bonaire ontsnappen aan Bonnie, die toch geen storm werd

Inwoners van Aruba, Curaçao en Bonaire halen opgelucht adem. De eilanden zijn ontsnapt aan de storm Bonnie, die maar geen storm werd. Gistermiddag laat (lokale tijd) werd duidelijk dat de koers van het weersysteem vlak langs de Venezolaanse kust ging, waardoor het aan kracht inboette. Een beginnende storm heeft warm water nodig om zich te organiseren en sterker te worden.

Verder lezen: NOS.nl | Gewijzigd: 30 juni 2022, 09:21 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
1 juli 2022, 20:28 uur | Bericht #498329

Tropische storm Bonnie nu wel geboren

Nadat een echte storm boven de ABC eilanden uitbleef, is nu toch echt de tropische storm genaamd Bonnie geboren. De storm bevindt zich nu nog boven de Caribische Zee en zet langzaam koers westwaarts, richting centraal Amerika. Met name Nicaragua en Costa Rica staat veel regen en een stevige wind (> 80 km/u) te wachten.

De verwachting is dat de storm, wanneer deze de Stille Oceaan bereikt, verder zal ontwikkelen richting een categorie 1 Orkaan. Eentje om de gaten te houden.

Bron afbeeldingen: https://www.nhc.noaa.gov/cyclones/
 
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
2 juli 2022, 16:44 uur | Bericht #498330

Tropische storm Colin geboren

Voor de kust van North and South Carolina (VS) is tropische storm Colin geboren. Naast storm Bonnie zijn dit de twee actieve stormen in de Atlantische oceaan. Beide stormen produceren windstoten van meer dan 80 km/u en produceren daarnaast veel neerslag. Storm Bonnie passeert as we speak over Nicaragua en Costa Rica, terwijl Colin via de kust van North and South Carolina richting het (noord)oosten trekt. De verwachting is dat Colin een tropische storm blijft. Bonnie daarentegen, kan nog aansterken tot een Categorie 1 orkaan wanneer het de voedingsbodem van de Stille Oceaan bereikt.

Bron afbeeldingen: https://www.nhc.noaa.gov/cyclones/
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
11 juli 2022, 10:54 uur | Bericht #498369

Hawaii kan zich gaan voorbereiden voor de komst van Darby!


Waar het boven de Atlantische Oceaan nog rustig is, is inmiddels boven de Stille Oceaan orkaan Darby ontstaan. De orkaan, met veel neerslag en windstoten tot + 140 km/h trekt richting Hawaii. De verwachting is dat het systeem echter afzwakt en als tropische storm de eilandengroep bereikt. Een situatie om nauwlettend in de gaten te blijven houden.

Trekrichting

WindveldBron: https://www.nhc.noaa.gov/cyclones/?cpac
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
11 juli 2022, 18:54 uur | Bericht #498377

Groeit Orkaan Darby door tot categorie 4?De vierde tropische storm Darby, die in de oostelijke Stille Oceaan zaterdag tot leven kwam is sindsdien snel in kracht toegenomen. Volgens Accuweather en the National Hurricane Centre onderging de orkaan eind zondag een snelle intensivering en tegen het begin van de maandag was Darby ontwikkeld tot een orkaan van categorie 3 (met windsnelheden van +180 km/u).

Darby heeft een lange, maar interessante ontwikkeling doorgemaakt. De orkaan werd zaterdagmiddag voor de zuidwestkust van Mexico als tropische storm geboren. Met een zuidwestelijke trekrichting over warm zeewater met een lage windschering, kon Darby zich snel ontwikkelen. Het is niet uitgesloten dat Darby nog verder ontwikkeld tot een orkaan van categorie 4 (met windsnelheden van +200 km/u).

Meer lezen: https://www.accuweather.com/en/hurricane/darby-rapidly-intensifies-into-major-hurricane-in-east-pacific/1215137 | Gewijzigd: 12 juli 2022, 10:52 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
13 juli 2022, 00:02 uur | Bericht #498384

Orkaan Darby officieel 'categorie 4', maar zwakt naar verwachting komende dagen sterkt in kracht af

Orkaan Darby is officieel een orkaan van de 4e categorie met windstoten die oplopen tot +230 km/u. De verwachting is dat de orkaan langzaamaan zijn kracht verliest terwijl deze verder richting Hawaii trekt. In de loop van het weekend zal Darby dan als een tropische storm/depressie de eilandengroep aan de zuidkant passeren.Bron: https://www.hawaiinewsnow.com/2022/07/12/hurricane-darby-now-category-4-it-churns-toward-central-pacific/ | Gewijzigd: 13 juli 2022, 00:02 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
31 augustus 2022, 21:07 uur | Bericht #498533

Eindelijk weer wat activiteit op de Atlantische Oceaan, maar het beïnvloedt waarschijnlijk meer het weer in Europa


Na een lange rustige periode lijkt er eindelijk weer wat activiteit in de Atlantische Oceaan te zijn. Momenteel zijn er drie systemen zichtbaar, hieronder een kort overzicht.

Systeem 1
Dit systeem ligt ten noordoosten boven de Bovenwindse Eilanden. Een verkenningsvlucht van vandaag heeft nog niet veel organisatie van het systeem gezien. Desalniettemin is het de verwachting (60 - 80% kans) dat het systeem in de komende dagen verder ontwikkeld tot een tropische depressie terwijl deze in west tot noordwestelijke richting beweegt.

Systeem 2
Dit systeem ligt net ten noordoosten van Kaapverdië. Het systeem is nu met name nog een grote band met regen- en onweersbuien, verbonden aan een lagedrukgebied. Het systeem ontwikkeld zich langzaam en kan zich heel misschien (40 - 50% kans) tot een tropische depressie ontwikkelen. Al zal dat maar voor korte duur zijn.

Systeem 3
Een lagedrukgebied ten westen van de Azore is zich snel aan het ontwikkelen. Het is vrij zeker (70 - 80& kans) dat het systeem zich ontwikkeld tot tropische of subtropische depressie. Naast regen en wind zorgt het systeem ook voor hoge golven in de regio.

Volgens weermodellen ECWMF en GFS, zal dit systeem zich in de loop van volgende week langzaam richting het Europese vaste land bewegen. Voorafgaand daaraan zal een aftakking van de jetstream zorgen voor de formatie van een sturend lagedrukgebied boven de Britse eilanden. Hierdoor wordt warmere lucht uit het zuiden van Europa richting Nederland vervoert. Dit valt ook terug te zien in de oplopende temperaturen in de loop van volgende week in de pluim (rondom de 25 graden).De modellen geven dus aan dat het systeem aan de wandel gaat, echter is het nog niet helemaal duidelijk hoe precies. Dat zullen de nieuwe modelruns uit moeten wijzen. Volgens GFS zal het systeem zich richting het Iberische Schiereiland (Spanje/Portugal) bewegen. Daarbij neemt het in kracht af en zal het als een zwak lagedrukgebied het vaste land bereiken:


Anders dan GFS stuurt ECMWF het systeem voorbij aan Spanje en Portugal Het Kanaal in. Daarbij blijft het een stevig systeem en zou het misschien een eerste storm van de herfst van dit jaar kunnen betekenen:Het is jammer genoeg nog te ver weg om er definitief iets over te zeggen. Desalniettemin zijn het, na de rustige zomer, interessante kaarten om te blijven volgen voor zowel het Atlantische Orkaanseizoen als het herfstweer in Nederland.

~ James Bob
  | Gewijzigd: 31 augustus 2022, 21:12 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
2 september 2022, 21:20 uur | Bericht #498540

Orkaan 'Danielle' geboren


Systeem 3 (zie het vorige bericht) is vandaag uitgegroeid tot een orkaan van de 1e categorie. De orkaan heeft daarbij de naam Danielle gekregen. De orkaan is de eerste Atlantische orkaan van 2022. De verwachting is dat het systeem verder ontwikkeld tot een orkaan van de 2e categorie, waarna het oostelijk afbuigt richting Noord-West Europa.
Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan komt moeizaam op gang. Gemiddeld gezien ontstaan de eerste orkanen rondom 11 augustus, nu dus pas in september. De laatste keer dat de eerste orkaan in het seizoen zo laat was, was in 2013, met orkaan Humberto. Deze vormde zich toen op 11 september.
 

Warme Atlantische Oceaan waarschijnlijk broedplaats voor nieuwe orkanen

De Atlantische Oceaan is momenteel warmer dan normaal. Vandaag werd er een temperatuur van 24.9 graden Celsius gemeten. Dat is ruim 1.5 graden warmer dan 40 jaar geleden, toen de metingen begonnen.

Met deze temperaturen biedt het een ideale broedplaats voor nieuwe stormen en orkanen om zich te vormen. Die, afhankelijk van waar ze vormen, ook het weer hier in Nederland kunnen beïnvloeden. Ik ben benieuwd wat er in dit seizoen nog gaat komen!
Bron afbeeldingen: https://mco.umaine.edu/gom_sst/

~ James Bob | Gewijzigd: 2 september 2022, 21:35 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
10 september 2022, 11:19 uur | Bericht #498572

Orkaan Earl geboren


Deze week is orkaan Earl geboren. Deze orkaan is de tweede orkaan van het seizoen 2022. Het systeem bevindt zich nu op de Noordelijke Atlantische Oceaan en brengt windstoten van +200 km/u voort. Als gevolg van deze windstoten veroorzaakt het hoge golven in de omgeving. Deze golven zullen voor hoog water leiden aan de noordoostkust van Noord-Amerika.

De verwachting is dat het systeem verder afbuigt richting Europa waarbij de neerslagbanden misschien nog net de noordelijke staten van de Verenigde Staten en Canada aan zullen doen. Weermodellen GFS en ECMWF tonen het Earl op de kaarten net onder Canada. Naar alle waarschijnlijkheid zal het systeem door de jetstream richting Zuid-Groenland geduwd worden, waar het naast wind en regen ook sneeuw kan brengen. Hierbij zal het systeem snel in kracht afnemen.


GFS - rode cirkel = Earl

Op de lange duur kan het systeem zich opnieuw ontwikkelen tot een sterk lagedrukgebied boven Engeland (zoals GFS laat zien), waardoor het voor de Benelux een eerste storm op kan leveren. Dit is jammer genoeg nog te ver weg en daarbij dus ook onzeker.~ James Bob | Gewijzigd: 10 september 2022, 11:19 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
cvandijk
Lid
Woonplaats: Borger (Dr)
Berichten: 283
Lid sinds: 29 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 september 2022, 14:03 uur | Bericht #498597

Het begint druk te worden op de Atlantische Oceaan.
 
Woonplaats: Emmen
Berichten: 42
Lid sinds: 25 dec. 2015
21 september 2022, 14:39 uur | Bericht #498598
Als je met je schip op de Atlantische Oceaan bent en je hoort ineens "GOOOOEEEEEDEMIDDAG!", dan weetje; daar komt tropische storm "Gaston". ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
23 september 2022, 07:16 uur | Bericht #498603

Fearsome Hurricane Fiona could be Canada’s strongest-ever storm


Canadians are bracing for what could be the strongest storm to ever hit their country’s coast.

“Every Nova Scotian should be preparing today and bracing for impact,” John Lohr, the minister responsible for the provincial Emergency Management Office, said in a Thursday news conference.

Hurricane Fiona has lashed the Caribbean, is forecast to brush by Bermuda as a dangerous Category 3 storm and shows no signs of slowing before it slams into Canada on Saturday morning.

Verder lezen: https://edition.cnn.com/2022/09/22/weather/hurricane-fiona-forecast-canada-thursday/index.html | Gewijzigd: 23 september 2022, 10:29 uur, door Lako
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 september 2022, 10:27 uur | Bericht #498604

Fiona onderweg naar Canada.


Satellietbeeld van orkaan Fiona welke gisteren gemaakt is. De storm lag toen nog zuidwest van Bermuda. Bron afbeelding: NASA Worldview.

Zoals Thunderlover in de bovenstaande post al aangeeft is de orkaan Fiona onderweg naar Canada. Fiona welke op dit moment een orkaan van de 4de categorie is bereikt komend weekend het noordoosten van Canada. De orkaan is dan iets afgezwakt naar een orkaan van de 2de of 3de categorie en is dan ondertussen ook bezig met de transformatie naar een posttropical storm. Dit betekent dat storm langzaam de kenmerken van een tropische storm verliest. Nog steeds kan de storm een van de zwaarste orkanen ooit worden voor de Canadese oostkust.

Voordat de storm Canada bereikt trekt deze vandaag eerst net ten westen van Bermuda langs. Ook hier gaat de storm voor slecht weer zorgen en zijn diversie waarschuwingen actief.


Verwachting volgens het NHC. 
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 september 2022, 12:27 uur | Bericht #498607

Activiteit Atlantisch orkaanseizoen neemt toe

Het Atlantische orkaanseizoen begint eindelijk echt op stoom te komen met meerdere tropische stormen in het Atlantisch bassin. De meest significante storm is op dit moment orkaan Fiona. Deze storm ging vanochtend aan land in het noordoosten van Canada. Verder hebben we ook nog te maken met de tropische stormen Gaston, Hermine en Ian. Naast deze stormen heeft het NHC nog een storing aangekaart op de Atlantische Oceaan. De kans dat deze storing zich de komende 48 uur tot een daadwerkelijke depressie/storm ontwikkeld is met 20% laag.Fiona
Fiona is vanochtend dus aan land gekomen in het noordoosten van Canada als een storm van de 2de categorie. De storm zorgt voor veel overlast en ook de nodige meldingen van schade.
 
Door de interactie met koufront verloor de orkaan zijn tropische kenmerken. Dit zag er spectaculair uit op de satellietbeelden: De komende dagen trekt de storm verder noordwaarts waarbij de intensiteit steeds verder afneemt.


Verwachting NHC

Gaston
Tropische storm Gaston trok de afgelopen dagen over de Azoren en zorgde daar voor slecht weer. De verwachting is dat de storm de komende dagen westwaarts trekt en in kracht afneemt. Een combinatie van droge lucht en hogere windshear heeft ervoor gezorgd dat de storm veel z’n zware regen- en onweersbuien verloren heeft. Deze omstandigheden houden aan waardoor de storm verder in kracht afneemt.


Verwachting NHC​

Hermine
 
Helemaal aan de oostkant van de Atlantische Oceaan voor de kust van Afrika heeft tropische storm Hermine zich gevormd. Deze zwakke tropische storm zal, geholpen door een sterke windshear, waarschijnlijk niet verder in kracht toenemen. Desondanks moeten de Canarische Eilanden de komende dagen rekening houden met veel regen. Neerslaghoeveelheden van 75-100 mm zijn mogelijk.


Verwachting NHC​

Ian
Op de Caribische zee heeft topische storm Ian zich gevormd. Deze storm zorgde al voor zware buien op de eilanden ABC-eilanden toen het nog een tropische depressie was. De omstandigheden worden de komende dagen steeds gunstiger voor de verdere ontwikkeling van deze storm. De verwachting is dan ook dat deze storm zich gaat ontwikkelen tot een orkaan van de 2de categorie voordat deze dinsdag aan land gaat in het oosten van Cuba. Na Cuba trekt de storm de Golf van Mexico op en neemt daarbij waarschijnlijk verder in kracht toe. Vanaf dan wordt de storm ook een mogelijke bedreiging voor de Amerikaanse staat Florida.


Verwachting NHC
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2022, 19:12 uur | Bericht #498610

Noodweer richt ongekende schade aan in Canada, herstel kost maanden

De omvang van de schade die storm Fiona aanrichtte in Canada is ongekend, zegt de Canadese minister voor noodsituaties Bill Blair zondag. Hij vermoedt dat het maanden zal duren voordat essentiële infrastructuur is hersteld. De Canadese premier Justin Trudeau heeft al toegezegd dat het leger gaat helpen bij opruimwerkzaamheden.

Verder lezen: NU.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 september 2022, 10:32 uur | Bericht #498611

Tropsiche storm Ian neemt snel in kracht toe


Satellietbeeld van Ian. Bron afbeelding: NOAA

Tropische storm Ian neemt op dit moment snel in kracht toe en zal later vandaag orkaankracht bereiken. Ook op de satellietbeelden is een duidelijke verbetering te zien in de organisatie van de storm. Verwacht wordt dat de storm dinsdag over het (uiterste) westen van Cuba trekt als een orkaan van de 2de of zelfs al 3de categorie. Voor het oosten van Cuba zijn dan ook waarschuwingen uitgegeven.

Na Cuba trekt de storm verder naar het noorden de Golf van Mexico op en zet koers richting de Amerikaanse staat Florida. Op dit moment wordt verwacht dat Ian donderdag aan land gaat in Florida. De effecten van de storm zullen overigens op woensdag al te merken zijn aan de kust van Florida.


Verwachting volgens NHC
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 september 2022, 14:07 uur | Bericht #498614

Tropische storm Hermine zorgt voor overlast op Canarische Eilanden


De Canarische Eilanden worden geteisterd door stormweer. Zondag moesten op de eilanden 252 vluchten geschrapt worden vanwege de tropische storm Hermine. Nog eens 38 vluchten werden omgeleid, meldt luchthavenexploitant Aena op Twitter. Bovendien ontstonden er op de eilanden als gevolg van de sterke regen en storm aardverschuivingen, berichten lokale media. Straten zijn versperd door omgevallen bomen.

Verder lezen: HLN.be
  | Gewijzigd: 26 september 2022, 14:11 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
28 september 2022, 10:10 uur | Bericht #498616

Florida (VS) maakt zich op voor Orkaan Ian


Bron: Real Time Tropical Cyclones

Vandaag komt orkaan Ian aan bij Florida. De verwachting is dat de orkaan, die al een spoor van vernieling aanrichtte op Cuba (Nu.nl), voor veel schade zal zorgen in de staat.

 

Verwachting

De verwachting is dat Ian nog net zal aansterken tot Categorie 4 voordat deze het vaste land van Florida bereikt. Windstoten kunnen daarbij oplopen tot meer dan 200 km/u. Nadat de orkaan het vaste land heeft bereikt, zal deze in kracht afnemen tot een tropische storm en uiteindelijk als depressie verder het vaste land van de Verenigde Staten intrekken.
 


Regen en storm surge zorgen voor problemen

De verwachting is dat naast de wind, vooral de regen en de storm surge (storm vloed) van de orkaan voor problemen zullen zorgen. De verwachting is dat er gemiddeld 400 tot 500 mm water zal vallen. Plaatselijk kunnen deze aantallen nog eens hoger zijn. Dat is in sommige gebieden een derde deel van de jaarsom (1500 mm) aan neerslag. Verder is de verwachting dat grote delen, door de storm surge, in combinatie met de regen, onder water zullen komen te staan. De kans daarop is meer dan 50%. In sommige delen zelfs 70%. De kans op aardverschuivingen/modderstromen nemen daarbij ook toe.


Verwachte neerslag: 1 inch = 25.4 mm


Verwachte storm surge


Kans op overstromingen: meer dan 50% in grote delen van Florida.

~ James Bob
The name is Bob, James Bob.
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.381 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 57 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 57, lezen 2 mensen het topic "Sneeuwruimen op de Grossglockner Hochalpenstrasse".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden