Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Feb 2024 06:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Napa, CA.

20 Feb 2024 06:36:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Dorado, CA; Nevada, CA; Placer, CA.

20 Feb 2024 03:16:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Glenn, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Mateo, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plumas, CA; Shasta, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:04:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tulare, CA.

19 Feb 2024 21:02:00
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 56
Lid sinds: 15 aug. 2022
10 juli 2023, 16:49 uur | Bericht #499399
MOGELIJK DOWNBURST BIJ DE BUI VANAF DE ACHTERHOEK TOT AAN TWENTE 9 Juli 2023!

Stormschade in Winterswijk na supercell met zeer zware windstoten. 

Zwaar onweer met hevige windstoten heeft voor overlast gezorgd in de omgeving. Op meerdere plekken zijn bomen als luciferstokjes omver geblazen, takken afgebroken en terrassen overhoop gewaaid. Niemand is daarbij gewond geraakt. De brandweer heeft meerdere bomen opgeruimd. Bij de buien is ook veel neerslag gevallen. Wouter Van Bernebeek heeft deze krachtige supercell net over de grens nog gefotografeerd, echter ging de meeste structuur er helaas uit, bij mij is alleen niet bekend of deze supercell nog stand heeft gehouden. 

Schadepad 

Het schadepad van deze bui gaat vanaf Aalten tot aan achter Enschede, dat is een zeer opvallende lange lijn van zo'n 45 KM. Het schadepad is erg interessant, alle bomen liggen 1 kant op wat duidt op een zeer krachtige stroming van de wind naar 1 bepaalde kant toe, dat duidt vaak op downbursts. 

Vooral in Twente, rondom Enschede is veel schade gemeld bij de brandweer. Ook in het uiterste oosten van de Achterhoek is schade gemeld. Zover bekend zijn er in dat gedeelte van het land geen gewonden gevallen. 

Moment opname van de bui, mooi te zien hoe hard de windstoten zijn en de regen in vlagen valt, daarbij word het vaak ook gelijk mistig wat nu ook te zien is. (Bron; Naaldenberg) Locatie; Winterswijk Kotten


(Bron; Niels112)Radarbeelden 

Ik heb de radarbeelden eens terug gekeken, hier zijn verschillende verdachte omstandigheden te zien. Een supercell die ter hoogte van Winterswijk overtrok heeft funnel verschijnselen laten zien, dit is ook te zien op de radar. Wat nog verdachter is, is het radarbeeld tussen Haaksbergen en Enschede. Waar tevens ook de meeste schade meldingen zijn. Op de radar is een hookecho te zien, er was veel rotatie en er was een hagel risico, wat weer duidt op een supercell, echter zou dit een andere supercell moeten zijn dan die Winterswijk heeft bezocht gezien de trekrichting. De bui die Winterswijk bezocht had, had tevens zijn vorm voor grotendeels verloren. Dat kan ook omdat de nieuwe supercell de energie uit de oude trok. 

Persoonlijke ervaringen

Mensen die deze buien hebben meegemaakt geven allemaal aan dat zij een krachtige stroom van wind in dezelfde richting hebben gezien. In Oldenzaal werd tevens ook een windstoot van 104 km/u geregistreerd, precies in de buienlijn/supercell waar je dus ook kan uithalen dat de wind beduidend harder ging dan AL werd gemeten, vooral bij randverschijnselen. Veel mensen hebben het noodweer opgenomen, daar zie je veel takken afbreken en schuttingen omwaaien, ook weer allemaal dezelfde kant op.

Brandweer Twente & mogelijk hoosverschijnsel nabij Haaksbergen.

Meerdere brandweerkorpsen gaven aan dat bij alle meldingen alle bomen of andere objecten de zelfde kant op waren gewaaid, alleen onder Enschede nabij Haaksbergen is iets opvallends gemeld EN te zien op radarbeelden. Daar zijn een paar bomen kris kras door elkaar gebogen/omgewaaid. Ook zijn takken uit bomen gedraaid.

(Links een boom naar rechts gewaaid en rechts een boom naar links gewaaid, bomen liggen kris kras door elkaar heen)


Enschede 

In Enschede is extreem veel schade ontstaan, de brandweer ontving daar boven de 100 meldingen in 2/3 uur. De hele dag zijn daar kettingzagen te horen. Ook het trein verkeer rond Enschede was gestremd, zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Een boom viel op een terras op de Markt in Enschede, gelukkig was iedereen al voorbereid op dit weer dankzij de code oranje die eerder die dag is afgegeven. 

RADARBEELDEN (bron; Kachelmanwetter)


(Sterke rotatie nabij Enschede)(Hoosverschijnsel nabij Haaksbergen op de radar te zien)


(Buienlijn kondigt zich aan voor de Achterhoek en Twente, in de paarse circkel de supercell die Winterswijk aantaste. Links daarvan een rode circkel waarbij vervolgens randverschijnselen voortdeden en later evolueerde naar een krachtige supercell)

SCHADEBEELDEN Winterswijk (Beelden Niels112)

Maïs en gras velden helemaal omvergeblazen.
(Ratumseweg, Winterswijk Ratum)10 BOMEN OMVER GEBLAZEN AAN DE RATUMSEWEGSCHADEBEELDEN HAAKSBERGEN, MOGELIJK HOOSVERSCHIJNSEL (bron; Brandweer Twente)CONCLUSIE

Zware onweersbui met valwind is over de Achterhoek en Twente getrokken, mogelijk een hoosverschijnsel in Haaksbergen dat verder onderzocht moet worden.

Met vriendelijke groet, Niels.


Contact; niels.lammers2000@gmail.com
of via
facebook/instagram; 112winterswijk


  | Gewijzigd: 10 juli 2023, 20:48 uur, door Niels112
Ryan_Apd
Lid
Woonplaats: NietDaar
Berichten: 9
Lid sinds: 30 jul. 2013
10 juli 2023, 23:54 uur | Bericht #499400
Hoe mooi en spannend het kan zijn om zoiets te zien, kan het helaas ook schade brengen Mij valt de +/-100KM/U wind die in het midden zit van de couplet. Nieuwsgierig of er ook hagel was opgepikt. Wel duidelijke inflow te zien en mogelijk bij Aalten ook iets geweest of een poging gedaan.
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 juli 2023, 00:32 uur | Bericht #499402
Leuk onderzoek Niels! Goed dat je gelijk ook allemaal foto's hebt genomen, want ik heb ook eens een schadespoor gevolgd door Boxmeer heen (dezelfde dag als de windhoos van Rheden), maar ik was te laat, want de schade was grotendeels al opgeruimd.

In jouw geval - op basis van wat ik kan zien op de foto's - lijken de bomen wel allemaal keurig in dezelfde richting te liggen. Dat doet mij aan een valwind denken, en niet aan een windhoos. Je foto's zijn gemaakt in een schadestrook die langere tijd aan de zijkant van een valwindfront lag. Ik moet wel zeggen dat de zijkanten van een valwindfront ook de plek is waar mogelijk een gustnado (of tornado) kan ontstaan. Een combinatie van een windhoos en een valwind is dus ook mogelijk. Kortom, ik denk aan een valwind, maar ik heb de foto's niet om een plaatselijke gustnado/tornado uit te sluiten.

Hieronder zie je de zwarte stippellijn, dat is het valwindfront. In het blauw zie je de richting van de wind. Aan de zijkanten van het valwindfront zie je de wind achter het valwindfront gezogen worden, en daar is dus veel draaiing in de wind. Dat zijn voorkeurslocaties voor een gustnado of een tornado.

Gustnado, wat is dat?
Een gustnado is een gust front tornado. Een gustnado ontstaat door de windraaiing aan de randen van een gustfront en zit niet vast aan de wolkenbasis erboven. Een gustnado ontstaat dus niet door rotatie vanuit een wallcloud. Een gustnado is daardoor vaak van korte duur en zeer lokaal.

Het is best vergelijkbaar met een peddel in het water, als je met je kajak of kano je peddel door het water beweegt, zie je vaak aan twee zijden van je peddel kleine draaikolkjes door de waterstromen achter je peddel. Dat is best vergelijkbaar wat er aan de randen van een gustfront gebeurt.

Een tornado ontstaat door rotatie in een wallcloud, deze rotatie gaat veel dieper door, tot in de wolkenbasis of zelfs de hele onweersbui. Daardoor leeft een tornado langer en kan een veel langer schadespoor afleggen, of soms weggaan en dan later opnieuw touchdown aan de grond maken.
In het geel de plek waar een gustnado (of tornado) bij voorkeur voor kan komen. Maar nogmaals, op basis van wat ik zie, denk ik meer aan een plaatselijke valwind. Een valwind kan over circa 100 meter echt enorm versnellen en daardoor ook een relatief smal schadespoor veroorzaken.Op basis van radaranalyse kunnen er op de cell van Bocholtz-Aalten-Winterswijk bij de valwind windstoten van 140 km/u zijn voorgekomen. De radarbeelden zijn niet van voldoende resolutie om zo'n lokaal schadespoor van enkele tientallen tot honderden meters breed in kaart te brengen.Hagel opgepikt?
Kachelmannwetter heeft ook een hagelrisico op basis van radaranalyse. Het laat ook zien dat op de grens bij Bochtolz-Aalten het hagelrisico groot was, en dat dat erg abrupt geïntensiveerd is. In het volgende uur (2de plaatje) trok de bui met het risico op hagelstenen in zwakkere vorm richting Enschede.
  | Gewijzigd: 11 juli 2023, 00:50 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 56
Lid sinds: 15 aug. 2022
11 juli 2023, 13:34 uur | Bericht #499404
Hallo Thijs, bedankt voor het compliment! 

Zoals mijn conclusie al aangaf is boven het oosten inderdaad een valwind geweest. Bij het radarbeeld van Haaksbergen denk ik ook aan een gustnado, komen hier relatief vaak voor. Heb er zelfs 1 op de video staan mogelijk! Gezien de mooie informatie die je erbij hebt staan met foto's is het een best logische redenatie, echter heb ik helaas geen video's gezien maar alleen foto's (jammer).

Hierbij mijn gustnado in een mooie sqaulline. 

https://www.youtube.com/watch?v=xMNFJPN8gaY


  | Gewijzigd: 11 juli 2023, 13:48 uur, door Niels112
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.293 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.568 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 60 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 60, lezen 10 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden