Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

26 Feb 2024 09:59:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL; Pulaski, IL; Ballard, KY; McCracken, KY.

25 Feb 2024 22:45:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Scott, MO.

25 Feb 2024 22:45:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; Woodford, IL.

25 Feb 2024 20:12:15

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Feb 2024 09:59:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Cape Girardeau, MO.

24 Feb 2024 14:21:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

24 Feb 2024 14:21:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; Woodford, IL.

24 Feb 2024 12:34:13
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Patrick E
Lid
Woonplaats: Lochem
Berichten: 83
Lid sinds: 16 jan. 2012
26 november 2023, 14:13 uur | Bericht #499555
Morgen hele spannende setting qua sneeuw. Komende donderdag en vrijdag ook grote sneeuwkansen. Laat de kaartjes maar komen
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 35
Lid sinds: 1 dec. 2014
26 november 2023, 15:20 uur | Bericht #499556

Het laagje voor donderdag lijkt over België te trekken, wat in een grootgedeelte van ons land tot (natte)sneeuwval kan brengen
is nog best ver weg, dus tis nog gissen! Maar de opties zijn er!


Heb via de ipad gepost, dus is beetje warrig misschien
 
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 302
Lid sinds: 6 jan. 2017
26 november 2023, 15:35 uur | Bericht #499557
hoi
prachtige kaarten jongens en spannende week , is er ook iemand die het stoplicht gaat bedienen 
afwachten maar met een winterse vooruitblik.

gr ut Fryslân
Brouwer
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2518
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 november 2023, 17:27 uur | Bericht #499558
Er zitten nog wel wat verschillen tussen de modellen. Harmonie berekent de meeste neerslag, dus neerslagafkoeling en dus sneeuw. ICON-D2 heeft minder neerslag en sneeuw (ik vermoed ook door de werking van het model). Sowieso ligt de nadruk in ICON zuidelijker, meer richting de Veluwe en de Achterhoek, in Harmonie valt de meeste sneeuw iets noordelijker, in de kop van Overijssel en Twente. Het algemene beeld mag dan wel duidelijk zijn, nadruk op het oosten, later op de dag breidt de sneeuw zich iets uit.

Synoptische situatie:
Tussen lagedrukgebied nabij het zuiden van Noorwegen en een hoog boven Frankrijk voert een noordwestelijke stroming vanmiddag maritiem polaire lucht aan. Een rug van hoge druk ligt aanvankelijk nog boven de Britse Eilanden, maar passeert in afzwakkende vorm in de tweede helft van de middag en avond ons land. Hier vooruit ligt een zwakke occlusie.Een Atlantisch lagedrukgebied trekt vanavond naar de Britse Eilanden en trekt maandagmiddag en -avond, al uitdiepend, over ons land zuidoostwaarts. Voor dit laag uit voert een zuidwestelijke stroming zachtere lucht aan. De bijbehorende occlusie trekt maandagochtend over het land oostwaarts en krult vervolgens achter het laag terug zuidwaarts. Dit deel van de occlusie trekt in de middag over het land. In de avond trekken het laag en de occlusie verder zuidoostwaarts het land uit. Ten noorden van de occlusie draait vervolgens koude polaire lucht om het laag heen. Hierdoor stroomt in de loop van de maandag en in de nacht naar dinsdag steeds meer koude lucht vanuit het noordoosten ons land in.Modelbeoordeling:
Oost van de rug geven de modellen een eenduidig beeld. EC geeft de neerslag het beste weer. Bij de occlusie van maandag wordt door alle modellen veel neerslag berekend. 20-40 mm is op maandag in een groot deel van het land goed mogelijk en hier zijn alle modellen eenduidig in. De neerslagsoort is voor de komende periode het aandachtspunt. Vannacht laten alle modellen natte sneeuw zien in de NESO boven het zuiden van Limburg en in de Ardennen sneeuw. HA43 geeft dit in mindere mate aan en is onderin iets warmer. We verwachten niet echt accumulatie, maar in Zuid-Limburg geven we wel een geringe kans op gladheid hiervoor. Maandag overdag geven de NESO's in het oosten en noorden toenemende natte sneeuw kansen. Het hangt allemaal af van een enkele graad verschil of dit sneeuw wordt. Harmonie is met een dik gelaagd pakket overdag vaak te koud. Plaatselijk kan het bij intensieve neerslag tijdelijk blijven liggen, maar door bodemwarmte zal dit snel weer wegsmelten. HAP1 berekent in de avond sneeuw voor het oosten van het land. In het uiterste oosten geeft EC in de avond een hogere fractie droge sneeuw. De kans dat de sneeuw dan plaatselijk blijft liggen is wat groter.


Sneeuwvalgrens in ICON-D2 maandagmiddag, in het oosten en het midden begint het smelten van de sneeuw pas op de grond (door bodemwarmte), maar de bodemwarmte kan bij voldoende intensiteit overkomen worden, met een beginnend sneeuwdekje als gevolg. In het noorden met lagere intensiteit waarschijnlijk een sneeuwvalgrens van circa 200 m hoogte, daar valt dus smeltende sneeuw. In het zuiden trekt de warme lucht over met een sneeuwvalgrens tussen de 500 en 1000 meter. De sneeuw doet er 300 meter over om volledig te smelten, dus in het zuiden valt regen.

Temperatuur:
Harmonie geeft voor maandag mogelijk te lage maximumtemperaturen.

Wind:
Aan de flanken van het laag maandag 6 Bft, mogelijk zelfs een kleinschalige 7 Bft.

Zicht:
Buiten neerslag goed zicht. In neerslag matig tot slecht, slechtste zichten in (natte) sneeuw.

Ik denk dat qua sneeuwhoogtes EC nu best een redelijk beeld schetst, in het oosten 1 tot plaatselijk ruim 5 cm. Richting maandagavond ook in Zuid-Limburg ruim 1 cm sneeuw. Ook de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe maken kans op een sneeuwdek.

| Gewijzigd: 26 november 2023, 17:31 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2518
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 november 2023, 17:58 uur | Bericht #499559

Winterinval of kwakkelweer, wat zegt het OnweerOnline-stoplicht?

Hieronder de regels die we gebruiken bij het bepalen van het stoplicht.

Termijn stoplicht: vanaf plaatsing tot 10 dagen vooruit

Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.

Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
.

Oranje:
Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.

Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.

Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn
.

Definitie winterweer:

De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:

  • (Stralings) vorst
  • Hagel
  • Sneeuw (nat en droog)
  • IJzel
  • IJsregen
Definitie winter:
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.

Extra uitleg stoplicht: ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
 

Voldoen we aan "winter"?
Ik denk dat we op landelijke schaal nog vrijwel geen dagen krijgen met temperatuur krijgen van overdag rond de nul. Morgen kan het in het oosten maximaal 1°C worden, en donderdag zou dat met neerslagafkoeling opnieuw regionaal kunnen gebeuren, wellicht plaatselijk een ijsdag. Op landelijke schaal zal het echter de meeste dagen binnen de termijn van de komende 10 dagen nog 3 tot 5 graden worden. We blijven nog ver weg van ijsdagen, en daarmee behalen we de definitie "winter" nog niet.

Voldoen we aan "winterweer"?
Vorst: Nadat de neerslag maandagavond het land verlaat, stroomt vanuit Duitsland koude lucht het land binnen, daardoor kan het in het noorden en oosten gaan vriezen. Vervolgens is het dinsdag en woensdag wat zachter, maar in de nacht naar donderdag draait de wind mogelijk opnieuw naar het oosten en stroomt koude lucht het land binnen. Ja, er zitten enkele vorstnachten aan te komen.


Winterse neerslag: Morgen valt natte sneeuw, in het oosten kan bij voldoende intensiteit 1 tot ruim 5 cm sneeuw vallen. Vervolgens zijn er in het noorden in de nacht naar dinsdag nog enkele winterse buien vanuit de Noordzee. Dinsdagmiddag nadert een nieuwe trog met forse winterse buien vanaf de Noordzee, met natte sneeuw, plaatselijk wellicht een tijdelijk sneeuwdekje. Donderdag trekt opnieuw een lagedrukgebied over Nederland, of net ten zuiden daarvan. Afhankelijk van de koers kan er bij jou sneeuw vallen (onzekerheid troef), maar de kans dat er ergens in Nederland wel wat sneeuw gaat vallen is opnieuw groot. Vrijdag, zaterdag en zondag opnieuw winterse buien.
Kortom, veel kansen op winterse neerslag en zelfs een sneeuwdek. We voldoen ruim aan de definitie "winterweer".

 

Fijne zondagavond allen!
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 516
Lid sinds: 13 aug. 2008
26 november 2023, 20:45 uur | Bericht #499560
T stoplicht is vroeg deze keer 😊👍
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2518
Lid sinds: 29 mrt. 2016
27 november 2023, 11:05 uur | Bericht #499561
Zoals het KNMI gisteren al aangaf berekende harmonie de temperaturen te laag. Op sommige plaatsen was het verschil wel 1 tot 3 graden te warm. Andere modellen zoals ICON-D2 zitten een stuk beter op de actualiteit. Momenteel stroomt vanuit het oosten langzaam (!) koudere lucht Drente en Overijssel binnen. Het zal pas in de middag zijn dat de temperatuur substantieel gaat dalen.

Tegelijk stroomt aan de zuidzijde met een westenwind zachte lucht Zeeland, Brabant en Limburg binnen. In de namiddag en avond gaat de neerslag steeds vaker over in natte sneeuw, vervolgens is ook droge sneeuw mogelijk.Vervolgens trekt de neerslag richting het zuidoosten weg, terwijl de neerslag steeds meer overgaat in (natte) sneeuw, dit kan voor het Rivierengebied, oostelijk Brabant en Limburg in de late avond nog wat winterse neerslag opleveren dus. Zuid-Limburg zou ook nog een paar centimeters sneeuw kunnen krijgen.Dinsdagavond nadert een nieuw lagedrukgebied vanaf de Noordzee met forse buien, mogelijk met (natte) sneeuw voor het noorden.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2518
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 november 2023, 10:44 uur | Bericht #499562

Vanavond pittige buien met regen, hagel, onweer en (natte) sneeuw


Op basis van KNMI Guidance
Vandaag overdag koelt de bovenlucht geleidelijk af. Een kleinschalig lagedrukgebied (CAD) bij de Noorse kust beweegt zuidwaarts, trekt vanavond over de Noordzee zuidoostwaarts en zal woensdagnacht rond 03 UTC het Waddengebied bereiken. Rond het laag bevindt zich een volgende ingedraaide occlusie, die vanavond al rond 18 UTC het Waddengebied zal bereiken.


Het CAD (Cold Air Development) waar omheen een occlusiefront gekruld is ligt nu voor de kust van Ziud-Noorwegen. Het lijkt me nog geen polar low.


De koudste bovenluchten zien we boven het noordoosten, daar zakt de temperatuur op 5,5 km hoogte tot -36°C. Daarom in die regio ook de grootste kans op wat onweer en heel misschien ook thundersnow.

De koudste bovenluchten hebben we vanavond, daarom vanavond de meeste kans op korrelhagel, een klap onweer en mogelijk grote (smeltende) sneeuwvlokken. Later in de nacht meer regen en (natte) sneeuw.


Bij de ingedraaide occlusie van vanavond en woensdag is de neerslagsoort een belangrijk aandachtspunt. Opnieuw zal de luchtsoort niet koud genoeg zijn voor sneeuw, echter bij genoeg intensiteit zouden de restanten van de geclusterde buien verder landinwaarts wel voor een tijdelijke overgang naar (natte) sneeuw kunnen zorgen en daardoor mogelijk ook kortdurende gladheid. Overigens zou de temperatuur voor de occlusie uit in de avond en nacht al rond nul uit kunnen komen, waardoor er ook kans is op gladheid door bevriezing. Onder de bewolking lopen de temperaturen dan weer op, mogelijk tijdelijk teruglopen in winterse neerslag.


Temperaturen vanaf vandaag 12:00 door Harmonie. De balken laten zien wanneer er neerslag valt, je ziet dat de temperatuur stijgt wanneer de neerslag aankomt. In Enschede mogelijk matige vorst in de nacht naar donderdag (ivm sterke afkoeling boven een eventueel sneeuwdek).

De buien vallen 's nachts maar door de bewolking stijgt de temperatuur tot rond of boven nul zodra de buien aankomen. Alleen met intensieve neerslag kan de temperatuur tijdens de bui weer zakken, zodat (natte) sneeuw mogelijk wordt.


Bij de occlusie vanavond en woensdag geclusterde en ook ingebedde buien. Korrelhagel is aan de kust waarschijnlijk, in het noordoosten is er ook kans op onweer. Verder landinwaarts krijgt de neerslag later in de avond, nacht en ochtend een meer stratiform karakter, met een toenemende kans op (natte) sneeuw. In het (uiterste) oosten en op de Veluwe is plaatselijk accumulatie van sneeuw mogelijk, op de meeste plaatsen niet meer dan 1-3 cm, zeer plaatselijk mogelijk 3-5 cm. Op de weg (warme ondergrond) blijft veel minder liggen.


Plaatselijk kan het met intensieve neerslag nog fors afwijken, maar het noordwesten en westen heeft regen, korrelhagel en een klap onweer. Een strook van het noordoosten tot het midden heeft vaker natte sneeuw, plaatselijk droge sneeuw en kans op een klap onweer. In het oosten en aan de Duitse grens de meeste kans op een sneeuwdek. Er zullen grote plaatselijke verschillen zijn, zoals altijd met buien. De een zal het wellicht droog houden, terwijl de ander wellicht 1 tot 5 cm sneeuw krijgt.En het zuiden? Het zuiden krijgt vannacht een staartje mee, maar er valt daar slechts een fractie van de neerslag die in ten noorden van de grote rivieren verwacht wordt.


Waar de buienlijn blijft slepen kan 10 tot ruim 30 mm vallen. Harmonie maakt het wel héél bont met plaatselijk ruim 50 mm. Opvallend dat ICON-D2 ook 40 mm berekent op de lijn Amsterdam - Almere - Amersfoort - Apeldoorn. Ik verwacht niet dat het precies hier zoveel gaat regenen/ (natte) sneeuw gaat vallen, maar grofweg ergens in deze regio is wel mogelijk. Arome heeft de piek ergens anders in dezelfde regio en met een wellicht realistischere som: 10 tot 25 mm. | Gewijzigd: 28 november 2023, 13:01 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
28 november 2023, 20:07 uur | Bericht #499563
voor de mensen die vanavond aan de zachte kant zitten, mooie grote zakdoekjes in groningen

 
Groetjes, Niels Koomans.
Yfe
Lid
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 6
Lid sinds: 9 jul. 2023
28 november 2023, 20:20 uur | Bericht #499564
Citaat van NielsKoomans, dinsdag 28 november 2023, 20:07 uur voor de mensen die vanavond aan de zachte kant zitten, mooie grote zakdoekjes in groningen.

Dat ziet er een stuk winterser uit dan hier!;)
Blijft ook al aardig liggen te zien op de webcam, moge dit een voorbode zijn op een sneeuwrijke winter!
Ns
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 302
Lid sinds: 6 jan. 2017
28 november 2023, 20:50 uur | Bericht #499565
Citaat van Yfe, dinsdag 28 november 2023, 20:20 uur Citaat van NielsKoomans, dinsdag 28 november 2023, 20:07 uur voor de mensen die vanavond aan de zachte kant zitten, mooie grote zakdoekjes in groningen.

Dat ziet er een stuk winterser uit dan hier!;)
Blijft ook al aardig liggen te zien op de webcam, moge dit een voorbode zijn op een sneeuwrijke winter!

hoi
moet het nog zien hier, kou is er wel komende dagen maar blijft aardig droog t/m vrijdag op wat buitjes na.
wachten het af
Brouwer
Yfe
Lid
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 6
Lid sinds: 9 jul. 2023
28 november 2023, 21:53 uur | Bericht #499566
Citaat van Lightningman, dinsdag 28 november 2023, 20:50 uur
hoi
moet het nog zien hier, kou is er wel komende dagen maar blijft aardig droog t/m vrijdag op wat buitjes na.
wachten het af

Er komen nog genoeg buitjes aan komende nacht lijkt het, wie weet is het morgenvroeg wel even wit en zo niet is de winter nog lang!
Ns
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
29 november 2023, 03:59 uur | Bericht #499567
Ik heb in de hele vroege ochtend nog een mooie cloud-to-cloud ontlading vast kunnen leggen op m'n webcam
| Gewijzigd: 29 november 2023, 04:02 uur, door NielsKoomans
Groetjes, Niels Koomans.
Terug naar boven
1 2
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.836 topics, welke bij elkaar 448.307 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.572 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 35 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 35, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen & fototopic 18 t/m 20 mei 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden