Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 december 2007, 13:10 uur | Bericht #8052
Winterweer nadert.

Het nieuwe jaar nadert zijn einde en voor het eerst sinds lange tijd is er in Nederland weer eens een regengebied overgetrokken, dat op de meeste plaatsen overigens niet meer dan een paar millimeter regen achterliet. Voor de regen uit, koelde het in het oosten en zuidoosten tijdens helder weer overigens nog verrassend ver af, tot ongeveer 1,5 graad in het zuiden van Limburg. Gisteren overdag was het daar nog ruim 9 graden geweest. De laatste dagen van het jaar geven alweer een einde aan de wisselvalligheid te zien. En daarna dient een volgende inval van de winter zich aan. Hoe lang die gaat duren, is onzeker.

[img width=402 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/869494eef4.jpg[/img]
Voor het eerst sinds lange tijd regende het de afgelopen nacht en vanochtend weer eens. De tuin van Marrgiet Vooren in Zetten zag er vanochtend bij het licht worden zo uit.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/f07119caa3.jpg[/img]
De natuur is van slag. We hebben de schaatsen nog niet opgeborgen, of de krokussen komen alweer op. Hier en daar staan ook bomen en planten in bloei. Waarschijnlijk zijn ze nog helemaal in de war door de warmte van de afgelopen jaren. Deze foto is van Mark Wolvenne in Terwolde.

Vandaag staat het weer onder invloed van een lagedrukgebied waarvan de kern via de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt. Er omheen voert een straffe zuidwestelijke wind, die aan zee gemakkelijk een windkracht 7 haalt, zachte lucht aan waarin de zon geleidelijk steeds vaker doorbreekt. Gedurende de daglichtperiode wordt op de meeste plaatsen dan ook droog weer verwacht. De temperaturen lopen flink op en komen op veel plaatsen op waarden tussen 8 en 10 graden uit. Daarmee doet het jaar 2007 alsnog een ultieme poging om bij het scheiden van de markt het jaarrecord van 11,2 graden, dat waarschijnlijk met het vorige jaar gedeeld moet worden, voor zich alleen op te eisen.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/fcceee30db.jpg[/img]
Hoewel het gisteren zonnig was en zacht, met temperaturen tot 9 graden in het zuidoosten van het land, zag Trees de Greef-Renders toch nog ijs op dit ven bij Nuenen. Een restant van de vorige vorstperiode.

Helemaal klaar zijn we er nog niet mee, want het deel van de wolkenzones dat om de kern van het lagedrukgebied heen gekruld ligt, door meteorologen de teruggebogen occlusie genoemd, trekt later vanavond en de komende nacht nog over ons land naar het oosten. Ook uit die bewolking wordt buiige regen verwacht. Omdat de komende nacht grotendeels bewolkt verloopt, dalen de temperaturen niet verder dan tot tussen 4 en 6 graden.

Laatse buien

Achter die volgende wolkenzone draait de wind de komende nacht en morgen overdag naar richtingen tussen west en noordwest, om geleidelijk af te nemen. Daarbij verdwijnen de laatste buien morgenochtend uit het oosten van het land. Wat rest, is een dag met een afwisseling van wolken en zon en nog slechts een lokale bui. Hoewel de aangevoerde lucht wat minder zacht is dan die van vandaag, kan het ook morgen op veel plaatsen toch weer 8 of 9 graden worden. Maar het is voorlopig wel de laatste keer.

De ontwikkelingen, die zich vervolgens op de weerkaarten afspelen, doen het hart van winterliefhebbers overslaan. Uit de rug van hogedruk – morgen boven de Britse eilanden en verbonden aan een hogedrukgebied ten zuiden van ons – ontwikkelt zich boven Scandinavië razendsnel een nieuw hogedrukgebied dat naar het noordwesten van Rusland trekt en rond donderdag zijn maximale sterkte bereikt. Het toonaangevende Europese model tekent het systeem die dag met een kerndruk van 1059 hPa in, het Engelse model houdt het op 1058 hPa (zie kaartjes naast dit verhaal). Het Amerikaanse model is nog wat optimistischer over de kracht van het hogedrukgebied en zet 1063 hPa in de kaarten.

Klassiek

Welke van de drie uiteindelijk ook de juiste blijkt te zijn, dit zijn weerkaarten die we maar zelden zien. Tussen dit hogedrukgebied en een lagedrukgebied, dat onder de Britse eilanden door de Golf van Biskaje in duikt (hoe klassiek?) ontwikkelt zich boven een groot deel van Europa een straffe oostelijke stroming, die allengs koudere lucht naar het westen transporteert en uiteindelijk ook Nederland weer in de koude lucht gaat brengen.

[img width=457 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e1bd3064fd.jpg[/img]
De verwachting van het Europese model voor aanstaande donderdag, 13 uur. De Russische hogedrukkolos heeft een luchtdruk van 1059 hPa. In Nederland waait een oostenwind en in het deel van het land waar de kleur blauw is, vriest het nog een beetje.

[img width=457 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/4ce7b5c786.jpg[/img]
De verwachting van het Engelse model voor aanstaande donderdag, 13 uur. In heel Nederland wordt vorst verwacht, verder zijn de afwijkingen met de Europese verwachtingskaart tamelijk gering.

[img width=457 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/33a5f08ee6.jpg[/img]
De verwachting van het Amerikaanse model voor aanstaande donderdag, 13 uur. De centrumdruk van het hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland wordt op 1063 hPa neergezet, in Nederland waait een oostenwind en vriest het. Het vervolg van het Amerikaanse model is het koudste van de drie berekeningen.

Oudejaarsdag merken we nog niet veel van die koudere lucht. Onder invloed van de rug van hogedruk, die het hogedrukgebied ten zuiden van Nederland en het opbouwende hoog boven Scandinavië met elkaar verbindt, is het rustig weer met nauwelijks wind. Tijdens opklaringen ontstaan in de nacht gebieden met mist en laaghangende bewolking. De temperaturen dalen daarbij in de koudste gebieden tot rond het vriespunt. Overdag verdwijnt de mist geleidelijk, maar blijft wel bewolking over. Het wordt een graad of 6. De jaarwisseling zelf verloopt heel rustig en nevelig. Bij het afsteken van het vuurwerk kan zich gemakkelijk mist vormen, die nieuwjaarsdag een tijdlang blijft hangen. Dalen de temperaturen in de nacht opnieuw tot rond het vriespunt, nieuwjaarsdag wordt het gemiddeld een graad of 5.

Vorst

De dagen daarna gaan de temperaturen verder omlaag. De weerkaarten voor aanstaande donderdag laten een klassiek winterse situatie zien, met in Nederland een oostelijke wind. Hoe blauwer de kaart, des te lager liggen de temperaturen aan het aardoppervlak. Ook in Nederland wordt overdag, vooral volgens de kaarten van het Engelse en het Amerikaanse model een temperatuur verwacht die beneden het vriespunt ligt. Het Europese model zit in het algemeen net toch een tikkeltje hoger met zijn verwachte temperaturen. Omdat donderdag ook neerslag wordt verwacht, zou het lokaal een beetje kunnen sneeuwen.

Hoe stevig de winterse luchtdrukverdeling er ook uitziet, nog steeds is het maar de vraag of we hiermee meteen ook voor een langere koude periode vertrokken zijn. Bijna alle modellen koersen voor volgende week zaterdag op een eerste dooiaanval aan, die een gerede kans van slagen maakt. Maar helemaal zeker is dat niet.

©Meteo Consult
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
29 december 2007, 14:00 uur | Bericht #8054
eerst ff en foutje recht zetten? het nieuwe jaar kan zijn einde niet naderen. moet vast oude jaar zijn!
Waarom deze advertentie?
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
29 december 2007, 14:03 uur | Bericht #8055
leuk verhaal.
ik denk dat de koude aanval vooral ook afhangt van de kracht waarmee alles gebeurt.
ook de liging van het hogedruk gebied is natuurlijk van invloed.
wat voor ons het beste is weet ik zo even niet.
denk dat optimaal en noordoostelijke stroming zou zijn.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 407 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 407, lezen 4 mensen het topic "De doctrine van Postma nader bekeken".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden