Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, IL; Randolph, IL; Ste. Genevieve, MO.

29 Apr 2024 09:44:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bond, IL.

29 Apr 2024 09:32:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Montgomery, TX.

29 Apr 2024 09:32:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, IL; Randolph, IL; Jefferson, MO; Ste. Genevieve, MO; St. Francois, MO.

29 Apr 2024 09:32:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, TX; San Jacinto, TX.

29 Apr 2024 09:19:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bond, IL; Clinton, IL; Madison, IL.

29 Apr 2024 09:15:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bond, IL; Clinton, IL; Madison, IL; St. Clair, IL.

29 Apr 2024 09:05:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Avoyelles, LA; Rapides, LA.

29 Apr 2024 09:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beauregard, LA; Jasper, TX; Newton, TX; Tyler, TX.

29 Apr 2024 08:56:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, TX; San Jacinto, TX; Trinity, TX.

29 Apr 2024 08:47:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Limestone, TX.

29 Apr 2024 08:47:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Falls, TX; Milam, TX.

29 Apr 2024 08:47:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Limestone, TX.

29 Apr 2024 08:47:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Falls, TX; Milam, TX; Robertson, TX.

29 Apr 2024 08:47:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Rapides, LA.

29 Apr 2024 08:43:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 januari 2008, 13:43 uur | Bericht #8830
Sneeuw na de storm?

Voor winterliefhebbers is januari tot nu toe een zeer teleurstellende maand geweest, met gebrek aan kou en sneeuw (wat de meeste mensen juist niet erg zullen vinden, maar dat terzijde…). Zo is de schrijver van dit stukje - fervent sneeuwliefhebber overigens - bijna alweer vergeten hoe sneeuw er ook alweer uitziet! Aan het begin van de maand is het slechts plaatselijk even tot sneeuw gekomen, bij afsluiting van een koude periode die we eind december hadden, maar dat was het dan ook meteen. Normaal (tijdvak 1971-2000) telt januari toch nog zes dagen met sneeuw. Hopelijk heeft februari nog ‘iets’ - of liever meer dan iets - voor de liefhebber van kou en sneeuw in petto….

In ieder geval wordt het op de korte termijn, op de overgang van januari naar februari, heftig weer met eerst storm en regen, vervolgens zien we op zaterdag een vleugje winterweer in de vorm van…jawel…een beetje kou en (her en der wat) sneeuw. Echter de schaatsen en de sleeën kunnen op hun plek in de schuur of op zolder blijven, want een overgang naar onvervalst koud en sneeuwrijk winterweer zit er voor de dagen daarna niet in als we afgaan op de nieuwste computerberekeningen.

Verantwoordelijk voor de weersomslag van de komende dagen is een stormdepressie met een te verwachten kerndruk van rond 952 hPa op donderdagmiddag. De kern van het stormlaag trekt langzaam net ten noorden van Schotland oostwaarts, met als reisdoel Scandinavië waar de depressie zaterdag wordt verwacht. In feite markeert het lagedrukgebied de koude lucht ten noorden daarvan, de Noordpoollucht, wat is te zien op het plaatje hiernaast. Bijbehorend koufront aan de voorzijde van de stormdepressie passeert ons land en juist aan de voorkant van het front bevindt zich het stormveld.


De te verwachten weerkaart van donderdagmiddag 31 januari 13 uur. Storm voor onze kust.

Morgenochtend begint het al harder te waaien en gaat langs de kust een stormachtige zuidwestelijke wind (kracht opsteken, rond het middaguur volgt regen en stormweer aan de kust, met kracht 9 en mogelijk in het Waddengebied kracht 10 en dat is officieel een zware storm. Verder dienen fietsers, wandelaars en automobilisten rekening te houden met zware windvlagen, ook boven land. Wij denken voor het binnenland aan windstoten van 85 kilometer per uur, bij open water en dus ook aan zee gaat om snelheden tot rond 100 kilometer per uur en langs de noordwestkust 115 km/u waarmee deze windstoten volop in de categorie ZEER ZWAAR zitten. Het gevolg van dit alles is dat er lichte schade aan gebouwen kan optreden. Wellicht dat een enkele boom omwaait en dat er wat takken en twijgen door de lucht vliegen, vooral in de kustprovincies, waar het het hardst gaat waaien. Het is kortom oppassen geblazen morgen, zeker vanaf het middaguur doorlopend tot in de avondspits! En wind en regen in combinatie met maximumtemperaturen van 5 tot 7 graden maken dat het guur weer zal zijn.

Na passage van het koufront klaart het op, alleen in het zuidoosten blijft het ook in de nacht naar vrijdag regenen. Tegelijkertijd neemt de wind langzamerhand wat gas terug, maar in het noorden blijft het hard doorwaaien, ook op vrijdag met waarschijnlijk dan nog altijd windkracht 8 in het waddengebied; een stormachtige wind. De aangevoerde lucht wordt tegelijkertijd kouder en onstabiel, zodat zich enkele hagelbuien boven zee zullen vormen die met een west-noordwestenwind het land opkomen. Vrijdag overdag houden die enkele winters getinte buien aan, al zijn er naar verwachting ook flinke droge perioden met opklaringen en op veel plaatsen kan de dag zowaar droog verlopen. En omdat de bovenlucht net niet koud genoeg is (op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur naar rond -4 graden) komt het nog niet tot sneeuwbuien.


Daar komt de koude lucht vanuit het noordwesten met winterse buien. Plaatselijk is een sneeuwdek(je) mogelijk! Dit is te verwachten weerkaart van zaterdagochtend 2 februari 7 uur.

Dat kan wel degelijk gebeuren in de nacht naar zaterdag, als nog iets koudere lucht arriveert. Op 1500 meter hoogte bijvoorbeeld daalt de temperatuur naar min 8 graden. De wind zal dan naar het noordwesten zijn gedraaid en de luchttemperatuur aan het aardoppervlak tot het vriespunt zijn gezakt. In een hagel- en sneeuwbui kan het daarmee wit worden, de grootste kans daarop in het noorden en oosten omdat hier de meeste buien vallen. Hoeveel sneeuw dat uiteindelijk wordt, is nu moeilijk om aan te geven, maar een sneeuwdekje moet toch wel mogelijk zijn want er worden toch wel een aantal millimeters neerslag verwacht. Het zuiden en zuidwesten, zoals Zeeland en Zuid-Holland, blijven grotendeels droog.
Zaterdag overdag loopt de temperatuur op naar ruim boven nul (bovenlucht blijft koud, met zelfs de -10 graden op 1500 meter hoogte!) en houden de winterse buien aan, vooral ten noorden van de grote rivieren, zo is nu de verwachting. Sneeuwliefhebbers moeten het kortom van de zaterdag hebben, zo lijkt het. En als we kijken naar de sneeuwpluim voor De Bilt, die aangeeft hoe groot de kans op sneeuwval daar is, uitgaande van 50 extra, nagedraaide computerberekeningen van het Europese rekenmodel (ECMWF), het zogeheten ensemble, dan volgt dat de nacht naar vrijdag bijna 80% sneeuwzekerheid oplevert, zaterdag overdag is het percentage nog 60%. Hiermee is echter niet gezegd of de sneeuw al dan niet blijft liggen, maar de pluim geeft in ieder geval aan hoe zeker de sneeuwverwachting is….


De sneeuwpluim van De Bilt. Zie verder de tekst.


Vorig jaar op 8 februari: sneeuwpret! Of we een soortgelijke foto aanstaande zaterdag kunnen maken, is nog de vraag....Foto van Stan Bouman.

©Weer.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 85 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 85, lezen 5 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden