De verduistering is met het blote oog te zien. Maar met een verrekijker of telescoop is het schouwspel nog indrukwekkender. Voor het geval het bewolkt is verzorgt Kennislink in samenwerking met Sterrenwacht Copernicus in Overveen en Volksterrenwacht MIRA in België live beelden via internet. Daarbij wordt geschakeld naar telescopen in de rest van de wereld. Deze beelden kunnen ook later worden bekeken.
Vlakbij de verduisterde maan is een ster te zien. Dat is Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. In de nabijheid straalt ook de heldere planeet Saturnus.
Om 06:09 uur is de verduistering voorbij en staat er weer een gewone volle maan aan de hemel.
Op 16 augustus dit jaar vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Daarbij verdwijnt wel een ‘hap’ uit de maan, maar de maan kleurt niet rood. Voor een volledig zichtbare totale maansverduistering moeten we in ons land wachten tot 28 september 2015.
Meer informatie over de maansverduistering is te vinden op:
Klik hier voor meer informatie
©space.cweb
erwin.
Eh nee zo super boeiend vind ik dit niet, we hebben het vaker.
Bijzondere kleurenschakeringen hebben de afgelopen dagen voor mooie plaatjes gezorgd tijdens de schemering, als gevolg van polaire stratosfeerwolken. In de nacht naar donderdag dient zich alweer een volgend fenomeen aan: een volledige maansverduistering. Of we er op grote schaal van kunnen genieten in Nederland is overigens de vraag.
Het is de enige volledige maansverduistering die we dit kalenderjaar op aarde te zien krijgen. Voor het grootste deel van Noord- en Zuid- Amerika en in West-Europa is het verschijnsel te zien. Zie ook de afbeelding hieronder.

In het witgekleurde gebied is de volledige maansverduistering te zien.
Al voordat dit zichtbaar is, gaat de maan langzaam aan minder fel ‘schijnen’. De aarde schermt dan al een deel van het zonlicht af, maar dit beperkte deel van het zonlicht bestrijkt nog steeds het gehele deel van de maan dat naar de zon (en in dit geval ook de aarde) is toegekeerd. Hierbij moeten we ons voorstellen dat een waarnemer die op de maan zou staan waar dan ook nog tenminste een deel van de zon kan zien. De zon die vanaf het maanoppervlak gezien steeds verder achter de aarde gaat schuiven.
Vervolgens komt er een moment dat delen van de maan de zon helemaal achter de aarde zien verdwijnen. Dat is het moment waarop wij op aarde een ‘hap’ in de maan zien komen. De hap is het deel van het oppervlak van de maan waar de zon helemaal niet meer op schijnt.
Vervolgens breidt de hap zich steeds verder uit tot uiteindelijk nergens op de maan de zon meer is te zien. En wij, in West-Europa en grote delen van Noord- en Zuid-Amerika, de maan helemaal niet meer zien schijnen. Alhoewel helemaal…. er blijft altijd nog een vage rode gloed zichtbaar.

Het proces van de verduistering door de tijd heen. NB. aangegeven tijdstippen zijn gebaseerd op VS Eastern Time. Voor de 'Nederlandse' tijdstippen zie onderaan de tekst.
Deze vage gloed heeft ermee te maken dat met een omweg alsnog een deel van het licht van de zon de maan bereikt. De atmosfeer rondom de aarde veroorzaakt namelijk een bescheiden afbuiging van het licht van de zon. Daarbij is de afbuiging van rood licht het sterkst.
De eerste hap in de maan vindt plaats vannacht om 2.43 uur Nederlandse tijd en vanaf 04.01 zal de maansverduistering totaal zijn. De totale verduistering duurt bijna 51 minuten totdat vanaf 04.51 uur een steeds groter oppervlak van de maan wederom met de zonnestralen te maken krijgt. Om 6.09 heeft schijnt de maan vervolgens weer ‘volledig’. Wel is het schijnsel dus ook een tijd lang na (en voor) de periode van de verduistering nog wat zwakker, al is dit zoals gezegd niet waar te nemen.
Of we in Nederland op grote schaal van de maansverduistering kunnen genieten is overigens de vraag. Begin woensdagmiddag zag het er voor wat betreft opklaringen en dus de zichtbaarheid van de maansverduistering relatief slecht uit.
Bron: Meteo Consult, NASA, KNMI
8:45 AM PST, February 20, 2008
Southern Californians may be able to catch sight of tonight's lunar eclipse between rain clouds that will sprinkle up to half an inch of rain across the Southland, forecasters said today.
Most of the country is projected to have cloud-filled skies tonight, but the Los Angeles area will only be "partially cloudy," leaving the chance that people may be able to see the first and only total lunar eclipse of the year, said weather specialist Stuart Seto of the National Weather Service.

"There may be a few glimpses. Don't give up on it," Seto said.
The lunar eclipse, which occurs when the moon moves through the earth's shadow, will last for 3 1/2 hours beginning at 5:43 p.m. and ending shortly after 9 p.m.
Low levels of rain will continue throughout the morning, stop for a while, then likely will resume in mid-afternoon, Seto said. A quarter- to a half-inch of warm rain is expected in coastal and valley areas, and mountain areas will see a slightly higher 3/4 -inch rainfall, he said.
Gusty winds are expected to start this evening in mountain areas, Seto said, and above 6,000 feet, 1 to 4 inches of snow will fall.
Similar levels of rain will continue until the weekend, with chances of rain peaking Thursday and Friday, before weather clears up next Tuesday. Skies will be cloudy for the rest of the week.
Temperatures will be in the upper 50s and 60s until the weekend, Seto said.
Area roads saw slower than normal commutes, said California Highway Patrol spokesman David Porter, which is not unusual on rainy days. He said there had also been a significant increase in collisions this morning which is also common in rainy weather.
© LAT | Gewijzigd: 21 februari 2008, 11:22 uur, door Marga
van 4:15 tot 4:50 heb ik geen enkel beeldje kunnen waarnemen.
maarja, das niet mijn pakkie aan, ik had ongeveer 850 bezoekers extra, waarvan heel weinig maar via google

Readers have been sending in their snaps of the total eclipse that occurred between 3.01 and 3.52GMT on Thursday. This was taken by Farshad Palideh over Poonak, Tehran.

John Edward Gordon captured this image in Grand Valley Ontario, Canada.


Geraint Smith took this photo from the Tres Piedras petrol station on Highway 285, New Mexico.

Daniel Coe: "This was taken from my back garden in Ely, Cambridgeshire, UK."

Nikki Shariat, Nashville, USA: "I took a series of photos over the course of the eclipse and put them together in Photoshop. I had never even seen an eclipse before!"

Trudie Rayner, Essex: "Due to the awful weather these are not as good as last year's photos, but I was pleased to get a break in the clouds even if only for a few seconds."

Bron: BBC