Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, NC.

11 Apr 2021 03:18:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Avery, NC; Burke, NC; Caldwell, NC; McDowell, NC.

11 Apr 2021 02:47:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, NC; Caldwell, NC; Catawba, NC; Lincoln, NC.

11 Apr 2021 02:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Palm Beach, FL.

11 Apr 2021 02:26:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Burke, NC; McDowell, NC.

11 Apr 2021 02:19:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, NC; Caldwell, NC; Catawba, NC; Cleveland, NC; Gaston, NC; Lincoln, NC; Rutherford, NC.

11 Apr 2021 01:59:18

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Burke, NC; McDowell, NC; Rutherford, NC.

11 Apr 2021 01:51:42

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Rutherford, NC.

11 Apr 2021 01:31:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hillsborough, FL; Manatee, FL.

11 Apr 2021 01:23:05

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Rutherford, NC; Spartanburg, SC.

11 Apr 2021 01:14:10

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC.

11 Apr 2021 00:53:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor DeSoto, FL; Manatee, FL; Sarasota, FL.

11 Apr 2021 00:48:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hillsborough, FL; Manatee, FL.

10 Apr 2021 23:55:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Camden, GA; Glynn, GA.

10 Apr 2021 23:03:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, FL; Nassau, FL; Camden, GA; Glynn, GA.

10 Apr 2021 22:59:38
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2008, 11:46 uur | Bericht #10013
Morgen verkeershinder door wind

Morgenochtend tijdens de spits zorgt een zeer actief lagedrukgebied voor overlast in het verkeer. Tijdens de spits regent het van tijd tot tijd. Aan de kust staat een stormachtige wind, kracht 8 bft. Ook komen er zeer zware windstoten van 100 km/u of meer voor. Boven land staat eerst een vrij krachtige wind, maar neemt snel in kracht toe naar 6 Beaufort. De windstoten lopen op naar 70 km/u.

In de loop van de ochtend neemt de wind nog in kracht toe. Aan de kust en op de wadden komt een westerstorm (9 Bft.) te staan. De windstoten kunnen daarbij oplopen tot meer dan 120 km/u.
Ook boven land neemt de wind in kracht toe. Daarbij kunnen windstoten van 100 km/u voorkomen.
Dit is iets wat boven land niet al te vaak voorkomt.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2008, 14:11 uur | Bericht #10015
Woest weer op komst

Woensdag krijgt ons land te maken met zeer onstuimig weer. Volgens de laatste berekeningen kan er langs de noordwestkust tijdelijk een westerstorm heersen, windkracht 9.

Overdag trekken er zware buien over het land die gepaard kunnen gaan met zeer zware windstoten. Volgens WeerOnline weer om serieus rekening mee te houden.

Morgen wordt een dag met woeste weersomstandigheden. Langs de noordwestkust kan tijdelijk een westerstorm heersen, windkracht 9. Overdag komen een aantal factoren samen die buien explosief kunnen laten groeien. De buien kunnen op hun beurt tot diep in het binnenland zeer zware windstoten voortbrengen die mogelijk schade kunnen veroorzaken. Verder is er een vrij grote kans op onweer en hagel. Weer waar al het verkeer terdege rekening mee moet houden. Ook de bouwsector moet de situatie goed in de gaten houden in verband met rondvliegend bouwmateriaal. In de loop van de middag, als de zware buien naar het oosten trekken, gaat het venijn er geleidelijk uit en keren we terug naar relatief rustig weer.

Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2008, 14:29 uur | Bericht #10031
Tweelingstorm

De storm die gisteren (10 maart) over delen van West-Europa raasde, heeft ons land grotendeels ongemoeid gelaten. Het was ook in ons land erg winderig, maar slechts op een enkele meetpost langs de kust wist de zuidelijke wind soms net aan negen Beaufort te tippen en in het binnenland stond meestentijds een windkracht vijf tot zes. Toch was dit genoeg om een enkele dakpan of een boom te doen sneuvelen.

Erger ging het er in delen van de Britse eilanden, België en Frankrijk er aan toe. De beelden heeft menigeen gisteren in de journaals kunnen zijn en een paar foto’s hebben wij bij het verhaal van gisteren gevoegd.


Een weinig allerdaags gezicht, een flink vrachtschip dat op het strand is neergezet.


Nogmaals een blik op de Artemis, die juist is gestrand bij een drukke boulevard.

Het meest spectaculair was wel de stranding van de Hollandse vrachtvaarder Artemis die zonder lading bij de Franse badplaats Sables-d’Olonne hoog op het strand werd gezet (zie hierboven). Het tijverschil is daar erg groot en zodra de zee zich bij eb had teruggetrokken, konden verbaasde ramptoeristen rond het 88 meter lange schip wandelen. De bewoners van de vele appartementen langs de boulevard zaten wat dat betreft dan ook eerste rang. Van een ‘ramp’ was overigens geen sprake. De bemanning was ongedeerd en daarom ook aan boord gebleven. Het vlottrekken van het schip is inmiddels nog niet gelukt, maar ook tijdens de komende hoogwaters zullen de slepers nog een paar nieuwe kansen krijgen. Mocht het na morgenavond ook nog niet zijn gelukt, dan moet gevreesd worden dat het schip daar noodgedwongen nog een tijdje op het strand moet blijven liggen. Niet alleen wordt het weer dan rustiger, maar zal ook de vloed minder hoog komen, omdat doodtij nadert. Men zal dan op het volgende springtij moeten wachten, kort na volle maan, met Pasen dus.

Hondenweer
Gisteren hadden we dus geluk, maar dat betekent niet dat de lente de komende dagen aan de poort klopt. Vanochtend viel het weerbeeld als ‘zeer matig’ te omschrijven. Een groot gebied met buiige regen schoof over het land en veroorzaakte in de meeste regio’s een paar uren met regen. De wind was daarbij nog steeds stevig, maar inmiddels wel wat geluwd. Ook de luchtdruk was iets uit het dal geklommen, maar de barometers stonden nog steeds erg laag in ons land en veel gelegenheid om sterk te stijgen, zit er vooralsnog niet in. Er is namelijk een nieuwe storing naar ons onderweg, die vanavond al regen zal gaan veroorzaken, maar vooral morgen een hoofdrol zal opeisen. De wind zal dan wederom fors gaan uithalen en ditmaal lijken de Lage Landen wél de volle laag te krijgen. Er is als het ware sprake van een ‘tweelingstorm’.


Ook vanochtend stonden de barometers nog erg laag.


Vanochtend hondenweer? Welnee!


Het weerbeeld was dan ook zeer matig...

Tweelingstorm
Met stormen is bij ons op het eerste gezicht iets merkwaardigs aan de hand. In het verleden is het namelijk vaker voorgekomen dat een storm één, of een paar dagen later door een tweede werd vervolgd, dan dat het dus niet bij een enkele, los optredende storm bleef. Op zich is dat ook wel te begrijpen. Als de atmosferische omstandigheden gunstig zijn om een lagedrukgebied tot een stormdepressie uit te laten groeien, dan zullen die omstandigheden dikwijls een aantal dagen zo in stand blijven. Een volgend laagje krijgt dan óók de gelegenheid om toch een diep exemplaar uit te groeien, met veel wind als gevolg. En dat is wat er ook nu gaat gebeuren.


Satellietfoto van vanochtend 11 uur. De ontwikkelende storing die woensdag bij ons het stormweer gaat veroorzaken, is ten noordwesten van Ierland al te zien.

De regen van vanavond hangt samen met die nieuwe depressie die om 19 uur vanavond nog ten noordwesten van Ierland ligt (zie afbeelding hierboven). Ten zuiden van dit laag komt het dan in de wateren ten westen van Ierland tot een volle westerstorm, ja, zelfs een zware storm. In ons land is het dan nog relatief rustig.

Op basis van de 0 uur run van het ECMWF is te zien dat de storing om 7 uur morgenochtend juist ten oosten van Noord-Engeland op de Noordzee terecht is gekomen, met een berekende kerndruk van 969 hPa. Voor de storing uit staat er dan een stormachtige zuidwestenwind op de Noordzee, boven het vasteland van Engeland waait er dan een harde tot stormachtige bries uit west tot noordwest.


De berekende weerkaart, op basis van de 0u run van het ECMWF voor vanavond 19 uur. De getallen is de berekende gemiddelde wind op deze roosterpunten, in knopen.

Gevaarlijke windstoten
Zes uur later is de venijnige storing bijna boven de Duitse Bocht aanbeland. Nederland bevindt zich dan ten volle in de sterke luchtdrukgradiënt ten zuiden van deze storing. De berekeningen van de gemiddelde windkracht vallen op zich nog mee. Alleen langs de west- en noordwestkust wordt net aan een windkracht negen berekend, boven land staat er een windkracht zes tot acht, dat laatste dan vooral in de kuststreken.


De berekende weerkaart voor woensdagochtend 12 maart, om 7 uur. Tussen 28 en 33 knopen is er sprake van 7 Bft, tot 40 knopen van 8 Bft, daarboven stormt het. Zware storm begint bij 48 knopen.


De berekende weerkaart voor woensdag 12 maart om 13 uur.


De maximale windstoten die woensdag overdag kunenn optreden. Zestig knopen of meer boven land mag voor maart uitzonderlijk worden genoemd en komt sowieso maar zelden voor.

Ten onrechte zou er dus gedacht kunnen worden dat het, net als gisteren weliswaar erg winderig is, maar dat het verder wel meevalt. Niets is minder waar. Het addertje onder het gras is dat de lucht erg onstabiel van opbouw wordt. Er gaan dan ook buien vallen, soms met hagel en onweer, en de wind zal erg vlagerig zijn. Vooral tijdens deze buien zullen er dan ook zware tot zeer zware windstoten gaan optreden, die zich ook diep landinwaarts zullen manifesteren. De steeds krachtiger wordende lentezon zal tijdens de opklaringen tussen de buien door, de temperatuur een oppepper geven en zo de onstabiliteit verder verhogen. Als er morgen dus overlast of schade ontstaat, zullen het wellicht die windstoten zijn die dat gaan veroorzaken. En dat kan ook nog later in de middag en de avond gebeuren, als het ergste stormgeweld alweer achter de rug lijkt te zijn. Op basis van de huidige modeloutput kunnen die windstoten tot ver landinwaarts de 60 knopen halen of nog iets meer, dat is rond 110 km per uur.

Bronnen: Meteo Consult, ECMWF, div. internet nieuwssites. Foto’s: R. Rensink (voorpagina); AP, Tom van der Spek, Martha Kiviets.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2008, 17:08 uur | Bericht #10039
KNMI: voorwaarschuwing weeralarm

Het KNMI heeft dinsdagmiddag een voorwaarschuwing voor een weeralarm afgegeven. Dit met oog op de storm die ons land morgenochtend aandoet. Vooral de zeer zware windstoten kunnen morgen voor schade zorgen.

Het KNMI geeft een weeralarm af als de weersomstandigheden vragen om extra oplettendheid. Dit kan dan gaan om gladheid, zware neerslag, of, zoals nu het geval, storm. Als de weersomstandigheden extreem dreigen te worden, volgt een weeralarm. Een weeralarm wordt meestal voorafgegaan door een voorwaarschuwing, waarin wordt aangegeven hoe groot de kans is dat het weer extreem wordt. In het weeralarm zelf, wijst het KNMI of de mogelijke gevolgen en risico’s van het gevaarlijke weer.

De gemiddelde windsnelheid zal, met 7-9 Beaufort, morgen waarschijnlijk net niet voldoen aan de criteria. Voor de windstoten is dit een heel ander verhaal. De criteria hiervoor zijn: Een vlagerige wind met uitschieters van meer dan 100 km/u op minstens 2 kuststations of landinwaarts in een gebied tenminste ter grootte van 50 bij 50 km of langs een coherente band van 50 km lengte.

Deze windstoten kunnen grote schade veroorzaken.©KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2008, 17:10 uur | Bericht #10040
Gebied Den haag CS opnieuw afgesloten

De harde wind heeft opnieuw gezorgd voor overlast in het centrum van Den Haag. Opnieuw waaien er gevelplaten van de Hoftoren, naast het centraal station in de Hofstad.

Het gebied rondom de 142 meter hoge Hoftoren in Den Haag is dinsdag op advies van de brandweer afgezet. Mogelijk door de harde wind zijn twee gevelplaten van de toren gevallen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De afzetting treft onder meer het gebied voor het Centraal Station, waardoor een aantal trams moeten omrijden.

In november en januari zette de brandweer het gebied ook al af door het stormachtige weer. In de Hoftoren is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevestigd.

Eerder viel er al een gevelplaat van de toren. Dit gebeurde in november en december 2007 en afgelopen januari. Onderzoek bracht aan het licht dat het om een structureel probleem gaat, dat vooral bij stuwwind opspeelt. De afzettingen in november kostten de Haagse vervoerder HTM naar eigen zeggen ,,enkele tienduizenden euro's''.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 08:07 uur | Bericht #10059
Hieronder ziet u een weeralarmkaartje.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 maart 2008, 09:38 uur | Bericht #10062
De situatie om 9.10
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 10:20 uur | Bericht #10071
Eerste stormnieuws waait binnen

De storm moet eigenlijk nog goed loskomen, maar het eerste stormnieuws is al binnen. Schiphol en Zoetermeer tekenen voor de eerste nieuwtjes van de dag.

De storm komt langzaam op stoom. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust staat al een stormachtige wind, kracht 8. Aan de Zuid-Hollandse kust zijn zeer zware windstoten gemeten van boven de 100 km/uur. Later in de ochtend en in het begin van deze middag zal het op veel plekken aan de kust gaan stormen. Het KNMI heeft vannacht om 5 uur een weeralarm afgegeven. Inmiddels sijpelen de eerste stormnieuwtjes langzaam binnen

Zoetermeer
Winkelcentrum Spazio in Zoetermeer houdt de deuren woensdag uit voorzorg gesloten. Dit gebeurt naar aanleiding van het weeralarm van het KNMI, zo meldde de gemeente. Volgens de gemeente kunnen gevelplaten van het winkelcentrum met een zeer harde storm loslaten. ,,We willen geen enkel risico nemen, de passage gaat weer open zodra het weeralarm wordt ingetrokken'', aldus een woordvoerster.

Waddeneilanden
Op de Wadden gaat het vandaag flink spoken. De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden ondervinden dan ook grote hinder van de wind. De veerboot naar Terschelling is uit de vaart genomen. De diensten naar de overige eilanden zijn aangepast.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 12:07 uur | Bericht #10079
Uitwaaien op strand

Nog even uitwaaien op het Scheveningse strand, ’’ dacht de jongedame met de tas toen ze vanmorgen de deur achter zich dichttrok. Minder ‘speels’ ging het er aan toe in Zoetermeer. Daar werd winkelcentrum Spazio ‘uit voorzorg’ voor het publiek gesloten. Aanleiding was het weeralarm van het KNMI. Volgens de gemeente bestond het gevaar dat de glazen gevelplaten van het winkelcentrum zouden losraken door de zeer harde windstoten. Ook het gebied rond de Haagse Hoftoren bleef afgezet vanwege mogelijk loslatende gevelplaten.Het gebied rond de Hoftoren in Den Haag is woensdag nog steeds afgezet. De Rijksgebouwendienst besloot dinsdag tot de afzetting, nadat twee gevelplaten van het 142 meter hoge gebouw gedeeltelijk waren losgewaaid. Zodra de wind gaat liggen, zetten wij het reparatieteam in om de klepperende platen vast te zetten, zei een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst woensdag.

De afzetting treft onder meer het gebied voor het Centraal Station, waardoor een groot aantal trams moet omrijden.

© AD
blids
Lid
Woonplaats: nunspeet
Berichten: 352
Lid sinds: 26 jul. 2006
12 maart 2008, 12:23 uur | Bericht #10082
13.02.2008.11.40.png
© knmi
12.03.2008.11.50.gif
k13-a-platform 300 km buiten de nederlandse kust
vlieland_12.03.2008.11.25.png
vlieland
12.03.2008.11.50_ijmuiden_kop_pier.gif
ijnuiden kop pier
lichten_eiland_goeree.renesse12.03.2008.11.50.gif
lichten ieland goeree/renesse
euro_platform_12.03.2008.11.50.gif
euro platform
soesterberg_12.03.2008.11.25.png
soesterberg
© windfinder.com
© rijkswaterstaat
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 12:27 uur | Bericht #10083
Vrachtwagen gekanteld op A12

Een vrachtwagencombinatie is woensdag rond het middaguur gekanteld op de brug over de Rijn bij Westervoort. Het ongeluk gebeurde op de snelweg A12 in de richting van Duitsland. Voor zover bekend is bij het ongeluk niemand gewond geraakt.

Een woordvoerster van de politie in Arnhem kon woensdag nog niet zeggen of de vrachtwagen mogelijk omver is geblazen door de stormachtige wind. Rijkswaterstaat waarschuwt woensdag voor windvlagen op bruggen.

De vrachtwagen zou gedeeltelijk naast de brug hangen en deels in de vangrail. De weg is afgesloten. Rijkswaterstaat geeft een omleidingsroute aan.

Naar verwachting zal het wegtakelen van het wrak uren in beslag gaan nemen en dat zal tot lange files in de omgeving leiden.

©Nu.nl
blids
Lid
Woonplaats: nunspeet
Berichten: 352
Lid sinds: 26 jul. 2006
12 maart 2008, 13:12 uur | Bericht #10085
12.03.2008.12.30.gif
© knmi
© buienradar
k13_a_platform_13.03.2008.12.25.png
k13-a-platform 300 km buiten de kust van nederland
vlieland_12.03.2008.12.25.png
vlieland
ijmuiden_kop_pier_12.03.2008.12.00.png
ijmuiden kop pier
lichten_eiland_goeree.renesse12.03.2008.11.55.png
lichten eiland goeree/renesse
euro_platform_12.03.2008.12.25.png
euro platform
katwijk_12.03.2008.12.25.png
katwijk
soesterberg_12.02.2008.12.25.png
soesterberg
lelystad_ijsselmeer_dijk_12.03.2008.12.00.png
lelystad
© windfinder.com
© rijkswaterstaat
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 maart 2008, 13:30 uur | Bericht #10088
Verkeer heeft last van de wind Verkeer heeft last van de wind
Het verkeer wordt tot en met de avondspits geadviseerd om extra voorzichtig te zijn of beter, helemaal niet de weg op te gaan.

Vandaag staat er veel wind. Boven land waait een krachtige tot harde wind en langs de kust staat een stormachtige wind en tijdelijk kan er een westerstorm de kop opsteken, windkracht 9. De buien kunnen zeer zware windstoten veroorzaken die zeer hinderlijk en mogelijk gevaarlijk zijn voor het verkeer.

De avondspits zal naar verwachting zwaar verlopen en door de vlagerige wind ontstaan er gemakkelijk ongelukken waardoor er lokaal veel vertraging kan ontstaan. Tevens kunnen de buien gepaard gaan met hagel waardoor het tijdelijk glad kan zijn.

Morgenvroeg is het weer wat gekalmeerrd.

Bron: WeerOnline
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 13:38 uur | Bericht #10090
Dak Boterbloemweg vastgezet, eerste meldingen stormschade

Met de storm die woensdag over het land raast, kon het niet lang uitblijven: de eerste meldingen van stormschade. Fotograaf Ron Swart nam een kijkje op de Boterbloemweg in Zaandam. De brandweer was daar aanwezig omdat het dak 'klapperde'. Het dak is voorlopig met hout vast gezet.© Webregio
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 13:49 uur | Bericht #10091
Weekmarkt Waalwijk afgelast wegens storm

De Waalwijkse weekmarkt van vandaag is afgelast. Die zou als gebruikelijk vanmiddag plaatsvinden op de parkeerplaats tegenover de Hema, bij winkelcentrum De Els. De storm is de reden voor de afgelasting, aldus een gemeentewoordvoerder.


De weekmarkt op de parkeerplaats tegenover de Hema bij winkelcentrum De Els in Waalwijk is afgelast vanwege de storm. Een marktkraamhouder uit Tilburg zette zijn kraam toch op, maar liet het dekzeil weg. foto Frank Trommelen

"De situatie is nu al niet goed en wordt er naar verwachting niet beter op", stelde de zegsman rond 11.15 uur vanochtend. De marktmeester heeft de marktkooplui vanochtend telefonisch op de hoogte gesteld. Enkele marktlui zijn toch gekomen. Zij gaan op eigen risico op de markt staan, aldus de gemeentewoordvoerder.

Het gebeurt zelden dat de weekmarkt in Waalwijk afgelast moet worden vanwege het stormachtige weer.

©Brabants dagblad

blids
Lid
Woonplaats: nunspeet
Berichten: 352
Lid sinds: 26 jul. 2006
12 maart 2008, 13:52 uur | Bericht #10092
13.02.2008.13.10.png
© knmi
k13_a_platform_13.03.2008.13.00.png
k13-a-platform 300 km buiten dse kust van nl
vlieland_12.03.2008.12.55.png
vlieland
ijmuiden_kop_pier_12.03.2008.13.00.png
ijmuiden kop pier
katwijk_12.03.2008.13.25.png
katwijk
lichten_eiland_goeree.renesse12.03.2008.12.55.png
lichten eiland goeree/renesse
euro_platform_12.03.2008.12.55.png
euro platform
lelystad_ijsselmeer_dijk_12.03.2008.13.00.png
lelystad
soesterberg_12.02.2008.13.25.png
soesterberg

in het noordwesten lijkt de wind af te nemen
in het zuidwesten lijkt de wind zelfs toe te nemen

© widfinder.com
© rijkswaterstaat
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 13:58 uur | Bericht #10093
Foto #1: Dijken Oldambtmeer worden verstevigd. De alsmaar beukende golven, gedreven door zuidwesterwinden, hebben grote gaten geslagen in de dijk aan de zuidkant van het Oldambtmeer, hier om 8.00 uur vanmorgen ter hoogte van Oostwold. Al een paar dagen zijn ze bezig deze dijk te verstevigen met zandzakken.

Foto #2: Storm blaast gevel uit huis in Katwijk aan Zee

Foto #3: De storm van vandaag zorgt voor veel zand op de Noordwijkse boulevard.

©Nu>nl
blids
Lid
Woonplaats: nunspeet
Berichten: 352
Lid sinds: 26 jul. 2006
12 maart 2008, 14:46 uur | Bericht #10094
12.03.2008.14.00.gif
© knmi
© buienradar
k13_a_platform_13.03.2008.13.55.png
k13-a-platform
vlieland_12.03.2008.13.55.png
vlieland
ijmuiden_kop_pier_12.03.2008.14.00.png
ijmuiden kop pier
katwijk_12.03.2008.14.25.png
katwijk
lichten_eiland_goeree.renesse12.03.2008.13.55.png
lichten eiland goeree/renesse
euro_platform_12.03.2008.13.55.png
euro platform
lelystad_ijsselmeer_dijk_12.03.2008.14.00.png
lelystad ijsselmeer dijk
soesterberg_12.02.2008.14.25.png
soesterberg
© windfinder.com
© rijkswaterstaat | Gewijzigd: 12 maart 2008, 14:54 uur, door blids
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 14:59 uur | Bericht #10096
KNMI trekt weeralarm in

Het KNMI heeft woensdagmiddag rond 14.15 uur het weeralarm ingetrokken dat was uitgevaardigd in verband met de storm. Het weerbureau liet dat woensdagmiddag weten.

Het weeralarm werd woensdagochtend rond 05.15 uur gegeven omdat het KNMI zware windstoten verwachtte en grote schade mogelijk achtte. Vooral het vrachtverkeer en de luchtvaart bleken uiteindelijk last te hebben van de storm die tussen 10.00 uur en 14.00 uur op zijn hevigst was.

©Spits
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2008, 16:07 uur | Bericht #10097
Net aan storm

Onstuimige dan wel grotendeels verregende dagen rijgen zich de afgelopen tijd aaneen. Maandag was het fors raak met de wind, maar op deze woensdag werd de maandag zoals verwacht net ‘overtroffen’.


Op de Waal bij Tiel. Foto: Gerrit van Osch.

In de loop van de ochtend en het begin van de middag bereikte de windsnelheid op enkele stations af en toe net aan stormkracht 9. Landinwaarts stond op de meeste plaatsen tegen die tijd een krachtige dan wel harde windkracht 6 of 7. De windstoten bereikten snelheden tot rond 75 kilometer op de grens met Duitsland en tot rond 100 kilometer per uur aan zee. IJmuiden, Stavoren en Vlieland noteerden de toppers met 104 kilometer per uur.


Het begin van de middag. In Nederland is het windmaximum bereikt. Vlak hierna zou de wind gaan afnemen.

Verder zorgden regen- en buiengebieden op veel plaatsen voor nattigheid, al ontsprongen de zuidelijke provincies en het zuidwesten van het land die dans grotendeels.

Veroorzaker van de onstuimigheid was een venijnige randstoring. Rondom de kleine depressiekern draaiden regen- en buienzones over. Aangevuurd door een flink doorbulderende straalstroom trok de kern via het zuiden van Schotland/noorden van Engeland en de Noordzee vlak ten noorden van ons langs. Met aan de zuidkant ervan, dus boven het noorden maar ook midden van Engeland (in de late nacht en vroege ochtend) en boven Nederland de hoogste gemiddelde windsnelheden (vanaf in de loop van de ochtend).


De (berekende) luchtdrukverdeling woensdagochtend vroeg. Een randstoring veroorzaakt boven Engeland fors wat wind.

Schadegevallen die woensdagochtend werden gerapporteerd in Nederland waren onder meer een afgewaaid dak in Zaandam en een op een kerk gevallen boom in de buurt van Rotterdam. De Van Brienenoordbrug (A16) en de N11 waren korte tijd afgesloten maar werden al voor het middaguur weer opengesteld voor het verkeer.

In de loop van de middag en vanavond neemt de wind heel langzaam af. Vooral op de Waddeneilanden verloopt dat proces maar traag. Terwijl het bij ons zeer geleidelijk wat rustiger wordt, wakkert de wind in Duitsland juist aan. De randstoring trekt over het noorden ons buurland naar het noordoosten weg.

Overigens was het afgelopen nacht ook al behoorlijk onrustig in Nederland. Buien met soms onweer en hier en daar fors wat hagel trokken over. Bij die buien werden windstoten gemeten tot tegen 95 kilometer per uur. Waarnemer Jannes Wiersema uit Roodeschaal kwam zelfs op 105 kilometer per uur uit, een zeer zware windstoot. En het meetstation op de Houtribdijk - de dijk door het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Lelystad – noteerde de felste windvlaag van de woensdag: 108 kilometer per uur. In de nacht dus al.


Vannacht was de doorstaande wind relatief iets minder sterk, maar waren de uitschieters in de vorm van windstoten ook niet mals, rondom fikse buien. Op de Houtribdijk werd in de nacht zelfs de felste windstoot van de hele woensdag genoteerd: 106 kilometer per uur. De buien leverden niet alleen windvlagen op maar ook op uitgebreide schaal hagel en onweer. Een bui(enlijn) die aan het eind van de nacht over Ede was getrokken, liet haar tijdelijke sporen achter in de vorm van hagel. Alex Sytsma maakte deze foto ongeveer anderhalf uur later, om 7.30 uur.

Bronnen: METEO CONSULT, nosjournaal.nl
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.293 topics, welke bij elkaar 445.394 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1402 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1402, lezen 7 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden