Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Appanoose, IA; Davis, IA; Lucas, IA; Mahaska, IA; Marion, IA; Monroe, IA; Wapello, IA; Wayne, IA.

28 Apr 2024 00:55:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

28 Apr 2024 00:55:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Noble, OK.

28 Apr 2024 00:55:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Scott, KS.

28 Apr 2024 00:55:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daviess, MO; Grundy, MO; Livingston, MO.

28 Apr 2024 00:55:38

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

28 Apr 2024 00:48:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chautauqua, KS; Cowley, KS.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Tillman, OK; Wichita, TX; Wilbarger, TX.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Chautauqua, KS.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Grundy, MO; Mercer, MO; Sullivan, MO.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kay, OK.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wichita, TX; Wilbarger, TX.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilson, KS; Woodson, KS.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

28 Apr 2024 00:46:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK.

28 Apr 2024 00:46:11
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 april 2008, 23:25 uur | Bericht #11134
Stoffige ijstijden

Tijdens ijstijden waren er veel grote vlakten zonder enige begroeiing. De sterke wind had vrij spel en nam enorme hoeveelheden stof op in de atmosfeer, waar het stof de kou zelfs verstekte. De koude lucht transporteerde het stof naar de oceanen en zelfs naar het ijs op Antarctica. Dit wereldwijde fenomeen is nu nog terug te vinden in ijs- en oceaanboorkernen.

Stofstormen komen veel voor in gebieden met weinig begroeiing. Het stof kan echter ook verplaatst worden over duizenden kilometers afstand, zelfs tot in Nederland. In de ijstijden was er minder begroeiing aanwezig door diverse redenen, waardoor de wind vrij spel had. Zo kon meer stof op de ijskap op Antarctica en in de oceanen terechtkomen. Stoffige ijstijden dus. Dit nieuws werd vorige week gepubliceerd in Nature en Science.

Kale vlakten
In ijstijden groeiden de ijskappen op Antarctica en Groenland en ontstonden ijskappen in noordelijk Europa, Azië en Noord-Amerika. Door de kou verhuiden bomen en planten naar lagere breedten, een kale vlakte achterlatend. Stof kon zo met de wind worden getransporteerd over grote afstanden, net zoals nu het geval is met stof uit de Sahara.

Met het toenemen van het ijs op het land daalde de zeespiegel. In de laatste ijstijd was de zeespiegelstand zelfs 120 m lager dan tegenwoordig. Ook hierdoor kwamen enorme stukken oceaan droog te liggen. Omdat hier geen vegetatie op groeide, kon de wind gemakkelijk stof opnemen.

Ook een afname van neerslag (koude lucht kan immers minder waterdamp bevatten), een toename van winden, een dalende grondwaterspiegel en het verplaatsen van materiaal door gletsjers bespoedigden de opname van stof door wind tijdens de ijstijden.


Deze gigantische stofstorm reisde vanuit Azië over de Pacifische Oceaan naar de Verenigde Staten in april 2001. Bron: NASA

Stof in ijskernen
Een gedeelte van het stof van de kale vlakten in Zuid-Amerika kwam terecht op Antartica. Dit blijkt uit onderzoek aan een Antarctische ijskern (EPICA Dome C). Deze kern gaat tot 800.000 jaar terug in de tijd en bevat acht ijstijden (glacialen) afgewisseld met warme perioden (interglacialen). Maar liefst 25 keer zoveel stof werd in ijslagen uit de ijstijden gevonden ten opzichte van ijslagen uit warme perioden.

De temperatuur en de hoeveelheid stof bleken steeds beter te koppelen bij afkoelend klimaat. Eén reden hiervoor is de vergroting van het onbegroeide oppervlak. Een tweede, mogelijke reden is een afname in neerslag. Koudere lucht kan immers minder waterdamp bevatten. Hierdoor kwam het stof minder snel op het aardoppervlak terecht en eerder op het verre Antarctica.


Paralelle stofwolken boven de Rode Zee, januari 2006. Bron: NASA

Stof in oceaankernen
Ook van equatoriale, Pacifische oceaanboorkernen is het stofgehalte gemeten. De vier boorkernen gaan tot 500.000 jaar terug en beslaan vijf ijstijden. Het stofgehalte is bepaald met behulp van het element thorium. De herkomst van het stof uit de Pacifische kernen is Azië en het noorden van Zuid-Amerika.

Ook hier betekende een ijstijd een toename van stof in de oceaan. In dit geval werd er 2,5 maal zoveel stof gevonden in ijstijden als in warme perioden. Nog belangrijker is dat de pieken en dalen van het stofgehalte overeen komen met de ijskern van Antarctica. De toename van stof in ijstijden komt dus op grote schaal voor, wellicht op wereldwijde schaal.


Op Mars (linker plaatje) komen vergelijkbare stofstormen voor als op aarde. Stofstormen op Mars kunnen echter ook op groot gedeelte van de planeet woeden. Bron: NASA

Stof beïnvloedt klimaat
In stofdeeltjes zit het mineraal ijzer, een belangrijke voedingsstof voor micro-organismen in de oceaan. Meer micro-organismen gebruiken meer koolstofdioxide (CO2), waardoor er meer koolstof naar de diepe oceaanbodem dwarrelt. Dit betekent een afname van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer en dus een mogelijke temperatuursdaling. Daarnaast zorgen veel typen stof voor het dimmen van zonlicht in de atmosfeer. Veel stof is dus niet alleen een gevolg van een ijstijd maar versterkt deze ook!


Stofwolken boven de Arabische Zee, oktober 2007. Bron: NASA

Het beetje stof dat we af en toe in Nederland ontvangen en de stofstormen in de Sahara stellen dus eigenlijk niet zo veel voor in deze warme periode. Voor stofhappen in Nederland moeten we nog even wachten op de volgende ijstijd.

©Kennislink
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 140 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 140, lezen 1 mensen het topic "GSM-gevaar tijdens onweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden