Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 april 2008, 13:24 uur | Bericht #11427
Natuur in slow motion

April wordt ook wel grasmaand genoemd en dat is niet voor niets. Het is de maand waarin het gras sneller begint te groeien, vooral omdat het geleidelijk steeds langer licht is en de gemiddelde temperatuur in die maand een stijgende lijn laat zien. Wat de rest van de natuur betreft, loopt die ten opzichte van vorig jaar achter, maar ten opzichte van voorgaande jaren juist voor. En nu er warmer weer op komst is, kan de bloei snel gaan.


De bomen bij het huis van Karin Broekhuijsen in De Kiel, in Drenthe, april nu...


..in vergelijking tot vorig jaar om deze tijd. Het verschil is duidelijk.

Januari en februari waren zachter dan normaal, terwijl de gemiddelde temperatuur in maart dichtbij de norm lag. De natuur reageerde hierop, er begon al het een en ander te groeien en te bloeien. Zo was de bosanemoon er zeer vroeg bij. Bovendien heeft zij twee keer zo lang als normaal in bloei gestaan. In april is de natuur vervolgens in “slow motion” gegaan, mede omdat het tot nu toe enigszins aan de koude kant is geweest, zoals u de afgelopen week in deze rubriek heeft kunnen lezen. Maar dit weekeinde vormt het omslagpunt naar temperaturen die enkele graden boven normaal uitkomen. Want vanaf komende week wordt het overdag veelal tussen 15 en 18 graden, terwijl een maximum van rond 14 graden in de periode 20 tot en met 30 april (= derde decade) gebruikelijk is. Daarbij zal het niet iedere keer compleet zonnig en droog zijn, van tijd tot tijd is het bewolkt en valt er wat regen. Het wordt licht wisselvallig en dus mogen we het groeizaam weer noemen.


Het was vorig jaar op 19 april al frisgroen buiten.


De esdoorn vorig jaar april.

Voor de ondergroei van loofbossen op landgoederen en buitenplaatsen bijvoorbeeld is april dé tijd van het jaar. De voorjaarsbloemen staan uitbundig te bloeien nu er nog voldoende licht op de bodem valt. Dat geldt ook voor veel loofbossen in het oosten van het land, waar soms een wit-groene waas van de bloeiende bosanemonen te zien is. Op sommige rijke plekken zoals de Zuid-Limburgse hellingbossen zien we daar ook plekken met andere voorjaarssoorten, zoals: vingerhelmbloem, muskuskruid, bosviooltjes en gele anemoon. Ook in parken en tuinen zijn dergelijke plekken te vinden. En de eerste bladontplooiing bij andere bomen zoals de beuk en berk is op gang gekomen. Overigens, beukenbomen lopen na 1988 zo'n veertien dagen eerder uit dan in de jaren daarvoor.


De krentenboom dit jaar.


De prunus vorig jaar april.

Al snel volgen populieren en platanen, nog iets later in het seizoen essen, linden, esdoorns en berken. De allerlaatste in blad komende boom is de Acacia, meestal in mei. En tussen de stoeptegels en langs de wegrand zijn al vroegeling, kleine veldkers en Deens lepelblad te zien. Samen met gewoon herderstasje en vogelmuur zorgt dat voor vele kleine witte bloemetjes. De slootkanten komen ook steeds meer in kleur bijvoorbeeld met dotterbloem en pinksterbloem. Opvallend is dat van laatstgenoemde soort begin april al tientallen meldingen binnen waren, maar toen slechts één uit de noordelijke provincies. De meeste meldingen kwamen van klein hoefblad. De soort werd begin deze maand op bijna tweehonderd locaties gemeld. De komende tijd zullen de paardenkastanje, look-zonder-look, berk, brem en boterbloem hun bloei vertonen. Op natuurkalender.nl wordt dit allemaal precies bijgehouden. Ook voor wat betreft de vogel- en insectenwereld. Neem eens een kijkje en meld u aan als waarnemer!

Bron: Natuurkalender.nl, Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 april 2008, 14:17 uur | Bericht #11755
Spurt

Op 19 april konden we nog schrijven over de ‘slow motion’ in de natuur als gevolg van het tot dan toe uitblijven van zachte dagen. Nu is de situatie totaal anders en hijgt de natuur na van een flinke tussensprint.



Dat er zo’n spurt zou gaan plaatsvinden, was op 19 april al de verwachting. Het was duidelijk dat de temperaturen de 15 graden regelmatig zouden gaan bereiken of passeren en ook dat naast zonnige dagen er nog meer dagen zouden zijn met buien. Groeizaam weer dus.

Bloeiende Bollenstreek
Het was niet anders. Bladeren, bloesem en bloemen laten nu dan ook hun frisse lentekleuren zien. Bijvoorbeeld in de Bollenstreek in het westen van het land hebben de bloemen hun blaadjes flink openstaan. Kortom het ziet er hier en daar echt fantastisch uit en je kunt er heerlijk fietsen, zo kon ook uw weerman zaterdag zelf beleven. Hieronder staan een aantal foto’s uit die regio, overigens eind vorige week al gemaakt.







Koninginnedag
Zoals gezegd geen verrassing die tussensprint van de natuur, maar al met al is het nu een heerlijke periode om in het buitengebied rond te struinen. Tenminste, als het weerbeeld meezit. Want, ook geen verrassing, en dat is een stuk minder positief, is dat het juist rond Koninginnedag, natuurlijk dé ultieme nationale buitendag, wisselvallig is. Met droge ups, maar ook natte downs.

Dat was ook al zo’n 10 dagen geleiden vrij duidelijk, maar de hoop daarbij dat we op de dag zelf veel geluk zouden hebben met een flinke ‘up’, is nu ook vrijwel vervlogen. Dat betekent niet dat het in heel Nederland de hele dag regent. Maar zoals het er aan het begin van dinsdagmiddag naar uitzag, valt er overal wel enige tijd regen. Bovendien staat er in de middag landinwaarts een matige tot vrij krachtige, windkracht 4 tot 5. Die komt daarbij gelukkig wel uit een zachte aflandige zuidoostelijke tot zuidelijke richting, waardoor het tijdens droge perioden vooral dieper het binnenland in nog 15 graden of meer wordt.

Bron: Meteo Consult

Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 124 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 124, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 25".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden