Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 april 2008, 10:16 uur | Bericht #11533
Koninginnedag vooruitblik

De laatste dag van april is nog ver weg, maar de weermodellen zijn inmiddels toch al een paar dagen actief aan het uitrekenen wat er die dag gaat gebeuren. Daarom bij deze maar eens een eerste voorzichtige blik op Koninginnedag.

De berekeningen beginnen langzaam maar zeker een beeld te scheppen van wat het meest waarschijnlijke scenario lijkt te zijn. Om dat beeld te begrijpen moeten we uiteraard ook de dagen voorafgaande aan Koninginnedag volgen. We zien in de periode van nu tot Koninginnedag een strijd tussen koele Noordzeelucht en warme lucht vanuit Frankrijk. Die strijd lijkt geen doorslaggevende winnaar op te leveren de komende 7 dagen. Zo wordt het deze vrijdag 13 tot 16 graden, terwijl het zaterdag lokaal 20 graden kan worden. Maandag wint de koele lucht weer terrein.

De overgangen tussen de weertypes gaat samen met wolkenvelden en enkele buien. Bevinden we ons in de koele luchtsoort, of in de zachte luchtsoort dan heeft de zon (wat meer) de overhand.

Alles op een rijtje zettend, geven de berekeningen vandaag aan dat de koele lucht de meest waarschijnlijke overheerser is op Koninginnedag. De kans op maxima boven de 15 graden is slechts 20%, en boven de 20 graden 6%. We moeten dus rekening houden moet koel weer waarbij de zon wel geregeld schijnt en er enkele buien kunnen vallen. Gelukkig is een verwachting 7 dagen vooruit erg onzeker, dus we kunnen nog even hoop houden op beter weer.

©Weathernews
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 april 2008, 13:09 uur | Bericht #11537
Het weer op Koninginnedag

De lente is de afgelopen dagen goed op stoom gekomen. Helaas gaat er na het weekend toch het een en ander veranderen. Een regenachtige Koninginnedag is op dit moment zeer waarschijnlijk. Nu maar duimen dat de weermodellen er flink naast zitten.

Vandaag en morgen heeft een hogedrukgebied met de kern boven Parijs de touwtjes stevig in handen. De wind waait uit het zuidwesten waardoor zachte en in toenemende mate vochtige lucht onze kant op wordt gedirigeerd. Zaterdag wordt de aanhoudende zuidwestelijke stroming beter merkbaar. De temperatuur wint een aantal graden en komt op 20 graden of meer uit. De luchtvochtigheid stijgt mee waardoor de warmte je bij inspannig naar de keel grijpt.

De invloed van het zojuist genoemde hogedrukgebied neemt na zaterdag snel af. Op zondag vallen er een aantal buien en na het weekend zien depressies hun invloed geleidelijk toenemen. Deze weersomslag gaat gepaard met duidelijk lagere temperaturen en neerslag. Op dinsdag komt het kwik amper boven de 10 graden uit. Koninginnedag valt mogelijk in het water. Een depressie, afkomstig van Groenland, bevindt zich boven Britse Eilanden en heeft de lage landen stevig in zijn greep. Bewolking, regen en wind zijn ons deel. Tel daar lage temperaturen bij op en je hebt de Koninginnedag weermix 2008.

Gelukkig wijkt het weer weleens af van de verwachting. Een vreemd gevoel bekruipt me bij de gedachte hoopvol te zijn dat de verwachting niet uitkomt.

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 april 2008, 13:27 uur | Bericht #11539
Het weer op Koninginnedag

Dat april doet wat hij wil, geldt niet alleen voor de eerste 29 aprildagen, maar ook voor de laatste dag van de maand. Die dag is voor vele landgenoten zo belangrijk, want dan vieren we Koninginnedag. De 30e april is eigenlijk de geboortedag van wijlen koningin Juliana, maar toen haar dochter Beatrix in 1980 de scepter van haar overnam, besloot zij haar eigen verjaardag ‘voor het volk’ nog steeds op 30 april te vieren. Een verstandig besluit, want de datum van haar eigen verjaardag, 31 januari, leent zich uiteraard veel minder voor het houden van uitbundige buitenactiviteiten. Aldus wordt Koninginnedag al sinds 1949 op 30 april gevierd. Alleen als de 30e op een zondag valt, vindt deze al op 29 april plaats, zoals twee jaar geleden.


De maximumtemperatuur op 30 april in De Bilt, gedurende de afgelopen 30 jaar.


De hoeveelheid gevallen neerslag op 30 april in De Bilt, gedurende de afgelopen 30 jaar.


Het aantal zonne-uren op 30 april in De Bilt, gedurende de afgelopen 30 jaar.

Wispelturig Koninginneweer
Helaas (of gelukkig, dat mag u zelf bepalen) houdt de grasmaand zijn reputatie tot en met de laatste dag vast. Niet voor niets luiden twee weerspreuken: ‘de vrouw en de aprillen, ze hebben bei hun grillen’ of: ‘aprilweer en herengunst, daar kan je geen staat op maken.’ Op 30 april kan het zowel zomers warm zijn, als bijna nog winters koud. In 1993 beleefden we de warmste Koninginnedag met op de meeste plaatsen temperaturen boven de 25 graden, tot 28 graden aan toe! De 30e april 1952 deed daar weinig voor onder met maximumtemperaturen rond 26 graden.

Het kan ook anders. In de vroege ochtend van 30 april 1971 vroor het lokaal 5 graden, maar overdag was het zonnig en ’s middags werd het evenzogoed 12 tot 16 graden. In totaal kon er 18 keer van een zonnige Koninginnedag worden gesproken, al was het dus lang niet altijd even warm.


Sneeuw op Koninginnedag? Ja, dat zou in theorie nog kunnen. Deze oranjegangertjes vierden Koninginnedag in Noord-Rusland, alwaar de kans op een wit landschap natuurlijk nog groter is...

Gelukkig komt zonnig weer op 30 april veel vaker voor dan regenachtig weer. Slechts zes keer verregende Koninginnedag behoorlijk en soms waren de verschillen in ons land erg groot. In 1991 regende het in Limburg vrijwel het gehele etmaal en kwam het kwik niet hoger dan 9 graden, terwijl het in Friesland droog bleef en er daar zelfs acht uren zonneschijn kon worden opgetekend!


De ideale Koninginnedag, zoals hier in Amsterdam, wordt gevierd bij aangename temperaturen, weinig wind en zonneschijn.

Ook de laatste jaren was het weerbeeld niet altijd even fameus. Bij het bezoek van de Koninklijke familie aan Deventer in 2003 kwam de regen met bakken uit de lucht en nog maar twee jaar geleden werd het gekroonde gezelschap bij aankomst in Zeewolde overvallen door een fikse hagelbui, waar het publiek gevat op insprong door de koningin toe te zingen met de woorden “oranje hagel…oranje hagel…” in plaats van “oranje boven…oranje boven…” Tijdens die zware buien daalde het kwik lokaal tot onder de zes graden, maar vorig jaar was het vrij warm met maximumtemperaturen tussen 15 en 22 graden en was het bovendien een zeer zonnige dag.


Niet altijd hebben we zoveel geluk op 30 april. In Elburg werden twee jaar geleden dreigende luchten gezien en werd het koninklijke gezelschap in Zeewolde door een fikse hagelbui overvallen.


Triest beeld van een vrijmarkt in de regen, Hopelijk wordt dat niet het beeld van dit jaar.

En dit jaar?
Met nog een kleine week te gaan vraagt menigeen zich al af hoe Koninginnedag dit jaar gaat uitpakken. Menigeen zou ervoor tekenen dat het qua weer een herhaling zou worden van vorig jaar. De aanloop is echter niet van dien aard om in gejuich los te barsten. Juist gedurende de laatste aprildagen lijkt zich een weersverandering te gaan voltrekken, waarbij we wederom in de kilte en de nattigheid terechtkomen. Zeker is dat echter nog allerminst. Zo waren de runs van het ECMWF van afgelopen dinsdag wel heel afwijkend in hun visie over 30 april, zie de afbeeldingen hiernaast. De 12 uur run van die dag berekende voor 30 april een mooi hogedrukgebied vlak ten westen van ons land. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied zou een noordelijke wind weliswaar niet echt warme lucht aanvoeren, maar het zou wel droog blijven en de zon zou zich regelmatig laten zien. Aldus zou Koninginnedag 2008 een ruime voldoende kunnen scoren.

Ommezwaai…
Helaas bleek dit geprognosticeerde weerbeeld geen blijvertje te zijn. De 0 uur run die een half etmaal later binnenkwam, toonde een totaal ander beeld. Het hogedrukgebied lag in deze berekening een heel stuk westelijker en werd Centraal-Europa een prooi voor een omvangrijke depressie. Aan de noordwestflank van dit lagedrukgebied zou een straffe noordelijke wind koele lucht aanvoeren, waarin zich bovendien nogal wat buien leken op te houden. Als deze prognose bewaarheid zou worden, dan zou Koninginnedag niet helemaal verregenen, maar de afwisseling van opklaringen en vrij veel buien zouden toch niet echt bevorderlijk zijn voor het feestgevoel.


Ook vandaag kunnen de verwachtingen, gezien de nieuwste weerkaarten, beter maar niet te hooggespannen zijn.

De meest recente modellen.
Inmiddels zijn we een tweetal dagen verder en lijkt er geen zwaai terug plaats te vinden in de richting van een stabieler weerbeeld op de laatste dag van deze maand. De nieuwste 0 uur run van het ECMWF (zie afbeelding) is nog het meest positief. Een depressie ligt dichtbij, maar ten zuidwesten van de Benelux. Met een zuidelijke wind hier vooruit kan de temperatuur nog redelijk uitpakken en met wat geluk blijven de buien dan een gedeelte van de dag achterwege en breekt de zon ook af en toe door. Wel trekt de depressie langzaam in onze richting om in de nacht van 30 april op 1 mei over ons land te koersen. Andere modellen zijn hier wat voortvarender in en in dat geval moet de kans op buien toch als groot worden ingeschat.


De 12 uur run van het ECMWF van afgelopen dinsdag was redelijk positief...


...maar van dat optimisme was een half etmaal later niet veel meer over!

Met nog zes dagen te gaan, is een zeer gedetailleerde verwachting natuurlijk nog niet te geven, maar kijken we ook naar de pluimverwachtingen, dan is er wat dat betreft weinig reden tot vrolijkheid bij de oranjeaanhanger. De kans op neerslag ligt namelijk op bijna 90% en de kans op (iets) lagere middagtemperaturen dan de norm van bijna 15 graden, ligt op 70%. Wel laat de hoeveelheid berekende bewolking duidelijk zien dat er sprake is van een wisselend beeld, zodat de zon af en toe, of zelfs iets vaker tevoorschijn zal weten te komen.

Kortom, de organisatoren van de 30 april festiviteiten doen er goed aan om met buien rekening te houden. De details kunnen de komende dagen nog wijzigen, misschien pakt het weerbeeld minder matig uit dan nu wordt gesuggereerd.

Bronnen en foto’s: Meteo Consult, KNMI, eigen archief, div. internetsites.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 april 2008, 15:54 uur | Bericht #11541
Kou en regen verwacht op Koninginnedag

Feestvierders moeten op Koninginnedag rekening houden met matig lenteweer. Komend weekeinde lopen de temperaturen nog op tot boven de 20 graden, maar de nationale feestdag wordt naar alle waarschijnlijkheid koeler, met kans op regen. Dat voorspelt het KNMI.

Daarmee krijgen we een heel andere Koninginnedag dan vorig jaar, toen de laatste dag van april met temperaturen tot 22 graden vrij warm was en een historisch warme maand afsloot.

De warmste Koninginnedag was in 1993, toen het kwik in vrijwel het hele land de 25 graden passeerde. Zo koud als in 1970 wordt het woensdag waarschijnlijk niet: toen werd de koudste Koninginnedag in de boeken bijgeschreven met maxima van 9 graden.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 april 2008, 08:49 uur | Bericht #11702
Het weer op Koninginnedag

Op koninginnedag heeft Nederland te maken met een depressie boven de het Verenigd Koninkrijk. Een dergelijk weersysteem in de directe omgeving betekent over het algemeen niet veel goeds. Bewolking heeft doorgaans de overhand en wisselvalligheid is troef. De ochtend en de middag verlopen wisselvallig met van tijd tot tijd een bui, de avond kent de meest droge momenten. Er worden geen grote hoeveelheden neerslag berekend, maar ja, nat is nat.

De temperatuur komt op gemiddeld 16 graden te liggen. Feestgangers in het oosten van het land kunnen op een aantal graden meer rekenen. De wind krijgt op deze oranje gekleurde dag een hoofdrol toebedeeld. De zuidoostelijke wind laat de vlaggen flink wapperen. Een enkele, mogelijk zware, windstoot kan het prachtige kapsel van onze vorstin lichte schade toebrengen.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 april 2008, 14:24 uur | Bericht #11756
Het weer op Koninginnedag

Koninginnedag 2008 zal niet de boeken ingaan als zonnig en warm. Waar moet feestvierend Nederland dan wel rekening mee houden?

Koninginnenach(t)
De nacht van 30 april verloopt in het westen van het land buiig. Tijdens de Haagse Koninginnenach is een oranje paraplu geen overbodige luxe. Wanneer u in het oosten van het land een feestelijke ode wilt brengen aan onze vorstin komt u er beter vanaf. Het is daar op een enkele bui na droog. Het is niet koud. Het koelt af tot een graad of 10.

Koninginnedag
De ochtend en de middag verlopen wisselvallig met van tijd tot tijd een bui, de avond kent de meest droge momenten. Er worden geen grote hoeveelheden neerslag berekend, maar ja, nat is nat. De temperatuur komt op gemiddeld 16 graden te liggen. Feestgangers in het oosten van het land kunnen op een aantal graden meer rekenen. De wind krijgt op deze oranje gekleurde dag een hoofdrol toebedeeld. De zuidoostelijke wind laat de vlaggen flink wapperen. Een enkele, mogelijk zware, windstoot kan het prachtige kapsel van onze vorstin lichte schade toebrengen.

©Weeronline
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 april 2008, 14:56 uur | Bericht #11757
Ik hoop zo dat het droog blijft anders ga ik modderachtige a la pinkpop taferelen beleven!
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 167 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 167, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden