Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 april 2008, 20:18 uur | Bericht #11582
Drie keer is scheepsrecht?

Weerkundig waren het twee behoorlijk interessante dagen, die ons als meteorologen alvast een beetje opwarmden voor de zomer. De Nederlandse zomer, waarin een warme periode vaak al vrij snel wordt afgesloten door regen- en onweersbuien. Soms zelfs zo snel nadat het opwarmt, dat het net lijkt alsof er helemaal geen ‘zomer’ is geweest, zoals veel mensen zeggen over de afgelopen zomer van 2007.

De ‘echte’ zomer vorig jaar vond plaats in april en begin mei toen er zes wekenlang nauwelijks een druppel viel en we half april de 30 graden al bijna bereikten. Ook dát echter, is eigenlijk geen echte Nederlandse zomersituatie. Want zoals hierboven al aangegeven, de buien en afkoeling volgen meestal veel sneller. Daarbij kunnen zich op één moment grote tegenstellingen voordoen binnen ons land.


De weerkaart van afgelopen woensdag. Een occlusie met daarachter een stuk koelere lucht dringt op.

De ‘echte’ zomer vorig jaar vond plaats in april en begin mei toen er zes wekenlang nauwelijks een druppel viel en we half april de 30 graden al bijna bereikten. Ook dát echter, is eigenlijk geen echte Nederlandse zomersituatie. Want zoals hierboven al aangegeven, de buien en afkoeling volgen meestal veel sneller. Daarbij kunnen zich op één moment grote tegenstellingen voordoen binnen ons land.

Zo ook na de temperatuursopleving van afgelopen zondag tot op woensdag. Nadat zondag voor de eerste (!) keer dit jaar de 15-gradengrens op grote schaal werd gepasseerd, zagen we woensdag vooral in de oostelijke helft van het land op diverse plaatsen de 20-gradenbarriere sneuvelen. De propellers van de zomermotor begonnen zowaar te pruttelen.


Het neerslagbeeld van rond half 4 (afgelopen woensdag). Juist voor het occlusiefront uit ontstaan de stevigste buien. Een buienlijn begint te ontstaan boven het zuidwesten van het land.

Maar…. vanuit het westen naderde een front, waarachter koelere lucht het land zou gaan binnenstromen. Zoals we in de zomer veel vaker zien, ontstonden al voor het front uit regen- en onweersbuien. Dit had met verschillende zaken te maken.

Sowieso, zien we al voor een dergelijk front uit dat de onstabiliteit van de atmosfeer toeneemt. Stapelwolken kunnen gemakkelijker ontstaan en uitgroeien dan in de uren of dagen ervoor. Wanneer het front daarbij pas laat op dag dichterbij komt, is deze onstabiliteit nog verder vergroot doordat de temperaturen aan de grond hoog zijn opgelopen.


Radarbeeld van 17.20 uur. De 'eerste' groep met buien is opgeschoven tot boven het midden van het land.

Verder waren er, en nu kijken we specifiek naar afgelopen woensdag, twee zones waar de onstabiliteit verder gestimuleerd werd. Deze twee zones, zogenaamde ‘convergentiezones’, kenmerkten zich onder meer door het feit dat aan beide zijden ervan de windrichting (net) anders was. In dergelijke zones botsen twee luchtstromen, waardoor de lucht geen andere kant op kan dan naar boven. Dergelijke convergentiezones zorgen voor een extra steuntje in de rug van de onstabiliteit, en zijn daarmee een voorkeursgebied voor het ontstaan van buien.

Eén van de twee convergentiezones van woensdag lag boven een strook die liep van Limburg tot over Gelderland. De andere lag boven het zuidwesten van het land.


Kaartje met de temperaturen op datzelfde tijdstip 17.20 uur. Grote verschillen binnen Nederland. Ten westen van de eerste groep met buien ligt de temperatuur vele graden lager dan ten oosten van de buien.

Maar….. er was nog meer aan de hand. Met het oplopen van de temperaturen werd de atmosfeer niet alleen nog onstabieler, maar ook liepen de tegenstellingen tussen de temperatuur boven de nog koude zee (slechts 9 a 10 graden) en de temperatuur boven land steeds verder op. Hierdoor kwam er als eerst in Zeeland een stevige zeewind op gang.

Daarmee stroomde koele lucht van boven zee het land op. Deze koude lucht won steeds verder terrein en bereikte uiteindelijk de meest westelijke convergentiezone boven Zuidwest-Nederland die doorliep tot boven België. Omdat koele lucht zwaarder is dan warme lucht, schoof deze lucht met geweld onder de warme lucht in het binnenland. Op deze overgang (het zogenaamde ‘zeewindfront’) kregen de al aanwezige stijgende luchtbewegingen nog een extra zet. De stapelwolken groeien daardoor extra fors uit. Op de plek het zeewindfront uiteindelijk de convergentiezone boven het zuidwesten bereikte, waren de stijgende bewegingen in de atmosfeer maximaal: daar ontstonden dan ook als eerste de pittigste buien.

De temperatuursverschillen tussen het gedeelte van het land ten oosten en het gebied ten westen van de buienlijn waren enorm. Zie ook het kaartje met de temperaturen aan het eind van de middag hiernaast.

Deze buien waren overigens niet de enige buien van de dag. Op de oostelijke convergentiezone kwam het zeer plaatselijk in Limburg ook al tot een eerste bui. Maar de meeste activiteit was toch vooral te vinden boven delen van het zuidwesten.

Verder waren ook op het ‘eigenlijke front’ ten westen en zuidwesten van ons al de hele dag buien te zien, die langzaam dichterbij schoven. Met het ontstaan van de zojuist beschreven buien daarvoor uit, boven land in Nederland en België, nam de activiteit van deze tweede buienlijn echter wat af. Ook dát is een verschijnsel dat we in de zomer regelmatig tegengekomen: de stevigste buien vallen vaak vóórdat het ‘eigenlijke’ front overtrekt.

Hoe dieper de zomer in overigens, hoe kleiner de verschillen tussen de temperatuur van het steeds warmere zeewater en het warme land worden. Maar ondanks dat, zien we (net als overigens ook afgelopen woensdag) dat voorafgaand aan het ‘eigenlijke’ front, het verschil in luchtdruk vaak afneemt. Hierdoor valt de windsnelheid iets terug, en krijgt daardoor een eventuele zeewind vaak alsnog kans dieper het land op te dringen met op het zeewindfront soms een lijn met pittige regen- en onweersbuien.

Het aparte was dat de situatie van woensdag zich donderdag vrijwel identiek herhaalde met opnieuw de buien die aanvankelijk vooral vóór het front uit het meest actief waren. Later zou het eigenlijke front boven het noordoosten van het land zelf ook flink activeren.

Zondag zouden we overigens voor de derde keer in 5 dagen een vergelijkbare situatie kunnen meemaken. Dit weekeinde wordt het met een zuidelijke aanvoer namelijk steeds warmer. Zondag volgen later op de dag naar verwachtingen wederom buien op nadering van een koufront. Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen.

bron: Meteo Consult Afbeelding homepage: uitsnede foto Henk Voermans, Breda
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 april 2008, 23:33 uur | Bericht #11584
leuk en intressant artikel , bronk!!

die overgang van de temperaturen tijdens die bui waren mij die dag ook opgevallen.

een klein landje maar....
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 163 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 163, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden