Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Newton, TX; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:16:50
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 mei 2008, 13:35 uur | Bericht #11939
Lentedoorbraak in Europa

Hogedrukgebied Marco
De komende dagen vormt zich een groot hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië. De Duitse weerdienst heeft dit weersysteem de naam Marco gegeven. Dankzij Marco krijgen we een lange periode met droog en zonnig lenteweer. De temperatuur loopt verder op en op veel plaatsen wordt het meer dan 20 graden. Rond het midden van de week komt vooral in de zuidelijke helft van het land de 25 graden in beeld. Afgelopen nacht was het overigens nog behoorlijk koud. In Leeuwarden en Twente daalde de temperatuur naar 1,1 graden en op meerdere plaatsen in het binnenland kwam het tot een graadje vorst aan de grond. De komende dagen gaat ook de minimumtemperatuur omhoog. Dat levert minder frisse ochtenden op, en ook in de avond zal het minder snel afkoelen.


Goede vooruitzichten voor de watersporters. Veel zon, aangename temperaturen en meestal een matige wind uit een oostelijke richting.


In het binnenland wordt het deze week 21 tot 25 graden. Langs de kust is het vaak iets frisser, zeker als er een zeewind opsteekt.

De lagedrukgebieden zien voorlopig geen kans om Europa binnen te trekken. Ze moeten met een ruime boog om West-Europa heen. Rondom de Middellandse zee kunnen lagedrukgebieden de aankomende week wat meer bewolking opleveren en soms vormen zich ook een aantal buien. Italië en de Griekse eilanden ontspringen de dans grotendeels, maar de binnenlanden van Griekenland, Spanje en Portugal krijgen wel af en toe te maken met fikse regen- en onweersbuien. Aan de vooravond van de (gebruikelijk) droge zomer zijn deze buien voor de lokale bewoners meer dan welkom.


Het landoppervlak warmt met de sterke meizon snel op. Misschien vormen zich in de loop van de week wel een paar stofhoosjes.


Warme lucht bevat meer vocht, maar is wel lichter.

In het noorden van Scandinavië wordt het ook wisselvalliger. Bovendien weet een portie poollucht Lapland te bereiken. De temperatuur gaat gevoelig omlaag. Vanmiddag wordt het in Fins Lapland nog 15 tot 17 graden, maandag komt het kwik slechts een paar graden boven nul en dan vallen ook enkele winterse buien. In de vrij korte nacht gaat het licht tot matig vriezen.

Zeewind
Zoals gezegd, is het in ons land de komende dagen volop voorjaar. In de loop van de week krijgt het weer zelfs zomerse trekjes. Regen staat voorlopig niet op het programma, maar er is wel een (regionaal) addertje onder het gras. De kustregio’s zijn gevoelig voor een zeewind en hier kan ook af en toe wat laaghangende bewolking of mist binnendrijven.


Door het opstijgen van warme lucht boven land, komt er een "tekort" aan lucht. Er moet lucht vanaf zee aangevoerd worden om het tekort op te vullen. Langs de kust draait de wind naar west en daarmee komt koudere lucht het strand op.

Vooral op dagen dat de oostelijke wind niet al te sterk is, kan de zeewind opsteken. Vandaag is dat op een aantal stranden langs de Hollandse kust mogelijk. Voor het invallen van de zeewind valt de oostenwind weg en lijkt het even goed op te warmen, maar vervolgens draait de wind naar noord tot noordwest en volgt een gevoelige temperatuursdaling.

De zeewind kan ontstaan door het verschil in temperatuur tussen het landoppervlak en het zeewater. Omdat de zon het land snel omwarmt gaat de lucht hier stijgen. Warme lucht is namelijk lichter dan koudere lucht. Een luchtballon maakt hier dankbaar gebruik van. Doordat de luchtmassa in de ballon warmer (en lichter) is dan de omringende lucht, kan een luchtballon varen. Als de warme lucht boven land stijgt, ontstaat er een tekort aan lucht aan het aardoppervlak. Dat moet worden aangevuld vanaf zee. Daar is namelijk meer lucht aanwezig. Het gevolg is dat de wind vanaf zee gaat waaien en daardoor ook de temperatuur omlaag gaat. In de avond, wanneer het aardoppervlak weer kouder wordt, komt er een eind aan de zeewind.

Lage bewolking
Warme lucht is niet alleen lichter, het kan ook meer vocht bevatten. Toch is van buien voorlopig geen sprake. Wel kan de warme lucht boven het koude zeewater gemakkelijk afkoelen. Omdat koudere lucht per kubieke meter minder vocht kan bevatten zal de afkoelende lucht oververzadigd raken met vocht. Door afkoeling vormt zich de komende dagen boven het water van de Noordzee af en toe lage bewolking of mist. Als er dan een zeewind opsteekt kan dit gemakkelijk het land op waaien. Vanmorgen zagen we dit al boven Denemarken. Daar begon de dag grijs met laaghangende bewolking, nevel en mist. In de loop van de ochtend wist de zon de mist en bewolking weg te branden. Boven het koude waterwater lukte dat echter niet, de lucht was hier nog verzadigd met vocht.


Laaghangende bewolking vanmorgen boven de Duitse Bocht en Denemarken.


In de loop van de ochtend brak in Denemarken de zon door. Boven de Noordzee was het nog altijd bewolkt en mistig.

Bron: Meteo Consult, diverse archieffoto's. foto voorzijde: Martha Kivits

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 mei 2008, 13:06 uur | Bericht #11957
Lenteweer in Europa

Op steeds meer plaatsen in Europa breekt de lente nu goed door. Wisselvallig is het momenteel juist op plaatsen waar je het minder snel verwacht: Spanje en Turkije. Centraal-Europa heeft echter stabiel lenteweer.


Luchtdruk voor 4 mei om 14 uur lokale tijd

De nieuwe week is een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie bepalend voor het weerbeeld in Midden-Europa. In de landen om ons heen is het prachtig voorjaarsweer met temperaturen die vaak de 20 graden overschreiden. Depressies zoeken een uitweg via de Britse Eilanden naar het noorden van Scandinavie. Een andere vluchtroute is het Middellandse Zeegebied, waar vooral het Iberisch Schiereiland een buiig weertype mag gaan verwachten.

Spanje en Portugal

Een zwak koufront ligt boven het uiterste westen van het Iberisch Schiereiland. Ze zorgt hier voor wolkenvelden en kans op een bui, mogelijk met onweer. In de W'lijke en N'lijke kustgebieden is het fris met hooguit 20 graden, maar landinwaarts gaat het kwik al gauw richting een zomerse 25 graden. Het oosten van het schiereiland is een stuk stabieler met veel zon. Hier kan het kwik in laaggelegen gebieden zelfs de tropische 30 graden aantikken. De nieuwe week lijkt de onstabiliteit toe te nemen omdat de bovenlucht verder afkoelt. Later in de week wordt de kans op (onweers)buien duidelijk groter.

Britse Eilanden

Onze westerburen lijken de parkeerplaats te worden deze week voor zwakke fronten. Het hoog boven Scandinavie staat ze niet toe het continent op te trekken, dus verpozen de fronten maar op de eilanden. De komende dagen is het hierdoor wisselend bewolkt met lokaal een bui of wat gemiezer. Het tweede deel van de week breidt het hoog echter haar invloedt ook over Engeland en Ierland uit. Het gevolg is dat de lente ook hier uitbundig haar intrede doet. De temperaturen boeken een paar graden winst en bereiken in Engeland ruim 20 graden. Ierland moet genoegen nemen met temperaturen rond de 17 graden.

Griekenland en Turkije

Turkije heeft te maken met een portie kou in de bovenlucht. Dit resulteert met name in het noorden van het land in een wisselvallig weerbeeld met lage temperaturen voor de tijd van het jaar en kans op een (onweers)bui. Langs de zuid- en westkust is het weer stabieler en loopt het kwik op naar ruim boven de 20 graden.
In Griekenland is het weerbeeld overwegend droog, maar blijven de temperaturen ook wat achter. Hoewel de zon volop schijnt blijft het kwik overal beneden de 25 graden.

Bron: WeerOnline
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 133 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 133, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 25".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden