Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Imperial, CA.

6 Oct 2022 00:33:52

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Oct 2022 00:00:03

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:59:49

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:19

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:18

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:17

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:15

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:14

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:12

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:11
Actueel
1 / 4

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 mei 2008, 12:54 uur | Bericht #11982
Zon steeds sterker


Kinderen spelen in de zon op het strand in Scheveningen. Foto: Johan Westra.

Niet alleen vandaag, maar minimaal deze hele week wordt in ons land een sterk zonnig weertype verwacht. Mooi voor de mensen die vakantie hebben, maar tegelijkertijd ook reden tot enige voorzichtigheid.
Elk jaar krijgen meer dan 20.000 Nederlanders huidkanker, waarvan er ongeveer 500 overlijden, meldt de site van het RIVM, de instantie die zich in Nederland wijdt aan het op een dagelijkse basis meten van de zonkracht. Blootstelling aan UV-straling afkomstig van de zon is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak.
Door te lange blootstelling aan UV-straling kunnen binnen enkele uren verbranding van de huid en sneeuwblindheid ontstaan, gaat het RIVM verder. Op de lange termijn veroorzaakt blootstelling aan UV-straling een versnelde veroudering van de huid en het ontstaan van huidkanker. Chronische blootstelling van de ogen kan leiden tot vertroebeling van de lens (staar).


De zon komt op boven de Noorderplas in de buurt van Den Bosch. Op dit moment is er op verbrandingen nog geen kans. Foto: Yv van Vliet.

Positieve effecten
UV heeft ook positieve effecten op de mens. UV-straling vormt vitamine-D in de huid die onmisbaar is voor een goede botvorming. Recent onderzoek wijst er op dat vitamine-D remmend zou kunnen werken op het ontstaan van andere vormen van kanker. De zon is dus duidelijk een vriend, niet alleen een vijand.
Ultraviolette straling beïnvloedt niet alleen de gezondheid van de mens. UV heeft ook effect op de voedselketen en ecosystemen, zowel in het water als op het land. UV-straling bleekt en verzwakt materialen zoals verf en plastics.
In Bilthoven meet het RIVM continu de hoeveelheid UV-straling. Uit satellietmetingen en modellen wordt de UV-instraling overal op aarde berekend. Het RIVM gebruikt deze berekeningen, in combinatie met scenario's voor de ontwikkeling van de ozonlaag, om toekomstige effecten op gezondheid en milieu in te schatten. Huidkanker vormt hierbij het centrale thema.


Een diep blauwe lucht boven een geel veld met bloeiend koolzaad in de buurt van Loil. Omdat de lucht zo blauw is, schijnt de zon met kracht. Foto: Wil Lamers.

De paar wolkjes die Jannes Wiersema boven de velden in zijn buurt ziet, hebben geen invloed op de zonkracht daar.

UV-index
De zonkracht, of ook wel UV-index, geeft aan hoe sterk de zonnestraling de huid kan verbranden. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je verbrandt, afhankelijk wel van je huidtype. De zonkracht is het hoogst bij een hoge zonnestand, als de ozonlaag dun is en als er weinig bewolking is. Verder kan de aanwezigheid van een sneeuwlaag ervoor zorgen dat de hoeveelheid UV-straling sterk wordt vergroot. Dit maakt dat je ook in de winter in de bergen snel kunt verbranden.
In Nederland wordt eind juni, begin juli de hoogste zonkracht gemeten. Zo'n 4 keer per jaar komt de zonkracht boven de 7. De afgelopen 10 jaar is slechts 2 keer een waarde boven de 8 geregistreerd.
Actuele metingen van de zonkracht en ook de opgetreden waarden van gisteren en eergisteren zijn steeds terug te vinden op de site van het RIVM. Zondag werd bij voorbeeld een maximale zonkracht van 4.7 waargenomen in Bilthoven. Voor vandaag wordt een zonkracht van maximaal 5.2 verwacht, morgen een zonkracht van 5.6.


Bevrijdingsdag verloopt net als vorig jaar onder een stralend blauwe hemel. Voor de mensen die naar de verschillende festivals gaan is een flesje zonnebrand bij de hand geen overbodige luxe. Foto: Martha Kivits.

Bronnen: RIVM, Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2008, 11:05 uur | Bericht #12086
Pas op voor UV-straling

Het zijn mooie dagen voor zonaanbidders. De temperaturen liggen boven de 25 graden en de zon schijnt volop. Maar het gevaar van verbranding ligt op de loer. Met de UV-index van weeronline.nl kunt u zich wapenen tegen de vroege en felle zomerzon.
WeerOnline.nl heeft een nieuwe UV-pagina gelanceerd. Op uv.weeronline.nl vind je een keur aan informatie waarmee je je zowel in binnen- als buitenland goed kan wapenen tegen de zon.

Gevolgen
Op korte termijn zorgt te lange blootstelling aan UV-straling voor een rood verbrande huid. Erg vervelend bij het douchen. Ook kan het de nachtrust behoorlijk in de war gooien.Naast verbranding kan te lange blootstelling aan (fel) zonlicht op korte termijn zorgen voor vermindering van het afweersysteem en ontsteking aan het hoornvlies. De gevolgen op lange termijn zijn een stuk erger. De kans op huidkanker neemt bij te veel en onverstandig zonnen behoorlijk toe. Ook treedt er versnelde veroudering van de huid op. Verder bestaat er kans op het ontstaan van staar.

Genoeg redenen dus om met gezond verstand de zon in te gaan. Wat heeft de UV-pagina van WeerOnline de zonaanbidder allemaal te bieden?

UV-Index
WeerOnline geeft een 10-daagse UV-index verwachting voor alle belangrijke (vakantie)plaatsen in meer dan 200 landen. Aan de hand van de UV-Index is te bepalen hoe krachtig de zon gaat schijnen en hoe schadelijk de UV-straling voor je huid is. De schaal loopt van 1 tot 12. Aan de hand van deze UV-index wordt, in combinatie met uw huidtype en soort zonnebrand (factor), per dag de maximale zontijd berekend. In binnen- en buitenland weet u dus precies hoe ver u kunt gaan.Daarnaast zijn op de UV-site allerlei nuttige zontips te vinden. Ook is er gedetailleerde informatie terug te vinden over wat UV-straling precies is en wat de gevolgen zijn voor uw gezondheid bij langdurige blootstelling.

Kinderen
KWF Kankerbestrijding heeft onlangs een campagne gelanceerd voor het belang van veilig zonnen bij kinderen. Kinderen hebben vaak geen flauw benul van de gevaren die langdurig zonnen met zich meebrengt. Ook hebben ze over het algemeen een dunnere huid dan volwassenen. Het stripfiguur Sjonnie Shadow leert kinderen van de hoogste klassen van de basisschool hoe belangrijk het is om gewapend te zijn tegen de zon. Ook de UV-site van WeerOnline besteedt extra aandacht aan deze kwetsbare groep door middel van specifieke zontips voor kinderen.

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3533 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3533, lezen 13 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden