Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2008, 15:40 uur | Bericht #12089
Minimaal twee weken mooi weer?

Sinds afgelopen vrijdag is het zonnig en droog weer in Nederland. Alleen vanochtend waren er in het uiterste noorden en noordoosten even mist en laaghangende bewolking die de zon in de weg zaten. Verder is de temperatuur snel omhoog gegaan en een beetje tegen eerdere verwachtingen in is het gisteren al officieel zomers warm geworden, want in De Bilt steeg het kwik naar 25 graden (25,5 graden om precies te zijn). Dat is wel opvallend, aangezien veel officiële weerstations de 25 graden niet haalden! De meeste plaatsen noteerden namelijk 22 tot 24 graden. Alleen Hoek van Holland had een nog iets hoger maximum dan De Bilt; 25,8 graden werd het hier, daarmee was de kustplaats gisteren de warmste plek van het land.


Een grijs begin in Roodeschool vanochtend. Foto: Jannes Wiersema.


Er hing vanochtend vroeg ook wat mist in Drenthe. Foto: Karin Broekhuijsen.

Zeer warm
Vandaag noteren veel meer gebieden de zomerse 25 graden en is het wat de schrijver van dit stuk betreft eerlijk gezegd pas de echte, eerste landelijke zomerse dag van 2008. En de komende dagen wordt het nog iets warmer. Normaal voor deze tijd is een graad of 16 voor het maximum. Gezien het grote verschil tussen de optredende waarden en de norm mogen we het zeer warm noemen. Daarbij blijft de zon uitbundig schijnen en zit de wind voortdurend in de noordoost- tot oosthoek. De meeste mensen zijn dit mooie zomerweer in de lente al gewend en hopen dat het zo tot in de zomervakantie doorgaat, maar dat laatste is onwaarschijnlijk....


Foto: Willy Steenkamp.

Omegablokkade
Op de weerkaarten van de komende dagen zien we, hoe kan het ook anders, een hogedrukgebied schitteren. Hoewel het iets is afgezwakt, kunnen regenstoringen nog niet onze kant op komen. De kern van het hogedrukgebied schuift wat op, van de Noordzee naar Denemarken, en in het lange pinksterweekeinde naar het noordoosten van Duitsland. Tegelijkertijd vindt er "aansterking" vanaf de oceaan plaats, want er trekt een ander hogedrukgebied naar de Britse eilanden en later naar de Noorse Zee. Ook in de hoge luchtlagen is het weersysteem overigens nadrukkelijk aanwezig. We hebben hier duidelijk te maken met een geblokkeerd hoog, of kortweg, blokkade. Omdat het in de bovenlucht (vrijwel) de vorm heeft van de Griekse letter omega, Ω, wordt het een omegablokkade genoemd. Kenmerk hiervan is dat zo’n systeem hardnekkig is en niet zo snel van de weerkaarten wordt verdreven. Sterker nog, blokkades kunnen wekenlang stabiel, mooi weer brengen. Vorig jaar deed zich een soortgelijke situatie voor, maar toen eerder, in de maand april. Het werd uiteindelijk een extreem warme, zonnige en droge maand. In De Bilt werd een gemiddelde maandtemperatuur van 13,1 graden opgetekend, terwijl 8,3 graden normaal is. Rond 6 mei kwam de klad erin, en op 7 mei viel op sommige plaatsen 30 à 40 millimeter regen, vooral in Gelderland en deels Utrecht. De rest van mei verliep vervolgens vrij wisselvallig met slechts af en toe middagtemperaturen boven 20 graden.


De hogedrukblokkade heeft de vorm van de Griekse letter omega.

Einde van de blokkade?
Het grote Europese model, het belangrijkste weermodel voor ons in de weerkamer, had de blokkade al ruimschoots van te voren in de berekeningen zitten, begin vorige week. Als we enkel en alleen afgaan op dit model, dan gaf de hoofdberekening die gistermiddag heeft gedraaid nog aan dat de blokkade woensdag verdreven zou worden naar het noorden, met als gevolg vanuit zuiden opkomende regen- en onweersbuien samenhangend met een persistent lagedrukgebied. Einde van het stabiele weer zou je zeggen. Echter, de nieuwe berekening van het Euromodel, die afgelopen nacht heeft gedraaid, laat zien dat de depressie boven Spanje blijft liggen en de blokkade een groot deel van volgende week in stand blijft! Dit zien we wel vaker, computerberekeningen hebben moeite om een blokkade goed in de vingers te hebben en te houden, als het om de weersontwikkelingen voor de (middel)lange termijn gaat. Kortom, de kans is groot dat het de rest van de volgende week mooi, droog en warm blijft. Misschien dat er later op vrijdag en anders in het weekeinde van 17 en 18 mei weer eens regen valt. Daarbij kan het ook onweren. Als dit inderdaad zo gaat, dan is het twee weken lang mooi weer geweest. We blijven het volgen.

Broodnodige regen in Spanje
Is het bij ons stabiel weer, in het zuidwesten van Europa veroorzaakt juist het persistente lagedrukgebied, de lagedrukblokkade, aanhoudende buien. Grote delen van Spanje krijgen daardoor de komende tien dagen veel regen te verwerken, maar dat is gunstig voor de komende zomer! Juist de gebieden die met ernstige droogte te maken hebben, zoals Barcelona en omgeving en Tarragona, lijken de meeste regen te krijgen. Zie het kaartje. Op deze manier worden de stuwmeren gevuld en komt de (drink)watervoorziening voor de zomer niet of nauwelijks in gevaar.


In het noordoosten van Spanje kan de komende tien dagen plaatselijk meer dan 200 millimeter regen vallen.

©Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 169 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 169, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden