Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, OK; Oklahoma, OK.

26 Apr 2024 09:31:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:28:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 09:16:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 mei 2008, 16:31 uur | Bericht #12689
Flash flood kills 9 in south-west China: report

A flash flood killed nine people and left 11 others missing in south-west China's Guizhou province, state media said, as thunderstorms also threatened neighbouring quake-hit Sichuan.

Torrential rain hit nine townships in the Guizhou county of Wangmo on Monday evening that caused the flood, Xinhua news agency quoted the Emergency Response Office of the local government as saying.

The flood destroyed 58 houses, two bridges, a highway and power poles, causing blackouts in eight townships, affecting 26,000 people, Xinhua said.

The news comes as more bad weather was expected to hit Sichuan province - struck by an earthquake two weeks ago - threatening to hamper recovery efforts.

The quake measuring 8 on the Richter scale has killed more than 65,000 people and at least another 23,000 are still missing.

Bron: ABC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 mei 2008, 07:28 uur | Bericht #12736
20 doden bij overstromingen in Centraal-China

Stortbuien die het centrum van China teisterden, hebben meer dan 20 doden gemaakt. Dat hebben de officiële Chinese media gisteren gemeld.

In het zuidwesten van Guizhou kostten de overstromingen aan 18 mensen leven. Twaalf anderen zijn vermist, terwijl 166 personen gewond raakten en meer dan 4.600 mensen geëvacueerd werden sinds de overstromingen de stad Guiyang, hoofdstad van Guihoz, zondagavond teisterden. Minstens drie andere mensen kwamen om het leven in Hubei (centrum), preciseerde het persagentschap Xinhau.

De officiële balans van de aardbeving die het zuidwesten van China trof op 12 mei, bedraagt voorlopig 67.183 bevestigde doden en 20.790 vermisten. De woordvoerder van de regering-Guo Weimin gaf de cijfers gisteren vrij.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2008, 17:59 uur | Bericht #12794
Nog drietal maanden naschokken in China


De aarde in het rampgebied in het zuidwesten van China komt niet tot rust. Sinds de zware aardbeving medio mei, met een sterkte van acht op de schaal van Richter, hebben Chinese seismologen tot vandaag al tienduizend nabevingen geregistreerd. Bij elke naschok keert de angst bij de overlevenden terug.

Nabevingen
Het drama is nog lang niet voorbij. "Op basis van vroegere aardbevingen met een gelijke sterkte, kunnen we voorspellen dat de nabevingen nog twee of drie maanden zullen duren", waarschuwde He Yongnian, de vice-directeur van het Chinese centrum voor seismologie, aan de slachtoffers in het rampgebied.



Vele mensen kamperen liever op hun velden, op de straat of in parken dan terug te keren naar hun huizen, die bouwvallig en gevaarlijk zijn. "Een aardbeving alleen kan niet alle energie kwijt geraken, daarom zijn er zoveel nabevingen", zegt expert Fan Xiao van het seismologisch centrum in de aardbevingprovincie Sichuan.

Nieuwe schade
Tijdens het weekend kwamen opnieuw acht mensen om het leven toen talrijke huizen instortten na de zwaarste nabeving tot nu toe. Zelfs relatief zwakke naschokken van 5,4 en 5,7 op de schaal van Richter brachten gisteren toch zware schade aan. Opnieuw stortten tienduizenden huizen in. De stroom- en watervoorziening en de telecommunicatieverbinding die net hersteld waren, werden opnieuw onderbroken. Tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag alleen beefde de aarde 243 keer.



Rotsen brokkelen af
"Na een aardbeving komen er ook aanpassingen in de aardkorst", legt seismoloog Fan Xiao uit. "Hoe sterker de beving, hoe langer en heviger de nabevingen volgen." De hevigheid en sterkte zullen met de tijd afnemen. Toch is de kans op nabevingen in de berggebieden van Sichuan zeer groot. Vele rotsen en hellingen brokkelden af door de eerste beving. Zelfs kleine trillingen kunnen grote aardverzakkingen teweeg brengen. Nog altijd brokkelen kleine en grotere rotsstukken af. Dat is vooral gevaarlijk voor de arbeiders die het puin ruimen en de straten herstellen.



Dammen in gevaar
Door de naschokken dreigen ook dammen en waterreservoirs verder vernield te worden. De resten van aarde en rotsblokken blokkeren vele rivieren. De waterspiegel is door de aanhoudende regenval gestegen waardoor ook de druk op de natuurlijke dammen stijgt. Soldaten en experten proberen kanalen te bouwen om het water zo gecontroleerd mogelijk tegen te houden.

De veiligheid in de provinciehoofdstad Chengdu is wel teruggekeerd. Volgens experten zullen daar geen nabevingen meer plaatsvinden.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:28 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 mei 2008, 15:35 uur | Bericht #12857
Regen hindert werkzaamheden in rampgebied China

Hevige regenval in het rampgebied in Midden-China heeft donderdag graafwerkzaamheden gehinderd die nodig zijn om een door de aardbeving geschapen meer te laten leeglopen. Zo konden helikopters die graafmachines naar het gebied zouden vervoeren niet opstijgen.

Het draineren van het meer boven de stad Beichuan is van groot belang in verband met de veiligheid van de bevolking. Er zijn inmiddels zo'n 158 duizend mensen geëvacueerd, maar mogelijk moeten er nog meer uit het bedreigde gebied worden gehaald. De waterspiegel van het meer, dat gevormd is door een aardverschuiving, stijgt dagelijks met verscheidene meters.

De afgelopen drie dagen was over een lengte van driehonderd meter een vijftig meter wijd kanaal gegraven. Ondanks de logistieke problemen probeerden arbeiders het werk voort te zetten.

Het meer is er een van 34 meren die door de aardbeving van 12 mei zijn ontstaan. Voor 28 daarvan geldt dat zij kunnen overstromen, meldde het persbureau Xinhua.

De regering stelde donderdag het dodencijfer van de ramp op 68.516, met 19.350 vermisten. Eerder werd de verwachting uitgesproken dat het definitieve dodencijfer vermoedelijk boven de tachtigduizend zal komen te liggen.

De Chinese regering zegt in overleg met de Japanse regering te zijn over het gebruik van Japans legermaterieel voor de aflevering van hulpgoederen. Japan viel in de jaren dertig China binnen en aan Chinese zijde ligt het toelaten van een Japans legervliegtuig gevoelig.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, die een bezoek brengt aan China, zal vrijdag naar het rampgebied reizen, zo meldde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

De directeur van het pandareservaat dat door de aardbeving aanzienlijke schade heeft opgelopen, zei dat wordt uitgezien naar een nieuw tehuis voor de panda's. Het natuurgebied, het reuzenpandareservaat Wolong, ligt slechts 32 kilometer van het epicentrum van de aardbeving. Er verblijven 47 panda's in het reservaat. Een panda wordt vermist.

De regering raamt de economische schade van de ramp op ongeveer 67 miljard yuan of zes miljard euro. De schade aan fabrieken, wegen en andere infrastructuur kan oplopen tot 600 miljard yuan of 55 miljard euro.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 juni 2008, 17:26 uur | Bericht #1723
Habitat panda's in China grotendeels verwoest


Zeker tachtig procent van het leefgebied van de reuzenpanda in de Chinese provincie Sichuan is door de aardbeving van vorige maand verwoest of ernstig beschadigd. Dat heeft een medewerker van het Chinese bureau voor bosbeheer dinsdag gezegd.

In China, waar de reuzenpanda geldt als nationaal symbool, leven naar schatting 1600 exemplaren in het wild, voor het merendeel in Sichuan en het aangrenzende Shaanxi. Omdat bepaalde afgelegen leefgebieden sinds de aardbeving onbereikbaar zijn, is de schade onder de pandapopulatie nog niet duidelijk.

Panda gestorven
Het populaire natuurreservaat Wolong, waar 64 panda's verbleven, is net als ruim veertig andere reservaten sinds de beving voor publiek gesloten. In Wolong kwam een panda om het leven.

In totaal verwoestte de aardbeving 820 duizend hectare natuurgebied. De schade aan de bosbouw bedraagt meer dan twee miljard euro en 232 werknemers in de boswachterij en het bosbeheer kwamen om het leven.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:28 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 juni 2008, 10:10 uur | Bericht #1422
Twee doden bij naschok in China

Een naschok van de aardbeving van 12 mei heeft twee dodelijke slachtoffers gemaakt in het noordwesten van China. Dat meldt persagentschap Nieuw China.

De naschok had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter en was het sterkst te voelen in de regio Ningqiang in de provincie Shaanxi, die grenst aan de provincie Sichuan.

Twee mensen stierven onder het puin van hun ingestorte woning. De aardbeving van 12 mei kostte aan 69.172 mensen het leven. 17.420 mensen worden nog altijd vermist.

©Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 juni 2008, 14:23 uur | Bericht #1289
Leraar ontslagen die ging lopen tijdens aardbeving


Bij de aardbeving van 12 mei gingen er heel wat scholen tegen de vlakte.

Een docent in China is ontslagen omdat hij als eerste de school verliet tijdens een aardbeving. De man werd ook hard aangepakt door de Chinese media en bloggers.

Bij de verschrikkelijke aardbeving in Dujiangyan verliet Fan Meizhong als eerste het lokaal en liet de leerlingen aan hun lot over. Hij kwam meteen onder vuur te liggen in de media en op het internet. De aardbeving van 12 mei had een kracht van 8,0 op de schaal van Richter en kostte aan meer dan 70.000 Chinezen het leven, meldt Reuters. Er kwamen geen leerlingen om in de klas van Fan. Het Chinese ministerie van Onderwijs bevestigt dat de man ontslagen is en benadrukt dat dit de beslissing van de school zelf was.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:28 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 juni 2008, 14:45 uur | Bericht #13526
Panda's geëvacueerd wegens aardverschuivingen

Reuzenpanda's uit het Chinese natuurreservaat Wolong zijn vanwege het aanhoudende riscio op aardverschuivingen na de verwoestende aardbeving in mei tijdelijk elders ondergebracht. Het beschermingsprogramma voor panda's in de provincie Sichuan heeft dat dinsdag gemeld.

Zes panda's werden dinsdag naar een reservaat 120 kilometer verderop gebracht, nadat vorige week ook al dertien dieren naar die locatie waren overgeplaatst. Negentien panda's werden eerder al in een accommodatie in de hoofstad van Sichuan, Chengdu, ondergebracht. Tevens zijn er exemplaren naar het zuiden en oosten van China vervoerd. Als het gevaar is geweken, zullen de dieren naar Wolong terugkeren.

Wolong raakte bij de aardbeving zwaar beschadigd, net als 48 andere pandareservaten in Sichuan. Hoeveel panda's door de aardbeving om het leven zijn gekomen, is niet bekend. Er leven slechts 1600 reuzenpanda's in natuurgebieden in Sichuan en het naburige Shaanxi. China is het enige land waar deze diersoort in het wild voorkomt.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 juli 2008, 12:04 uur | Bericht #15327
Powerful aftershocks hit China quake area, 1 dead

At least three powerful aftershocks hit southwest China's quake area on Thursday, killing one elderly person and injuring more than a dozen, the official Xinhua news agency said.

Deze foto is niet meer beschikbaarwww.reuters.com.jpeg

More than 69,000 people have been confirmed dead and some 18,000 are still listed as missing over two months after a 7.9-magnitude earthquake hit the mountainous province of Sichuan on May 12, the deadliest in the country since 1976. A 5.6-magnitude aftershock struck Qingchuan county in northeastern Sichuan in the early hours of Thursday, killing a 60-year-old, Xinhua said.

At least four people were injured in the adjacent Ningqiang county in Shaanxi province, including a man who jumped from the second floor of a hotel and suffered fracture on his left arm, Xinhua said. It was the first of two pre-dawn aftershock that caused landslides and cut off some roads, it said.

"Both were felt strongly and lasted fairly long," said Xinhua. "Mountains and houses shook vehemently."

Another aftershock, measured 6.0 on the Richter scale, hit the same area at 3:09 p.m. local time and was felt in places as far as the southwestern metropolis of Chongqing, Xinhua said. Chinese officials have warned of an arduous reconstruction task, which includes housing millions of displaced and impoverished residents and rebuilding the local economy.

Klik hier voor het hele artikel

©Reuters
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 juli 2008, 16:15 uur | Bericht #15339
Dode door late naschok in China

In China is donderdag een dode gevallen bij een naschok van de aardbeving die het land in mei trof. In totaal deden zich drie naschokken voor. Tien mensen zijn gewond geraakt.

De zwaarste naschok had een momentmagnitude van 6. Ook de twee andere schokken waren betrekkelijk krachtig.

Bij de aardbeving, die op 12 mei de provincie Sichuan trof, vielen bijna zeventigduizend doden. Achttienduizend mensen worden nog vermist. Er hebben zich honderden naschokken voorgedaan, maar de meeste hadden een momentmagnitude lager dan 4.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 augustus 2008, 11:50 uur | Bericht #16754
China quake area hit by two strong aftershocks

Two aftershocks on Friday hit the southwestern Chinese province of Sichuan, the site of May's devastating earthquake, with the second felt strongly in the provincial capital Chengdu, Xinhua news agency said. More than 69,200 people have been confirmed dead and some 18,000 are still listed as missing after a 7.9-magnitude earthquake hit Sichuan on May 12, the deadliest in the country since 1976.

Xinhua said the second aftershock on Friday occurred at 16:32 local time (4:32 a.m. EDT) and lasted for a "relatively long" time. It was measured at 6.1 on the Richter scale and the epicenter was on the border of Pingwu and Beichuan counties, both of which were devastated by the May 12 quake.

The first aftershock struck Wenchuan county, the epicenter of the May 12 disaster, about six hours earlier and was measured at 3.9 on the Richter scale, Xinhua said, citing the local seismological department said. At least three powerful aftershocks hit the Sichuan quake area on July 24, killing two people and injuring dozens.

The torch relay for the August 8-24 Beijing Olympics is expected to take place in Sichuan from August 3-5 and is set to draw a fresh outpouring of sympathy nationwide.

©Reuters

Deze foto is niet meer beschikbaar

Magnitude 5.8
Date-Time
* Friday, August 01, 2008 at 08:32:43 UTC
* Friday, August 01, 2008 at 04:32:43 PM at epicenter
Location 32.038°N, 104.742°E
Depth 10 km (6.2 miles) set by location program
Region SICHUAN-GANSU BORDER REGION, CHINA
Distances
65 km (40 miles) N of Mianyang, Sichuan, China
110 km (70 miles) WSW of Guangyuan, Sichuan, China
325 km (200 miles) NNW of Chongqing, Chongqing, China
1365 km (850 miles) SW of BEIJING, Beijing, China

Deze foto is niet meer beschikbaar Deze foto is niet meer beschikbaar
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 november 2008, 11:48 uur | Bericht #22404
IJskoude winter bedreigt slachtoffers Chinese aardbeving


Een half jaar nadat delen van China door een verwoestende aardbeving getroffen werden, dreigt een nieuw gevaar voor de overlevende slachtoffers. In de bergen van Sichuan wordt een zeer harde winter verwacht. Mensen die dakloos werden wonen nu in tijdelijke huizen of tenten die hen weinig bescherming bieden tegen kou, regen en sneeuw.

Koude winter
Op 12 mei schudde de aarde in Sichuan en de omringende gebieden met een kracht van 7,9. Meer dan 69.000 mensen kwamen daarbij om het leven, maar de dodentol zou nog steeds met 18.000 slachtoffers kunnen toenemen. In de bergen van Sichuan kan het deze winter zwaar vriezen. Weerkundigen verwachten bovendien dat de temperatuur dit jaar gemiddeld een graad lager zal liggen dan normaal. "Oudere inwoners en kinderen hebben dringend materiaal nodig om hen warm te houden", zegt Wei Hong, vicegouverneur van Sichuan.



Zelfmoord
Terwijl het buiten kouder wordt, loopt de situatie af en toe uit de hand. Deze week nog was er nog een clash tussen duizenden slachtoffers en de politie omdat ze moesten verhuizen. Veel mensen hebben nog steeds een tekort aan dekens en voedsel. Hen wacht een zware winter in tenten of tijdelijke, weinig bescherming biedende huizen. "De meeste mensen zijn hard aan het werk om hun huis weer op te bouwen. Maar ik geef toe dat er ook nog veel slachtoffers zijn die ramp niet verwerkt hebben", zegt Wei. Er zijn dan ook een hoop zelfmoorden, maar volgens Wei ligt de oorzaak niet enkel bij het trauma dat ze hebben opgelopen.

Schoolkinderen
Intussen komen er nog steeds nieuwe cijfers binnen over de omvang van de ramp in China. Een kwart van alle dodelijke slachtoffers zouden schoolkinderen zijn die bedolven werden toen hun school instortte. Het aantal kinderslachtoffers is al maanden een controversieel punt in China. Peking maakte snel een einde aan beschuldigingen over slecht gebouwde scholen. Maar Wei Hong belooft de ouders van deze kinderen alvast hun vragen snel te zullen beantwoorden.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:28 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2008, 11:05 uur | Bericht #23271
Slachtoffers aardbeving China wacht koude winter

Meer dan 3,5 miljoen dikke dekens en winterjassen zijn nodig om de slachtoffers van de hevige aardbeving in China deze winter door te helpen. Het wordt op sommige plekken een graad kouder dan normaal in de wintermaanden, wat de situatie voor de getroffen families schrijnender maakt.

De China Daily schrijft maandag dat veel van de verwoeste huizen inmiddels zijn hersteld of herbouwd. Toch moeten zeker 530.000 gezinnen de winter doorbrengen in prefabwoningen. De overheid in Sichuan, de zwaarst getroffen provincie, heeft beloofd iedereen te voorzien van kleding, dekens en indien nodig voedsel.

Het definitieve dodental van de aardbeving, met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter, is niet bekend. Meer dan 69.000 mensen stierven, 18.000 worden nog steeds vermist.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 januari 2009, 14:14 uur | Bericht #24439
Vrieskou treft daklozen Chinese aardbeving


Vrieskou en hevige sneeuwval vergroten de ellende van de miljoenen Chinezen die vorig jaar dakloos werden na een zware aardbeving. Inwoners van huizen die nog intact zijn, gebruiken het puin van verwoeste huizen om zich te verwarmen. Tijdelijke snel gebouwde huizen moeten gebruik maken van dure elektrische vuurtjes. De prijs van elektriciteit is echter hoog en de meeste slachtoffers van de ramp moeten zo zuinig mogelijk leven.

Heropbouw
De voorbije twintig dagen is het meestal zonnig geweest en door de ijskoude temperaturen heeft iedereen hard gewerkt om nieuwe huizen te bouwen. Zo kon iedereen zich immers warm houden. De aardbeving van 12 mei maakte in Sichuan ruim 80.000 doden. De Chinese president Hu Jintao drong er eind vorig jaar op aan dat de heropbouw voor de miljoenen daklozen sneller moest gebeuren. De reconstructie zit zelfs in een plan dat de economie nieuw leven moet inblazen.

Geen doden
Besneeuwde bergwegen maken het niet gemakkelijk om de getroffen gebieden te bereiken. Toch zou de vrieskou geen mensenlevens in gevaar brengen. Volgens getuigen heeft iedereen onderdak gevonden en er zijn een hoop dekens en jassen uitgedeeld. Hulporganisaties vragen echter wel om meer middelen, omdat ze stilaan door hun voorraad heen zijn.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:28 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 februari 2009, 20:44 uur | Bericht #24932
Aardbeving in Sichuan mee veroorzaakt door dam?

De aardbeving in de Chinese provincie Sichuan van mei vorig jaar, is mogelijk mee veroorzaakt door een nabij gelegen stuwdam. Chinese en Amerikaanse experts willen dat de Chinese regering de zaak verder onderzoekt.

Vooral de omvang van de beving van vorig jaar deed eerder al vragen rijzen. Geoloog Christian Klose van de universiteit van Columbia geeft in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science aan dat “het miljoenen jaren geleden was dat er ginds nog zo een zware beving plaatsvond”. Volgens hem kunnen hoge of snel veranderende waterniveau’s de druk op onderliggende breuklijnen zodanig beïnvloeden dat er aardbevingen ontstaan.

Eerdere gevallen in India?
Het zou niet de eerste keer zijn dat een aardbeving toegeschreven wordt aan de werking van een dam. Het best gekende geval is dat van de Koynadam in India. Sinds de bouw van de dam in 1961 kende de streek een opmerkelijke stijging in seismische activiteiten. Zo vielen er in 1967 meer dan 200 doden bij een zware beving, waarbij de dam zelf ook bijna vernield werd.

“Regering was gewaarschuwd”
De Zipingpu dam ligt op amper 20 kilometer van het epicentrum van de aardbeving in Sichuan. Daarbij kwamen in totaal 70.000 mensen om het leven. Meer dan 5 miljoen Chinezen werden in één klap dakloos.

Volgens Fan Xiao van het Sichuan Bureau voor Geologie en Mineralen was de Chinese regering gewaarschuwd voor het bouwen van een groot aantal dammen (zowat 400 in de streek) in gebieden met veel seismische activiteit. Peking blijft er echter voorlopig bij dat er geen sprake kan zijn van enige menselijke invloed op de aardbeving.

©MO
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 mei 2009, 09:41 uur | Bericht #1917
5.335 leerlingen omgekomen in China bij aardbeving in 2008

Zo'n 5.335 leerlingen zijn omgekomen bij de aardbeving die de Chinese provincie Sichuan in mei 2008 heeft getroffen. Dat heeft een Chinese onderwijswoordvoerder vandaag gezegd. Dit is de eerste keer dat van officiële zijde het aantal kinderslachtoffers wordt genoemd.

Zo'n 546 leerlingen zijn gehandicapt geraakt als gevolg van de aardbeving van 8 op de schaal van Richter die de regio op 12 mei 2008 trof. In totaal vielen 87.000 doden, aldus Tu Wentao, een hoge onderwijsverantwoordelijke van de provincie Sichuan, tijdens een personferentie.

©Hln
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
12 mei 2009, 09:22 uur | Bericht #3944
China herdenkt slachtoffers aardbeving Sichuan

In China worden dinsdag de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in de zuidwestelijke provincie Sichuan herdacht. Door het natuurgeweld een jaar geleden kwamen meer dan 80.000 mensen om het leven. Duizenden mensen worden nog altijd vermist.

De officiële herdenkingsdienst met politieke hoogwaardigheidsbekleders wordt gehouden in Yingxiu. Die plaats was het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. China heeft tot nu toe naar eigen zeggen 360 miljard yuan (38 miljard euro) in de getroffen regio gestoken voor wederopbouw. Maar een jaar na de aardbeving wonen nog tienduizenden in tenten en tijdelijke woningen. Opvallend was het vele aantal scholen dat instortte tijdens de beving. Onlangs oordeelde de Chinese overheid dat dat niet is gekomen door nalatigheid. Ouders hadden aangedrongen op een onderzoek omdat zij denken dat de constructies niet deugden. Sommige ouders geloven de uitkomst van het onderzoek niet en spreken van een schijnvertoning.

©ED
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 209
Lid sinds: 18 mrt. 2007
12 mei 2009, 10:47 uur | Bericht #3940
offtopic: Schrik me dood, alweer een aardbevind in China, heb ik wat gemist? Zie ik even later dat het een topic is van 1 jaar oud....
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 229 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 229, lezen 2 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 9".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden