Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 18:26:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Falls, TX.

28 Apr 2024 16:45:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX.

28 Apr 2024 16:35:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 15:20:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Comal, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 14:54:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 14:51:15

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor McDonald, MO.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

28 Apr 2024 13:42:07
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Oxize
Lid
Woonplaats: Hof van Twente
Berichten: 213
Lid sinds: 26 jul. 2006
26 mei 2008, 19:24 uur | Bericht #12648
Naast weersverschijnselen intresseert wetenschap mij ook.

1 van de dingen die me de laatste jaren echt boeit is de LHC. Zal eerst uitleggen wat de LHC is om zo een idee te krijgen waar ik het over heb.

De Large Hadron Collider is een deeltjesversneller bij CERN in de buurt van Genève. Bij ingebruikname zal het voorlopig de krachtigste versneller zijn tot nu toe, maar er staan al nog zwaardere en krachtiger machines op de tekentafel zoals de ILC (International Linear Collider) die ergens tussen 2015 en 2020 in gebruik moet komen.

Met de LHC worden protonen versneld tot bijna de lichtsnelheid, waarna een botsing volgt. Uit die botsing proberen wetenschappers allerlei informatie te halen door middel van verschillende soorten detectors die om de buis aangebracht zijn. Aanvankelijk zullen protonen worden versneld en tegen elkaar in op elkaar gebotst worden, vanuit beide richtingen met een energie van 7 TeV (tera-elektronvolt), samen dus 14 TeV. Later hoopt men ook zwaardere deeltjes zoals loodkernen te kunnen laten botsen, met energieën van meer dan 2000 TeV. Het belangrijkste deeltje dat men zoekt is het Higgs boson-deeltje. Dit moet de verklaring geven voor de massa van deeltjes en het fundament van het Standaardmodel vormen.

Wat verdere gevolgen zijn van de LHC, kan moeilijk gezegd worden. Alleen dat het de voltooiing van het Standaardmodel grote mogelijkheden biedt en ook tot verdere (nu nog onverwachte) ontdekkingen. Misschien kunnen er zelfs kleine, zeer snel verdampende zwarte gaten mee gemaakt worden. Over de eventuele zwarte gaten die gemaakt kunnen worden zal ik straks nog iets van uitleggen, omdat er mensen zijn met gemengde gevoelens hierover.

Het is 1 van de duurste projecten die er ooit is geweest. Tot nu heeft het meer dan 10 miljard euro gekost. De hele machine is ongeveer 27km lang en zit 100 meter onder de grond. De LHC op zich ziet er heel sciences fiction achtig eruit.






De LHC heeft 4 sectoren waar dingen uitgevoerd worden. 1 sector houd zich bezig met het botsen van de protonen.
De andere sector monitoort weer de botsende protonen. En weer een andere sector probeert Anti-matterie op te wekken (wat al vaker gelukt is met veel kleinere machines). Ook het produceren van zwarte gaten is volgens de CERN wetenschappers mogelijk. Zie op het plaatje hieronder de 4 sectoren.




Om de deeltjes op lichtsnelheid te laten draaien, maakt de LHC gebruik van super-geleidende magneten die bij ruststand 10 Gigajoule en een magneetveld van 6,33 Tesla leveren. Wanneer de LHC draait loopt dit op tot 725 Megajoule. Zulke energieen is nog nergens gemaakt. Het kost frankrijk 2 grote kerncentrales die op de dag van de start bijna 100% moeten draaien om de LHC volledig te kunnen voorzien van de energieen die de LHC produceert. Dit dan voor aantal maanden lang, mits alles goed gaat en dat we niet worden op worden gezogen door een zwarte gat waar sommigen wetenschappers bang voor zijn. Of eventuele misvormingen te maken in het "Van Allen Belt" (magnetische veld om de aarde). Het is best mogelijk dat er zwarte gaten geproduceerd kunnen worden. CERN zegt dat ze weten wat ze doen. Andere wetenschappers spreken dit tegen en komen met redelijk andere intressant bewijs dat er wel degelijk grote zwarte gaten geproduceerd kunnen worden. Om hier meer over de tegenstrijdige antwoorden te vinden zijn er genoeg filmpjes te vinden op Youtube. De meest makkelijke te begrijpen statement is van deze: LHC - Satans Startgate 2008. Een beetje mix van de LHC en godsdienst om het makkelijker te begrijpen. Ik sta achter CERN en wacht gewoon af wat er gebeurt. Er is niet voor niks meer dan 20 jaar aan deze machine gewerkt met meer dan 30 landen.




De start van de LHC staat gepland rond halverwege Juli 2008. De meeste sectoren zijn nu volledig gekoeld, alleen 5-6 en 7-8 moeten nog gekoeld worden. Dit zal nog aantal weken duren. Hierna kunnen ze het injecteren van de protonen met een botsing van 7 TeV produceren. Dit voeren ze geleidelijk op in 2 maanden naar 10 TeV. Volgende jaar moet de machine op volledige snelheid draaien; 14 TeV. (14 TeV zijn energieen die ook aanwezig zijn in de ruimte bij een big bang)

Mochten ze het belangrijke deeltje "Higgs Boson" of een andere deeltje vinden, is de regelrecht een wereldwijd success ivm met diverse theorieen (hawking). Ook het produceren van anti-materie in de LHC is belangrijk. Mochten ze dit ooit in nabije toekomst vast kunnen houden (bijvoorbeeld met supergeleidende magneten) en kunnen opslaan, hebben we een nieuw soort stuw-kracht waardoor het veel verdere ruimtereizen (diverse lichtjaren) naar het onbekende in bereik van ons ligt.

Ben benieuwd wat er uit komt.

Bron: CERN | Gewijzigd: 26 mei 2008, 19:46 uur, door Oxize
Oxize Photography | http://www.oxize.nl
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 mei 2008, 01:28 uur | Bericht #12662
mooi verslag!!!

heb het ook een beetje gevolgd, is inderdaad best wel s.f. !!!

maar wat ik niet wist dat dit megaproject ten goede kan komen aan betere ruimtereizen!!

wat mij betreft stoppen ze alle oorlogen en pompen ze al dat geld (en dat is best veel!!) in dit onderzoek!

des te eerder kan ik van een heerlijk deepspace ruimtereisje genieten!

Ruk.
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
27 mei 2008, 15:59 uur | Bericht #12686
En dan wat spaceonweer erbij!
Check out the light show:)
Oxize
Lid
Woonplaats: Hof van Twente
Berichten: 213
Lid sinds: 26 jul. 2006
27 mei 2008, 17:09 uur | Bericht #12695
Citaat van ruk, maandag 26 mei 2008, 23:28 uur maar wat ik niet wist dat dit megaproject ten goede kan komen aan betere ruimtereizen!!

wat mij betreft stoppen ze alle oorlogen en pompen ze al dat geld (en dat is best veel!!) in dit onderzoek!

des te eerder kan ik van een heerlijk deepspace ruimtereisje genieten!


Ligt eraan wat ze vinden. Ik hoop natuurlijk op nieuwe deeltjes die verborgen zitten in de huidige of compleet nieuwe. Wij kennen 3 dimensies. De LHC kent 7 dimensies om deeltjes te kunnen vinden.

Wat betreft de anti-materie. Dit kunnen ze al een een redelijke tijd. Alleen kon het op zeer kleine schaal geproduceerd worden omdat er geen machine was die die energieen kan voortbrengen om het te produceren. Ook het vasthouden was volgens mij een groot probleem. Aangezien de LHC supergeleidende magneten gebruikt zou anti-matterie niet weg kunnen vloeien.

Als ze het op een of andere manier goed kunnen vasthouden dan komt Deep space ruimtereizen zeker dichterbij. Misschien nog wel in onze tijd zolang landen maar mee werken. NASA zit niet voor niets in de nek van CERN te hijgen.

QUOTE
Quote NASA over 500 gram anti-materie.

A solar flare in July 2002 created about a pound of antimatter, or half a kilo, according to new NASA-led research. That's enough to power the United States for two days.
| Gewijzigd: 27 mei 2008, 17:15 uur, door Oxize
Oxize Photography | http://www.oxize.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.854 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is Basic .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 140 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 140, lezen 4 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden