Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lyon, IA; Sioux, IA.

16 Apr 2024 21:41:51

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calhoun, IA; Humboldt, IA; Pocahontas, IA.

16 Apr 2024 21:41:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Buchanan, IA; Delaware, IA; Iowa, IA; Johnson, IA; Linn, IA.

16 Apr 2024 21:36:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO; St. Charles, MO; Warren, MO.

16 Apr 2024 21:34:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, MO; Chariton, MO; Linn, MO; Macon, MO; Putnam, MO; Schuyler, MO; Sullivan, MO.

16 Apr 2024 21:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chickasaw, IA.

16 Apr 2024 21:30:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kanawha, WV.

16 Apr 2024 21:30:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Davis, IA; Wapello, IA.

16 Apr 2024 21:30:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Appanoose, IA; Davis, IA.

16 Apr 2024 21:26:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, WV; Kanawha, WV; Roane, WV.

16 Apr 2024 21:26:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, WV; Kanawha, WV; Roane, WV.

16 Apr 2024 21:23:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greenbrier, WV.

16 Apr 2024 21:23:43

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Sioux, IA.

16 Apr 2024 21:23:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO; Shannon, MO.

16 Apr 2024 21:23:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kanawha, WV; Lincoln, WV.

16 Apr 2024 21:15:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 juni 2008, 12:17 uur | Bericht #5157
Het zien van een tornado: een kwestie van geluk

Het zit er weer op voor mij. Na twee weken trekken door de States vloog ik gisteren onder invloed van en tetterende jet in recordtijd van Dallas (Texas) naar Amsterdam. Terugkijkend ben ik zeer tevreden met wat ik gezien heb. Elke dag potentiële tornadobuien, telkens weer even indrukwekkend. Elke dag weer de spanning, doet ie het of doet ie het niet. Helaas hebben we een beetje pech gehad. Ondanks dat er dit jaar record veel tornado’s voorkwamen, soms wel meer dan 50 per dag, heb ik er slechts 1 echt kunnen zien. Dat was op de dag dat RTL met ons meereisde en een reportage maakte over stormchasers. Natuurlijk vragen wij ons zelf af waarom we er toch niet meer hebben gezien. De verwachtingen die we zelf maakten waren over het algemeen goed.



Dat blijkt uit het feit dat we dagelijks op de goede plek stonden waar een supercell ontstond. Dagelijks hebben we de buien zien roteren. Uit een roterende supercell kan in principe een tornado ontstaan, maar dat hoeft niet. We zijn er nog steeds niet helemaal achter wat de factoren zijn waardoor een roterende wallcloud wel of geen tornado produceert. We hebben wel een vermoeden dat met name de richtingschering in de onder lagen van de atmosfeer van cruciaal belang is. Statistisch gezien komt er uit 1 op de 5 roterende wolken een twister. Maar statistieken zeggen niet zoveel. Wij hebben bij minstens 20 van die roterende wolken gezien en van behoorlijk dichtbij. Soms keken we zelf van onderen naar de ronddraaiende wolken en moesten we uit veiligheidsoverwegingen op het moment suprême zo snel mogelijk wegrijden. Frusterend was het om een minuut later op de weerradio te horen dat op de plek waar we stonden een tornado aan de grond was geweest en hele treinen en huizen waren weggevaagd.



Conclusie is dat het zien van een tornado niet alleen afhankelijk is van meteorologische kennis, maar ook een kwestie van geluk is. Vorige week vrijdag sloot ik mijn tornadotoer in Missouri af. Arno Paanstra en Eric Terpstra trekken nog een week verder door de USA en hebben zaterdag weer een twister gezien in Iowa.

Er zijn de afgelopen periode extreem veel tornado’s gezien. Vanaf januari tot nu zijn al meer dan 1000 twisters gespot (daarmee is het record uit 1999 verbroken). Sommige tornado’s hebben veel schade en slachtoffers veroorzaakt zoals bijvoorbeeld onlangs in het plaatsje Parkersburg in Iowa. De meeste wervelwinden trokken gelukkig over dun bevolkte gebieden. Afgelopen zaterdag werden er op 1 dag meer dan 60 twisters gespot en trok er zelfs een tornado door Chicago. Niet alleen tornado’s hebben veel schade en slachtoffers veroorzaakt, ook bliksem en hagelstenen ter grootte van sinaasappels. De meeste schade werd echter veroorzaakt door extreme hoeveelheden regen die in korte tijd op de toch al verzadigende grond in het noorden en midden van Amerika vielen.



In Nebraska, Iowa, Missouri en vooral in Indiana en Wisconsin is zoveel regen gevallen dat rivieren buiten hun oevers hun oevers traden. Ook de grote rivieren zoals de Missouri en de Missisipi hebben in tijden niet zo hoog gestaan. Dijken braken door langs de White River in Indiana waardoor duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Afgelopen zaterdag werd zelfs de noodtoestand afgekondigd. Landerijen staan blank en de boeren zijn bang dat de mais- en graanoogsten dreigen te mislukken. De overvloedige regen is vooral gevallen boven de graanschuur van Amerika. In Nebraska zijn door overstromingen vele wegen onbegaanbaar en afgesloten. De komende dagen trekken zware buien naar het oosten en zuidoosten van de VS, waar het de afgelopen dagen extreem warm was. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid was de warmte in plaatsen zoals New York tijdens het afgelopen weekeinde ondragelijk.



Tegelijkertijd wordt het in het noorden en midden van Amerika tijdelijk wat rustiger en droger. In de loop van deze week komt echter opnieuw een flinke jet vanuit het westen en zullen er in met name in de noordelijke staten opnieuw weer zware buien vallen, mogelijk ook met tornado’s. Arno en Erik hebben een paar dagen rust, maar zullen in de tweede helft van deze week opnieuw weer gaan proberen om twisters te zien.



Door de getoonde belangstelling en na de reportage op RTL7 krijgen we veel vragen of het mogelijk is het Dutrexteam volgend jaar te vergezellen. Helaas is die mogelijkheid er niet, maar er zijn in de V.S steeds meer reisorganisaties die rondreizen organiseren onder leiding van meteorologen. Deze stormchase-reizen zijn ook door niet-meteorologen te boeken.

©Meteo-Consult
Foto's ©Dutchtrex
miranda
Lid
Woonplaats: utrecht
Berichten: 38
Lid sinds: 27 apr. 2008
10 juni 2008, 21:30 uur | Bericht #4423
Kan alleen in de v.s zo'n rondeis boeken of kan dat ook in nederland?

gr miranda
Waarom deze advertentie?
miranda
Lid
Woonplaats: utrecht
Berichten: 38
Lid sinds: 27 apr. 2008
10 juni 2008, 21:31 uur | Bericht #4424
mooie foto's trouwens!

gr,miranda
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 juni 2008, 21:34 uur | Bericht #4425
Citaat van miranda, dinsdag 10 juni 2008, 21:30 uur Kan alleen in de v.s zo'n rondeis boeken of kan dat ook in nederland?

gr miranda


Kan alleen maar in de V.S want daar komen ze het meeste voor. Het is wel prijzig. De kosten zijn ongeveer voor 7 dagen 1600 euro en dan heb je nog geen eten en overnachtingen.
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 juni 2008, 00:03 uur | Bericht #4380
heb al 's eerder gezegd.... het zou wel gaaf zijn als een radiostation ofzo eens een tornadochase prijs zou gaan verloten, wedden dat half 0-0 dan meedoet!!
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 79 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 79, lezen 3 mensen het topic "Twee doden en twee zwaargewonden door blikseminslag in park naast Witte Huis".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden