Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 juni 2008, 16:00 uur | Bericht #2704
Windhoos treft voetbalveld Rilland

Een windhoos is vanochtend rond half elf over het sportcomplex van voetbalvereniging Rillandia aan de Bathseweg tussen Rilland en Bath getrokken.

Het natuurverschijnsel heeft behoorlijk wat schade en paniek veroorzaakt. Goals en dugouts zijn weggewaaid. Een partytent ging de lucht in en kwam op de auto van kantinebeheerster Lina Bruijnooge terecht. Haar auto liep schade op. Ook de kantine is beschadigd. Dakpannen zijn ervan afgevlogen.



Het sportcomplex van vv Rillandia is vandaag de uitvalsbasis voor de jaarlijkse Schelde-wandeltochten over vijf tot vijftig kilometer. "Gelukkig waren vrijwel alle wandelaars al weg", vertelde Lina Bruijnooge.

In de partytent was nog wel een aantal vrouwen aan het oefenen voor een nordic walking-loop. Nadat de partytent was weggewaaid, probeerden zij de kantine binnen te komen. Dat lukte eerst niet, omdat het zo hard waaide. Lina Bruijnooge: "De paniek was groot. Ik stond zelf te trillen op mijn benen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 12,5 jaar dat ik hier de kantine beheer.''

De windhoos die van de vlakbijgelegen Westerschelde kwam, is schuin over het voetbalcomplex van Rillandia getrokken. Volgens Sander Puik van Rillandia is de windhoos niet veel verder gekomen dan de Bathseweg en vervolgens 'omgedraaid' terug naar de Westerschelde.

De omvang van de schade is nog niet bekend. Verzekeringsexperts komen vanmiddag poolshoogte nemen.

© PZC
Met dank aan Tanja
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 juni 2008, 20:58 uur | Bericht #2293
Schade door waterhoos in Zeeland

Tja, dat maken we toch niet vaak mee. Waterhozen zo vroeg in het jaar. Zaterdag was het raak bij Kampen en op één van de Waddeneilanden, waar een slurf in de lucht zichtbaar was. In Zeeland kwam het zelfs tot schade rond een voetbalveld. Een waterhoos van boven was zo ver doorontwikkeld dat ze ook boven land nog even de grond bleef raken.


Foto's van de waterhoos zelf in Zeeland van zaterdag zijn er niet. Wel van de hagel die uit een van de forse buien van zondag viel. Zoals deze van Tineke Admiraal, uit Zwolle. Geschoten aan het eind van de zondagochtend.

Een serieuze situatie, op een voetbalveld tussen Rilland en Bath. Er was, volgens de website van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie en regionaal dagblad PZC, sprake van paniek bij de aanwezigen. Zeker niet onterecht, want goals en een stenen (!) dugout waaiden weg. Bovendien werd een partytent de lucht in gezogen. Daarnaast raakt een auto beschadigd en verloor de kantine een aantal dakpannen.

Hoewel deze hoos dus een gevaarlijke situatie opleverde, zijn wind- en waterhozen een stuk minder sterk dan de tornado’s (die we kennen uit de VS en die zeer sporadisch ook bij ons voorkomen).


Dikke druppels. Mark Wolvenne.

Overeenkomst tussen beide soorten wervelwinden (en overigens ook zand- en stofhozen) is dat de onstabiliteit van de atmosfeer zeer groot moet zijn, willen ze ontstaan. Dit maakt het mogelijk dat luchtbellen vanaf het aardoppervlak extreem snel opstijgen. Daarbij krijgt de opstijgende luchtstroom de neiging om haar as te gaan draaien door de rotatie van de aarde. Hierdoor kan een wervel ontstaan. Dit speelt precies zo bij het snel weglopen van water in een afvoerputje.

Verschil met de tornado’s is echter dat daarbij veel meer energie wordt aangesproken. Energie die onder meer geleverd wordt door grote verschillen in windsnelheid en -richting (windschering) in de onderste 2 a 3 kilometer in de atmosfeer.

Bij het type water- en windhozen dat bij ons vaak voorkomt, is het juist een voorwaarde dat er weinig stroming staat in het onderste deel van de atmosfeer. Beginnende draaiing in een snel opstijgende luchtstroom, wordt door de verschillende windrichtingen- en snelheden op verschillende hoogtes in de atmosfeer in de war gestuurd.

Let wel: is de windschering juist extreem, dan werk dat de vorming van ‘echte’ tornado’s in de hand. Een dergelijke extreme windschering gecombineerd met een uitzonderlijke grote onstabiliteit komen niet zo vaak voor in ons land, en slechts sporadisch ontstaan echte tornado’s.

Reguliere water- en windhozen dus wel. Deze komen voornamelijk voor in de late zomer en in de vroege herfst, vrijwel altijd boven water. Het water is dan flink opgewarmd en wanneer er koele lucht wordt aangevoerd, wordt opbouw van de atmosfeer zeer onstabiel.


Na de buien die zondag op veel plaatsen soms voor nattigheid zorgden, klaarde het vaak ineens mooi op. Overigens, hoe verder naar het zuidoosten toe, hoe beperkter de opklaringen waren. Foto: Alexandra Smink.

Nu zitten we dus nog maar halverwege juni, en er zijn de afgelopen al diverse hozen gesignaleerd. Niet alleen op zaterdag. Dat komt doordat het zeewater boven normaal warm is voor de tijd van het jaar door een recordwarme mei, en een warme start van juni. En daaroverheen hebben we nu te maken met een zeer koele aanvoer met een luchtsoort afkomstig van boven de noordpool. Met onderin de atmosfeer afgezien van windvlagen rond buien, is het zeker niet verrassend als zondag wederom waterhozen worden gesignaleerd.

Bron: Meteo Consult
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 160 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 160, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Herfst 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden