Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greenwood, KS.

27 Apr 2024 22:14:47

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Brown, KS.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Wilbarger, TX.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Grant, OK; Kay, OK; Noble, OK.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Andrew, MO; Nodaway, MO.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Grant, OK; Kay, OK; Major, OK; Noble, OK.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gentry, MO; Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ellis, KS.

27 Apr 2024 22:14:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cowley, KS.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OK; Payne, OK.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Knox, TX.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cowley, KS.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caddo, OK; Kiowa, OK; Washita, OK.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coffey, KS; Lyon, KS; Osage, KS.

27 Apr 2024 22:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ellis, KS; Rush, KS.

27 Apr 2024 22:03:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 juni 2008, 14:29 uur | Bericht #1793
Nederland – Roemenie: 1-5!

Nederland speelt vanavond de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië. Terwijl Nederland al zeker is van een plaats in de kwartfinales is Roemenie dat nog lang niet. De wedstrijd wordt opnieuw gespeeld in Bern en het Oranjelegioen maakt er uiteraard een feestje van. Het weer is nog altijd behoorlijk wisselvallig met magere temperaturen en een aantal buien. Na vandaag wordt het overigens een stuk beter in de Alpenlanden. De zon breekt vaker door en het kwik gaat omhoog. Overigens is het in Roemenië al een tijdje volop zomer met af en toe 30 graden of meer in het zuiden van het land. In wat voor klimaat hebben de Roemenen de afgelopen maanden geoefend voor het Europees Kampioenschap voetbal?

Roemenië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst aan Hongarije, Oekraïne, Moldavië en de Balkanlanden Servië en Bulgarije. Roemenië is ongeveer zes keer groter dan Nederland. We vinden diverse landschappen terug. De Karpaten in het binnenland is een berggebied met toppen tot meer dan 2000 meter hoogte. Het oosten van Roemenië grenst aan de Zwarte zee en daar komt ook de belangrijkste rivier van Centraal-Europa in uit, de Donau. Zelfs in ons kleine landje zien we al kleine verschillen in klimaat en dat is in Roemenië niet anders. Volgens het klimaatsysteem van de Duitse geograaf Köppen heeft het land maarliefst vijf verschillende klimaattypen.


Overzichtkaart van Roemenie met onder andere de hoofdstad Boekarest en de Karpaten.

Twee soorten landklimaat
Het grootste deel van Roemenië heeft, net als veel andere landen in Oost-Europa, een landklimaat. Daarbij is een duidelijk verschil tussen het noorden en zuiden van het land. De noordelijke landshelft heeft een Dfb klimaat. Dit staat voor een landklimaat met koude winters, en niet al te warme zomers. Het gehele jaar valt er neerslag, zonder de aanwezigheid van een droge periode. In het zuidelijke deel van het land, grofweg ten zuiden van de Karpaten is het in de zomer behoorlijk heet en daarom is hier sprake van een Dfa-klimaat (koude winters, hete zomers en het gehele jaar neerslag). We vinden dit klimaatgebied onder andere rond de grote meren in Amerika en in staten als Nebraska en Iowa.


Morgen wordt het een warme dag met in het zuiden een maximumtemperatuur van ruim 30 graden. Op de grens met Oekraïne wordt het slechts 16 tot 20 graden.

In de zomer stijgt de temperatuur in het noorden naar gemiddeld 26 graden. In het zuiden, in de omgeving van Boekarest is dat echter 29 à 30 graden. In het gehele land zijn tijdens een hittegolf uitschieters tot ruim 40 graden mogelijk. In de winter kan het echter behoorlijk vriezen. Zo zijn er in het verleden minimumtemperaturen van -25 tot -30 gemeten. Op beschutte plaatsen op de hoogvlakte ten westen van de Karpaten heeft het ooit ruim 38 graden gevroren. Voor de val van het communisme mocht de meteorologische dienst overigens niet al te lage temperaturen in de weersverwachting meenemen omdat de verwarming in de steden dan omhoog mocht, iets dat de overheid liever niet had in verband met de hoge stookkosten.


Maximumtemperatuur gemeten op maandag 16 juni. In het zuiden van Roemenië was het duidelijk warmer dan in de berggebieden.

Twee zeeklimaten
Het uiterste westen van Roemenie heeft een zeeklimaat. Volgens de officiële indeling van Köppen krijgt de grensregio met Servië en Hongarije een Cfb klimaat. Dit is hetzelfde klimaat als in Nederland, maar het zit wel heel dicht in de buurt van een landklimaat. Ook in dit deel van het land vriest het in de winter behoorlijk.

Het uiterste oosten van Roemenië ligt nabij de Zwarte Zee en heeft ook daardoor te maken met een gematigd zeeklimaat( Cfb). De winters zijn er net iets minder koud, maar bij een aflandige wind komt het ook hier af en toe tot strenge vorst. In de zomermaanden weet het kwik hoog op te lopen. Door de zuidelijke ligging staat de zon veel hoger boven de horizon en bovendien is het water van de Zwarte Zee veel warmer dan dat van bijvoorbeeld de Noordzee. Het gevolg is dat het klimaat in oostelijk Roemenië is te vergelijken met dat van Noord-Italië (omgeving Venetië) en Kroatië. Verder valt er in het oosten van het land in een heel jaar slechts 300 tot 500 mm neerslag.

Hooggebergteklimaat
Veel natter is het in de Karpaten. Door het bergachtige terrein wordt vochtige lucht gedwongen om te stijgen. Dit zorgt voor de ontwikkeling van meer bewolking en buien. Op jaarbasis valt er meer dan 1000 mm neerslag. Omdat het op grote hoogte veel kouder is, valt een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Veel neerslag en lage temperaturen zijn de ingrediënten van het hooggebergte klimaat. De Karpaten zijn hierdoor wel een belangrijk wintersportgebied.

Bron: Meteo Consult. Foto voorzijde: Ans van Ballegooy
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 102 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 102, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden