Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Hot Spring, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Faulkner, AR; Garland, AR; Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bates, MO; Henry, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor St. Clair, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Hempstead, AR; Lafayette, AR; Little River, AR; Miller, AR; Nevada, AR; Bowie, TX; Cass, TX.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Crawford, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Pottawattamie, IA; Shelby, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bourbon, KS.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO.

27 Apr 2024 01:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gentry, MO; Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 01:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Cass, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Upshur, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Taylor, IA.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bates, MO.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, AR; Dallas, AR; Hot Spring, AR.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Vernon, MO.

27 Apr 2024 01:21:48
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2008, 19:22 uur | Bericht #13760
Vrij actief hurricane seizoen

Langzamerhand groeien de temperaturen op het noordelijk halfrond naar hun zomerpiek toe. Dat geldt niet alleen voor de waarden boven land. Ook de zeeën, enigszins vertraagd ten opzichte van het land, warmen op. En dat aankomende hoogtepunt in zeewatertemperaturen betekent ook dat het Noord-Atlantische tropische orkaanseizoen van start is gegaan.


Grafiek van historisch opgetreden tropische stormen en orkanen boven de Noord-Atlantische Oceaan. Bron: NOAA, National Hurricane Center, Verenigde Staten.

Het hurricane seizoen

Het hurricane seizoen loopt officieel van 1 juni tot en met 30 november. Die twee data vormen overigens geen keiharde grenzen, want ook voor en na deze periode in het jaar kunnen tropische orkanen voorkomen. Maar 97% van de tropische cyclonen (waaronder ook stormen) vindt echter plaats in dat tijdvak.

Het hoogtepunt in activiteit loopt samen met de periode in het jaar met de hoogste zeewatertemperaturen. Doordat water minder snel opwarmt het landoppervlak (en ook minder snel afkoelt) is er klimatologisch gemiddeld gezien een zeer duidelijke piek te zien aan het eind van de zomer en begin van de herfst. Zie ook de afbeelding hiernaast.

Dat er dit seizoen tot op heden nog maar 1 tropische storm is voorgekomen – met windsnelheden enigszins vergelijkbaar met tenminste windkracht 8, stormachtig op de schaal van Beaufort - betekent dan ook zeker niet vanzelf dat het een rustig orkaanseizoen wordt.


Het ontstaan van tropische cyclonen in een notedop. Bron: NOAA, National Hurricane Center, Verenigde Staten.

Het ontstaan van cyclonen

Tropische stormen ontstaan uit onweerscomplexen voor de westkust van Afrika. Vervolgens worden ze met de oostelijke passaatwind op die breedte, meegevoerd. De route leidt de cyclonen weg van de Afrikaanse kust, richting het Carabisch gebied en de Golf van Mexico, waar deze weerssystemen zo gevreesd zijn. Met zeewatertemperaturen van ten minste 27 graden kunnen deze stormen zich daar onder bepaalde omstandigheden namelijk explosief ontwikkelen tot orkaankracht.

Vrij actief orkaanseizoen

World Climate Service (WCS) verwacht een bovennormaal actief hurricaneseizoen. Gemiddeld komen per seizoen 10 tropische stormen voor - met windsnelheden enigszins vergelijkbaar met tenminste windkracht 8, stormachtig, in Nederland - , 6 orkanen en 3 zware orkanen voor. De verwachting van WCS van iets voor het begin van juni koerst aan op 13-15 tropische stormen, 7-9 orkanen en 3-5 zware orkanen. Daarbij is er 84% kans dat een orkaan de Verenigde Staten bereikt, en 52% dat dit gebeurt met een zware orkaan.

World Climate Service is een samenwerking tussen de MeteoGroup (Meteo Consult met al haar zusterbedrijven), en de Amerikaanse ondernemingen Storm Exchange en ZedX.

Zeewatertemperaturen oostelijk deel Noord-Atlantische Oceaan

Het verwachtte actieve orkaanseizoen heeft te maken met twee belangrijke factoren. Ten eerste hebben we met een periode te maken met bovennormaal warme zeewatertemperaturen in het oostelijke gedeelte van de Noord-Atlantische Oceaan. Er is een strook met relatief warm water, nu al 5-jaar lang, te vinden voor de gehele Europese westkust tot langs de Afrikaanse westkust. En naar verwachting houdt deze situatie ook de rest van het komende jaar aan. Dit heeft niet alleen een opwarmend effect op het Europese continent, maar vormt ook een stimulerende factor voor het ontstaan van tropische stormen uit onweersbuien voor de Afrikaanse kust.

Windschering en ENSO

Ten tweede is van groot belang in hoeverre sprake is van windschering in de tropische gedeelte van de Noord-Atlantische oceaan, de zone waar de ontstane cyclonen hun weg in banen richting de Amerika’s.

Windschering bestaat uit verschillen in windsnelheid en of -richting tussen de verschillende luchtlagen. Hoe groter deze verschillen zijn, hoe lastiger het voor een tropische cycloon wordt zich te handhaven. De enorme wervel met een doorsnede van honderden kilometers waaruit zo’n weersysteem bestaat, wordt door het ‘duwen’ en ‘trekken’ dat hierdoor ontstaat, verstoord. Andersom: hoe minder windschering, hoe minder verstoring, hoe minder verzwakking.

En hiermee komt ook het El Niño - Southern Oscillation of ENSO effect in het spel. Dit is een om de zoveel tijd afwijkende temperatuur van het zeewater in het tropische gedeelte van de Stille Oceaan die wereldwijd gevolgen voor het weer heeft. Het heeft onder meer gevolgen voor de mate van windschering boven het deel van de Noord-Atlantische oceaan waar de orkanen tot ontwikkeling komen.

WCS geeft aan dat de kans op een ‘neutrale’ situatie (geen temperatuursafwijkingen als je kijkt naar het gehele ENSO-gebied) 70% is. Daarmee is dat de meest waarschijnlijk optie.

Wel is er daarbij een relatief grote onzekerheid in de verwachting. De huidige uitgangspositie (de temperatuursverdeling binnen het ENSO-gebied zelf) is namelijk wél afwijkend. Vrijwel uniek zelfs. Mocht onverwacht toch een El Niño de kop opsteken, zoals in 2006, met veel windschering als gevolg, dan blijft het aantal tropische cyclonen ver achter bij de huidige verwachting.

Ondertussen in Nederland….


Thuis in eigen land gebeurt er deze dagen van alles. Dinsdag zijn dergelijke mooie foto's waarschijnlijk niet te maken. De wolken zullen grotendeels ontbreken bij flink oplopende temperaturen. Foto: Karin Broekhuijsen.

Terwijl we het in deze Weer in het Nieuws tot nu toe gehad hebben over het lopende hurricaneseizoen dat nog tot eind november loopt, gebeuren ook bij ons zeer interessante dingen. En dan wel nu meteen.

Wie de afgelopen dagen de weerberichten heeft gevolgd, weet dat het warm gaat worden. Dinsdag is in het hele land een fantastische dag met vrijwel overal dik zomerse temperaturen. Woensdag komt van oorsprong nog wat warmere, zeg maar gerust hete lucht in deel van Nederland binnen, maar vanuit het westen en zuidwesten dringen diezelfde dag al koelere omstandigheden op.

Op de overgang tussen die twee luchtsoorten ontstaan in een deel van het land waarschijnlijk (zware) regen- en onweersbuien die in de 24 uur erna verder terrein winnen.


Woensdag worden de verschillen binnen ons land waarschijnlijk zeer groot, wanneer zeer warme lucht vanuit het zuidwesten en westen geleidelijk aan concurrentie krijgt van koelere.

bron: weer.nl | Gewijzigd: 30 juni 2008, 20:08 uur, door Bronk
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 265 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 265, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen van 25 en 26 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden