Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickinson, KS; Ottawa, KS.

4 Jun 2020 07:23:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, MO; Saline, MO.

4 Jun 2020 07:15:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Riley, KS; Clay, KS; Pottawatomie, KS; Cloud, KS; Washington, KS; Marshall, KS.

4 Jun 2020 07:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tompkins, NY.

4 Jun 2020 07:09:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Riley, KS; Nemaha, KS; Clay, KS; Pottawatomie, KS; Geary, KS; Washington, KS; Marshall, KS.

4 Jun 2020 07:05:14

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

4 Jun 2020 06:59:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gratiot, MI; Clinton, MI; Clare, MI; Isabella, MI.

4 Jun 2020 06:57:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bay, MI.

4 Jun 2020 06:57:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saginaw, MI; Shiawassee, MI.

4 Jun 2020 06:57:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tioga, PA.

4 Jun 2020 06:57:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Republic, KS; Cloud, KS.

4 Jun 2020 06:53:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newaygo, MI; Lake, MI.

4 Jun 2020 06:51:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Seneca, NY.

4 Jun 2020 06:51:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Potter, PA; McKean, PA.

4 Jun 2020 06:51:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Seneca, NY; Tompkins, NY; Schuyler, NY.

4 Jun 2020 06:51:37
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 juli 2008, 16:22 uur | Bericht #15048
Bertha mengt zich in de strijd

Het National Hurricane Center in de Verenigde Staten gaf eerder dit jaar aan dat men een bovengemiddeld orkaanseizoen verwacht. Uitlopers van deze storingen kunnen het vasteland van Europa bereiken. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland? Moeten we vanwege een sterke wind de ramen af gaan timmeren met houten panelen? Of wordt het weer juist beter?

De eerste tropische stormen van dit seizoen
De eerste tropische storm, Arthur genaamd, ontstond eind mei en speelde eigenlijk geen rol van betekenis. Bertha was de naam van de tweede storm en deze trekt komende week richting IJsland en Scandinavië en komt dus iets dichterbij.


Op dit kaartje is de route die de tropische storm Bertha aflegt goed te zien. Bron: National Hurricane Center.

De tweede tropische storm van dit seizoen kreeg de naam Bertha. Zij is een geval apart onder de tropische stormen. Voor zover bekend, is zij namelijk de langste levende tropische storm ooit in de maand juli. Daarbij is zij, na de orkaanstatus te hebben bereikt, eerst afgezwakt tot een tropische storm, maar daarna opnieuw geactiveerd tot een orkaan!


De kracht van Bertha wordt op dit kaartje weergegeven. De rode lijn geeft aan waar en wanneer de tropische storm de orkaanstatus bereikt heeft. Bron: National Hurricane Center.


Satellietfoto van Bertha. Bron: NASA.

Volgens de nieuwste run van het Europese model komen sterk afgezwakte restanten van deze stormdepressie op dinsdag 22 en woensdag 23 juli ten zuiden van IJsland te liggen. Hier ontstaat een fors windveld maar windkracht 12, de windkracht die ook wel orkaankracht wordt genoemd, wordt niet meer gehaald. Voor de depressie ten zuiden van IJslandse kust, zitten er windsnelheden tot en met windkracht 9 (storm) in de verwachting. Zodra de storing ten zuiden van het eiland komt te liggen zijn deze alweer één Beaufort afgenomen, tot windkracht 8 (stormachtig). Nog geen 12 uur later is de storm al afgezwakt tot windkracht 7 (stormachtig).


De windverwachting (in Beaufort) van het Europese model op het moment dat Bertha ten zuiden van IJsland komt te liggen. Het oranje gebied geeft windkracht 7 weer en het rode gebied windkracht 8.

Inmiddels is er ook een derde tropische storm actief boven de oostkust van de Verenigde Staten. Deze is (nog) niet sterk genoeg om ook daadwerkelijk een naam te krijgen en wordt daarom tropische storm nummer drie genoemd. Mocht de storm alsnog uitgroeien tot een echte orkaan dan krijgt hij de jongensnaam Cristobal. Verder is er een vierde depressie aan het opbouwen boven de Caribische Zee. Volgens het National Hurricane Center is er een grote kans (meer dan 50%) dat deze uitgroeit tot een tropische storm.


Dit plaatje geeft de actuele situatie voor de oostkust van Noord-Amerika weer. Bertha en storm nummer drie zijn duidelijk terug te vinden. Het rood gearceerde gebied geeft aan waar momenteel mogelijk een nieuwe tropische storm ontstaat. Bron: National Hurricane Center.

Gevolgen voor het Nederlandse weer
Restanten van tropische stormen die ontstaan zijn boven de Atlantische Oceaan komen soms nadat ze over de oostkust van de Verenigde Staten zijn getrokken via de Atlantische Oceaan in de richting van Europa. In deze systemen zit vaak nog zoveel energie in de vorm van vocht en warmte dat er gevolgen zijn voor het weer in Europa. Soms kunnen ze zelfs het complete systeem van drukgebieden en stromingen overhoop gooien.

Als deze gebieden over Nederland trekken krijgen wij te maken met het wisselvallige weer dat bij een lagedrukgebied hoort. Kortom veel regen. Dit keer is het anders en gaat de stormdepressie naar het noordwesten van Europa.

Voor de storing uit krimpt de wind in de bovenlucht naar een zuid- tot zuidwestelijke richting. Hierdoor ontstaat aan de oostkant van de stormdepressie warmte-advectie. Dit zorgt ervoor dat een rug van hogedruk zich ten oosten van de depressie opbouwt in de bovenlucht. Aan de grond resulteert dit in een hogedrukgebied.

Tropische week tropisch warm in Nederland?
Dit keer lijkt het er dus op dat Bertha een positieve uitwerking heeft op het Nederlandse weer. Sterker nog, het hogedrukgebied dat onder invloed van de storing lijkt te ontstaan komt boven Scandinavië te liggen. Dat is nou precies de plek waar deze moeten komen te liggen voor zonnig en warm zomerweer.

Vanaf dinsdag wordt het droog en komt er ook meer ruimte voor de zon. De temperaturen komen dan in een groot deel van het land ook weer boven 20 graden uit. Maar er volgt nog meer! De wind zit in eerste instantie namelijk nog in de westhoek, maar draait door het hogedrukgebied aan de grond vanaf donderdag naar een oost- tot zuidoostelijke richting.

Niet alleen Bertha brengt warme lucht met zich mee, maar ook wordt door het draaien van de wind warme lucht vanuit Centraal- en Zuid-Europa naar ons land gevoerd. Hierdoor wordt het niet alleen zomers warm, maar in het zuidoosten van het land kan op vrijdag en zaterdag zelfs de tropische 30 graden gehaald worden. Planken voor de ramen zijn dus niet nodig, maar wel wordt het eindelijk echt zomerweer!

Wilt u weten of Berthe invloed heeft op de zomer hier in Nederland verijs ik u door naar: Zomer in aantocht?

Bronnen: National Hurricane Center en NASA.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.997 topics, welke bij elkaar 442.563 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.068 leden.
Het nieuwste lid is 3lcotillo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3501 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3501, lezen 4 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 9".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden