Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 20:59:47

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:59:56

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:59:56

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:08

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:07

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:06

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:06

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:06

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:05

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:05

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:05

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:04

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:04

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:04

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 May 2023 18:00:03
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 juli 2008, 17:33 uur | Bericht #16158
Het geheim van het Noorderlicht

Als er een grote zonnevlek wordt gesignaleerd, het helder is en er voldoende zonnewind plaatsvindt, beginnen sommige meteorologen, maar ook poollichtfanaten, toch lichtelijk zenuwachtig te worden. Al deze dingen kunnen namelijk een voorteken zijn van poollicht, misschien beter bekend als het Noorderlicht of op het noordelijk halfrond Aurora Borealis.


Het Noorderlicht in Alaska. Bron: wikipedia

Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel dat alleen ’s avonds en ’s nachts te zien is, waarbij de lucht verschillende kleuren en vormen kan aannemen. Soms zie je enkel een lichte gloed, maar ook kunnen af en toe prachtige vormen of bewegingen worden waargenomen. De meest waargenomen kleuren zijn groen en rood, maar in principe zijn alle basiskleuren van de regenboog mogelijk. In Nederland is het Noorderlicht slechts af en toe zichtbaar, doordat wij niet echt noordelijk op de wereldbol liggen. Het fenomeen is daarbij dan ook enkel te aanschouwen wanneer er veel zonnewind staat en het onbewolkt is. Hoe dichter je bij de Noordpool komt, hoe vaker je het Noorderlicht kun zien.

Historische verklaringen
Ver voor onze tijd zochten de mensen natuurlijk al naar verklaringen voor het spectaculaire poollicht. Men legde in die tijd vaak het verband met de geestenwereld en de strijd tussen bovennatuurlijke krachten in de hemel. In de Middeleeuwen zagen sommige volkeren de roodgloeiende lichtbundels, ook wel aurora’s genoemd, als een voorteken van onheil, oorlog en bloedvergieten. Toch heersten er ook andere ideeën over het fenomeen. In 1250 dacht een Noor dat het ijs op Groenland zo veel kracht genereerde dat het licht van de aurora ermee ontstoken kon worden. In Scandinavië dacht men zelfs dat het een in zee weerspiegelde school haringen zou zijn. En de mythologie van de Canadese Cree-Indianen vertelde dat als er iemand stierf, hij of zij in een dansende geest, ofwel in de geest van de aurora, belandde.


De maan komt hier door het Noorderlicht heen. Bron: Henk Bril

De Engelse sterrenkundige Sir Edward Sabine ontdekte echter rond 1840 dat deze gedachten allemaal niet juist waren, maar dat er een relatie bestaat tussen de activiteit van zonnevlekken en het magnetische veld van de aarde. Hij merkte op dat wisselingen in het aardmagnetisme tegelijkertijd optraden met poollicht.

Zonnevlekken
Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de zon en hangen samen met koelere plekken op de zon. Hoe meer ervan te zien zijn hoe actiever de zon op dat moment is. De zon zendt continu een stroom elektrisch geladen deeltjes uit. In een actieve periode worden er korte explosies van energie geproduceerd, waarbij geladen deeltjes vrijkomen. Het aardmagnetische veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De deeltjes bevatten enorm veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.


Zonnevlekken zichtbaar op de zon. Bron: wikipedia

In jaren met veel zonne-activiteit is de kans op poollicht het grootst. De zon verwisselt dan haar magnetische polen van plaats. De laatste keer vond plaats in 2001, op het hoogtepunt van de zonnevlekkencyclus. Men ging er tot nu dus vanuit dat als zo’n zonnevlek naar de aarde gericht was, de geladen deeltjes die bij een zo’n korte uitbarsting vrijkwamen de aardse atmosfeer bereikten en het Noorderlicht veroorzaakten.


Het ontstaan van Noorderlicht volgens de oude theorie. Bron:NOAA

Nieuwste onderzoek
Toch kwam NASA (National Aeronautics and Space Administration) deze week met een mogelijk nieuwe theorie. Wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksteam hebben het poollicht onderzocht en denken dat het inderdaad wordt veroorzaakt door explosies van magnetische energie, maar dat deze pas plaats vinden op veel grotere hoogte dan men eerder dacht en wel op een derde deel van de weg naar de maan.

Met een netwerk van 5 NASA satellieten werd een magnetische storm geobserveerd en deze werd vergeleken met de gegevens van zo’n zelfde onderzoek dat op hetzelfde moment plaatsvond in Canada en Alaska. De storm bleek plaats te vinden op ongeveer 128.000 kilometer van de aarde en werd gestart door een zogenoemde magnetische herschikking, dit wil zeggen dat de energie los raakt, onder grote snelheid terugschiet en opnieuw connectie maakt met de aarde. Volgens Dr. Angelopolous, een van de hoofdonderzoekers, worden de magnetische veldlijnen van de aarde als rubber banden uit elkaar getrokken door zonne-energie, knappen en schieten terug richting de aarde om wederom contact te maken. De spanning en energie die vrij komt bij het terug schieten van die banden is, volgens hen, de bron voor het Noorderlicht. Op dit moment worden er ongeveer 20 van deze stormen in de gaten gehouden om het fenomeen nog beter te kunnen gaan begrijpen.

Vandaag zitten er maar weinig zonnevlekken op de zon en staat er amper zonnewind en het ziet er nog niet naar uit dat dit de eerstvolgende tijd snel gaat veranderen. Op het Noorderlicht moeten we in Nederland de komende tijd dus helaas weer even wachten.

Bronnen: telegraph.co.uk, Wikipedia, noaa.gov, poollicht.be
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 987
Lid sinds: 8 jun. 2007
29 juli 2008, 19:26 uur | Bericht #16166
Ja sinds 2005 hou ik me bezig met poollicht!
Het is alleen een beetje rustig omdat we in het zonne-minimum zitten helaas dus erg spannend is het niet.

Zelf zit ik op de chat van www.poollicht.tk

Ik heb het zelf pas 1 keer gezien en wist toen nog niet wat het was, door het op te zoeken op internet kwam ik erachter dat het poollicht was en ben ik me er voor gaan intresseren.

Erg mooi verschijnsel!
Waarom deze advertentie?
Annette
Lid
Woonplaats: Roelofarendsveen (vlakbij Leiden)
Berichten: 697
Lid sinds: 11 jun. 2007
29 juli 2008, 19:26 uur | Bericht #16167
Ik heb dit jaar in maart het poollicht gezien in noorwegen... echt prachtig!! Helaas geen statief bij me gehad, maar toch wat kunnen fotograferen, ook al was de kwaliteit niet best!
Voor het volgen van actueel poollicht vind ik deze site erg handig...: http://www.weerstationleeuwarden.nl/Poollicht.html
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.724 topics, welke bij elkaar 447.697 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.511 leden.
Het nieuwste lid is daan7611.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 89 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 89, lezen 11 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden