Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 augustus 2008, 21:57 uur | Bericht #16862
Hevige bosbrand in Antalya

In de Turkse provincie Antalya woedt er een heftige bosbrand, waarbij al tientallen huizen, stallen en serres in vlammen zijn opgegaan. Doden en gewonden vielen er tot nu toe nog niet. De brand ontstond in de voormiddag in het district Manavgat van Antalya.



Ondertussen staat al zowat 4.000 hectare in brand. Volgens een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten richtte een bosbrand nooit meer schade aan als deze. Het Romeinse theater van Aspendos, dat op enkele kilometers van de bosbrand gelegen is, zou niet bedreigd zijn. In de omgeving is er geen bos. Door de felle rook worden de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.



Blusvliegtuigjes en helikopters uit andere provincies werden ingezet.

©Standaard online
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 augustus 2008, 10:06 uur | Bericht #16890
Bosbranden te zien op satelliet

De bosbranden in, de bij toeristen populaire, kustprovincie Antalya in Turkije zijn terug te vinden op de satellietbeelden van WeerOnline. Althans, de geproduceerde rook is natuurlijk hetgeen dat te zien is.

Ongeveer 10.000 hectare bos staat sinds gisteren in brand in de buurt van Antalya, waar het vandaag ook zonder vuur maar liefst 40 graden wordt. Door een noordenwind afgelopen nacht is de rook naar het zuiden geblazen en dat zien we terug op het onderstaande satellietbeeld.



©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 augustus 2008, 14:21 uur | Bericht #16913
Bosbranden in Turkije

Het is zomervakantie en vandaag is het ontzettend druk op de Europese wegen. De campings in Duitsland, Frankrijk en Italie worden overspoeld door toeristen, maar ook gaan duizenden vakantiegangers per vliegtuig richting de zon. De landen in Zuid-Europa zijn bij veel mensen favoriet omdat het hier over het algemeen zonnig, droog en warm is. Dit prachtige zomerweer kan echter ook voor problemen zorgen. In het zuiden van Turkije, in de buurt van de bekende badplaatsen Antalya en Alanya, zijn in de bergen bosbranden uitgebroken.


In 2006 was het langdurig droog waardoor er een aantal bosbrandjes ontstonden. In juli moest de brandweer van het Overijsselse Ommen een paar keer uitrukken. Foto: Reinier van Assen.

Was er vrijdag al 4000 hectare bos in vlammen opgegaan, vandaag was dat al opgelopen tot 10.000 hectare. Als het aan het weer ligt, zullen de branden zich verder uitbreiden want het blijft zonnig en heet. Bovendien zal de wind, die het werk van de brandweerlieden extra bemoeilijkt, niet direct gaan liggen. De bosbrand zelf houdt deze wind zelfs (deels) in stand! Doordat bij een brand een enorme hoeveelheid warme lucht kan opstijgen, ontstaat er een tekort aan lucht. Om dit tekort op te vullen wordt koelere lucht (rijk aan zuurstof) uit de omgeving aangezogen.

Rookpluim
Langs de kust, waar grote groepen toeristen zijn neergestreken is van de branden zelf weinig te merken. De branden woeden op ruime afstand aan de voet van het Taurus gebergte. Wat de toeristen wel zien, is een enorme rookwolk tussen Antalya en Alanya in die langzaam naar het zuiden trekt. Op satellietbeelden van het Amerikaanse MODIS Rapid Response System is goed te zien dat een enorme rookpluim zich weet uit te spreiden over de Middellandse zee. De satellietbeelden van MODIS zijn onder andere van groot belang voor het opsporen van bosbranden.


Satellietbeeld van de Turkse zuidkust. Terwijl er grote stukken bos tegen de voet van het Taurus gebergte in brand staat, is er op zee een enorme rookpluim zichtbaar. Bron: MODIS

Mens meestal oorzaak van een bosbrand
De meeste bosbranden worden door de mens veroorzaakt. Zo zien we dat in minder ontwikkelde landen boeren stukken land platbranden om het daarna als landbouwgrond te gebruiken. Na een lange periode kan dit tot enorme branden leiden. Dit hebben we een aantal jaar geleden gezien in Indonesië. Door een El Ninõ was het in die regio droger dan normaal waardoor er enorme hoeveelheden tropisch bos verloren gingen. Verder kan een kampvuur in een dicht bos het begin zijn van een gigantische bosbrand, maar ook vonken die ontstaan als een trein in een bosgebied plotseling moet remmen. Een natuurlijke oorzaak van een bosbrand is bijvoorbeeld een blikseminslag of het schuren van takjes (vaak al bij een zwak briesje) waardoor uiteindelijk de ontbrandingstemperatuur wordt bereikt.

Natte winters, droge zomers
Het klimaat rondom de Middellandse zee mag dan voor veel toeristen aangenaam zijn, het is ook een klimaat waarin gemakkelijk bosbranden kunnen optreden. Op jaarbasis valt er echter in Italië, Kroatië, Montenegro, Griekenland en Turkije behoorlijk wat regen. Op veel plaatsen ligt het jaartotaal aan neerslag zelfs hoger dan aan dat van veel Nederlandse badplaatsen. Alleen de meeste regio’s van Portugal en Spanje zijn (aanmerkelijk) droger.


Met het wisselvallige zomerweer van de afgelopen weken zal het in eigen land voorlopig niet tot bosbranden komen. Foto: Corina Magielse.

Rondom de Middellandse zee valt de neerslag vrijwel uitsluitend in het najaar en de winter. Regionaal zien we ook in het voorjaar nog even een kleine opleving van de buiigheid, maar vanaf eind mei is het een tijdje gedaan met de buien. De zon breekt dan goed door en het is behoorlijk warm. In het Turkse Binnenland wordt het regelmatig meer dan 40 graden en ook in Italie, Griekenland en Spanje is het soms dagen achter elkaar meer dan 35 graden. De bossen drogen, geholpen door de sterke zon, snel op en er hoeft in de loop van de zomer maar iets te gebeuren, of er gaat een groot stuk bos in vlammen op.

Al meerdere branden dit jaar
Dit jaar zijn er ook al branden uitgebroken in Griekenland, onder andere in de buurt van Athene en op Cyprus. Vorig jaar was het in deze hoek van Europa ook al raak. In Griekenland werd vorig jaar zelfs de noodtoestand uitgeroepen nadat onder andere het oude Olympia werd bereikt door de vlammenzee. In 2005 en 2003 waren en flinke bosbranden in onder andere Frankrijk, Spanje en Portugal.

De aankomende week blijft het voorlopig warm en droog in het zuiden van Turkije. Laten we hopen dat de Turkse brandweer de branden snel onder controle krijgen, want als er in het najaar stevige buien gaan vallen kan de kale grond gemakkelijk gaan verschuiven.

Bron: Meteo Consult, MODIS.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 augustus 2008, 22:42 uur | Bericht #16969
Bosbranden in Turkije onder controle


De vernietigende bosbrand in de Turkse provincie Antalya is gedeeltelijk bedwongen. De vuurhaard in het berggebied van de vakantieprovincie vernielde huizen, stallingen en serres. Volgens de Turkse nieuwszender NTV is er minstens een dode gevallen. Toeristen, die aan de stranden van Antalya vakantie houden, worden door de branden in het hinterland niet bedreigd. In Griekenland zijn vrijdagnacht twee grote branden door hevige rukwinden buiten controle geraakt.

In Antalya zijn de meeste brandhaarden geblust of onder controle, zei de Turkse minister van Bos en Milieu Veysel Eroglu vandaag. Volgens Turkse mediaberichten is inmiddels een oppervlakte van 10.000 hectare verwoest. Over een lengte van 20 kilometer en een breedte van 15 kilometer hebben de vlammen een spoor van vernieling getrokken. Bovendien zei Eroglu, is er daadwerkelijk 4.000 hectare verbrand. "Op enkele plaatsen brandt het, elders niet". De hevige wind heeft ertoe geleid dat de vlammen sprongen maken. In het ergst getroffen dorp Karatas werd in een uitgebrand huis het lijk van een man ontdekt, aldus de Turkse nieuwszender NTV. Een tweede man wordt nog vermist.

Leidingsdraden oorzaak?
Volgens Eroglu werd de brand waarschijnlijk door vonken van elektrische leidingsdraden veroorzaakt, die door de krachtige wind tegen elkaar werden geslagen en afgebroken werden. Honderden doprsbewoners moesten sinds vrijdag op de vlucht slaan. De bestrijding van de branden is wegens de extreme droogte, felle windvlagen, dichte rook en grotendeels onherbergzaam terrein erg moeilijk. Uit vele delen van het land werden tientallen blusvliegtuigen en helikopters naar Antalya gestuurd.

Net zoals de stranden van de provincie Antalya is ook het antieke theater van Aspendos, dat door de vlammenzee op enkele kilometer is genaderd, niet in gevaar. Toeristen kunnen het theater uit de Klassieke Oudheid verder blijven bezoeken, luidde het.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:08 uur, door Joyce.s
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
4 augustus 2008, 14:30 uur | Bericht #17062
Twee doden bij bosbranden in Antalya



De zware bosbrand in de Turkse provincie Antalya aan de Middellandse Zee heeft volgens de jongste cijfers aan twee mensen het leven gekost. In een uitgebrand huis in het ergst getroffen dorp Karatas werd het lijk van een andere bewoner ontdekt, aldus het Turkse persagentschap Anadolu. Vijf dagen na het begin van de brand laaien in de hogere gebieden van het bergachtige hinterland nog steeds vlammen op, zonder dat er echter nieuwe plaatsen bedreigd worden.

Volgens eerdere cijfers van de Turkse minister van Bos en Milieu Veysel Eroglu zijn tot nog toe 4.000 hectare in de vlammen opgegaan. Tientallen woningen, stallingen en serres zijn vernield. Honderden mensen verloren hun onderkomen. Toeristen, die aan de stranden van Antalya vakantie houden, zijn door de branden in het achterland niet bedreigd.

Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 augustus 2008, 12:41 uur | Bericht #17176
Bosbrand Antalya onder controle


Na zes dagen blussen heeft de Turkse brandweer de bosbrand in de kustprovincie Antalya eindelijk onder controle. Dat heeft Mustafa Kurtulmuslu, directeur van het Turkse Bosbeheer, vandaag meegedeeld.

Twee doden
De brand die 4.000 hectare bos in de as legde, concentreerde zich vooral rond de populaire badplaats Antalya. Twee personen kwamen om het leven, en 60 huizen gingen in vlammen op. Volgens de autoriteiten werd de brand veroorzaakt door een geknakte hoogspanningslijn.



©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.335 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 234 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 234, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden