Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:59:53

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
1 augustus 2008, 23:26 uur | Bericht #16873
Vaker onweer in Groene Hart

Donder en bliksem in aantocht? Rob Sluijter weet wat hem te doen staat. De hoofdklimatoloog van het KNMI zorgt dat hij op tijd binnen is, haalt de stekkers uit het televisietoestel en de computer en houdt in de gaten dat hij uit de buurt van de gevaarlijk goed geleidende verwarming blijft.Sluijter heeft ontzag voor onweer. De schrik zit erin sinds hij in 1984 als eerstejaarsstudent grondboringen deed in de open polder van de Bommelerwaard en op twintig meter van hem de bliksem insloeg. ,,De bast spatte van de boom.''

Toch: veilig achter het raam kijkt hij graag naar de hemelse ontladingen. Vooral in de zomer zijn ze spectaculair, legt de onderzoeker uit in zijn werkkamer in De Bilt. Dat is ook het seizoen waarin het boven het Groene Hart het vaakst tekeer gaat.

Gemiddeld een dag of dertig per jaar klinkt ergens in het gebied wel een donderslag, veel meer dan in het zuidwesten, oosten en noorden van het land. Het verschil kan oplopen tot tien dagen. Zomerse onweersbuien ontstaan doordat koele lucht vanuit zee het warme land binnendringt. Hoe verder landinwaarts, hoe warmer de lucht. Dus ontstaan de meeste buien op een afstand van dertig tot vijftig kilometer uit de kust.

Sluijter legt uit dat in de winter de meeste buien op de grens van land en zee tot ontwikkeling komen, bij het dan relatief warme water. Omdat het Groene Hart niet zo ver van zee ligt, 'profiteert' het ook van deze situatie. Een kwestie van van twee walletjes eten.

Op het beeldscherm van zijn computer tovert Sluijter kaartjes en tabellen tevoorschijn. Hij laat zien waar buien tot ontwikkeling komen of juist 'zomaar' oplossen. De grondsoort blijkt een rol te spelen bij de vorming van buien. Zand of veen maakt een aantoonbaar verschil.

Grootschalige landschappen zoals de Vlaamse zandgronden en de Veluwe warmen sneller op, waardoor juist hier buien tot ontwikkeling komen. Ook het IJsselmeer is van belang. Maar dat een rivier als de Lek of een waterplas als bij Nieuwkoop, Vinkeveen of Reeuwijk onweer kunnen tegenhouden berust op een misverstand.

,,Zo'n bui komt met een vaartje van vijftig kilometer per uur opzetten, die stop je niet eventjes.'' Sluijter denkt dat het meestal gezichtsbedrog is. Onweersbuien hebben niet het eeuwige leven; de activiteit neemt af. Als ze net als een 'treintje' aankomen en op dezelfde plek verdwijnen, lijkt het net alsof ze blijven hangen.

Daarmee heeft hij niet gezegd dat een waterplas van de omvang van, bijvoorbeeld, Nieuwkoop helemaal zonder gevolgen voor donder en bliksem blijft. Als het water warmer is dan de omgeving zou het een naderende bui wel een 'oppepper' kunnen geven.

In het onweerrijke Groene Hart met zijn uitgestrekte polders, zijn hoge objecten extra kwetsbaar. Een mast als bij Cabauw in de Lopikerwaard heeft regelmatig inslagen. Drie hoge bomen in een verder kaal land vormen ook een risicogebied. ,,Een losstaande boerderij met een metalen schuur; je kunt erop wachten dat daar de bliksem inslaat.''

Of dat vaker gaat gebeuren door de verandering van het klimaat, durft Sluijter niet te zeggen. Deskundigen voorspellen meer hevige regenbuien. ,,Uit de losse pols doorvertaald betekent dit meer zware buien, dus meer onweer. Maar dat kunnen we nog niet hard maken. Het is een gevoel; wetenschappelijk bewijs ontbreekt.''

Onduidelijkheid ook over de vraag of de inslagen meer slachtoffers gaan kosten dan de twee of drie die tot nu toe jaarlijks geregistreerd worden. Als het vaker onweert, lijkt het logisch dat dit aantal stijgt. ,,Een halve eeuw geleden werkten meer mensen op het land. Nu zitten ze veel vaker veilig op kantoor en zijn de waarschuwingssystemen verbeterd.''

Daar staat weer tegenover dat mensen meer buiten recreëren: golfen, fietsen, wandelen. ,,Ik durf geen voorspelling te geven. Ik heb ook gelezen dat er meer slachtoffers zullen vallen, maar een goede studie over dit onderwerp heb ik nog niet gezien.''

Hoe dan ook, de gevolgen van een inslag kunnen groot zijn. Sluijter geeft een bloemlezing uit de berichten die hij verzamelde: Soms hebben slachtoffers een gaatje van een paar millimeter in het lichaam, maar het komt ook voor dat derdegraadsverbrandingen ontstaan.

Of dat de nagels van de vingers geslagen worden. De verwondingen hangen vaak af van de omstandigheden. Draag je een tas, een beugel-bh of heb je piercings in? Dat geleidt, met alle gevolgen voor de aard van de verwondingen.

Bron:AD.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5144 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5144, lezen 12 mensen het topic "Herfst + Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden