Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:48:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Haskell, OK; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 15:43:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Haskell, OK; Le Flore, OK; Sequoyah, OK.

26 Apr 2024 15:23:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pittsburg, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Le Flore, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

26 Apr 2024 15:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 14:46:41
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 augustus 2008, 16:25 uur | Bericht #17908
Forecast of 11/08/08 12z

kc.gif kw.gif
Een diep hoogtelaag (slechts 536 dam op 500 hPa) bepaalt de komende dagen ons weerbeeld en zorgt voor een herfstachtig patroon op de weerkaarten. Dit is ook goed te zien als we de sterkte van de straalstroom bekijken; deze haalt momenteel vlot 140 kts welke voor de zomer aan de hoge kant is. Het is deze jet die vannacht over FR komt te liggen en zo omheen de zeer uitgestrekte hoogtetrog over de Oceaan en de UK circuleert naar het NE. Op die manier komt de Benelux morgen terecht in de LU van deze sterke jetstreak. In deze uitgang is er ontwikkelt zich momenteel een frontale golf.

Vannacht en morgenvoormiddag verwachten we deze actieve golf over onze streken en daarbij kan flink wat regen vallen, al trekt de regenzone zeer snel voorbij. Vraag blijft hoe sterk deze golf zal uitdiepen en welke het exacte traject zal zijn. Deze kennis is essentieel voor het inschatten van het windveld. De meeste modellen laten de golf nauwelijks uitdiepen over ons en houden het bij een trog. Sommige modellen, zoals UKMO MESO laten een diepe kern ontstaan in de trog (UKMO geeft zelfs een kern van 984hPa!). We gaan ervan uit dat het sterkste windveld over het westelijke deel van de Benelux trekt en houden het nog algemeen bij rukwinden rond 70 km/h in het binnenland en rond 80 km/h aan zee en over het uiterste westen van de regio. Ook achter het grondkoufront blijft de wind sterk doorwaaien en het lijkt er zelfs op dat deze tegen de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag opnieuw aanwakkert in de hoogte. De moederdepressie over de Britse Eilanden komt dat immers dichterbij. Gezien de toegenomen onstabiliteit moeten we ook dan onverminderd rekening houden met windstoten tot zo’n 70-80 km/h. Vanavond dienen we dit eventueel bij te stellen.

Wat de kans op zware convectie betreft ligt het allemaal lastig. De jet staat morgen vrijwel haaks op het frontaal systeem wat zorgt voor een splitt-structuur. M.a.w, er zal sprake zijn van twee fronten, met een hoogte- en grond-koufront. Gezien de sterke shear nabij deze storing is het geenszins uitgesloten dat er zich op het grondfront lijnconvectie ontwikkelt. Dit wordt in de hand gewerkt door de sterke ‘dry-intrusions’ aan de achterzijde van het hoogtefront wat zorgt voor een potentieel onstabiele gelaagdheid. Op deze eventuele lijnconvectie kunnen actieve low-topped convectieve cellen tot ontwikkeling komen en dit kunnen dynamisch vrij actieve cellen zijn. We denken dan vooral aan bow-echo’s of een lokale low-topped-supercell. Veel zal afhangen van de prefrontale hoeveelheid onstabiliteit die aanwezig is, en dit zou wel eens kunnen tegenvallen.

Later op de dag kunnen nieuwe buien zich ontwikkelen en vooral naar de avond toe en ook op woensdag zorgen hoogtetrogjes waarschijnlijk voor enkele buienlijnen. Vanavond bekijken we ook dit meer in detail…

©Karim Hamid
maarten89
Lid
Woonplaats: arnhem
Berichten: 605
Lid sinds: 27 apr. 2008
11 augustus 2008, 17:05 uur | Bericht #17909
Cool ben morge vrij, hopen dat het wat word. Ik heb nog steeds niet filmpje van laatste helemaal bekeken Steeds geen tijd! Staan wel leuke flitsen op, probeer het zo snel mogelijk te plaatsen. Word denk ik morge ofzo!
Btw, las op de site van piet, dat het morge ook wel leuk kan worden ja!

groetjes

Maarten | Gewijzigd: 11 augustus 2008, 17:27 uur, door Bronk
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 augustus 2008, 21:08 uur | Bericht #17920
Forecast of 11/08/08 19z

kc.gif kw.gif

Wat de kans op zware convectie betreft ligt het allemaal lastig. De jet staat morgen vrijwel haaks op het frontaal systeem wat zorgt voor een splitt-structuur. M.a.w, er zal sprake zijn van twee fronten, met een hoogte- en grond-koufront. Gezien de sterke shear nabij deze storing is het geenszins uitgesloten dat er zich op het grondfront lijnconvectie ontwikkelt. Dit wordt in de hand gewerkt door de sterke ‘dry-intrusions’ aan de achterzijde van het hoogtefront wat zorgt voor een potentieel onstabiele gelaagdheid. Op deze eventuele lijnconvectie kunnen actieve low-topped convectieve cellen tot ontwikkeling komen en dit kunnen dynamisch vrij actieve cellen zijn. We denken dan vooral aan bow-echo’s of een lokale low-topped-supercell. Veel zal afhangen van de prefrontale hoeveelheid onstabiliteit die aanwezig is, en dit zou wel eens kunnen tegenvallen. De meeste kansen op dergelijke ontwikkeling zien we over het oosten van NL en over westelijk Duitsland. Daar lijkt de onstabiliteit nog danig op te lopen overdag in de warme sector en worden positieve STP/SCP waarden berekend. Ook de SB-EHI loopt in deze gebieden op en net na de middag op tot 1.5. Belangrijk is dat dit gebied tevens samenvalt met de linker uitgang van de 110 kts sterke jetstreak en bij een 850 hPa-wind van om en bij de 40 kts! Iets om in het oog te houden!

Later op de dag kunnen nieuwe buien zich ontwikkelen en vooral naar de avond toe en ook op woensdag zorgen hoogtetrogjes waarschijnlijk voor enkele buienlijnen. De buien in de namiddag kunnen bij opklaringen toch fiks uitpakken. We zien flink onstabiele progtemps in de meeste modellen en dit is bij oplopende temperaturen richting 21° en afkoelende T500 niet verwonderlijk. Evenwel zal postfrontale subsidentie/CAA voor een onderdrukking zorgen. Nieuwe trogjes zullen naar de avond toe de buiigheid doen toenemen, vooral aan zee en over het uiterste westen van de regio. Onweer is hierbij aan zee goed mogelijk en gezien de nog steeds hoge shear waarden kunnen de buien over het westen dynamisch actief zijn. Naar woensdagmorgen en voormiddag toe blijven de modellen flinke neerslaghoeveelheden berekenen, maar de stabiliteit lijkt te gaan toenemen. Dit wijst dan minder op een buienlijn maar eerder op een (afgesprongen) BB-occlusie.

©Karim Hamid
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2008, 23:11 uur | Bericht #17930
SEVERE WEATHER OUTLOOK
Opgesteld: 11 Aug 2008 om 23:00u

In de ochtend/middag passeert er over onze regio een front.
Als we dan gaan kijken naar de dynamiek in de atmosfeer zien we dat daar behoorlijk veel aan de hand is.

Zo liggen we in de linker uitgang van een forse Jetstreak, SRH van rond de 200 m2/s2 en lijkt de Shear zeer gunstig om zware buien te genereren in de vorm van een supercell die gezien de lage LCL's zelfs gepaard kunnen gaan met hoosvorming.
Echter timing speelt een grote rol, en lijkt vooralsnog niet gunstig en lijkt toch mede de uiteindelijke sleutel tot succes bij deze mogelijk interresante situatie.

De beste kansen lijken vooralsnog weggelegd voor mischien nog net het oosten van NL maar meer voor west duidsland volgens de laatste modellen.
We gaan het geheel goed in de gaten houden.
Mijn WebsiteMijn Twitter
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2008, 01:10 uur | Bericht #17935
Even voor de pro's en geinteresserden.
door onze beste Alwin Haklander.

De convectie in de warme sector lijkt (gezien de timing en het beperkte uitslaan van de golf) in het uiterste oosten van Nederland voor een groot deel nog vanaf hoogte te zijn. Toch zie ik om 12 UTC nog net even > 500 J/kg SBCAPE in Beek, bij nog altijd die enorme windschering van ~22 kt in de onderste km en ~55 kt in de onderste 6 km:

Progtemp Maastricht/Beek morgen 14u lokale tijd:


Twenthe heeft op dat moment overigens geen CAPE aan de grond; wel een paar honderd J/kg op hoogte, maar dan mis je het effect van de windschering in de onderste niveaus.

Progtemp Twenthe morgen 14u lokale tijd:


Onweersbuien boven de ZO-helft van de Benelux (en zeker ook boven Duitsland) moeten vooral in de ochtend en eerste helft van de middag nauwlettend in de gaten gehouden worden. Er zou maar zo een kortstondige tornado kunnen ontstaan: zo héél anders dan 'Hautmont' is de situatie niet.
Toen, zeg maar een freak tornado. Voor hetzelfde geld was er toen niets gebeurd en gebeurt er morgen ook niks. Dat is altijd het lastige aspect met zo'n enorm dynamische situatie.
Opmerkelijk trouwens dat de 0-1 km heliciteit voor een rightmover niet uitslaat, maar voor een leftmover wel... met zo veel 0-1 km windschering moet je gewoon altijd bedacht zijn op de mogelijkheid van roterende stijgstromen.

Ook in de polaire lucht achter het front blijven we in dit geval overigens met die windschering (onderin) en instabiliteit zitten. De diepe windschering wordt echter een stuk minder. Met zo'n windprofiel verwacht je morgen in de loop van de dag eerder lijnconvectie dan supercells (zie ook de Convective Storm Matrix, beginners even registreren). Verder zou er in de opklaringen achter het front nog flink wat SBCAPE gevormd kunnen worden, zie ook deze progtemp voor Rotterdam, 17u lokale tijd:



k vind bovenstaande progtemp wel wat droog, dus ik verwacht niet dat de buiigheid achter het front erg grootschalig zal zijn (GFS12Z geeft dat ook niet aan); het zal zich misschien concentreren tot een paar lijnen, waarop het dus wel tot zware windstoten kan komen. Wederom durf ik met zo veel 0-1 km shear en toch vrij lage LCL's én ~200 J/kg 0-3km SBCAPE (!) een enkele tornado niet uit te sluiten.

't Is een lastige situatie...we gaan het volgen

Afbeeldingen door: Alwin Haklander
| Gewijzigd: 12 augustus 2008, 01:11 uur, door PietBerger
Mijn WebsiteMijn Twitter
Naab123
Lid
Woonplaats: Prinsenbeek (Breda)
Berichten: 137
Lid sinds: 30 jul. 2007
12 augustus 2008, 01:35 uur | Bericht #17936
ik zit morgen in maastricht zit ik dan goed voor flink onweer of niet zoals ik hier lees wel

grtz

Thijs
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2008, 09:03 uur | Bericht #17940
Het front is al gepasseerd.
zo te merken dus zonder oo mar n kick of stoot
Mijn WebsiteMijn Twitter
Naab123
Lid
Woonplaats: Prinsenbeek (Breda)
Berichten: 137
Lid sinds: 30 jul. 2007
12 augustus 2008, 09:26 uur | Bericht #17941
das jammer
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2008, 09:46 uur | Bericht #17942
Kijken wat evt. comma's erachter gaan doen.
buien die in deze lucht ontwikkelen kunnen nog steeds uitgroeien tot flinke jongens gezien we nog steeds in die flinke shering zitten.
Mijn WebsiteMijn Twitter
supercel
Lid
Woonplaats: zuidlaren
Berichten: 339
Lid sinds: 4 jul. 2008
12 augustus 2008, 11:58 uur | Bericht #17951
buienradar heef nu wel wat onweer in noordholland waargenomen. mis komt er dun nog wat
ik hoop van wel
maarten89
Lid
Woonplaats: arnhem
Berichten: 605
Lid sinds: 27 apr. 2008
12 augustus 2008, 12:22 uur | Bericht #17954
Limburg zit nu nu flinke bui! Meerdere buien zijn in belgie aan het ontwikkelen!
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2008, 13:34 uur | Bericht #17956
't ziet er niet verkeerd uit, kwestie van afwachten. ik hoop dat er vanavond pas onweer komt!
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 987
Lid sinds: 8 jun. 2007
12 augustus 2008, 14:12 uur | Bericht #17958
Hier net 1 klap gehoord..
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
12 augustus 2008, 14:55 uur | Bericht #17960
Kevin nog steeds in Deventer?
Ik reken nergens op maar misschien heb jij geluk en dan ik ook. Al vermoed ik dat het wel weer langs trekt.
Het rommelt wel ver weg. | Gewijzigd: 12 augustus 2008, 15:37 uur, door Imrich
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 augustus 2008, 15:16 uur | Bericht #17963
Update Estofex. Ik hecht er geen waarde meer aan maar alles is welkom

estofex.png

LOC_20080812_0900.png
oliveira
Lid
Woonplaats: reuver
Berichten: 35
Lid sinds: 2 jul. 2008
12 augustus 2008, 16:05 uur | Bericht #17964
Hier rond 12.30 een flinke hoos bui met hagel.Er staat nu een flinke wind temp 27 graden.Genoeg op nog meer spektakel?
Skroei
Lid
Woonplaats: Jelsum / THV vliegbasis LWD
Berichten: 561
Lid sinds: 31 mei. 2008
12 augustus 2008, 16:25 uur | Bericht #17968
Hoi reuver,
27 C .
Hier in t Noorden 21C en al behoorlijke windstoten tot 36 knopen en een gemiddelde van 20 kts
Wind inmiddels van zuidoost naar zuidwest gedraaid.
Ben zeer benieuwd wat die buien boven t Kanaal/ Frankrijk gaan doen en of er nog wat gaat ontwikkelen.
Denk dat ik hier in t noordwesten morgen meer kans maak op een leuk onweer.
Net even NOS TT pag. 707 gelezen en die zegt: morgen in t westen en noordwesten is de buienactiviteit het grootst.. | Gewijzigd: 12 augustus 2008, 16:39 uur, door Skroei
Thunder & Lightning... irresistible.
oliveira
Lid
Woonplaats: reuver
Berichten: 35
Lid sinds: 2 jul. 2008
12 augustus 2008, 20:25 uur | Bericht #17979
Volgens mij krijgen wij vandaag nog een nat pak en wat onweer even afwachten.
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2008, 21:09 uur | Bericht #17982
Gerommel vanmiddag niets van gehoord, zat in het zwembad haha! maarrr wat er nu aankomt is schattig haha!
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 15 mei. 2008
12 augustus 2008, 21:37 uur | Bericht #17987
Citaat van arnhemmer, dinsdag 12 augustus 2008, 10:22 uur Limburg zit nu nu flinke bui! Meerdere buien zijn in belgie aan het ontwikkelen!
En komen vanavond en vannacht richting mij
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 231 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 231, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden