Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 september 2008, 13:56 uur | Bericht #19604
Oude vulkaan voor schone energie

In Terschelling is men gestuit op een ondergrondse warmtebron. Dit is vroeger een vulkaan geweest. Deze kan tientallen jaren het eiland van schone energie voorzien.

De gemeente Terschelling laat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid van de eerste geothermische energiecentrale in Nederland. Een geothermische centrale is CO2-vrij en zet heet grondwater om in energie voor centrale verwarming en elektriciteit. Dat heeft wethouder Imke van Zwol woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Leeuwarder Courant.

Onderzoek heeft al aangetoond dat er onder Terschelling en de Waddenzee heetwaterbronnen in de bodem zitten. De centrale moet het Waddeneiland voor 2020 onafhankelijk maken van de elektriciteits- en gasvoorziening van het vasteland.

Volgens initiatiefnemer en eilander Jenö Obendorfer is het balletje gaan rollen na de start van de gasboringen in het Wad. ,,Ze zijn daarbij gestuit op een vreemde bodemstructuur. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat er op die plek 150 miljoen jaar geleden een vulkaan is geweest.'' Onderzoekers hebben vastgesteld dat er nu op ruim twee kilometer diepte een groot reservoir heet grondwater van 140 graden Celsius zit.

Het haalbaarheidsonderzoek moet aantonen dat het water kan worden opgepompt naar de geothermische centrale op Terschelling, die de warmte omzet in energie voor centrale verwarming en elektriciteit op het eiland. ,,Na gebruik pompen we het water afgekoeld terug naar de bron. Het reservoir is zo groot dat het nauwelijks gevolgen heeft voor de totale temperatuur'', aldus Obendorfer. ,,Met deze vulkanische bron kan de energievoorziening op Terschelling veertig tot vijftig jaar vooruit.''

Het haalbaarbeidsonderzoek naar de geothermische centrale kost tussen de 350.000 en 400.000 euro. Naast bijdragen van de gemeente Terschelling, provincie Fryslân en het Waddenfonds is er ook ruim 160.000 euro toegezegd door het Terschellinger bedrijfsleven.

Het haalbaarheidsonderzoek start eind dit jaar en moet volgend jaar zijn afgerond.

Bron: ANP
Skroei
Lid
Woonplaats: Jelsum / THV vliegbasis LWD
Berichten: 561
Lid sinds: 31 mei. 2008
4 september 2008, 18:01 uur | Bericht #19697
Zeer merkwaardig en mooi verhaal !
Thunder & Lightning... irresistible.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Oldambt(Oost Grunn)
Berichten: 1851
Lid sinds: 3 sep. 2008
4 september 2008, 21:06 uur | Bericht #19704
Er zijn meer oude vulkanen in de noordzee.wie weet hebben deze ook nog energy.

De vulkaan werd ontdekt tijdens het zoeken naar aardgas. Nadat in 1960 bij het Groningse Slochteren een aardgasbel was gevonden, ontstond in Nederland een ware jacht op dit gas. Drie jaar later verleende de overheid een concessie voor proefboringen op het Groninger wad, waar men ook grote gasvoorraden vermoedde. De resultaten hiervan leidden ertoe dat in 1969 concessies voor het hele Waddengebied werden verleend. Uiteindelijk bleken in twee gebieden rendabele hoeveelheden aardgas voor te komen: onder Ameland en ten westen van Griend. Dit laatste gebied het Zuidwalgasveld, werd in 1988 door Elf-Petroland in exploitatie genomen. Tijdens de boringen werd hier op diepten tussen tweeduizend en drieduizend meter ook een opvallende, koepelvormige structuur in de overwegend horizontale aardlagen ontdekt. Verder werden er fragmenten van vulkanische gesteenten opgeboord die volgens de meest recente bepalingen zo'n 150 miljoen jaar oud zijn. Zij ontstonden door het uit de aarde naar buiten vloeien en stollen van magma. Dit betekent dat er 150 miljoen jaar geleden op -deze plek - die natuurlijk in geen enkel opzicht op de huidige Waddenzee leek - een duizend meter hoge vulkaan aan het aardoppervlak heeft gestaan.
Volgens Waldemar Herngreen, van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO, hangt het ontstaan van deze Zuidwalvulkaan waarschijnlijk samen met de verschuivingen en draaiingen die toen in dit deel van de aardkorst plaatsvonden. Zo ontstond onder andere het zogeheten Vlielandbekken, en zo werden diepere breuken geactiveerd die de opstijging van magma uit de aardmantel mogelijk maakten. Het stollen van het magma creëerde een koepelvormige structuur in de aardkorst, terwijl het magma die naar het oppervlak wist door te dringen, tijdens heftige maar kortstondige erupties, de Zuidwalvulkaan deed ontstaan.
Het vulkanisme duurde waarschijnlijk maar een geologisch korte periode, zo'n twaalf miljoen jaar. Het gebied begon daarna te dalen, werd opgevuld met dikke lagen sedimenten en kwam uiteindelijk in onder water te staan. De geërodeerde vulkaanberg fungeerde wellicht een tijdje als barriere voor de uit het noorden oprukkende zee. In de diepere en veel oudere Carboon-afzettingen was toen al door inkoling aardgas ontstaan, dat naar de bovenliggende laag van poreuze zandsteen sijpelde. Dit is het gesteente waarin het aardgas sindsdien - onder ondoorlaatbare deklagen van steenzout - gevangen zit.
De flanken van de wegzinkende Zuidwalvulkaan hebben er mede toe bijgedragen dat een deel van het aardgas naar één gebied in de aardkorst werd geleid en zich daar ging ophopen. Zo ontstond uiteindelijk op een diepte rond de 1.900 meter een gasveld met een diameter van tien kilometer dat ruim 20 miljard kubieke meter aardgas bevatte. De maximale productie bedraagt momenteel 6,5 miljoen kubieke meter per dag. Het eenzame Zuidwalboorplatform ten westen van Harlingen is nu de enige, stille getuige van de vulkaan die hier 150 miljoen jaar geleden actief is geweest.




bron: Intermediair,
Hou feller mug en horzel steken, Houveul te eerder de dunder lös zal breken
cyrilD_H
Lid
Woonplaats:
Berichten: 13
Lid sinds: 27 aug. 2006
4 september 2008, 21:53 uur | Bericht #19706
zeer interessant , zouden er meer van deze bronnen in de omgeving van Nederland zijn
het zou een zeer effectieven manier van energie op wekken zijn
relatief goedkoop en schoon

ben benieuwd of er meer info over te vinden is
maar effe wiki en google checken dan maar
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 september 2008, 01:57 uur | Bericht #19714
weer wat geleerd over onze geschiedenis!?!!?

moeten ze toch maar 's gauw die boeken gaan vernieuwen voor de nieuwe generatie schoolgaanders!!!


groetjes Ruk.
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
mdb
Lid
Woonplaats: rijswijk (z-h)
Berichten: 301
Lid sinds: 27 jul. 2006
5 september 2008, 02:32 uur | Bericht #19715
Citaat van cyrilD_H, donderdag 4 september 2008, 20:53 uur zeer interessant , zouden er meer van deze bronnen in de omgeving van Nederland zijn
het zou een zeer effectieven manier van energie op wekken zijn
relatief goedkoop en schoon


ja ik las laatst in en krantje van de tu in delft dat er onder de wijk van de tu ook warm water zit .

Woonplaats: Aalten
Berichten: 82
Lid sinds: 4 jul. 2008
9 september 2008, 15:37 uur | Bericht #19920
"ja ik las laatst in en krantje van de tu in delft dat er onder de wijk van de tu ook warm water zit ."

Bedoel je stadsverwarming??


Maar om even op het topic terug te komen.... Het zou inderdaad wel goed zijn maar...

Was het NL niet waar het klimaat het hardst veranderd omdat wel al zoveel aan het milieu doen?!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.317 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 154 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 154, lezen 4 mensen het topic "Zomerverwachting 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden