Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 12:21:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 12:12:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 11:54:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Griggs, ND; Steele, ND.

16 Jun 2024 11:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, KS; Washington, KS.

16 Jun 2024 10:00:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sac, IA.

16 Jun 2024 10:00:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Cavalier, ND; Ramsey, ND; Towner, ND.

16 Jun 2024 09:36:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lynn, TX; Terry, TX.

16 Jun 2024 09:36:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lynn, TX; Terry, TX; Yoakum, TX.

16 Jun 2024 09:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS.

16 Jun 2024 09:12:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, KS.

16 Jun 2024 08:55:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burleigh, ND; Morton, ND.

16 Jun 2024 08:41:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sac, IA.

16 Jun 2024 08:35:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, KS.

16 Jun 2024 08:34:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, KS; Washington, KS.

16 Jun 2024 08:32:26
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 december 2010, 09:19 uur | Bericht #190085
Vliegverkeer Schiphol komt weer op gang

Vliegtuigen konden maandagochtend alle benodigde banen op Schiphol weer gebruiken om normaal te landen of om op te stijgen. Wel zijn er nog vertragingen als gevolg van het winterweer van de afgelopen dagen, aldus een woordvoerster.

In de nacht van zondag op maandag moesten nog tussen de vijftig en honderd gestrande reizigers de nacht doorbrengen achter de paspoortcontrole op veldbedjes. In de nacht van zaterdag op zondag lag dit aantal nog aanzienlijk hoger. Toen sliepen tussen de vijfhonderd en duizend reizigers op veldbedden.

Wel werden in de nacht van zondag op maandag nog enkele honderden passagiers in hotels ondergebracht, omdat sommige luchthavens elders in Europa dicht zaten of slecht bereikbaar waren wegens het winterweer. De situatie in andere Europese steden wordt wel beter, aldus de woordvoerster. Ze geeft reizigers die een vliegtuig moeten halen, het advies om teletekst en internet te raadplegen.

Bron: de Pers
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 december 2010, 10:28 uur | Bericht #190130
Neerslag neemt af tijdens kerstdagen



Ten zuiden van Samber en Maas valt er deze middag af en toe wat sneeuw. In de rest van het land blijft het droog met wolkenvelden en enkele opklaringen. Er waait een zwakke zuidoostenwind. De maxima gaan van min 1 tot min 5 graden.
Vanavond wordt de bewolking dikker en maandagnacht valt er af en toe sneeuw, later mogelijk ook aanvriezende regen. De temperatuur schommelt eerst tussen min 3 en min 9 graden. Later in de nacht wordt het minder koud vanuit het zuiden.

Dinsdag is er veel bewolking waaruit soms lichte winterse neerslag valt. Er is daarbij ook kans op ijzel. Er staat een zwakke tot matige oostenwind. De temperatuur loopt gaandeweg de dag langzaam op naar waarden net boven het vriespunt.

Woensdag en donderdag is er veel bewolking en af en toe valt er winterse neerslag. De middagtemperatuur schommelt rond plus 2 graden. Tijdens de kerstdagen nemen de neerslagkansen af. Vooral in de nacht en ochtend wordt het dan weer wat kouder met meestal lichte vorst.

Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 december 2010, 10:29 uur | Bericht #190131
Rijkswaterstaat laat maandag een ijsbreker varen op het Twentekanaal.

De ijsbreker moet de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo en het kanaal van Hengelo naar Enschede weer bevaarbaar maken. Door de vorst is het ijs te dik geworden voor de vrachtschepen. Het is de derde achtereenvolgende winter dat Rijkswaterstaat de ijsbreker inzet voor de Overijsselse wateren.

Bron: RTV Oost
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:03 uur | Bericht #190292
Tot 71 cm sneeuw op Hoge Venen en volop skipret

Dit voor België zeer uitzonderlijke winteroffensief heeft ook enkele positieve kanten. Zo konden kinderen zich het afgelopen weekend in het hele land uitgebreid verkneukelen in sneeuwpret. In de Ardennen hebben ze de afgelopen eeuw nog maar zelden zoveel sneeuw gezien: tot 71 (!) cm op Mont-Rigi op de Hoge Venen. Zowat alle skipistes (zowel langlaufen als alpineskiën) zijn open. Ook in de rest van de Ardennen ligt een pak sneeuw: in de provincie Luxemburg tot 40 cm, net als in het zuiden van de provincie Namen. Deze namiddag, vannacht en morgen valt er nog extra sneeuw. De skipret in de altijd drukke kerstvakantie lijkt dus verzekerd.



In Vlaanderen is de sneeuwlaag toch ook ongewoon dik: tot 20 cm in het noorden van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en in het zuiden van de provincie Limburg. In het centrum van het land ligt gemiddeld zo'n 15 cm sneeuw en aan de Kust moeten ze het stellen met 'slechts' 10 cm, wat voor die regio toch ook heel uitzonderlijk is.

Witte kerst?
Wellicht blijft de sneeuw nog een tijdje liggen. Vandaag blijft het immers vriezen en ook vannacht neemt het kwik een forse duik. De komende dagen wordt er in Vlaanderen wel lichte dooi verwacht, maar of de regen de dikke sneeuwlaag helemaal zal kunnen doen wegsmelten, is nog niet duidelijk. Voor een witte kerst is het dus nog koffiedik kijken, al schat het KMI voor Vlaanderen de kansen toch op 50 procent.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:44 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:05 uur | Bericht #190296
Door sneeuw omgevallen bomen blokkeren E411

Een zelden geziene winterellende teistert Vlaanderen vanmorgen, maar het kan nog veel erger. In Wallonië is de situatie pas echt chaotisch. Bussen rijden niet of nauwelijks uit en een massa wegen zijn geblokkeerd door de overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen. Op de E411 zijn zowaar bomen op de autosnelweg gedonderd. Ze begaven het onder het gewicht van de sneeuw en vielen op de rijweg. De civiele bescherming probeerde met man en macht de weg weer vrij te maken. Tussen Courrière en Custinne is de E411 al urenlang volledig geblokkeerd richting Luxemburg. Er lag ook een levensgevaarlijke ijslaag van liefst 5 cm op de E411. Tot minstens 15 uur vanmiddag geldt er zowel in Wallonië als in het Groothertogdom Luxemburg een verbod op vrachtverkeer boven de 7,5 ton. Wellicht krijgt het zuiden van het land vanmiddag nog extra sneeuw te verwerken.



Het verkeersverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op de autowegen en grote verkeersassen in Wallonië blijft maandag na 10.00 uur behouden, en dit tot nader order. Het verbod geldt minstens tot 15 uur, maar mogelijk nog langer. Dat maakte de Waalse openbare dienst (SPW) bekend. De SPW spoort autobestuurders bovendien aan tot "de grootste voorzichtigheid". Het verlengen van het verkeersverbod voor zware voertuigen komt er omwille van "een grote sneeuwstoring die momenteel boven het noordoosten van Frankrijk trekt en het zuiden van Wallonië nadert", klinkt het.

550 voertuigen ruimen sneeuw
De Franse autoriteiten hebben bovendien het vrachtverkeer (+7,5 ton) verboden in het noordoosten van Frankrijk en de Franse politie dringt erop aan dat eenzelfde maatregel in Wallonië behouden blijft. Al het mogelijke personeel en materiaal van de verkeerspolitie en de SPW wordt in Wallonië ondertussen ingezet in de strijd tegen koning winter. Zo zijn op de Waalse wegen 550 voertuigen ingezet om sneeuw te ruimen en/of zout te strooien.

Ook in Luxemburg
Ook in het land Luxemburg heerst nog altijd een sneeuwchaos. Na nieuwe sneeuwval mogen vrachtwagens vanaf 7,5 ton nog steeds niet de wegen in het Groothertogdom Luxemburg op. De politie heeft vanochtend het sinds zondagavond ingestelde verbod verlengd tot minstens 15.00 uur, aldus een politiewoordvoerder. Hoofdoorzaak is dat de snelwegen in België vanwege de sneeuw in de Ardennen gesloten blijven voor het zware vrachtverkeer.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:06 uur | Bericht #190298
Luchthaven Luik opnieuw open, minder hinder op luchthaven Charleroi

De luchthaven van Luik is vanochtend om 5 uur opnieuw opengegaan, zo meldt de uitbater. Door het winterweer lag de luchthaven sinds zondag 14 uur plat. Op de luchthaven van Charleroi lijkt het luchtverkeer zich vanochtend te normaliseren, zo meldt woordvoerder David Gering van exploitant Brussels South Charleroi Airport.

Nieuwe hinder in de loop van dag is wel niet uitgesloten op de luchthaven van Charleroi, afhankelijk van de weersomstandigheden. Vandaag konden sinds het begin van de dag al tientallen vluchten plaatsvinden. De luchthaven ontving ook twee omleidingsvluchten, waarvan een van Brussels Airlines. Zondag werden in totaal 15 vluchten geannuleerd in Luik, waaronder een passagierstoestel met bestemming Tel-Aviv. Die vlucht werd verschoven naar vandaag 8 uur.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:08 uur | Bericht #190301
Ophaling afval zwaar verstoord in Oost-Vlaanderen en Brussel

Er is even een inhaalverbod voor vrachtwagens geweest in Oost-Vlaanderen omwille van de sneeuwhinder, maar rond 12 uur werd het alweer opgeheven. De afvalophaling in de provincie is ook heel zwaar verstoord. Er zal op heel wat plaatsen zelfs geen afval opgehaald worden. Het inhaalverbod voor vrachtwagens en bussen op de Oost-Vlaamse wegen werd vanaf 12 uur opnieuw ingetrokken. Dat besliste het provinciaal coördinatiecomité. De beslissing kwam er na overleg met de Vlaamse administratie die bevoegd is voor het winteractieplan.

De Lijn enkel op hoofdwegen
De bussen van de openbare vervoermaatschappij De Lijn rijden ondertussen in Oost-Vlaanderen nog steeds alleen op de hoofdwegen en reizigers moeten rekening houden met vertragingen tot een uur. De wegen zijn te glad om een aantal routes te bedienen, zegt de Lijn Oost-Vlaanderen. In de Vlaamse Ardennen, het Meetjesland en het Waasland worden verschillende lijnen niet bediend. Het gaat onder meer om lijn 63, 62, 21, 85, 27, 28, 41S, 58 en 59. De belbussen Meetjesland, Zomergem, Destelbergen, De Pinte en Geraardsbergen rijden wel opnieuw. In Gent rijden de trams ook met een lichte vertraging.



Vlaamse Ardennen
Zowel in het Meetjesland als in de Vlaamse Ardennen wordt geen afval opgehaald. In Lokeren en omstreken wordt deze namiddag beslist of er uitgereden wordt, zo blijkt uit een rondvraag. In de andere regio's van Oost-Vlaanderen is de ophaling verstoord. In het Meetjesland en de Leiestreek (Deinze-Zulte) besliste de Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) om geen ophaalrondes in te richten. Ook in de Vlaamse Ardennen wordt niet uitgereden en afgelopen vrijdag besliste de intercommunale er al om haar vrachtwagens terug te roepen. De Intercommunale Durme-Moervaart reed niet uit in Lokeren en Zele. Vanmiddag wordt beslist of toch nog bepaalde rondes starten.

Afvalophaling Gent
In Gent en Destelbergen zijn de ploegen van IVAGO met vertraging uitgereden. "Op plaatsen waar restafval met containers opgehaald wordt, mag uitzonderlijk bij een volgende ophaalbeurt een gewone zak met huisvuil naast de containers geplaatst worden", aldus Koen Van Caimere (IVAGO). Ook de in de streek rond Aalst en Erembodegem wordt afval opgehaald, net als de intercommunale die afval ophaalt in Dendermonde-Wetteren-Hamme-Buggenhout. Op plaatsen waar wel gewerkt wordt, kregen het personeel de opdracht om geen risico's te nemen voor hun eigen veiligheid en die van de weggebruiker. Ook worden moeilijk berijdbare wegen niet aangedaan.

Ook problemen in Brussel
De dienstverlening van Net Brussel is verstoord omdat de ophaalwagens geen toegang hadden tot de secundaire wegen door de sneeuw. Alle geplande ophaalrondes zijn geannuleerd. Vanavond worden de vuilniszakken wel opgehaald langs de grote assen die al sneeuwvrij zijn gemaakt. Dat meldt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. In Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad, Vorst, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Laken, Molenbeek en Ukkel was er deze ochtend geen ophaling van witte, blauwe of gele zakken. De niet-opgehaalde vuilniszakken zullen bij de volgende ophalingen worden meegenomen, op donderdag 23 december geldt dat voor de witte zakken, op maandag 27 december zijn de blauwe en gele zakken aan de beurt. Inwoners worden gevraagd om hun vuilniszakken terug binnen te nemen.

De Lijn in West-Vlaanderen
Het openbaar vervoer van De Lijn verloopt vooral in Zuid-West-Vlaanderen vrij onregelmatig, met vertragingen die oplopen tot flink over het half uur. Dat zegt Yvan Bellaert, afdelingshoofd marketing bij De Lijn, maandagvoormiddag. Een aantal stadslijnen kan niet worden verzorgd, vier belbussen zijn niet uitgereden.

Kust vrij normaal
Aan de kust verloopt het bus- en tramverkeer vrij normaal, al moeten de reizigers rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot een half uur, zegt Bellaert. Dat is ook het geval in de Brugse regio. De grootste problemen situeren zich in de regio Kortrijk-Ieper-Diksmuide, waar de bussen zeer onregelmatig rijden.

Avondspits
Vertragingen van ruim een half uur zijn geen uitzondering. "Op de belbussen van Damme, Beernem, Lichtervelde en Ardooie na, rijden praktisch al onze voertuigen, maar de sneeuw blijft ook na de ochtendspits voor problemen zorgen", zegt Yvan Bellaert. "We hopen dat de toestand verbetert voor de avondspits en dat we gespaard blijven van nieuwe sneeuwval. Maar zelfs dat is geen garantie op een soepele dienstverlening. Het volstaat dat er het op enkele plaatsen spekglad is om ons schema weer in de war te sturen."

Vlaams-Brabant
De bussen van De Lijn in Vlaams-Brabant hebben zware hinder ondervonden van het winterweer. In de loop van de ochtend liepen de vertragingen op. Rond 10 uur werden op enkele lijnen vertragingen tot meer dan uur genoteerd. Op een vijftiental plaatsen konden haltes niet bediend worden en werd een omleiding ingelegd. Het ging vooral om hellingen die door de bussen niet konden opgereden worden. Naar verluidt stabiliseert de situatie zich langzaamaan.

Ongevallen
De Leuvense politie meldt in een mededeling verschillende gevallen van blikschade die zich zondagnamiddag voordeden. Voor maandagmorgen zijn er nog geen dergelijke meldingen. "Om 9 uur kwam een bus met een schoolkinderen vast te zitten aan het Kantineplein in Heverlee. Onder begeleiding van een politiemotard is de bus uiteindelijk toch kunnen wegrijden", aldus politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Strooizout
Ook andere openbare diensten ondervinden heel wat hinder. Vanuit enkele gemeenten komen meldingen dat het strooizout zo goed als op is. Dat is onder meer het geval in Huldenberg en Holsbeek. Enkele intercommunales melden daarnaast problemen met de afvalophaling. Interrand schortte de huisvuilophaling op in de Druivenstreek en ook Ecowerf meldt problemen in het arrondissement Leuven.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:09 uur | Bericht #190302
Transportfederatie eist menselijke behandeling gestrande chauffeurs

De transportfederatie Transport en Logistiek Vlaanderen eist maandag een menselijke behandeling van vrachtwagenchauffeurs. De organisatie verwacht van de wegbeheerders, dus de overheden, een minimale voorziening voor gestrande truckers en hekelt zo dat vele chauffeurs door het truckverbod in onder meer Wallonië zonder meer vastzitten aan de kant van de weg.

"Dat er lokaal en kortstondig door de politie orders gegeven worden om het verkeer aan de kant te zetten, tot daar aan toe. Op dergelijke momenten moeten de ruim- en strooidiensten wel in grote getallen ingezet worden", luidt het. Maar "het is voor Transport en Logistiek Vlaanderen evenwel niet aanvaardbaar dat rijverboden zonder enige voorafgaande aankondiging, zoals afgelopen donderdag en vrijdag, werden uitgevaardigd, die pakweg 20 uur duren en waar de chauffeurs aan hun lot worden overgelaten."



Gespierde taal
Daarbij gebruikt de federatie gespierde taal. "Als gestrande vliegtuigreizigers veldbedden krijgen en asielzoekers een warme opvang wordt aangeboden, dan moeten minimale (sanitaire) voorzieningen ook aangeboden worden aan de gestrande vrachtwagenchauffeurs." De organisatie eist in dergelijke situaties de garantie op een "minimale humanitaire behandeling voor chauffeurs".

Gevolgen voor industrie
Transport en Logistiek Vlaanderen vreest ook de gevolgen voor de industrie en de distributie. Verder betreurt de organisatie dat de rijverboden voor trucks ingegeven zijn door het onverantwoord rijgedrag van enkelingen onder de vrachtwagenchauffeurs.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 13:10 uur | Bericht #190304
Winterweer eist tweede leven in Wallonië

Een 59-jarige vrouw is maandagochtend levenloos teruggevonden in de Luikse gemeente Chênée. Het slachtoffer had het ziekenhuis verlaten om buiten een sigaret te roken. Na een val verloor ze het bewustzijn en stierf ze als gevolg van de koude. De patiënte, een inwoonster uit Retinne, had rond 5 uur haar kamer in de kliniek Notre-Dame des Bruyères in Chênée verlaten. Het ziekenhuispersoneel en de politie van Luik doorzochten de instelling en een naburig bosje. Kort voor 7 uur werd de vrouw dood teruggevonden op een baantje naar de dienst Spoedgevallen. De patiënte was buiten een sigaret gaan roken. Daarbij kwam ze ten val, verloor ze het bewustzijn en stierf ze door onderkoeling.

Ingestorte schuur
Het is voor zover bekend het tweede slachtoffer van het winterweer in Wallonië. Door de instorting van het dak van een schuur in Rossart (Bertrix), door het gewicht van de opgehoopte sneeuw, kwam zondag een 58-jarige man om het leven. Hij hielp zijn broer bij de verzorging van het vee. Het slachtoffer was vader van vijf kinderen. Zijn broer (48) moest naar het ziekenhuis met breuken aan de beide benen.

Bron Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:16 uur | Bericht #190365
Automobilisten negeren snelheidsdeken

Sommige automobilisten trekken zich niets aan van de snelheidsdeken die sinds maandagochtend half twaalf op een aantal snelwegen geldt. Daarbij mogen voertuigen niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. ,,We zien dat mensen toch 100 rijden", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Het is op een aantal plekken verraderlijk glad door bevriezing. Het wegdek is zwart, maar er ligt een laag ijs op. Die is vaak niet zichtbaar, waardoor automobilisten denken dat er niets aan de hand is en het gaspedaal flink indrukken. Op meerder plekken hangt bovendien een soort mist, aldus de ANWB. Dat is geen echte mist, maar het zijn ijsnaaldjes, zei een woordvoerder van het KNMI. Die ontstaan door vocht dat bevriest, doordat het heel koud is.

Rond Den Bosch deden zich aan het eind van de ochtend meerdere ongevallen voor door gladheid. Ook op de Van Brienenoordbrug en bij Breda was het heel glad. Bij Maasdijk gleden drie auto's van de weg.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:17 uur | Bericht #190367
Jachtverbod in Zeeland door winterweer

In Zeeland mag niet meer worden gejaagd op wild. Ook voor kolganzen, grauwe ganzen en smienten geldt een jachtverbod. Dat heeft de provincie besloten naar aanleiding van het aanhoudende winterse weer. Door de extreme weersomstandigheden hebben hazen, fazanten, konijn en andere wildsoorten moeite met het vinden van voedsel. De conditie van de dieren is verzwakt, waardoor ze een wel heel makkelijke prooi zijn.

"De dieren zijn nu wel heel makkelijk te bemachtigen", zegt een beleidsmedewerker van de provincie. "Ze zijn zwak, minder snel en zitten op een kluitje op de weinige plekken waar nog wat te eten valt. Als je nu zou blijven jagen, ben je bezig met uitroeien en dat is niet de bedoeling." Als de weersomstandigheden verbeteren wordt het verbod opgeheven.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:21 uur | Bericht #190371
Dak van bedrijf in Soumagne begeeft onder sneeuwmassa

In Soumagne, in de provincie Luik, is afgelopen nacht een dak van 1.500 vierkante meter van het bedrijf Duchêne onder de opgehoopte sneeuw ingestort. Bij het incident in de rue des Deux Tilleuls raakte niemand gewond gezien het nachtelijke uur. Dat is vandaag van de brandweer van Herve vernomen. In de ruimte stonden slechts vijf geparkeerde voertuigen. Zij liepen schade op. De brandweer moest de stroom- en watertoevoer afsnijden als gevolg van een leidingbreuk.

In Herve stortte om 7 uur het dak van een loods in. In de ruimte stonden 75 schapen. De brandweer van Herve moest vier geklemde dieren ontzetten. Eén schaap overleefde het incident niet. De acht gemeentelijke basisscholen in Burg-Reuland, in de Oostkantons, bleven vandaag dicht. Gisteren viel er ruim 40 cm verse sneeuw. De gemeente was niet in staat de toegangen tijdig sneeuwvrij te maken. Uit veiligheidsoverwegingen bleven de acht scholen daarom dicht, aldus directeur Walter Schlaberg.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:23 uur | Bericht #190374
Vrouw in elektrische rolstoel rijdt zich vast in de sneeuw

De brandweer van Herve is gisteren moeten uitrukken voor een vrouw die met haar elektrische rolstoel vastzat in de sneeuw. De 55-jarige inwoonster uit Herve werd door een busje voor mindervaliden thuis gebracht. De gehandicapte houdt geen nare gevolgen over aan haar avontuur. Dat is vandaag van de brandweer van Herve vernomen.

In de winterse omstandigheden was de vrouw tot op anderhalve kilometer van haar woning geraakt. Daar reed de elektrische rolstoel zich vast in de sneeuw. De brandweer bevrijdde de gehandicapte. Een speciaal TEC-busje voor mindermobiele mensen bracht de vrouw thuis.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:27 uur | Bericht #190379
Transportbedrijven verplichten chauffeurs toch te rijden

Verschillende transportbedrijven verplichten hun chauffeurs om uit te rijden, ondanks het rijverbod in het zuiden van het land. Vakbond BTB-ABVV wordt naar eigen zeggen overspoeld met telefoontjes van verontruste chauffeurs. De Federatie van Belgische Transporteurs (Febetra) wijst op de verwarrende informatie van de overheid. Het verkeersverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op de autowegen en grote verkeersassen in Wallonië werd vandaag tot nader order verlengd. Ook in onder meer het Groothertogdom Luxemburg en in het noordoosten van Frankrijk mogen de vrachtwagens niet rijden.



"Veel transportbedrijven gokken er op dat hun vrachtwagens door de mazen van het net zullen glippen", zegt Frank Moreels van BTB. "We krijgen het ene telefoontje na het andere van chauffeurs die niet weten wat te doen. Ze zijn quasi zeker dat ze aan de kant zullen worden gezet, maar hun werkgever dreigt met ontslag als ze niet uitrijden." Febetra geeft toe dat opdrachtgevers soms bij transportbedrijven aandringen om de vrachtwagens de baan op te sturen. "Het is dan aan de transporteur om neen te zeggen", stelt Isabelle De Maegt van Febetra. Volgens de Federatie is de communicatie van de overheid niet altijd even helder, "maar alle beschikbare info staat op onze website", aldus De Maegt.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:50 uur | Bericht #190418
Dertien Oost-Vlaamse gemeenten door zoutvoorraad heen

Dertien Oost-Vlaamse gemeenten die door hun zoutvoorraad heen zitten, roepen de hulp in van de provincie. Dat werd vannamiddag vernomen bij het provinciaal coördinatiecomité. Verspreid over Oost-Vlaanderen riepen Aalst, Aalter, Buggenhout, Eeklo, Geraardsbergen, Herzele, Kaprijke, Sint-Lievens-Houtem, Maldegem, Merelbeke, Zelzate, Zulte en Zwalm de hulp in van de provincie. Het provinciaal coördinatiecomité stelde vandaag 495 ton zout ter beschikking. Maar dat gebeurt niet zonder voorwaarden.



"Ten eerste moeten gemeenten verklaren dat ze geen zout meer op de private markt kunnen vinden, want het is niet aan ons om in concurrentie te treden", aldus veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. "Daarnaast moeten de gemeenten een zoutplan hebben, waarbij ze de prioritaire routes en de prioritaire locaties uittekenen."

De provincie stelt naargelang de behoefte zout ter beschikking, met een limiet van dertig ton. De gemeenten moeten zich engageren om slechts met een gemiddelde van tien gram per vierkante meter te strooien. Ondertussen is de strategische voorraad van de provincie geslonken. "We overleggen met een firma voor bijkomende leveringen", klinkt het.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 14:59 uur | Bericht #190422
Waterwegen blijven bevaarbaar ondanks winterweer

De waterwegen in ons land blijven ondanks de hevige wintertoestanden bevaarbaar. Dat bericht nv Waterwegen en Zeekanaal. De waterwegen blijven op logistiek vlak dus een alternatief voor het spoor en de weg. "Alle sluizen werken optimaal en tot nu toe doet zich geen ijsvorming voor. Indien de vorstperiode blijft aanhouden, zullen meteen ijsbrekers ingezet worden waar en wanneer dit nodig zou zijn", luidt het.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 15:00 uur | Bericht #190426
Opnieuw deels vrachtwagenverkeer in Wallonië

Een zelden geziene winterellende teistert Vlaanderen vanmorgen, maar het kan nog veel erger. In Wallonië is de situatie pas echt chaotisch. Bussen rijden niet of nauwelijks uit en een massa wegen zijn geblokkeerd door de overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen. Het rijverbod voor vrachtwagens boven 7,5 ton op de autowegen en de grote verkeersassen in Wallonië is om 13 wel uur opgeheven. Op de E411 zijn zowaar bomen op de autosnelweg gedonderd. Ze begaven het onder het gewicht van de sneeuw en vielen op de rijweg. De civiele bescherming probeerde met man en macht de weg weer vrij te maken. Tussen Courrière en Custinne is de E411 al urenlang volledig geblokkeerd richting Luxemburg. Er lag ook een levensgevaarlijke ijslaag van liefst 5 cm op de E411. Wellicht krijgt het zuiden van het land vanmiddag nog extra sneeuw te verwerken.



Als gevolg van de sluiting van de Franse en Luxemburgse grenzen voor het vrachtverkeer, blijft tot nader order het verkeersverbod voor zware vrachtwagens (+7,5 ton) behouden op de E411 en E25 in de richting van het Groothertogdom Luxemburg en van Frankrijk. Op de E411 zullen zware vrachtwagens die in de richting van het Groothertogdom Luxemburg rijden tegengehouden worden voor Wanlin. Op de E25, zal de toegang tot de E411 verboden worden voor de verkeerswisselaar E25-E411, licht de SPW toe. Het crisiscentrum en de wegpolitie roepen de vrachtwagenchauffeurs op tot de grootste voorzichtigheid en vragen hen hun rijgedrag aan te passen aan de plaatselijke verkeersomstandigheden.

550 voertuigen ruimen sneeuw
De Franse autoriteiten hebben het vrachtverkeer (+7,5 ton) verboden in het noordoosten van Frankrijk. Al het mogelijke personeel en materiaal van de verkeerspolitie en de SPW wordt in Wallonië ondertussen ingezet in de strijd tegen koning winter. Zo zijn op de Waalse wegen 550 voertuigen ingezet om sneeuw te ruimen en/of zout te strooien.

Ook in Luxemburg
Ook in het land Luxemburg heerst nog altijd een sneeuwchaos. Na nieuwe sneeuwval mogen vrachtwagens vanaf 7,5 ton nog steeds niet de wegen in het Groothertogdom Luxemburg op. De politie heeft vanochtend het sinds zondagavond ingestelde verbod verlengd tot minstens 15.00 uur, aldus een politiewoordvoerder. Hoofdoorzaak is dat de snelwegen in België vanwege de sneeuw in de Ardennen gesloten blijven voor het zware vrachtverkeer.

Selectieve aanpak
De federatie van de Belgische distributiesector Comeos pleit voor een selectieve aanpak bij het rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Het rijverbod zou dan alleen gelden in de kritieke zones, meldt Comeos in een persbericht.

Enkel in kritieke zones
Volgens Comeos, het voormalige Fedis, heeft het rijverbod desastreuze gevolgen voor de handel, vooral rond de bevoorrading van grondstoffen en voedingswaren. De federatie onderlijnt dat de toestand van de wegen zeer verschillend is per regio en vraagt daarom dat het rijverbod alleen zou gelden in de kritieke zones. Op die manier kunnen de gebieden zonder problemen wel bevoorraad worden.

Onderscheid
"Een rijverbod over de totale weginfrastructuur geeft de indruk dat heel Wallonië verlamd is door de sneeuw, wat duidelijk niet het geval is", luidt het. De federatie vindt ook dat vrachtwagens tot 17 ton, die geen trekker-oplegger-combinatie zijn, wel vrij moeten kunnen rijden. Ten slotte pleit Comeos voor een onderscheid tussen het internationale transitverkeer en het binnenlandse vrachtvervoer. Het verkeersverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op de autowegen en grote verkeersassen in Wallonië blijft behouden tot nader order.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 15:31 uur | Bericht #190462
Brandweer spuit dak tent ijsbaan schoon

De brandweer heeft vanmorgen overtollige sneeuw van de overkapping van de ijsbaan op de Terneuzense Markt gespoten. De baan kon daardoor tegen de middag open. "De gemeente zorgt er voor dat er naast de baan wordt gestrooid, zodat we niet bang hoeven zijn voor gladheid rond de piste", meldde Jan Dieleman van Terneuzen on Ice. Mocht er de komende tijd weer te veel sneeuw op de overkapping komen, dan komt de brandweer opnieuw in actie.

Bron PZC
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2010, 15:32 uur | Bericht #190463
Zeeuwse zoutvoorraad is minimaal

Een woordvoerder van de provincie Zeeland noemt de voorraad strooizout minimaal. Ook de provincie, de waterschappen en rijkswaterstaat hebben afgelopen weekeinde overleg gehad over een zo efficiënt mogelijke inzet van de nog beschikbare zoutvooorraden.

Echte problemen doen zich nog niet voor, maar de Zeeuwse overheden zijn wel afhankelijk van leveranciers. Het samenwerkingsverband waarvan de provincie, de waterschappen, Zeeland Seaports en de Westerscheldetunnel deel van uitmaken verwacht morgen en overmorgen nieuwe leveringen, maar dan is het wel zaak dat die ook inderdaad afkomen. Want het lukt niet iedere zoutleverancier om de gemaakte afspraken na te komen.

Bron PZC
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:01 uur | Bericht #190559
Huisvuilinzameling Hulst hapert

Door de slechte weersomstandigheden hapert de huisvuilinzameling in de gemeente Hulst. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen zijn sommige straten en wegen niet of heel lastig te berijden. Vandaag en vermoedelijk ook morgen zal de inzameldienst er niet in slagen alle groene containers te legen. Waar dat het geval is, mogen mensen volgende week zowel de grijze - als de groene container aanbieden. Afgelopen vrijdag is de ophaalploeg van de reinigingsdienst er evenmin in geslaagd de volledige route te rijden. Daardoor zijn in het buitengebied een aantal grijze containers niet geleegd. Huishoudens waar dat het geval is geweest, mogen op de eerstvolgende inzameldag (vrijdag 31 december) het huisvuil bij wijze van uitzondering ook in zakken naast de container aanbieden.

Bron: PZC
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.387 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 38 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 38, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden