Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Griggs, ND; Steele, ND.

16 Jun 2024 16:22:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Dickinson, KS; Riley, KS.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Dickinson, KS; Geary, KS; Riley, KS.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Petroleum, MT; Phillips, MT.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, NE; Saline, NE.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Antelope, NE; Knox, NE; Pierce, NE.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickinson, KS; Geary, KS; Morris, KS.

16 Jun 2024 14:26:47

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Antelope, NE; Boone, NE; Madison, NE.

16 Jun 2024 14:26:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 12:21:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 12:12:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

16 Jun 2024 11:54:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Griggs, ND; Steele, ND.

16 Jun 2024 11:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, KS; Washington, KS.

16 Jun 2024 10:00:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sac, IA.

16 Jun 2024 10:00:38
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:05 uur | Bericht #190563
Geen vluchten op Brussels Airport tot woensdag

Door een gebrek aan de-icing- vloeistof zullen er tot woensdagochtend geen vluchten vertrekken vanop Brussels Airport. De maatregel gaat vanavond in, om hoe laat is nog niet bekend. Bij staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe reageert men verbaasd. De-icing-vloeistof wordt gebruikt om het ijs op de vleugels van vliegtuigen te verwijderen. Bij de huidige weersomstandigheden moet elk vertrekkend vliegtuig ontijzeld worden voor het opstijgen. Luchtvaartmaatschappijen hebben het product de afgelopen dagen massaal gebruikt. Brussels Airport spreekt van ‘een tekort en logistieke problemen bij de bevoorrading van de ontijzelingsvloestof’. ‘Onder de huidige weersomstandigheden is het vliegen vanaf maandagavond onmogelijk’, luidt het in een persbericht.

Geen reserves
Bij normale weersomstandigheden zijn er ruime voorraden van de de-icing- vloeistof aanwezig op de luchthaven en is er een permanente bevoorrading door de producent. Maar de toestand op de wegen en het vrachtwagenverbod in Frankrijk zorgen voor moeilijkheden bij de aanvoer. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zal de aanvoer van de vloeistof pas vanaf woensdag weer normaal kunnen verlopen. Ook alternatieve leveranciers beschikken door het aanhoudende winterweer niet langer over reserves. De handlingmaatschappijen hebben nog voldoende vloeistof om een aantal vliegtuigen te behandelen, maar er wordt verwacht dat die voorraad in de loop van maandag opgebruikt is. Wanneer dit het geval is, blijft een groot vraagteken.

Vertragingen
Maandagnamiddag zijn er vertragingen en enkele vluchten werden afgelast, maar dat is volgens de woordvoerder van Brussels Airport enkel te wijten aan het winterweer en de problemen elders op Europese luchthavens. Volgens woordvoerder Jan Vandercruysse is het aan de luchtvaartmaatschappijen zelf om individueel te beslissen om vluchten al dan niet af te gelasten. Reizigers die maandagavond nog moeten vertrekken, wordt aangeraden om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. 'Als de vlucht wordt gecancelled, heeft het zeker geen zin om naar de luchthaven af te zakken', beklemtoonde hij. De maatregel betekent een serieuze schadepost voor Brussels Airport en Brussels Airlines. Toen door een staking van de luchtverkeersleiders het luchtverkeer gedurende 18 uur werd stilgelegd, betekende dat een schadepost van 1 miljoen euro voor Brussels Airlines.

'Verbaasd'
Bij staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe reageert men 'verbaasd' over het feit dat het kabinet pas vanmorgen tijdens een crisisvergadering is ingelicht over het tekort aan ontijzelingsvloeistof. Dat zegt een woordvoerder van de staatssecretaris. Van overheidswege wordt de luchthaven alvast niet gesloten, zegt de woordvoerder. 'Als overheid kunnen we er enkel op toezien dat het luchtverkeer veilig verloopt. Alles is voorhanden voor een veilige exploitatie', luidt het bij het kabinet Schouppe.

Afgeleid naar Luik & Charleroi?
De luchthavens van Luik en Charleroi kunnen een deel van de vluchten ontvangen die voorzien waren voor Brussels Airport, melden beiden in een persbericht. De luchthaven van Charleroi (BSCA) verzekert dat ze over voldoende ontijzelingsvloeistof beschikt om hun werking te verzekeren. Ook de luchthaven van Luik bevestigt dat ze, vooral overdag, vluchten kan ontvangen indien nodig. 'We kunnen enkele vliegtuigen opvangen, maar natuurlijk geen tientallen', aldus een woordvoerder in Luik. De luchthaven van Oostende zit sinds maandagmiddag zonder ontijzelingsvloeistof. Er kunnen voorlopig wel nog vliegtuigen landen.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:12 uur | Bericht #190569
Vrachtverkeer komt weer op gang in Wallonië

Het rijverbod voor zwaar vrachtverkeer in Wallonië is vanmiddag volledig opgeheven. Dat is het gevolg van de heropening van de Luxemburgse en Franse grenzen. Wel is er verhoogd toezicht op een aantal hellingen. De toestand op de Waalse wegen blijft gevaarlijk. De verkeerspolitie probeert momenteel om het weer op gang komende vrachtwagenverkeer in goede banen te leiden, vooral op de E411 en E25. Op sommige steile hellingen, onder meer in de plaatsen Tellin, Houffalize en Tilff, is er daarnaast verhoogd toezicht. Op de E411 en E25 was het rijverbod langer van kracht dan op de andere autowegen omdat Luxemburg en Frankrijk de grensovergang gesloten hadden voor zwaar vrachtverkeer. Die grensovergangen zijn intussen weer opengesteld. De situatie op de weg blijft gevaarlijk. Vanmorgen was de E411 een tijdlang geblokkeerd in beide richtingen in de provincie Namen. Door het gewicht van de sneeuw zijn enkele bomen op de weg gevallen. Op sommige plaatsen ligt een ijslaag van 5 centimeter. Ook op de andere snelwegen is het erg gevaarlijk. "De omstandigheden zijn erg erg moeilijk", zegt Willy Henri van de wegpolitie van Namen. Hij vraagt bestuurders om Wallonië te vermijden.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:13 uur | Bericht #190571
AH: voorraden winkels dinsdag weer op peil

Albert Heijn (AH) verwacht dat de voorraden in de winkels dinsdag weer op peil zijn. Dat zei een woordvoerster van het supermarktconcern maandag. De bevoorrading van winkels in het noorden en westen van het land verliep de afgelopen dagen stroef vanwege acties bij distributiecentra en slechte weersomstandigheden. ''In sommige winkels zie je daar wat van terug. Vanaf dinsdag moet alles weer op orde zijn'', aldus de woordvoerster. AH en de vakbonden bereikten vrijdag een akkoord over een nieuwe cao voor de ruim drieduizend werknemers van de distributiecentra van de supermarktketen. Door de overeenkomst zijn de stakingen in de distributiecentra van AH opgeschort. De achterban van de bonden moet het akkoord nog goedkeuren.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:14 uur | Bericht #190574
Strooizout in De Wolden raakt op

Gemeente De Wolden beperkt de strooiroute vanwege een dreigend tekort aan zout. Alleen op de belangrijkste wegen wordt nog gestrooid. Het gaat hierbij om de verbindingswegen tussen de dorpen, de busroutes, de aan- en afvoerwegen van de industrieterreinen en de doorgaande fietsroutes. Daarnaast is besloten bij hevige sneeuwval meer sneeuwschuivers in te zetten, waardoor er minder zout nodig is. Onduidelijk is hoe lang het aangepaste strooibeleid van kracht zal zijn.

Bron: Dvhn
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:18 uur | Bericht #190581
Verraderlijke gladheid door kou en mist

Het kan verraderlijk glad zijn op de wegen. Door heel lage temperaturen ligt ook op de snelwegen hier en daar een laagje ijs door bevriezing, bijvoorbeeld door mist, zo laten woordvoerders van de ANWB en het KNMI weten. In de lucht komen ook ijsnaaldjes voor. IJsnaaldjes bestaan uit ijs- of sneeuwkristalletjes die in de lucht zweven. Een aantal automobilisten trekt zich echter niets aan van de snelheidsdeken die sinds vanochtend half twaalf op een aantal snelwegen geldt. Voertuigen mogen daardoor niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. ,,We zien dat mensen toch 100 rijden", aldus een woordvoerder van de ANWB. Het is op een aantal plekken verraderlijk glad door bevriezing. Het wegdek is zwart, maar er ligt een laag ijs op. Die is vaak niet zichtbaar, waardoor automobilisten denken dat er niets aan de hand is en het gaspedaal flink indrukken. Op meerdere plekken hangt bovendien een soort mist, eigenlijk een mistbel zoals het KNMI dat noemt. Dat is geen echte mist, maar het zijn ijsnaaldjes, aldus de woordvoerder van het KNMI. Die ontstaan door vocht dat bevriest, doordat het heel koud is. Door een afwisseling van zon en mist kan de temperatuur plaatselijk erg schommelen.


Een auto met blikschade bij een bergingsbedrijf. © anp

Min 15 en mistbanken
De nacht van maandag op dinsdag wordt een heel koude nacht, met op veel plaatsen strenge vorst van rond de min 15. Het verkeer moet het komende etmaal rekening blijven houden met mistbanken. Maandagavond en -nacht komt vanuit het zuiden een klein sneeuwgebied opzetten. Het zuiden en midden van het land krijgen daarmee te maken. Er valt tussen de 0 en 2 cm sneeuw, verwacht het weerinstituut. Dinsdag overdag is het verder waarschijnlijk vrijwel overal droog. In de avond kan in het zuidoosten weer wat winterse neerslag vallen. Woensdag komt een aanval op de vorst, maar het is afwachten wat het gaat worden. Het lijkt er op dat het vanaf het midden van de week kwakkelweer kan worden, maar dat is niet helemaal zeker.

Meerdere ongevallen
Rond Den Bosch deden zich aan het eind van de ochtend meerdere ongevallen voor door gladheid. Ook op de Van Brienenoordbrug en bij Breda was het heel glad. Bij Maasdijk gleden drie auto's van de weg. Bij alarmcentrale Mondial Assistance is het aantal meldingen van ongevallen sinds het weekeinde fors gestegen. In de nacht van zaterdag op zondag telde de schadeafwikkelaar tweehonderd meldingen, tegen vijftig in normale omstandigheden. Het gaat in hoofdzaak om blikschade als gevolg van sneeuw en gladheid, aldus een woordvoerster vandaag. De hele zondag kwamen er 444 meldingen van aanrijdingen binnen bij Mondial Assistance, twee keer zoveel als normaal. Dat geldt ook voor de maandagochtend waarop de alarmcentrale 250 keer werd gebeld in verband met schadegevallen. Verzekeraar Interpolis heeft sinds donderdag vijfhonderd extra schademeldingen binnengekregen. Het gaat vooral om verkeersongelukken vanwege het slechte weer. ,,Het winterweer heeft gezorgd voor extra aanrijdingen en botsingen'', aldus een woordvoerster. Volgens Interpolis bedraagt de totale schadepost 750.000 euro.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:20 uur | Bericht #190583
Ommen gaat minder zout strooien

De gemeente Ommen gaat op minder wegen strooien om te voorkomen dat er een tekort aan strooizout ontstaat. Alleen doorgaande wegen en fietspaden worden voorlopig sneeuw- en ijsvrij gemaakt.



Woonstraten en plattelandswegen vallen voorlopig buiten de strooiroute. Door het vroege winterweer is al veel strooizout gebruikt. Ook de gemeenten Rijssen - Holten en Raalte beperken het strooien. Alleen hoofdwegen, busroutes, wijkontsluitingswegen en fietspaden worden nog meegenomen in de strooiroute. De voorraad strooizout is de afgelopen weken flink afgenomen. Rijssen - Holten heeft inmiddels een nieuwe voorraad besteld, maar het is nog niet bekend wanneer de gemeente die krijgt. De gemeenten vragen hun inwoners zoveel mogelijk hun eigen stoep te vegen.

Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:22 uur | Bericht #190588
Dreigend zouttekort voor tientallen gemeenten in provincie Antwerpen

Een dertigtal gemeenten in de provincie Antwerpen komen in de problemen door.de aanhoudende koude. Zij zijn door hun zoutvoorraad heen en doen nu een beroep op de beperkte reservevoorraad van de provincie. Dat bevestigt het kabinet van gouverneur Cathy Berx. "Onder andere Turnhout, Lier en Geel klopten al aan bij de provincie om extra zout", zegt directeur Noodplanning Fred Van Immerseel. "We stellen hen, net als de andere noodlijdende gemeenten, extra zout ter beschikking, dat we opzij hebben liggen bij havenbedrijf Solvay.



"Maar uiteraard is ook die voorraad niet onuitputtelijk. Momenteel worden de laatste restanten verdeeld. Voorts sporen we de gemeenten aan om erg zuinig om te gaan met hun zout en zelf proberen bij te bestellen via hun eigen leveranciers." Zelf probeert de provincie via onderhandelingen met Solvay nog wat extra zout los te krijgen. In afwachting van nieuwe zoutleveringen trachten sommige gemeenten de sneeuw ook op alternatieve wijze te bestrijden. Zo heeft de gemeente Oud-Turnhout een aannemer aangesteld die de wegen zoveel mogelijk moet schaven. Daarnaast wordt de vaste strooitoer sterk ingekort.

Bron: Hbvl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:25 uur | Bericht #190594
De avondspits belooft vlot te verlopen

Na een erg chaotische ochtendspits zou de avondspits vlot moeten verlopen. "We verwachten niet veel problemen. Enerzijds wordt er geen sneeuw meer voorspeld, anderzijds was er minder verkeer tijdens de ochtendspits, dus moet er minder verkeer naar huis", legt Marc De Hoom van het Agentschap Wegen en Verkeer uit. In Vlaanderen blijft het op veel plaatsen nog gevaarlijk glad op de weg. Er is gestrooid, maar het blijft vriezen. Voor de avondspits worden geen grote problemen verwacht. De verkeershinder valt voorlopig goed mee en de problemen door een ongeval op de E17 in Lokeren zijn intussen opgelost. Heel wat mensen blijken ook de raad van de automobilistenverenigingen opgevolgd te hebben en lieten hun auto aan de kant staan of namen een dagje vakantie. 's Ochtends was er minder verkeer, waardoor er logischer wijze ook minder verkeer 's avonds zal zijn. Ook de weersvoorspellingen voor vanavond zijn gunstig. De eerste nieuwe sneeuw of smeltende sneeuw wordt pas tegen vannacht verwacht. Het blijft dus voorlopig droog.

Ochtendspits liep wel serieus in het honderd
Door het winterweer is de ochtendspits maandag erg chaotisch verlopen. Rond 8.30 uur stond er zo'n 700 kilometer file. Ook nu nog liggen de secundaire wegen in heel Vlaanderen er gevaarlijk glad bij. Op de meeste snelwegen zijn 2 van de 3 rijstroken berijdbaar, maar met een tragere snelheid. De files van de ochtendspits dikten daardoor snel aan. Maar bijvoorbeeld op de E17 werd de ochtendspits geleidelijk aan een middagspits. De snelweg is op veel plaatsen spekglad.

Op de E17 van Antwerpen naar Gent zijn de afgelopen nacht enkele ongevallen gebeurd, onder meer ter hoogte van Kruibeke. Ook rond de middag staan er nog files op de E17 tussen Lokeren en Gent in beide richtingen. Deze ochtend zijn op de E17 ter hoogte van Waregem ook enkele auto's gebotst en omstreeks 10 uur was er ook in Harelbeke een ongeval. In Oost-Vlaanderen was een tijdlang een inhaalverbod voor vrachtwagens en bussen van kracht, maar dat werd opnieuw afgevoerd.

Op de E40 zijn er onder meer in Middelkerke en in Nieuwpoort ongevallen gebeurd. Op de E313 verloopt het verkeer moeizaam. Ter hoogte van Wommelgem is in de richting van Hasselt een ongeval gebeurd. Een vrachtwagen staat er in schaar.

En op de E19 van Antwerpen naar Nederland is er deze morgen in Sint-Job-in-'t-Goor een ongeval met vrachtwagens gebeurd (kleine foto). Wie van Antwerpen naar Nederland moet, rijdt beter via de A12.

"Kleine ongevallen hebben deze ochtend grote files veroorzaakt", zegt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. Volgens hem stonden heel wat mensen in de file die er eigenlijk niet hoorden te staan. "Het gaat om mensen die bijvoorbeeld gaan winkelen en die later op de dag hadden kunnen vertrekken", zegt hij. Touring zegt ook dat de weersvoorspellingen niet accuraat genoeg waren. In elk geval hebben de automobilistenverenigingen pendelaars gisteravond al aangeraden om indien mogelijk thuis te blijven of later te vertrekken. Bij automobilistenvereniging VAB is er een verdubbeling van het aantal oproepen voor ongevallen. Touring heeft over een stijging van 30 procent. Beiden benadrukken de oproep om indien mogelijk thuis te blijven.

Zout strooien en sneeuw ruimen
De hele avond en nacht hebben de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer gestrooid. Maar op de meeste plaatsen is de linkerrijstrook nog ondergesneeuwd of gevaarlijk glad. "Ook aan op- en afritten en in de buurt van bruggen is het nog glad. Wie niet echt buiten moet komen, doet dat dan ook beter niet", zegt Jo Lieben van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Het voorbije weekend hebben we meer dan 2.700 ton zout gestrooid en is er ook volop sneeuw geruimd", zegt Lieben . Volgens Lieben is er deze winter in totaal al 37.500 ton zout gestrooid. "De vorige winters was dat voor het hele seizoen gemiddeld 40.000 ton, dus dat is al erg veel", zegt Lieben nog.

Bron: De Redactie

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:26 uur | Bericht #190597
Lokale overheden voorzien tekort strooizout

Gemeenten en provincies dreigen door hun voorraad strooizout heen te raken. Steeds meer overheden melden zich bij Rijkswaterstaat omdat ze hun zoutvoorraad zien slinken en maar mondjesmaat zout geleverd krijgen. Rijkswaterstaat beraadt zich over het mogelijk openen van de zogenoemde zoutloketten, meldt de rijksdienst maandag. Met de loketten kan strooizout onder de deelnemende overheden worden herverdeeld. Rijkswaterstaat, die de snelwegen beheert, heeft zelf nog wel voldoende strooizout op voorraad. De voorraad van de rijksdienst wordt wel continu aangevuld. Tot en met zondag heeft Rijkswaterstaat 77 duizend ton zout gestrooid. Vorige winter strooide Rijkswaterstaat 191 ton zout.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 december 2010, 17:27 uur | Bericht #190600
Koppel overnacht met zoontje in snelwegrestaurant

Door de sneeuwval van gisteravond werden de snelwegen erg glad. Voor een koppel dat onderweg was op de E17 voelde het zo gevaarlijk aan dat ze besloten om de nacht door te brengen op de snelwegparking van Kruibeke. Hun zesjarig zoontje kon terecht in een technische ruimte naast het snelwegrestaurant, de twee dames in kwestie bleven wakker. Pas vanochtend ging het drietal de weg weer op.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 17:33 uur | Bericht #190610
Marechaussee vast op Nollestrand door sneeuw

Een jeep van de Marechaussee heeft tijdens een reguliere suveillance uren vastgezeten op het Nollestrand in Vlissingen.



De auto stond geparkeerd en toen de Marechaussee het voertuig wilden draaien kregen ze de auto het zand niet meer uit. De auto heeft is uiteindelijk door een tractor uit het zand getrokken.

Bron: PZC

Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 17:50 uur | Bericht #190650
Sneeuwellende in Limburgse gemeenten: een overzicht

De sneeuwval van de voorbije dagen zorgt ook in Limburg voor problemen op de weg. Hier vindt u een overzicht van de toestand in enkele gemeenten.



Beringen
De stad Beringen (foto onder) heeft nog een voorraad strooizout kunnen kopen bij Tessenderlo Chemie. "Maar er moet wel zuinig mee omgesprongen worden", zegt de bevoegde schepen Annie Leyssens. "Vandaag maandag zijn alleen de hoofwegen open. De secundaire wegen zijn dicht gesneeuwd. Het grote probleem voor Beringen is het uitgestrekte wegennet van liefst 565 km."



Bocholt
Bocholt (foto onder) heeft nog 40 ton strooizout beschikbaar. Goed voor 6 strooibeurten. "Na de ruimingwerken wordt er preventief gestrooid. Verder wachten we op een nieuwe levering strooizout", zegt burgemeester Jean-Paul Peuskens. "De hoofdwegen zijn open en worden regelmatig geruimd en gestrooid. De secundaire wegen blijven spijts de ruiming en het strooien gevaarlijk", zegt burgemeester Peuskens. "Vooral in het centrum waar de bestrating in betonklinkers is aangelegd, aan de bib, de scholen en in het centrum, is het glad. Hier worden de sneeuwploegen 2 tot 3 maal per dag ingezet."



Genk
Het stadsbestuur van Genk moet voorlopig de gladde wegen aanpakken met zouthoudende mestkorrels. "Daarvan krijgen we eerstdaags vijftig ton", zegt Ali Caglar, schepen van openbare werken. "De hoofdwegen en ook de secundaire wegen zijn allemaal weer behandeld. Alleen de wegen in de wijken en de minder intens gebruikte wegen hebben we, door en gebrek aan zout, niet kunnen doen. Maar dat is niet alleen in Genk zo." Echte probleemsituaties zijn er in Genk nog niet geweest, volgens Caglar. "Maar als we daarvan signalen krijgen dan gaan we na of we er prioritair moeten handelen."



Hamont-Achel
"Op dit moment is de zoutvoorraad schaars," weet Henri Eerdekens, hoofd van de Hamont-Achelse technische dienst, te vertellen. "Vandaag en morgen nog even zuinig aan met het strooien, eerst de weg afschaven en dan pas zout erop. Woensdag verwachten we in de loop van de dag een bestelling van 20 ton vers zout binnen te krijgen en dan staan we er weer wat beter voor!" Hoofddoel van de gemeente (foto boven) is de hoofdwegen berijdbaar te houden, hetgeen momenteel nog aardig lukt. Wie van de hoofdweg af gaat, waant zich al snel op een ijspiste. "Pas als de hoofdwegen sneeuwvrij zijn, concentreren we ons op de vebindingswegen. Straten waar alleen plaatselijk verkeer komt, zijn pas daarna aan de beurt."

Herstappe
Limburgs kleinste gemeente heeft nog voor 2 à 3 jaar strooizout in voorraad. "Enkele jaren geleden hebben we een hele voorraad (60 ton) ingedaan van zout dat gebruikt werd bij een sigarettensmokkel. Wij zijn dat zout gaan afhalen en hebben het in Herstappe opgeslagen", zegt burgemeester Louwet. "De Kerkstraat en de Dorpstraat zijn goed berijdbaar als je niet overdreven snel en voorzichtig rijdt. Verder ruimen we sneeuw op de kleinere wegen zodat iedereen van en naar zijn huis (Herstappe telt 30 huizen) kan rijden", zegt burgemeester Serge Louwet die samen met zoon Simon met de eigen JCB en een sneeuwruimer de wegen vrij probeert te houden. Met een kunstmestverdeler strooien beiden dan ook het nodige zout. De ruilverkavelingswegen zijn dichtgesneeuwd, maar daar moet in principe in de winter ook niemand komen.



Houthalen-Helchteren
De gemeente Houthalen-Helchteren (foto boven) beschikte vanmiddag nog over iets meer dan 500 kilogram strooizout. De hoofdwegen zijn redelijk berijdbaar, tenminste voor wie heel voorzichtig is. Maar het blijft opletten. Vooral op de lokale wegen want die zijn uiterst glad. "Op de hellingen strooien we rijnzand", zegt schepen Patrick Pollers. "Maar ook daar is voorzichtigheid geboden omdat rijnzand pas helpt nadat het vast is aangereden. Aan de schoolpoorten wordt personeel ingezet. Daar wordt de sneeuw met de hand geruimd."

Lanaken
In Lanaken (foto bovenaan) liggen bij de technische dienst nog ongeveer 30 ton strooizout. Dat is wat overblijft van de 90 ton die de gemeente in voorraad had op 25 november, het pekelzout niet meegerekend. Schepen Openbare Werken Patrick Tollenaers: "Indien we zuinig strooien zijn die 30 ton genoeg voor nog 2 à 3 strooibeurten".

Leopoldsburg
De gemeente zit door haar voorraad strooizout heen. Een nieuwe bestelling is geplaatst maar zou pas ten vroegste woensdag kunnen geleverd worden. De sneeuwruimer en de borstelmachine om de fietspaden vrij te maken, blijven wel verder ingeschakeld.

Maasmechelen
In Maasmechelen was het dinsdag wachten op een vrachtwagen met 20 ton strooizout, maar deze hoeveelheid is te weinig voor één fatsoenlijke strooibeurt. Bovendien is het nieuw aangevoerde zout van mindere kwaliteit, waardoor meer dan het dubbele nodig is voor hetzelfde resultaat. Daardoor zijn de meeste gemeentelijke hoofdwegen in de gemeente niet meer goed berijdbaar. De grootste problemen situeren zich op de rotondes.

Lummen
De gemeente Lummen beschikt nog over 12 ton strooizout en er werd nog 40 ton besteld. Er is op dit moment wel een grote vraag naar strooizout, maar er wordt gehoopt dat de nieuwe levering snel zal gebeuren. De hoofdwegen zijn berijdbaar. Gezien het extreme winterweer concentreren de strooidiensten van de gemeente zich in de eerste plaats op de hoofdwegen, de hellingen en de gevaarlijke verkeerspunten. De fietspaden worden geborsteld en indien nodig met de sneeuwschop zuiver gemaakt. Op de niet-prioritaire wegen is het gevaarlijk rijden omdat de sneeuw daar is blijven liggen. De aangereden sneeuw kan niet meer verwijderd worden met de sneeuwschop. De gemeentelijke diensten kunnen niet overal tegelijk zijn en er werden prioriteiten gesteld. Er wordt gestreefd dat de Lummenaren maximaal 1 kilometer moeten rijden voor ze een bestrooide weg bereiken.

Lommel
Deze dagen strooien de stedelijke diensten per ronde op openbaar domein 22 ton strooizout uit. "Bovendien strooien we per ronde met de hand nog eens 5 ton uit aan scholen, bushokjes, parkings,... Er ligt nog zo'n 60 ton zout én 50 ton zout vermengd met zand in voorraad. Goed om nog zes keer te strooien," weet schepen van stadswerken Jean Kuyken. "We wachten nu op nieuwe leveringen." Alle hoofdwegen zijn berijdbaar. "Er liggen hier ook wegen die de stad niet beheert. Die kunnen we niet strooien of ruimen. Onze regel is dat bewoners van kleinere straten binnen een straal van zo'n 300 meter een berijdbare weg moeten kunnen bereiken." De stedelijke diensten werkten een draaiboek voor de winter uit. "Bovendien kochten we een nieuwe tractor met strooier. Dat maakt dat deze winter 2 ploegen tegelijk kunnen sneeuw ruimen en strooien en dat 2 ploegen bijkomend sneeuw kunnen ruimen. Dat is veel efficiënter voor de parkings en 40 km fietspaden. Nog eens drie ploegen nemen de wegenis voor hun rekening. Voor bushokjes en pleinen staan tenslotte nog 5 ploegen van 2 man klaar." "We bestrooien 150 straten. Binnenwegen, waar we niet strooien, blijven het gevaarlijkst. We verwachten dat de mensen zich daar aanpassen door traag te rijden en respect op te brengen voor fietsers en voetgangers. Wegens het zware winterweer gaan de diensten nog wat bijsturen," aldus nog de schepen.



Meeuwen-Gruitrode
Meeuwen-Gruitrode (foto boven) heeft nog 5 ton strooizout beschikbaar, voldoende om nog 2 maal een strooibeurt te verzorgen. De hoofdverbindingswegen tussen de vijf kerkdorpen worden zoveel mogelijk sneeuwvrij gehouden door 2 sneeuwploegen. namelijk de Peerderbaan, Weg naar Ellikom, Genitsstraat, Muisvenstraat, Ophovenstraat, Dampstraat en de Weg naar Opitter. "Er zijn geen echte problemen al blijft het zeker opletten op de secundaire en gemeentelijke wegen", laat ingenieur Patrick Geelen verstaan. De sneeuwploegen ruimen na de wegen van groot verkeer de plaatselijke bedieningswegen en ten slotte komen de doodlopende straten aan de beurt.

Overpelt
“In Overpelt zit de gemeente bijna door het strooizout heen”, deelt de info-ambtenaar in het gemeentehuis mee. Woensdag wordt evenwel een lading van 20 ton strooizout aangeleverd. Die hoeveelheid is toegewezen door de Provinciale Coördinatie.

Tessenderlo
Omdat ook in Tessenderlo, zoals in de andere Limburgse gemeenten, enkel een beperkte zoutvoorraad voorhanden is, wordt er overgeschakeld naar een noodscenario: enkel strooien op de hoofdwegen en de wegen voor de industrie. Alle hoofdwegen blijven goed berijdbaar, enkel de woonstraten zijn zeer glad: hier wordt vooral de sneeuwschaaf ingezet. Voor de fietsers is er beter nieuws: met een kleinere sneeuwschaaf, die gemaakt is van een oude grasmaaier, zijn de meeste fietspaden sneeuwvrij gemaakt.



Voeren
Voeren beschikt momenteel nog over 37 ton strooizout. Na het voorbije 'sneeuwrijke' weekend slonk de voorraad strooizout tot 7 ton. Maandag werd er 30 ton zout geleverd. "Dit betekent dat we opnieuw drie zware sneeuwdagen kunnen trotseren", zegt burgemeester Broers. Alle hoofdwegen zijn 'voorzichtig' berijdbaar. De sneeuwruimers en zoutstrooiers hebben goed werk geleverd maar zondag en maandagochtend was de sneeuwval bijzonder hevig zodat er eerst een massa sneeuw geruimd moest worden alvorens het zout kon inwerken op het wegdek. "Op de kleinere tertiaire wegen kan er alleen sneeuw geruimd worden. Het is onmogelijk om 200 kilometer wegen volledig sneeuwvrij te krijgen. Daar hebben we onvoldoende zout en mankracht voor. Er wordt op die wegen zo snel mogelijk sneeuw geruimd zodat de bewoners van en naar hun woning kunnen", zegt burgemeester Broers. Een aantal hellingen en heuvels in de streek (vooral richting oostelijke Voerstreek zoals richting Veurs (foto boven) zijn voorzichtig bereidbaar. Onder meer de weg van Nurop naar Slenaken in Teuven is niet afgesloten maar wordt wel afgeraden voor weggebruikers.



Welle
In Wellen (foto boven) zijn alle wegen momenteel moeilijk berijdbaar. Alhoewel alle strooidiensten, hun best doen om de wegen open te houden, is dat niet helemaal gelukt door het te dikke sneeuwtapijt. "Wij beschikken momenteel nog over 15 ton strooizout", zeggen de mensen van de technische dienst. "Voorts heeft de gemeente nog een bestelling van 30 ton geplaatst. Als die tijdig wordt geleverd zitten wij goed. Met dit winterweer strooien wij alle gemeentewegen. De grootste problemen stellen zich natuurlijk op de kleinste wegen, waar het minste verkeer komt."



Zonhoven
De hoofdwegen in Zonhoven (foto boven) zijn moeilijk berijdbaar door de sneeuw. Pas diep in de voormiddag begon het wat beter te gaan. Op de hoofdwegen werd gestrooid maar er is onvoldoende zout beschikbaar voor de lokale wegen waardoor die spekglad zijn. De gemeente beschikte vanmiddag nog over amper 500 kilogram strooizout. "Daarmee kunnen we vandaag en morgenvroeg nog verder maar dan is het zout op", klinkt het. De fietspaden kunnen niet allemaal worden vrijgemaakt waardoor fietsers op de weg gaan rijden en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Ook op de straten in de omgeving van de scholen is het opletten geblazen.

Bron: hbvl.be
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:31 uur | Bericht #190817
Veel extra schade op de weg

Het winterse weer heeft afgelopen vrijdag en dit weekeinde zo'n 10 miljoen euro extra schade aan auto's veroorzaakt. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars maandag becijferd. Het bedrag is gebaseerd op statistische verbanden tussen sneeuwval en extra schade in het verkeer in de periode van 2004 tot en met 2009. Volgens het verbond sluiten de berekeningen aan bij de actuele schademeldingen die verzekeraars binnenkrijgen.



Interpolis heeft sinds donderdag al vijfhonderd extra schademeldingen binnengekregen. Het gaat vooral om schade door verkeersongelukken vanwege het slechte weer, liet een woordvoerster van Interpolis maandag weten. ,,Het winterweer zorgt voor extra aanrijdingen en botsingen.'' Volgens Interpolis bedraagt de totale schadepost 750.000 euro.

Bron: DvhN
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:32 uur | Bericht #190819
Gemeente Weert bijna door zoutvoorraad heen

Als gevolg van de extreme weersomstandigheden is de gemeente Weert nagenoeg door haar zoutvoorraad heen. Vanwege het zouttekort wordt de gladheidbestrijding aangepast. Het zogenaamde calamiteitenscenario treedt in werking. Zo wordt de strooiroute beperkt wordt tot enkel de hoofdroute. De overige wegen, fietspaden en de binnenstad worden sneeuwvrij gemaakt door middel van ploegen, schuiven of borstelen. Hier zal niet worden gestrooid. Bij extreem gladde wegen zal er buiten de hoofdroute met zand worden gestrooid om de wegen stroever te maken.



De gemeente Weert heeft besloten extra personeel in te zetten om handmatig sneeuw te ruimen. Daarmee worden publieke plekken bereikbaar gehouden zoals het ziekenhuis, verzorgingscentra, belangrijke oversteekplaatsen etc. De gemeente Weert had een grote voorraad zout bij de start van het winterseizoen. Weert heeft de gladheidbestrijding daarmee langer kunnen volhouden dan veel andere gemeenten. Ondanks het contract met de zoutleverancier om bij te leveren, wordt er niet of slechts beperkt geleverd. Zoutaanvragen vanuit het de landelijke overheid (voor de snelwegen) en de provincie (voor provinciale wegen) gaan vóór op aanvragen vanuit gemeenten. De gemeente Weert probeert via verschillende kanalen haar zoutvoorraad toch weer aangevuld te krijgen. Eind deze week wordt een nieuwe levering van zout verwacht.

Bron: BoN.nl
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:34 uur | Bericht #190822
Geen inzameling huisvuil door winterweer

Om de veiligheid van medewerkers en inwoners niet in gevaar te brengen heeft Van Gansewinkel het huishoudelijk afval in Limburg maandag niet ingezameld. Door de hevige sneeuwval in het afgelopen weekend zijn de wegen op de inzamelroutes onbegaanbaar geworden voor de inzamelvoertuigen. Het huishoudelijk afval zal bij de volgende, reguliere inzamelingsronde worden meegenomen.



Van Gansewinkel hervat de inzameling deze week zo snel mogelijk. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gesteldheid van de wegen. Bij de afweging staat de veiligheid van medewerkers en inwoners voorop.

Bron: BoN.nl
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:43 uur | Bericht #190829
Winterellende nog niet voorbij: vannacht nieuwe sneeuw en weer gladde ochtendspits

Hoewel het extreme winteroffensief van de voorbije dagen zeer uitzonderlijk was, is de winterellende nog niet achter de rug. Vanavond wordt het eerst Siberisch koud (plaatselijk tot -10). Daarna komt er zachtere maar ook vochtigere lucht naar ons land. In het tweede deel van de nacht gaat het weer sneeuwen. Tegen de ochtend gaat die sneeuw mogelijk over in smeltende sneeuw en aanvriezende regen. De eerste uren van de ochtendspits kunnen door de ijzel weer bijzonder gevaarlijk worden. Later in de voormiddag wordt het zachter. De komende dagen blijft de winter kwakkelen en de kans op een witte kerst ligt volgens het KMI nog altijd op zo'n 50 procent.



Na een nieuwe ijsdag is het door de opklaringen boven de ijskoude sneeuwbodem nu al berekoud. Aan de kust vroor het rond 17 uur al fors: tot -8, in het Antwerpse en Limburg al tot -9 en plaatselijk zelfs -10. Dat worden meteen de nachtminima. Volgende nacht wordt het vanuit het zuidwesten opnieuw zwaarbewolkt met later buien van sneeuw, overgaand in smeltende sneeuw of aanvriezende regen. Morgenochtend schommelen de temperaturen van +1 nabij de Franse grens tot -2 in het noordoosten. Morgen is het zwaarbewolkt en nevelig met in het noordwesten eerst mogelijk nog buien van smeltende sneeuw of aanvriezende regen. Daarna blijft het in het noorden meestal droog, terwijl een neerslagzone het zuiden bereikt en er zorgt voor regen en smeltende sneeuw. De maxima schommelen tussen 0 en +2.



Nieuwe sneeuw op woensdag
Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag trekt vanuit het zuidoosten een storing het land in. Daarin zit een mengeling van regen, smeltende sneeuw, lokaal nog aanvriezende regen en op de Hoge Venen sneeuw. De temperaturen veranderen weinig, met minima tussen 0 en +2. De rest van de week blijft de winter kwakkelen volgens het KMI. Woensdag en donderdag strekt een golvende storing zich uit van het Iberische Schiereiland tot het zuiden van Scandinavië. Deze storing vormt de grens tussen zachtere luchtmassa's ten oosten van onze streken en nog vrij koude lucht ten westen van ons land. Het blijft dus meestal zwaarbewolkt met perioden van neerslag in de vorm van sneeuw of regen die soms kan aanvriezen. De maxima worden licht positief met waarden rond +1 of 0 graden in het centrum van het land.



IJskoude Kerstnacht
Op het einde van de week en begin van het weekend is het droger met in het westen eventueel enkele lokale winterse buien. Het wordt tijdelijk opnieuw kouder met algemene nachtvorst in het binnenland. De kerstnacht wordt dus zeker ijskoud. Of we in Vlaanderen een witte kerst krijgen, is nog niet te voorspellen, maar de kansen stijgen wel. In de Ardennen is een witte kerst zo goed als zeker.

Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:45 uur | Bericht #190833
Stormloop op treintickets Eurostar naar Brussel en Parijs

Eurostar heeft reizigers vandaag opgeroepen om zich niet meer naar de stations in Londen of Parijs te begeven. De maatschappij kan de grote toestroom van passagiers niet meer aan. Heel wat mensen zitten geblokkeerd in de stations als gevolg van de koude en de sneeuwval die het treinverkeer door de Kanaaltunnel danig in de war sturen. Het treinverkeer onder de Kanaaltunnel verliep vandaag andermaal met vertragingen die opliepen tot twee uur, waardoor Eurostar zich genoodzaakt zag om sommige treinen af te schaffen.



Een kilometer
In het station London St Pancras strekte de rij van wachtende passagiers die over een ticket beschikken, zich deze namiddag uit tot over een kilometer. Heel wat wachtenden schuiven noodgedwongen buiten aan. Gezinnen met kinderen mogen als gevolg van de extreme koude binnen wachten. "Er staat een grote wachtrij", geeft een woordvoerder van Eurostar toe. De maatschappij doet wat ze kan om de aanschuivende reizigers die zich al in het station bevinden, toch te laten vertrekken, maar kan geen nieuwe reizigers meer aan.



Eurostar geeft in de loop van avond waarschijnlijk meer informatie over het treinverkeer voor de komende dagen, maar maakte intussen wel al duidelijk dat er de rest van de week "een beperkte dienst" zal zijn.

[sub]Bron: HLN[/b] | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:49 uur | Bericht #190838
Brussels Airport dreigt weldra stil te vallen

Door een tekort aan ontijzingsvloeistof kunnen er vanaf maandagavond tot woensdagochtend mogelijk geen vluchten meer opstijgen vanop de luchthaven van Zaventem. Stilaan kunnen geen vliegtuigen meer ontijsd worden. Ondanks de naar Zaventem afgeleide vluchten, de geschrapte vluchten naar Londen en de honderden passagiers die daardoor op de nationale luchthaven waren gestrand, verliep het luchtverkeer op Zaventem de voorbije dagen vrij normaal, in tegenstelling tot vele andere Europese luchthavens. Ook vanmorgen ging het vrij vlot. Maar het winterweer dreigt Zaventem dan toch bij de keel te grijpen. De luchthaven maakte namelijk bekend dat ze door haar voorraad van het product om vliegtuigen te ontijzen, dreigt te raken. De leverancier van het product kan zelf niet meer bevoorraad worden door het winterweer in het buitenland. Daardoor zullen vertrekkende vliegtuigen op een bepaald punt in de avond niet meer ontijsd kunnen worden, wat ongetwijfeld tot heel wat hinder zal leiden. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. Maar de problemen zullen wellicht tot woensdagochtend duren. Het kunnen dus twee hectische dagen worden op de luchthaven. Volgens woordvoerder Jan Van der Cruysse gaat het om overmacht. "Het is zeker niet onze verantwoordelijkheid, en ook niet van de handlingmaatschappijen, maar een geval van overmacht", luidde het. Hij wees erop dat Brussels Airport over grote voorraden beschikte. Maar nu die moeten aangevuld worden, blijkt de Franse fabrikant dat niet te kunnen wegens de problemen met het vrachtverkeer in Frankrijk.

Vlucht afgelast: kom niet naar luchthaven
Mensen die vandaag of morgen een vertrekkende vlucht vanop Zaventem hebben, kunnen best hun vluchtinformatie goed in de gaten houden voor ze naar de luchthaven komen, raadt Jan Van der Cruysse van luchthavenuitbater Brussels Airport aan. "Als je ziet dat je vlucht afgelast is, kom dan zeker niet naar de luchthaven. Neem eerst contact op met je luchtvaartmaatschappij om te kijken op welke alternatieve manier je je bestemming kunt bereiken", zegt Van der Cruysse. Intussen zijn de meeste passagiers die de afgelopen dagen op Zaventem waren gestrand, door de sluiting van onder meer Heathrow, opnieuw vertrokken. Afgelopen nacht vonden er uitzonderlijk ook een aantal nachtvluchten plaats, om gestrande passagiers te evacueren. Zo'n 1.400 mensen moesten echter opnieuw een nacht in de luchthaven doorbrengen. De afgelopen dagen zaten zo'n 2.000 tot 3.000 passagiers vast op Zaventem.

Bron: De Redactie
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:51 uur | Bericht #190841
Ook grote vertragingen tijdens avondspits op spoor

Het Belgische spoorwegnet ondervindt ook tijdens de avondspits vanavond hevige hinder door het winterweer. In Vlaanderen en Brussel kampen de treinen met een gemiddelde vertraging van 15 à 20 minuten, met uitschieters van een uur of afgeschafte treinen. In Wallonië zijn de problemen nog groter, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Volgens Infrabel is de verstoorde dienstregeling een rechtstreeks gevolg van de problemen die zich gisterenavond en vandaag al voordeden op het net. "Ondanks de genomen maatregelen zal daarom ook de avondspits verstoord verlopen en dit nog de hele avond lang", aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. De moeilijkheden op het spoor zijn het gevolg van een combinatie van verschillende factoren, gerelateerd aan het winterse weer. Zo zijn er onder meer problemen met de wissels, is het moeilijker voor het personeel om op het werk te geraken en moet er met aangepaste snelheid gereden worden. Ook voor morgen wordt het afwachten wat de weersomstandigheden brengen. De reizigers wordt alvast opnieuw aangeraden rekening te houden met eventuele storingen.



Geen problemen op de weg
De avondspits op de weg verloopt rustig. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De files waren niet langer dan normaal. Er waren een aantal kleine ongevallen, maar die veroorzaakten geen grote problemen. De ochtendspits was vandaag wel zwaar. Toch werd het nationale filerecord van 10 februari niet gebroken. Toen werd op de Belgische wegen 945 kilometer file opgetekend.

Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
20 december 2010, 19:52 uur | Bericht #190845
NS past dienstregeling kerst aan om winterweer

De NS past de dienstregeling in de kerstvakantie aan vanwege het winterweer. Vanaf zondag tot en met zondag 2 januari rijdt op alle stations en trajecten in elk geval ieder halfuur een trein in elke richting. Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt. Vanwege de kerstvakantie gold al een andere dienstregeling, aangezien er dan minder forensen met de trein reizen. Deze dienstregeling moest echter worden aangepast om 'filevorming' op het spoor te voorkomen. "Deze flexibiliteit is nodig om voorspelbaar te kunnen blijven rijden, zodat we aan onze klanten een goed werkende dienstregeling met enige ruimte kunnen bieden", aldus de NS. Vanwege de winterse weersomstandigheden zijn momenteel tien procent meer treinen dan normaal in onderhoud. De NS stelt dat dit voor de dienstregeling geen probleem is. Maandag reden de treinen vanwege het winterweer ook volgens een aangepaste dienstregeling. Reizigers moesten rekening houden met extra reistijd, want op sommige trajecten reden minder treinen. Volgens de NS deden zich maandag nauwelijks problemen voor op het spoor.

Bron: Nieuws.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.387 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden