Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Drew, AR.

27 Apr 2024 08:14:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

27 Apr 2024 07:21:23

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Apr 2024 07:00:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 19:22 uur | Bericht #229990
Sproeiverbod op deel Veluwe

In het oosten van de Veluwe mogen boeren vanwege de droogte sinds vrijdag geen water uit beken gebruiken om akkers en weilanden te besproeien. Dat heeft het Waterschap Vallei & Eem besloten, dat hiermee wil voorkomen dat de beken droog komen te staan. De maatregel geldt voor de komende vier weken. Ongeveer 25, vooral agrarische, bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat hun vergunning de komende maand is geschorst. Het waterschap kondigt aan het verbod te controleren.

Als de beken droogvallen heeft dit nadelige gevolgen voor de grondwaterstand en planten en dieren. Op dit moment stromen de beken niet of bijna niet meer, maar zijn er geen problemen met de drinkwatervoorziening. Wel zijn hier en daar ponten uit de vaart gehaald en zijn sommige jachthavens moeilijk bereikbaar. Het verbod geldt ten noorden en oosten van het Valleikanaal en de stroomgebieden van de Barneveldse Beek, de Lunterse Beek en de Brede Beek. Ook tussen Wageningen en Veenendaal mag geen water uit de beken worden gehaald. Dat geldt ook voor de Hoevelakense Beek, de Esvelderbeek, de Moorsterbeek, de Modderbeek, Nattegatsloot en Vlastuinerbeek.

Het waterschap heeft in dit gebied sinds twee weken een hoger waterpeil ingesteld dan normaal voor de tijd van het jaar.

Bron: nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 19:24 uur | Bericht #229991
Landbouwers in de problemen door droge weer

De lage waterstanden in beken en kleine rivieren zullen de komende dagen mogelijk de landbouw in de problemen brengen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. Het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege roept de bevolking op verstandig om te springen met het water.



De Vlaamse Milieumaatschappij, verantwoordelijk voor de onbevaarbare waterlopen, merkt dat de peilen duidelijk lager staan dan andere jaren. "Dat kan mogelijk landbouwers in de problemen brengen, die het water nodig hebben om velden te irrigeren of dieren te drinken te geven", zegt Philippe D'Hondt van de Milieumaatschappij.

Het kabinet van Joke Schauvliege (CD&V) roept iedereen op om verstandig met het beschikbare water om te springen. De minister verspreidt dit weekend mogelijk nog tips om het waterverbuik in toom te houden. De VRT meldt dat het water in de Maas even laag staat als in het erg droge voorjaar van 1976, en dat is een record voor deze tijd van het jaar. Ook in de andere grote rivieren benadert het waterpeil de laagst gemeten waarde.

Het KMI voorspelt vanaf zondagnamiddag en -avond een toenemende kans op buien met onweer. Ook begin volgende week blijft er kans op enkele onweersbuien.

Bron: hln | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:00 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 20:57 uur | Bericht #230000
Alarmfase rood blijft van kracht in Limburgse bossen

Het brandgevaar in de bossen en natuurgebieden van de provincie Antwerpen is lichtjes afgenomen. De droogte en warmte houden wel verder aan, maar omdat de wind de voorbije dagen is gaan liggen, zijn de risico's op grote brandhaarden aanzienlijk gedaald. In Limburg blijft alarmfase rood wel nog van kracht. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos.



Sinds maandag was in bos- en natuurgebieden in Antwerpen en Limburg de alarmfase op haar hoogste punt gezet. Brandtorens werden permanent bezet en brandweer en politie hielden een oogje in het zeil. Enkel De Liereman in Oud-Turnhout werd afgesloten voor het publiek, maar bezoekers werden wel overal aangeraden erg waakzaam en voorzichtig te zijn.

Dat laatste blijft zeker het geval, maar alles bij elkaar is het risico op brand in de Antwerpse bossen en heidegebieden danig afgenomen. Dat alarmfase rood in Limburg wel nog even van kracht blijft, heeft dan weer te maken met verschillen in vegetatie. Tot dusver bleven grote brandincidenten gelukkig uit, ook in het paasweekend, de eerste periode waarin alarmfase rood in Antwerpen en Limburg van kracht was.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 20:58 uur | Bericht #230002
'Gooi geen sigarettenpeuken op de weg'

Door de aanhoudende droogte veroorzaken weggeworpen sigarettenpeuken heel gemakkelijk bermbranden. Politie en brandweer vragen daarom vrijdag op de website van de federale politie met aandrang geen sigarettenpeuken op de weg te gooien. 'De oproep is louter preventief, op vraag van de 101-centrale van Oost-Vlaanderen. Daar zijn vrijdagnamiddag twee kleine bermbrandjes in Nevele en in Moerbeke gemeld. Het is niet zeker dat deze brandjes werden veroorzaakt door sigarettenpeuken, maar gezien de droogte is voorzichtigheid geboden', aldus Tine Hollevoet, de woordvoerster van de federale politie.

Door de overuren die de zon de afgelopen weken presteerde en het uitblijven van neerslag is het op vele plaatsen kurkdroog. Om die redenen stelde het Agentschap voor Natuur en Bos op 2 mei opnieuw alarmfase rood in voor de natuurgebieden en bossen in de provincies Antwerpen en Limburg. Alarmfase rood houdt in dat brandtorens de hele tijd worden bemand en dat zowel boswachters als brandweer en politie waakzaam zijn voor eventuele bos- en heidebranden.

Bron: De Standaard

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Roel B
Lid
Woonplaats: Opglabbeek((Genk)Belgie)
Berichten: 213
Lid sinds: 24 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2011, 17:03 uur | Bericht #230104
Hevige brand in natuurgebied van Meeuwen-Gruitrode


16:17 De oorzaak van de vuurzee was een autobrand op het militair schietterrein. Op het militaire domein van Meeuwen-Gruitrode is zaterdagmiddag een heidebrand uitgebroken. De rookpluim is van kilometers ver te zien en verschillende toegangswegen zijn afgesloten.

Door de sterke wind wordt het vuur voortdurend aangewakkerd. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd en verschillende Limburgse brandweerkorpsen zijn opgetrommeld.

"We vragen met aandrang om niet naar hier te komen om de wegen maximaal vrij te houden voor de hulpdiensten", aldus burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) op Radio 1.

Voorlopig is een evacuatie van buurtbewoners nog niet aan de orde.

De oorzaak van de vuurzee was een autobrand op het militair schietterrein.
Link De redactie.be:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regi...osbrand_limburg

Foto's + filmpje: genomen vanop ca 15km afstand.



IMG_1990__1600x1200_.JPG
IMG_1991__1600x1200_.JPG
IMG_1993__1600x1200_.JPG
IMG_1994__1600x1200_.JPG | Gewijzigd: 7 mei 2011, 17:08 uur, door Roel B
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2011, 18:59 uur | Bericht #230123
Hevige brand in natuurgebied van Meeuwen-Gruitrode

Op het militaire domein van Meeuwen-Gruitrode is zaterdagmiddag een heidebrand uitgebroken. De rookpluim is van kilometers ver te zien en verschillende toegangswegen zijn afgesloten. Door de sterke wind wordt het vuur voortdurend aangewakkerd. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd en verschillende Limburgse brandweerkorpsen zijn opgetrommeld. "We vragen met aandrang om niet naar hier te komen om de wegen maximaal vrij te houden voor de hulpdiensten", aldus burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) op Radio 1. Voorlopig is een evacuatie van buurtbewoners nog niet aan de orde. De oorzaak van de vuurzee is nog onbekend. Wel werd een uitgebrande wagen in het bosgebied aangetroffen.
Maasmechelen

Ook de brandweer van Maasmechelen kreeg zaterdagnamiddag een melding binnen van een bos- en heidebrand in het natuurgebied de Mechelse Heide. Het ging om een serieuze brand, maar intussen hebben de spuitgasten het vuur zo goed als controle. Net als bij de bos- en heidebrand in Meeuwen-Gruitrode is ook in Maasmechelen de rookpluim goed te zien.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2011, 19:04 uur | Bericht #230126
Bos- en heidebranden teisteren Limburg

Zaterdagnamiddag is een grote bosbrand uitgebroken op het schietterrein in Meeuwen-Gruitrode. Ook in Maasmechelen zijn heeft de heide gebrand, net als in Hechtel-Eksel. In Meeuwen-Gruitrode brak zaterdagmiddag een grote bosbrand uit op het schietterrein. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Hierdoor kunnen alle brandweerkorpsen uit Limburg materiaal en bosbrandweerwagens naar ginder sturen. De rookpluim is vanop kilometers afstand te zien.

De oorzaak van de vuurzee is een autobrand op het militair schietterrein dat zich uitstrekt over het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode en Houthalen-Helchteren. De brandweer is overgegaan tot de evacuatie van de woningen in de buurt van de vlammenzee en vraagt kijklustigen met aandrang om op ruime afstand te blijven om de bluswerken niet te bemoeilijken. Die zijn sowieso niet evident omdat een stevige wind de vlammen aanwakkert.

Ook elders in de provincie brandt het. In de Mechelse Heide, een onderdeel van het nationaal park Hoge Kempen in Maasmechelen, zijn verschillende hectare bos- en heidebrand in de vlammen opgegaan. Het vuur is ondertussen onder geblust, zegt Ghislain Mees van het Agentschap Natuur en Bos. Er is 15 hectare in vlammen opgegaan. 'Op het nippertje kon vermeden worden dat de brand uitbreidde naar een droog dennenbos. De brandtoren merkte de brand snel op, waardoor snel ingegrepen kon worden', zegt Mees. Een nabijgelegen kampeerplaats kwam nooit in gevaar. Inmiddels is duidelijk dat er ook een derde brand heeft gewoed.

Volgens burgemeester Raf Truyens van Hechtel-Eksel (CD&V) brak ook op het militair domein in zijn gemeente brand uit. Die was echter snel onder controle. De aanwezige militairen houden een oogje in het zeil omdat de brandweerkorpsen uit de omgeving de vuurhaard in Meeuwen-Gruitrode bestrijden.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: bree - (belgisch limburg)
Berichten: 345
Lid sinds: 23 nov. 2009
7 mei 2011, 19:42 uur | Bericht #230137

Op het militaire domein van Meeuwen-Gruitrode is zaterdagmiddag een heidebrand uitgebroken. De rookpluim is van kilometers ver te zien en verschillende toegangswegen zijn afgesloten.


Door de sterke wind wordt het vuur voortdurend aangewakkerd. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd en verschillende Limburgse brandweerkorpsen zijn opgetrommeld.


"We vragen met aandrang om niet naar hier te komen om de wegen maximaal vrij te houden voor de hulpdiensten", aldus burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) op Radio 1.

Voorlopig is een evacuatie van buurtbewoners nog niet aan de orde.

De oorzaak van de vuurzee is nog onbekend. Wel werd een uitgebrande wagen in het bosgebied aangetroffen.


Maasmechelen
Ook de brandweer van Maasmechelen kreeg zaterdagnamiddag een melding binnen van een bos- en heidebrand in het natuurgebied de Mechelse Heide. Het ging om een serieuze brand, maar intussen hebben de spuitgasten het vuur onder controle. Net als bij de bos- en heidebrand in Meeuwen-Gruitrode was ook in Maasmechelen de rookpluim goed te zien.

Zo'n zeven tot acht hectare heide, struiken en bomen zijn afgebrand.Alle vuurhaarden zijn gedoofd, maar de brandweer blijft komende avond en nacht uiteraard waakzaam, aangezien de grond en de ondergrond kurkdroog zijn. De oorzaak van de brand is voorlopig onbekend. De brandweerkorpsen van Bilzen en Maaseik boden versterking.

  | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2011, 09:28 uur | Bericht #230201
Twee brandhaarden geblust in bos van Alhoumont

De brandweer van Houffalize is deze namiddag in de bossen tussen de dorpen Tavigny en Alhoumont opgerukt voor twee brandhaarden. Het korps van Bastenaken werd om versterking gevraagd. De twee brandhaarden lagen op minder dan een hectare van elkaar verspreid. In minder dan drie uren tijd waren de branden onder controle. De oorzaak is nog onbekend.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2011, 09:28 uur | Bericht #230203
Brand vernielt 500 hectare natuur in Meeuwen-Gruitrode

Een zware bos- en heidebrand in Meeuwen-Gruitrode heeft 500 hectare natuurgebied vernield. Dat maakt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode bekend. "Het vuur is sinds 21.30 uur (zaterdagavond) onder controle en geblust en toen is ook het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. De korpsen van Genk, Bree en het leger houden komende nacht een brandwacht. Vandaag zijn even enkele personen tijdelijk geevacueerd, maar nadien mochten die terug naar huis", aldus Lode Ceyssens.

Rond 14.15 uur werd een zware brand opgemerkt op het militair schietterrein op het grondgebied Meeuwen-Gruitrode, waarna de hulpdiensten meteen massaal in actie schoten, want het droge weer en de wind deden het vuur snel uitbreiden. De brand situeerde zich vooral langs de N76, de Weg naar Zwartberg. Een brandend voertuig op het militair domein lag aan de oorzaak van de brand.

De brandweer van Genk kreeg versterking van alle Limburgse korpsen, de brandweer van Diest, het Nederlands-Limburgse Weert en van het leger. Ook een helikopter van de federale politie hielp mee blussen.

Bron Hln
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 mei 2011, 07:24 uur | Bericht #230507
Droogte zorgt voor overuren bij brandweer

Verschillende heide- en bosbranden elders in het land hebben brandweerkorpsen overuren bezorgd.

Zo moesten de Limburgse korpsen die nog niet aan de slag waren in Meeuwen-Gruitrode uitrukken naar de Mechelse Heide, een onderdeel van het nationaal park Hoge Kempen, in Maasmechelen. Daar brandde ongeveer 15 hectare heide af. De brandweer van Maasmechelen kreeg er assistentie van de collega's van Bilzen en Maaseik. Een nabijgelegen kampeerterrein werd nooit bedreigd, maar de rookpluim was wel kilometers verderop te zien.

In Hechtel-Eksel brandde het op een militair domein. Bestrijding door de brandweer bleek niet nodig, de militairen kregen zelf de brandhaard onder controle. De oorzaak van de branden is nog onbekend.

In de Ardennen moest de brandweer van Houffalize twee branden blussen in de bossen tussen Tavigny en Alhoumont en op de Hoge Venen, waar enkele weken geleden nog 1.000 hectare in de vlammen opgingen, flakkerden zaterdag en zondag verschillende haarden opnieuw op. Drie korpsen kregen de hulp van een Duitse blushelikopter. Een helikopter van de federale politie patrouilleerde gisteren de hele dag boven de zones waar nog een risico bestaat op heropflakkering van het vuur.

Bron: Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 mei 2011, 10:15 uur | Bericht #230531
Code rood nu ook in Limburg. 'Bluswater' verwacht

Sinds gisteren is nu ook code rood van kracht in Limburg-Noord. Door de aanhoudende droogte is de kans op een natuurbrand erg groot. In Utrecht, Gelderland, het Gooi en Noord-Brabant gold al code rood. Of de hoogste alarmfase deze week blijft, hangt af van het weer. Het KNMI voorspelt de komende week wisselend weer met neerslag.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 mei 2011, 10:16 uur | Bericht #230532
Weer code oranje voor heel Overijssel

In heel Overijssel geldt code oranje voor gevaar op natuurbranden. Van code rood is in de provincie nog nergens sprake. De brandweer houdt de natuurgebieden goed in de gaten en heeft extra mensen en materieel achter de hand. De afgelopen dagen braken door de droogte verschillende bosbranden uit in onder meer Lattrop Brecklenkamp en Enschede. Volgens weerman Ton ten Hove is het einde van de droogte in zicht. Vandaag is er kans op enkele buien.

Bron: RTV Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 mei 2011, 11:33 uur | Bericht #230553
Brandweer assisteert bij heidebrand in België

Brandweer Limburg-Noord heeft afgelopen weekend de Belgische brandweer geassisteerd bij een heidebrand. De Belgische brandweer had om deze assistentie gevraagd. De brandweer Limburg-Noord stuurde 4 bluseenheden en een officier van dienst naar een grote heidebrand die in Meeuwen-Gruitrode net over de grens bij Weert woedde.

Vanuit de posten Stramproy, Nederweert, Meyel en Venray zijn blusvoertuigen opgeroepen. Dit onder leiding van een officier van dienst uit Horst aan de Maas. Om er voor te zorgen dat de bluscapaciteit in de eigen regio gehandhaafd blijft zijn de vier bluseenheden verspreidt over de regio Limburg-Noord opgeroepen.

Bron BoN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 mei 2011, 10:15 uur | Bericht #230878
Alleen in zuidelijk Nederland nog code rood

In de meeste delen van het land waar de afgelopen dagen code rood van kracht was vanwege de extreme droogte in de natuurgebieden, geldt vanaf dinsdag code oranje. Alleen in een deel van Brabant en Limburg geldt nu nog code rood, staat op de site natuurbrandgevaar.nl. Maandag viel er in veel delen van het land regen, waardoor het gevaar voor natuurbranden is afgenomen. Toch is de grond in veel gebieden nog droog, waardoor code oranje actief blijft in delen van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland.



Code oranje staat voor 'groot gevaar'. Er is een stookverbod voor tuinafval en roken en barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. De brandweer is extra waakzaam en rukt bij brand met extra materieel uit. In de afgelopen maand brak in diverse delen van het land brand uit in natuurgebieden. De grootste legde in de duinen bij Schoorl een gebied van tweehonderd hectare in de as.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 mei 2011, 17:23 uur | Bericht #231020
Rijkswaterstaat houdt rivieren extra in de gaten

Rijkswaterstaat en de waterschappen houden het waterpeil in de rivieren en in het IJsselmeer en het Markermeer goed in de gaten in verband met de droogte en lage waterstanden. Dat lieten de Rijkswaterstaat en de waterschappen dinsdag weten. De regenbuien van vandaag en gisteren werken het neerslagtekort niet weg. De Rijn bij Lobith en de Maas bij Luik staan zeer laag voor de tijd van het jaar. Bij Lobith stroomt via de Rijn 975 kubieke meter water per seconde het land binnen, waar 2300 kubieke meter normaal is in mei. Alleen in 1921 stond het water lager. De Maas voert per seconde 80 kubieke meter water aan, 100 kubieke meter minder dan gewoonlijk.



IJssel
De vaargeul op de IJssel is erg smal, aldus Rijkswaterstaat. Daarom is het in een aantal bochten voor tegemoet schepen verboden om elkaar te passeren. De vaargeul tussen Arnhem en Zutphen is door de lage waterstand veel smaller dan normaal. Bij sluizen kunnen schippers te maken krijgen met wachttijden. Het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer is nog in orde. Bij aanhoudende droogte zal de waterstand in de rivieren nog wat verder zakken, is de verwachting. Daarentegen neemt de behoefte aan water in de landbouw komende tijd toe, voorspelt Rijkswaterstaat.

Beregeningsverbod
Het Waterschap Vallei en Eem heeft een beregeningsverbod afgekondigd. Mogelijk gaan de komende dagen ook andere waterschappen daartoe over. Ook houden waterschappen de dijken in de gaten. Door het lage waterpeil en het droge weer zijn de dijken gevoelig voor uitdroging.


IJssel bij Deventer

Code rood
Door de regenbuien van maandag is code rood wegens zeer groot brandgevaar op de Veluwe en in de provincie Utrecht dinsdag ingetrokken. Daar geldt nu code oranje. In het noorden van Limburg en het noordoosten van Noord-Brabant is code rood nog wel van kracht. Volgens de hulpdiensten moet er nog veel regen vallen voordat het gevaar voor natuurbranden helemaal is geweken.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:01 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 mei 2011, 17:25 uur | Bericht #231027
Reëel brandgevaar geweken in Antwerpse natuurgebieden

In de Antwerpse bossen en natuurgebieden is na de recente regenval het reële brandgevaar voorlopig geweken. Het Agentschap voor Natuur en Bos verlaagde vanochtend de alarmfase van oranje naar geel. Het enige voor het publiek afgesloten natuurgebied, 'De Liereman' in Oud-Turnhout, is sinds vanmiddag opnieuw toegankelijk.
De gemeente Oud-Turnhout liet weten dat de wandelwegen en het mountainbikeparcours in 'De Liereman' met onmiddellijke ingang opnieuw worden opengesteld voor het publiek. De beslissing is een reactie op het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos. Fase geel, die sinds dinsdagochtend van kracht is, houdt onder meer in dat de brandtorens in natuurgebieden niet langer permanent bemand dienen te zijn en dat er minder patrouilles door boswachters nodig zijn.

Geen noemenswaardige incidenten
Gedurende de lange periode van hitte en droogte eind april en begin mei werd er in de provincie Antwerpen afgewisseld tussen de alarmfases rood en oranje, afhankelijk van voornamelijk de temperatuur en de windsterkte. In tegenstelling tot Limburg en de Hoge Venen bleef Antwerpen de voorbije weken wel gespaard van noemenswaardige incidenten.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 mei 2011, 22:18 uur | Bericht #231286
Regio's niet goed voorbereid op natuurbrand

Veel veiligheidsregio's in Nederland zijn niet goed voorbereid op de bestrijding van natuurbranden. De Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid onderzocht tien regio's en concludeerde dat er acht tekortschieten als er in hun gebied een brand in een natuurgebied zou uitbreken. Dat zei een hooggeplaatste medewerker van de inspectie dinsdagavond in het tv-programma EenVandaag. Het programma heeft een rapport in handen van de inspectie over de bestrijding van natuurbranden. Toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld kondigde dit onderzoek in augustus vorig jaar aan.

Uit het rapport blijkt een weinig adequate voorbereiding en aanpak bij natuurbranden. De kennis over bosbrandbestrijding is gering, een natuurbrand wordt op te veel verschillende manieren bestreden en afspraken over de aanvraag van materieel zijn er niet. De inspectie ziet ook te weinig samenwerking tussen hulpverleningsdiensten en natuurbeheerders en -gebruikers. De natuur gaat nu zoveel mogelijk haar eigen gang, waardoor volgens de brandweer bossen dicht groeien en dood hout blijft liggen. Het hout is brandstof voor een flinke fik. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) kunnen grote natuurbranden alleen bestreden worden als veiligheidsregio's samenwerken. De brandweerkorpsen hebben nu geen eenduidige manier van bestrijding.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 mei 2011, 22:19 uur | Bericht #231291
Lage waterstand Rijn bezorgt Ford problemen

De lage waterstand van de Rijn bemoeilijkt de leveringen aan autobouwer Ford. Op dit ogenblik hebben de schepen die auto's wegbrengen van de fabriek in Keulen nog maar 20 centimeter water onder de bodem. De autoschepen vervoeren de modellen Ford Fiesta en Fusion naar de havens van Antwerpen en Vlissingen. Vandaar worden de wagens verscheept naar onder meer Groot-Brittannië en het gebied rond de Middellandse Zee. Door de aanhoudende droogte staat de Rijn in Keulen zo'n 2 meter lager dan normaal rond deze tijd van het jaar. Het is de laagste waterstand in mei in meer dan 100 jaar.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
11 mei 2011, 16:04 uur | Bericht #231838
Vissen in IJsselstreek snakken naar water

Vissen in de poelen en wielen rond de IJssel snakken naar water. Door de aanhoudende droogte komt er steeds minder water in de poelen te staan waardoor duizenden karpers, (snoek)baarzen en palingen liggen te spartelen om onder water te blijven. Staatsbosbeheer gaat de vissen helpen door ze over te plaatsen. De vissen worden met een groot net bijeen gedreven en dan met kleinere netjes opgevist. De gezondheid van iedere vis wordt onderzocht. Gezonde vissen worden uitgezet in de IJssel. De exemplaren die er minder goed aan toe zijn worden in wateren van de Visfederatie geplaatst. Daar zullen ze de komende tijd extra in de gaten worden gehouden. Vissen die er erg slecht aan toe zijn worden afgemaakt. Staatsbosbeheer verwacht dat de hele operatie zo'n twee dagen zal gaan duren.


Vissen worden uit poelen rond de IJssel gevist
en overgebracht naar dieper water


Gezondheid
De gezondheid van iedere vis wordt onderzocht. Gezonde vissen worden uitgezet in de IJssel. De exemplaren die er minder goed aan toe zijn worden in wateren van de Visfederatie geplaatst. Daar zullen ze de komende tijd extra in de gaten worden gehouden. Vissen die er erg slecht aan toe zijn worden afgemaakt. Staatsbosbeheer verwacht dat de hele operatie zo'n twee dagen zal gaan duren. Hoewel het in de rest van Nederland de afgelopen dagen een paar keer flink geregend heeft, is er in het oosten van het land bijna niets gevallen. De paar millimeter neerslag die naar beneden kwam, is niet genoeg om het water in de poelen voldoende te laten stijgen. Volgens boswachter Tjibbe Hunink moet het water in de IJssel minstens een meter stijgen voor de vissen weer lekker kunnen zwemmen.

Bron: nos | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:01 uur, door Joyce.s
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Terug naar boven
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 158 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 158, lezen 2 mensen het topic "Lente discussietopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden