Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 11:39:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 11:28:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

28 Apr 2024 11:12:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cowley, KS; Sumner, KS.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Major, OK; Woods, OK.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, OK; Kay, OK.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Major, OK; Roger Mills, OK; Woodward, OK.

28 Apr 2024 11:10:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hickory, MO; Polk, MO; St. Clair, MO.

28 Apr 2024 11:08:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Hickory, MO; Polk, MO; St. Clair, MO.

28 Apr 2024 10:43:22

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cedar, MO.

28 Apr 2024 10:27:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 10:23:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dade, MO.

28 Apr 2024 10:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

28 Apr 2024 10:05:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 10:03:04
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 20:42 uur | Bericht #383316
Veertien dagen vorst nodig voor Elfstedentocht



De Elfstedentocht kan worden gehouden als het ijs op de hele route van bijna tweehonderd kilometer minstens vijftien centimeter dik is. In 1985 was met 24 het grootste aantal vorstdagen nodig voordat groen licht werd gegeven voor de tocht der tochten. De kortste vorstperiode van vijf dagen werd genoteerd voor de tweede tocht ooit, die van 1912. Voor de laatste tocht in 1997 waren zestien dagen met vorst nodig voordat het verlossende 'it giet oan' klonk. "Op dit moment is het ijs op open water nog volstrekt onbetrouwbaar", zegt coördinator natuurijs Ramon Kuipers van schaatsbond KNSB donderdag. "De vorst heeft nog niet lang genoeg aangehouden en de sneeuw is op veel plekken een spelbreker geweest."



Het gemiddeld aantal vorstdagen wordt naar beneden getrokken door de eerste drie edities uit 1909 (acht), 1912 (vijf) en 1917 (zeven). Toen werd in de berekeningen of het ijs sterk genoeg was nog geen rekening gehouden met het grote aantal deelnemers en toeschouwers. Voor de laatste drie tochten waren gemiddeld achttien vorstdagen nodig.

Tot nog toe is sprake van vier vorstdagen. Volgens weeronline.nl is de kans zeer groot dat het de komende tien dagen flink vriest. Na volgende week woensdag is er tot tachtig procent kans op aanhoudend winterweer. Eerder donderdag meldde weeronline.nl al dat de kans op een Elfstedentocht sinds 1997 niet zo groot is geweest als nu. Als de weersverwachting uitkomt wordt de kans dat de tocht nog deze maand wordt verreden heel groot.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 23:19 uur | Bericht #383361
Fyra rijdt ook vrijdag niet

De hogesnelheidstrein Fyra rijdt ook vrijdag niet. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, die is genomen omdat aan drie treinen door grote ijsblokken schade was ontstaan. Dat meldt NS Hispeed donderdagavond. Donderdagmiddag werden de ritten van de hogesnelheidstrein voor de rest van de dag al geschrapt.

Specialisten zijn nog bezig de precieze oorzaak te achterhalen. Donderdagnacht en vrijdag vinden wel testritten plaats met Fyra-treinen. Op basis van die ritten wordt besloten wat er na vrijdag moet gebeuren met de hogesnelheidstrein.

Eerder donderdag bleek dat platen onder drie hogesnelheidstreinen flink beschadigd waren geraakt. Naar aanleiding daarvan vielen al verschillende ritten uit. Nadat het spoor van de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Antwerpen was geïnspecteerd, werd besloten alle ritten van de trein voor de rest van de dag te schrappen. Uit de inspectie bleek niet direct wat er precies mis is.

Commercieel directeur van NS Hispeed Marjon Kaper laat weten dat NS Hispeed samen met de Belgische vervoerder NMBS en treinfabrikant Ansaldo Breda de komende tijd gaat kijken hoe deze en eerdere tegenvallers met de trein het hoofd kunnen worden geboden.

Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd en een extra overstap. Mensen die naar België willen, wordt geadviseerd via Roosendaal te reizen. Vanaf Roosendaal rijdt een keer per uur een stoptrein naar Antwerpen. Per uur wordt een extra trein tussen Roosendaal en Essen ingezet. In Essen kunnen reizigers overstappen op een rechtstreekse intercity naar Brussel. Ook rijden bussen tussen Roosendaal en Essen.

Bron: Nieuws.nl

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 23:20 uur | Bericht #383364
De schaatsmarathon in Gramsbergen is gestaakt na een massale valpartij

De valpartij was tijdens de wedstrijd van de heren na 45 ronden. De scheidsrechter legde eerst de wedstrijd stil, maar besloot na overleg met de ijsmeesters om de wedstrijd te staken vanwege de slechte conditie van het ijs. De vrouwen hebben de wedstrijd wel uitgereden. Irene Schouten uit Andijk won de marathon. Tweede werd plaatsgenote Mariska Huisman, die de vorige twee wedstrijden won.

De hele dag waren er al problemen met het ijs in Gramsbergen. Er zijn wakken ontstaan door massaal gebruik van het ijs door recreatieve schaatsers. Op het laatste moment zijn nog ijstransplantaties uitgevoerd, maar twee marathons bleek toch te veel van het goede.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 23:23 uur | Bericht #383368
Schitterende ijslaag Vecht kapotgevaren

Verslaggever Jaap van Deurzen stond er in het Nieuws van gisteren nog verlekkerd naar te kijken: het prachtige ijs op de Vecht in Weesp. Helaas voor hem en andere schaatsliefhebbers is er niets meer van over.



Niet lang nadat Jaap van Deurzen er opnamen maakte, werd het ijs op de Vecht door baggerschepen kapot gevaren. Buurtbewoners zijn teleurgesteld, omdat er volgens hen ook via een andere route gevaren kon worden zodat het ijs op de Vecht verder aan had kunnen groeien.

Waternet, dat de baggerwerkzaamheden in de Vecht uitvoert, zegt dat het vaarverbod door de werkzaamheden niet van kracht was tussen Muiden en Nigtevecht. Het verbod is nu wel ingesteld, dus er is een kleine kans dat er met een beetje geduld alsnog geschaatst kan gaan worden.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 23:26 uur | Bericht #383371
KNSB: ijs vaak nog onbetrouwbaar

De schaatsbond zegt dat het ijs op open water nog volstrekt onbetrouwbaar is. Volgens de coördinator natuurijs van de KNSB, Ramon Kuipers, is er nog niet genoeg vorst geweest. Ook is de sneeuw slecht voor de aangroei van ijs.

Schaatsers kunnen volgens de KNSB het beste naar een natuurijsbaan gaan, al zijn die nog niet allemaal open.

Op de Groote Wielen bij Leeuwarden is een man door het ijs gezakt. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Duikers hebben bij Akersloot gezocht naar een meisje dat onder het ijs zou zijn beland, maar er is niemand als vermist opgegeven.

Bron: NOS | Gewijzigd: 17 januari 2013, 23:43 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 07:04 uur | Bericht #383393
Door ijs beschadigde Fyra rijdt hele dag niet

Er rijden vandaag opnieuw geen Fyra-treinen tussen Brussel en Amsterdam. Drie van de zeven hogesnelheidstreinen zijn beschadigd door het ijs. Ook gisteren reden er een groot deel van de dag geen Fyra-treinen. Er is gebleken dat het plaatwerk aan de onderkant van de trein door grote ijsblokken flink beschadigd is. Nader onderzoek moet de precieze oorzaak bepalen. Uit voorzorg hebben we daarom beslist vandaag geen Fyra-ritten te laten plaatsvinden", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Sinds de start van de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam, op 9 december duiken er om de haverklap problemen op. Er zijn grote vertragingen en regelmatig worden treinen afgeschaft. CD&V stelde gisteren nog voor om de Fyra voorlopig van de sporen te halen.

Of de Fyra de komende dagen wel rijdt, is nog niet duidelijk. Wie al een ticket heeft, kan vanuit Brussel naar Antwerpen reizen. Vervolgens is er een vervangende busdienst naar Nederland (Breda of Roosendaal) en daar kunnen de reizigers een trein nemen naar hun eindbestemming.

Bron: Deredactie
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 07:12 uur | Bericht #383394
Hoge Venen: zonder extra sneeuw geen topweekend



In de Oostkantons zijn ze klaar om dit weekend duizenden skiërs en langlaufers te ontvangen. Maar als het een echt topweekend moet worden, valt er eerst best nog flink wat extra sneeuw. Want lang niet alle pistes zijn momenteel open.Het heeft vandaag gesneeuwd en er is meer winterweer op komst. Toch zijn er nog hotelkamers vrij. Ik denk dat mensen een beetje afwachten. Ook om te zien hoe de wegen er in het binnenland bijliggen”, zegt Sandra De Taeye van het toeristisch agentschap Oost-België. Gisteren vroor het er overdag zes graden. Op sommige plaatsen ligt 20 centimeter sneeuw. Maar lang niet overval. Op de Baraque Fraiture ligt maar goed tien centimeter. Alle pistes waren daar wel open. Maar de sneeuwkwaliteit is er niet top.

In Elsenborn bijvoorbeeld of in Malmédy, erg populair bij Vlamingen en Nederlanders, bleven de langlaufpistes zelfs dicht. Daar lag gisteren minder dan vijf centimeter sneeuw. Maar er is beterschap op komst. Om u zo goed mogelijk te informeren over de actuele sneeuwlaag, raden we aan onze website www.winter-ostbelgien.be te consulteren. En de sneeuwtelefoon (080.22.74.74) geeft u alle nuttige informatie over de sneeuwlaag en de opening van skicentra”, aldus Sandra De Taeye. De uitbaters van ski- en langlaufpistes hebben tot nu toe geen topwinter gehad. Maar klagen doen ze zeker niet. “Begin december hebben we een zeer goede periode gehad. Nadien is het wel wat stilgevallen”, klinkt het bij de langlaufpiste van Ovifat.

Bron: Hbvl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 07:18 uur | Bericht #383395
De ene koudegolf is de andere niet

België beleeft officieel een koudegolf, Nederland nog niet. Het heeft bij onze noorderburen nochtans harder gevroren dan bij ons. Oorzaak is het verschil in definitie. Bij ons spreken we van een koudegolf na vijf opeenvolgende vriesdagen, waarbij de maximumtemperatuur minstens drie volledige dagen onder nu blijft. In Nederland spreekt men pas van een koudegolf na vijf ijsdagen waarvan minstens drie dagen met temperaturen lager dan -10 graden.Hoe dan ook: het blijft de komende dagen zowel in België als Nederland vriezen. Vandaag schommelt de temperatuur tussen -1 en -6. Vrijdagnacht en zaterdag is er kans op lichte sneeuw met minimumtemperaturen tot -8 's nachts en -5 overdag. Van zondag tot woensdag blijft het wisselvallig met af en toe lichte sneeuwval. Overdag klimmen de temperaturen tot net boven het vriespunt, maar vanaf woensdag vriest het weer dag en nacht.

Bron: Nieuwsblad
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 08:48 uur | Bericht #383405
Vitesse-Ajax door winterweer alsnog in Arnhem

Kijkend naar de weersverwachting voor de komende twee weken kan het zomaar gebeuren: het hele circus rond de bekerwedstrijd tussen Vitesse en Ajax kan best eens van voren af aan beginnen. Want in tegenstelling tot alle Eredivisieclubs heeft gastheer FC Emmen géén verwarmd veld, dus bij de voorspelde, aanhoudende vorst lijkt het onmogelijk om het duel daar af te werken. Op een later tijdstip lijkt stadion Gelredome het meest voor de hand liggend. Desgevraagd meldt de KNVB dat Vitesse als thuisspelende ploeg ook in Emmen verantwoordelijk is voor een speelklaar veld. Maar de Arnhemmers hebben de natuur uiteraard niet in de hand. Als het onverhoopt niet doorgaat, dan zal de KNVB op basis van de reglementen bezien wat de mogelijkheden zijn', laat een woordvoerder weten. Wat die reglementen dan voorschrijven, kan hij niet zeggen. Verklaarbaar, want dan ontstaat er een zeer uitzonderlijke situatie.

Een volgend probleem doemt op bij eventuele afgelasting eind januari. De speelkalender zit vanwege de Europese beslommeringen van Ajax zo vol dat er eigenlijk geen moment meer is om de wedstrijd in te halen. Als er een nieuwe datum wordt vastgesteld, dan zal Vitesse er alles aan doen gewoon in het Gelredome terecht te kunnen.

Bron: AD
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 09:03 uur | Bericht #383407
18 januari 1963 een van koudste dagen ooit

Op 18 januari is het precies 50 jaar geleden dat de Twaalfde Elfstedentocht werd verreden. Deze tocht is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit. © anp.

18 januari 1963, vrijdag precies 50 jaar geleden, was één van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis. Precies die dag werd de roemruchte Elfstedentocht gereden. Het KNMI beschrijft die dag vrijdag op zijn website. In Joure (Friesland) vroor het 's ochtends 21 graden. De gevoelstemperatuur bij harde wind lag overdag in Friesland tussen min 14 en ongeveer min 20 graden. De winter van 1963 was de koudste uit de 20e eeuw: over de drie maanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van min 3,1 graden. Normaal is plus 2,6 graden. Op veel plaatsen zou het bijna 3 maanden achter elkaar elke dag vriezen. Het noordoosten lag al die tijd onder de sneeuw. De winter van 1947 bezet de tweede plaats op de eeuwlijst, met gemiddeld min 2,4 graden. Verder had de winter van 1830 dezelfde temperatuur als die van 1963.

Bron: AD
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 11:02 uur | Bericht #383424
IJsmeester zakt door ijs tijdens interview

De ijsmeester van de Ankeveense IJsclub is vrijdagochtend tijdens een interview met een verslaggever van de NOS door het ijs gezakt. IJsmeester David Pos was bezig de dikte van het ijs te onderzoeken met de verslaggever en de voorzitter van de Noord-Hollandse ijsclub Peter van Bennekom. De verslaggever en de voorzitter hadden het er juist over hoe onverstandig het is om het ijs op te gaan, toen Pos tot zijn middel door het ijs zakte. De ijsmeester zei tegen verslaggever Marc-Robin Visscher erg geschrokken te zijn. "Ik had het echt niet verwacht. Dit is van dat sneeuwijs. Het is onbetrouwbaar."

De man vreest ook nog voor zijn carrière, nu iedereen zijn 'falen' heeft kunnen horen. "Mijn ijsmeestersdiploma zal bij dezen wel verlopen zijn. De KNSB waarschuwde donderdag al dat het ijs op veel plekken nog erg onbetrouwbaar is. Vooral open water is echt nog niet te vertrouwen, aldus de schaatsbond. De bond adviseert mensen die willen schaatsen naar een natuurijsbaan te gaan, al zijn lang niet alle ijsbanen al open. Op veel plekken heeft sneeuw de ijsaangroei parten gespeeld. De baan van de Ankeveense IJsclub is ook nog niet open. Bij Bartlehiem op de Elfstedenroute ligt het water zelfs nog wijd open omdat een troep eenden daar is neergestreken.

Wil je het interview beluisteren klik dan even op deze link >:  http://www.nieuws.nl/735942

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 11:17 uur | Bericht #383429
Schaatsmarathon Veenoord afgelast

De marathon op natuurijs die vrijdagavond zou worden verreden in Veenoord-Nieuw Amsterdam (Drenthe), is afgelast. Volgens het bestuur van de plaatselijke ijsvereniging en schaatsbond KNSB is het ijs niet goed genoeg, zo melden zij. De vereniging en de KNSB hebben vrijdagmorgen een extra inspectie uitgevoerd, nadat de marathon donderdagavond in Gramsbergen werd gestaakt wegens slecht ijs met een grote valpartij als gevolg. Ook de baan in Veenoord blijkt niet goed genoeg. ''Het is niet verantwoord om een paar honderd mensen met scherpe ijzers het ijs op te sturen'', zei Jan Baarslag van de ijsvereniging. De wedstrijd in Veenoord zou de finale zijn van de natuurijsvierdaagse. De oorzaak van het slechte ijs is de veranderde weeromstandigheden, zo meldt Teun Breedijk, de coördinator van de KNSB.

De vorst valt tegen. Afgelopen nacht was het -2 en nu is het al +1'', zei hij vrijdagmorgen. Het is daarom niet verantwoord om de finale vrijdagavond te organiseren. We hopen uiteraard dat het later in het seizoen wel lukt."

Bron: Nu.nl sport
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 12:06 uur | Bericht #383440
Schaatsers in Kop van Overijssel negeren waarschuwing

Hoewel er wordt gewaarschuwd om in de Kop van Overijssel nog niet de meren op te gaan, wordt er toch geschaatst op de Bovenwijde in Giethoorn. Op beelden van de webcam die RTV Oost heeft geplaatst bij Smit's Paviljoen in Giethoorn komen steeds meer schaatsers voorbij. Volgens de politie is het niet verantwoord om al op meren, plassen, sloten en kanalen te schaatsen en zijn alleen gecontroleerde ijsbanen veilig.

IJsbanen
IJsbanen in de provincie hebben de grootste moeite om open te gaan. De aangroei van ijs gaat langzamer dan gedacht. Dat komt onder meer door de sneeuwval eerder deze week en omdat het minder gevroren heeft dan verwacht. Op rtvoost.nl/ijsbanen is een overzicht te zien van geopende ijsbanen in Overijssel.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 12:07 uur | Bericht #383441
Weer ijsbanen vernield in Groningen

Nog geen dag nadat een 19-jarige man in Oude Pekela een ijsbaan vernielde, hebben vandalen opnieuw schaatsbanen in Groningen toegetakeld. Donderdag werden ijsbanen in Nieuwe Pekela en Veendam vernield, meldt RTV Noord vrijdag.

In Nieuwe Pekela bleek de ijsvloer donderdagmiddag bewerkt met betontegels en boomstammen, met scheuren en gaten als gevolg. Omdat er sneeuw op het ijs lag, was de ijsvloer nog niet dik genoeg om op te schaatsen. Het bestuur van de vereniging gaat geen werk meer maken van de baan, meldt de regionale omroep.

In Veendam werd een ijsbaan op een sportveldje vernield. Net als in Nieuwe Pekela was deze baan nog niet open. Een woordvoerder van de politie kon vrijdag nog niets zeggen over eventuele aanhoudingen.

De 19-jarige man uit Oude Pekela gaf donderdagmiddag toe in de nacht ervoor een ijsbaan in zijn woonplaats te hebben vernield met zijn auto. De man gaf 'stoer doen' als motief voor zijn daad. De man moet vijfhonderd euro schadevergoeding betalen.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 12:09 uur | Bericht #383442
Almere maakt strooirouteplanner

 Automobilisten en fietsers in Almere kunnen sinds vrijdag gebruik maken van een strooirouteplanner. De gemeente Almere heeft een website gelanceerd waarmee weggebruikers kunnen achterhalen of op hun traject is gestrooid.


Strooiwagens in Limburg © ANP.

Op de site vult de gebruiker de postcode of het adres in en geeft hij aan of er met de auto of de fiets wordt gereisd. Hierna wordt een kaartje getoond met de kortste route via de wegen die volgens de planning van de gemeente gestrooid zouden moeten zijn.

De stad houdt wel een slag om de arm bij het verstrekken van de informatie: het kan voorkomen dat op de aanbevolen route nog niet is gestrooid op het moment dat een automobilist of fietser er gebruik van maakt. Niet alle wegen in Almere worden door de gemeente gestrooid.

Voor de grotere wegen zijn de provincie en Rijkswaterstaat verantwoordelijk. De gemeente roept gebruikers op foutjes door te geven 'om zo de routeplanner te optimaliseren'.

Almere is naar eigen zeggen de eerste gemeente in Nederland die deze dienstverlening introduceert.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 15:24 uur | Bericht #383473

IJsbericht (1): Draaiboek IJs van start: (maandag, 14 januari 2013)
Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is vanmiddag in werking getreden. Het Hooglandgemaal in Stavoren is gisteravond uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen worden vanavond om 20.00 uur gesloten. De vorst lijkt de komende zeven dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs eventueel mogelijk wordt. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om een bijdrage te leveren aan de ijsaangroei. De omstandigheden zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het matig vriezen. Voor de aangroei van ijs is het noodzakelijk dat het water tot stilstand komt, met name in de Friese boezem. Daarom is Wetterskip Fryslân de afgelopen week begonnen met het verlagen van de waterstanden. Deze lagere waterstand is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt. De komende twee dagen worden de meeste poldergemalen gefaseerd uitgezet. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdagen de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moet afkoelen. Provincie Fryslân stelt met ingang van dinsdag 15 januari om 18.00 uur een vaarverbod in voor alle vaarwegen, met uitzondering van die welke gebruikt worden door de beroepsvaart. Meer informatie is beschikbaar op de website van de provincie. Wetterskip Fryslân bericht tijdens deze vorstperiode via de website dagelijks rond 15.00 uur over de maatregelen die genomen worden om de ijsrecreatie in haar beheergebied te bevorderen. De ijsveiligheid en de organisatie van toertochten zijn een verantwoordelijkheid van de Friesche IJsbond en de plaatselijke ijsverenigingen. Er is regelmatig contact met de meteorologen, provincie Fryslân, de Friesche IJsbond, IJsvereniging Visvliet-Pieterzijl en de stichting de Overijsselse Merentocht.


IJsbericht (2): Helft poldergemalen uit (dinsdag, 15 januari 2013)
Wetterskip Fryslân heeft vandaag circa 500 poldergemalen uitgezet om de ijsaangroei te bevorderen. Omdat er geen sprake is van strenge vorst kunnen
gemalen in dieper gelegen polders nog niet uit. Hier komt het grondwater nog steeds omhoog. Morgen wordt bekeken of er meer gemalen uitgezet kunnen worden.Dankzij de weersomstandigheden kan Wetterskip Fryslân deels stoppen met malen,zodat het water in sloten, meren en kanalen tot rust komt. Vorige week heeft hetwaterschap extra water afgevoerd, zodat gisteren de afvoer van de Friese boezem is gestopt.

IJsbericht (3): Driekwart poldergemalen uit (woensdag, 16 januari 2013)
Wetterskip Fryslân gaat door met het uitzetten van poldergemalen om het water tot stilstand te laten komen. Op die manier bevordert het waterschap de ijsaangroei. Op dit moment zijn 75 tot 80 procent van de poldergemalen uitgeschakeld. Alleen in de laaggelegen gebieden is het noodzakelijk de gemalen te laten draaien omdat door de toevoer van grondwater anders kans op wateroverlast bestaat. Wetterskip Fryslân bekijkt per dag of er meer poldergemalen uitgezet kunnen worden. Omdat het nog steeds niet streng vriest, is de grond nog niet diep bevroren en komt er vooral in diepe polders kwelwater naar boven. Dit water moet weggepompt worden.

IJsbericht (4): 85% poldergemalen uit (donderdag, 17 januari 2013)
Wetterskip Fryslân heeft 85% van de poldergemalen uitgeschakeld om de ijsaangroei te bevorderen. Door de matige vorst blijft de inzet van een aantal gemalen in met name het midden, zuiden en zuidoosten van de provincie noodzakelijk. Hiermee wil het waterschap voorkomen dat de toevoer van kwelwater leidt tot wateroverlast. Ook in het noorden draaien nog enkele gemalen. Om een betrouwbare ijsvloer te bevorderen is het hier noodzakelijk om het waterpeil onder het drainageniveau te houden, totdat het strenger gaat vriezen. Wetterskip Fryslân bekijkt per dag of er meer poldergemalen uitgezet kunnen worden. De natuur is nu aan zet. Alleen door strenge vorst kan het kwelwater in de diepe polders van de laaggelegen gebieden bevriezen. De Friesche IJsbond roept een ieder op alleen te schaatsen op ijsbanen en ondergelopen polders en weilanden. Schaatsen op vaarten, meren en kanalen is nog niet verantwoord.

IJsbericht (5); Gemalen blijven grotendeels uit (vrijdag, 18 januari 2013)
Wetterskip Fryslân houdt  komend weekend  85% van de poldergemalen uitgeschakeld om de ijsaangroei te bevorderen. Door de matige vorst blijft de inzet van een deel van de gemalen noodzakelijk om wateroverlast te voorkomen. Gemalen die inmiddels uitgezet zijn blijven uit,  tenzij het afvoeren van water noodzakelijk is om schade door wateroverlast te voorkomen. De Friesche IJsbond roept iedereen op alleen te schaatsen op ijsbanen en ondergelopen polders en weilanden. Schaatsen op vaarten, meren en kanalen is niet verantwoord. | Gewijzigd: 18 januari 2013, 15:54 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 15:54 uur | Bericht #383481
Akkerbouwers blij met vorst

Terwijl veel bedrijfstakken gehinderd worden door het winterweer, zijn akkerbouwers juist blij dat de vorst zijn intrede heeft gedaan. Als het gaat vriezen zet kleigrond altijd iets uit. Wanneer de dooi inzet ontstaat vervolgens een losse korrelige structuur, die akkers beter bewerkbaar maakt in het voorjaar.
Dat zegt Jaap van Wenum, zelf akkerbouwer en beleidsadviseur bij de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), vrijdag. 'Net als deuren nu wat gaan klemmen, zwelt grond ook iets op. Dat is goed, want in het najaar hebben de zware oogstmachines het land juist flink aangestampt. Wat mij betreft mag het dus wel even doorvriezen. In de wintermaanden hebben akkerbouwers de tijd om hun machines te onderhouden en even wat rustiger aan te doen.'

Door de nieuwste landbouwapparaten en stalconstructies zijn boeren de laatste jaren steeds beter in staat om Koning Winter de baas te blijven. Afgezien van een bevroren leiding hier en daar of een tractor die in de sloot rijdt, doen zich weinig problemen voor. 'Op het platteland helpen boeren zelfs mee de wegen begaanbaar en sneeuwvrij te houden. Dat gaat een stuk beter dan dat gehannes in de grote steden', benadrukt een woordvoerder van LTO. Volgens hem is het wel een voordeel dat het nu nog niet extreem koud is. Vorig jaar daalde het kwik op sommige plaatsen tot 20 graden onder nul, waardoor verschillende fruitbomen in het land kapot vroren.

Afgezien van wintertarwe zitten er in januari en februari nog geen gewassen in de grond, en op een enkele biologische boerderij na staat al het vee op stal. Alleen voor de glastuinbouw kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn. Tuinders worden door de vorst op extra stookkosten gejaagd. Vooral als het meer gaat waaien, daalt de temperatuur in de kassen flink. Dan komt door alle kieren veel kou naar binnen, die met het hoger zetten van de verwarming moet worden gecompenseerd.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 15:57 uur | Bericht #383482
Wel vorst, maar geen toertochten

Morgen wordt er geen enkele toertocht op natuurijs gehouden. Dat heeft de KNSB bekendgemaakt. De enkele tochten die al waren aangekondigd, zijn afgelast. De KNSB had al verwacht dat de tochten niet zouden doorgaan. Volgens Ramon Kuipers, coördinator Natuurijs van de KNSB, is het ijs nog te dun. "Er zijn minimaal nog een paar dagen nodig om het ijs te laten groeien", zegt Kuipers. Hij raadt de organisatoren aan te wachten op beter ijs. "Er is minimaal 12 centimeter goed ijs nodig. Als je niet de benodigde centimeters hebt, kun je niet duizenden mensen over het ijs laten schaatsen", zegt Kuipers.

Helikopter
Eén van de toertochten die is afgelast is die op de Jan Durkspolder bij Eernewoude in Friesland. Ook op andere plaatsen moeten mensen nog even wachten met het onderbinden of aantrekken van de schaatsen. In Hulshorst, waar gisteren een helikopter werd ingezet om de sneeuw van het ijs te blazen, kan er morgen niet worden geschaatst. Het ijs is nog niet dik genoeg. De ijsvereniging van de Gelderse plaats is geschrokken van de hoge rekening voor het huren van de helikopter. De rekening verdubbelde tot zo'n 1200 euro. De ijsclub had gerekend op 600 euro, maar de helikopter was veel langer bezig dan verwacht.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 16:50 uur | Bericht #383499
Wintertermen en statistieken

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat het meest barre Elfstedentocht uit de geschiedenis werd verreden. Daar gaan we het vandaag niet over hebben, maar wel over het huidige winterweer. Het wintert al een weekje en ook de komende periode blijft het winteren. We zetten alle wintertermen eens op een rijtje, vertellen hoe we er nu voorstaan en plaatsen dat in een historisch perspectief.  Lees >> hier << verder

Bron: Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 17:39 uur | Bericht #383522
Ook in België stijgt de schaatskoorts




Slecht nieuws voor wie staat te popelen om te schaatsen: ondanks de aanhoudende vrieskou is het ijs op vijvers nergens dik genoeg om veilig schaatsplezier te garanderen. Zich op het ijs wagen is levensgevaarlijk, waarschuwt het Agentschap voor Natuur en Bos. Op dit moment is het ijs op geen enkele plaats in een natuurgebied van het agentschap veilig genoeg om op te schaatsen, glijden of sleeën", luidt het. Indien dit in de loop van volgende week verandert, zal Natuur en Bos hierover communiceren en op de website www.natuurenbos.be de beschikbare gebieden vermelden.

Het agentschap wijst recreanten erop dat schaatsen in natuurgebied in principe verboden is. "Enkel bij uitzondering kan er geschaatst worden op enkele natuurvijvers. Voor die uitzonderingen is er een besluit van de burgemeester nodig (als hoofd van de politie) en een beslissing van de brandweer die moet controleren of het ijs wel veilig is. Sowieso gebeurt het betreden van het ijs dan nog op eigen risico", luidt het. Voor de fauna en flora is een volkstoeloop op natuurijs overigens een slechte zaak. Vissen, padden en kikkers worden wakker door het geluid en verbruiken dan in het ijskoude water te veel energie. Vissen zwemmen naar boven om meer zuurstof te happen, maar vriezen daar vast aan het ijs.

Provincie Antwerpen
Enkele recreatiedomeinen in de provincie Antwerpen hopen in de loop van volgende week het licht toch op groen te kunnen zetten voor schaatspret. De stad Antwerpen zal dit weekend waarschuwingsborden plaatsen bij verschillende vijvers, om waaghalzen op andere ideeën te brengen. Zowel de stedelijke als provinciale diensten monitoren dagelijks de dikte van het ijs op hun vijvers, die minimaal 12 centimeter moet bedragen om erop te kunnen schaatsen. "Maar momenteel is dat nog maar enkele centimeters", zegt Dirk Delechambre, persverantwoordelijke van de stad Antwerpen. "We zullen dan ook waarschuwingsbordjes plaatsen aan verschillende vijvers, omdat we vrezen dat er anders mensen niet aan de verleiding zullen kunnen weerstaan."

Ook in de provinciale recreatiedomeinen komen schaatsliefhebbers dit weekend nog van een kale reis terug. In de domeinen Zilvermeer, De Nekker en Rivierenhof zijn de vijvers sowieso niet geschikt om op te schaatsen, elders wordt nog enkele dagen afgewacht tot het ijs voldoende dik is. Op de Facebookpagina's van elk van de domeinen wordt de huidige toestand van het ijs weergegeven.

De eerste locaties waar schaatsen eventueel mogelijk zou worden in de tweede helft van volgende week, zijn het Prinsenpark (Retie), De Averegten (Heist-op-den-Berg), het Vrijbroekpark (Mechelen), het Provinciaal Groendomein d'Ursel (Bornem) en het provinciaal recreatiedomein De Schorre (Boom). Momenteel heeft de ijslaag daar een dikte van 5 tot 7 centimeter.

Ondertussen in Sint-Laureins
Met een zelfgebouwde sproeiwagen toverde Sint-Laureinsenaar Georges Campe de Vaartweg in de Oost-Vlaamse palinggemeente om tot een 200 meter lange ijspiste. Schaatsers kunnen er vanaf vanavond over het ijs scheuren. Wachten tot het ijs van een kreek of plas voldoende dik is om te schaatsen, deed Georges Campe uit Sint-Laureins niet. Hij bevloeide sinds dinsdagavond met een zelfgemaakte sproeiwagen de Vaartweg in Sint-Laureins. De piste is 200 meter lang en drie meter breed, het ijs is er 8 millimeter en in perfecte staat. Vrijdagmiddag kwamen 46 lagere schoolkinderen langs en het ijs bleek zeer goed om te schaatsen", aldus Campe. "Het publiek is heel het weekend welkom, ook langer als het verder vriest." Campe bedacht en bracht het idee zelf tot uitvoering, hij wilde een veilig alternatief voor schaatsers aanbieden. "De Boerekreek in Sint-Laureins krijgt te veel grondwater en is veel te gevaarlijk om te schaatsen", klinkt het.
   
Het initiatief kreeg toelating van het stadsbestuur en de lokale politie. De straat, waar slechts één woning staat, is afgesloten voor het verkeer. Schaatsen in de Vaartweg is gratis, de opbrengsten van een drankstalletje moet Campe uit de kosten helpen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
there can be only one
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.854 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is Basic .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 179 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 179, lezen 6 mensen het topic "DIY Onweer detectie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden