Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; Motley, TX.

26 Apr 2024 07:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX.

26 Apr 2024 07:08:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 07:08:13
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 maart 2021, 12:10 uur | Bericht #496177

Lente discussietopic 2021


De weerkundige winter is voorbij en zoals ieder jaar gaat de lente van start op 1 maart!
 

Hoe gaat de lente van start?

Wel met typisch lenteweer! Na een weekend die op veel plaatsen gepaard ging met aardig wat mist en koelere temperaturen, schakelen we in het begin van de lente weer over naar echt lenteweer.

Maxima van lokaal +15 graden met heel veel zon doet denken aan de periode die we ook in februari hebben gehad.




In het tweede deel van de week blijven we onder hogedrukinvloed, maar door een andere positie wordt het een pak minder zacht. Temperaturen moeten een aardig stap achteruit zetten en komen iets onder normaal uit met tijdens de nachten op veel plaatsen kans op nachtvorst. (zie pluim hierboven).


Afzakkend hoog vanaf Ijsland doet de wind draaien naar een meer NO richting


Neerslag

Dankzij de blijvende hogedrukinvloeden, is er van enige neerslagkansen amper tot geen sprake. Enkel komende donderdag zou er wat lichte neerslag kunnen vallen. Voor de rest blijft het kurkdroog en nemen enige neerslagkansen maar pas toe richting de 2e week van de lente.





En zoals steeds, alle input van iedereen is altijd welkom
 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 maart 2021, 13:08 uur | Bericht #496186

Februari & maart tot dusver gekenmerkt door noord-zuid stromingen

In tegenstelling tot de (klimatologisch gezien) veel voorkomende westenwinden, hadden we in februari al vaker lucht vanuit het verre noorden én verre zuiden. Westenwinden hadden we juist veel minder.
Maart lijkt enigszins hetzelfde pad te belopen, tot dusver. Er staat namelijk voor de 4de keer een portie Saharazand op het programma, en wel voor morgen. (De 1ste portie Saharazand in Europa liepen wij grotendeels mis door de inval van koning winter, tijdens onze sneeuw zaten de Alpen vol in het zand).


Het satellietbeeld van gisteren: met Saharazand boven o.a. Ibiza en Catalonië. Vandaag vinden we al hogere concentraties boven Frankrijk, morgen ook boven de Benelux.

Hoogste concentraties vinden we morgen rond het middaguur. De zon kan weer minder krachtig uitvallen, en de temperatuur is in de zuidoostelijke helft wellicht 1-2°C lager dan de modelberekeningen (welke geen stof meenemen in berekeningen). Modelberekeningen tonen voor het noordwesten morgen 5 tot 7°C, hier komt de koude lucht al binnen. In het noordwesten zal dan ook minder zand in de lucht zijn.
Voor het zuidoosten tonen modellen 15 à 16°C, hier zou je met blik op het Saharazand in de lucht 1-2°C vanaf kunnen halen, dan komen we uit op 13-14°C.

Ik verwacht minder zand in de lucht dan bijv. maandag 22 februari, toen was ook op de satellietbeelden al meer zand zichtbaar.



  | Gewijzigd: 2 maart 2021, 13:12 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
3 maart 2021, 10:17 uur | Bericht #496190

Laatste zachte dag gevolgd door neerslag


Vandaag is het op vele plaatsen genieten van de laatste echt zachte dag. In het noordwestelijke helft van Nederland en de kustbgebieden blijven de temperaturen wel achter. Ukkel (België) zou zomaar nog eens een dagrecord kunnen noteren, dit was gisteren ook al het geval.



Later vanavond komt er vanuit Frankrijk neerslag opzetten en is het gedaan voor een (lange?) tijd met zachte maxima. (zie ook openingspost)
Sommige gebieden in noordelijk Nederland kunnen het misschien zelfs droog houden want de neerslag trekt terug ZO-waarts weg.

Aandachtspuntje: natte sneeuw


Het staat nog amper in de modellen, maar ik benoem het wel even. Aan de noordflank van het neerslaggebied zou de neerslag even wat winters van karakter kunnen worden. In vorige runs van modellen stond dit er duidelijker in (zelfs met mij inziens onrealistische accumulatie). Maar lokaal zijn wat natte flatsen niet uit te sluiten!



KNMI: Aan de noordrand van het neerslaggebied donderdagochtend in alle uitvoer een signaal voor natte sneeuw, dit is wel wat afgenomen ten opzichte van de vorige uitvoer. Het signaal is realistisch, maar de accumulaties in de Hap1/hr40 uitvoer zijn niet realistisch. | Gewijzigd: 3 maart 2021, 10:17 uur, door Sven
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 maart 2021, 17:04 uur | Bericht #496193

Opnieuw Saharastof aanwezig

Aan de flanken van een wegtrekkend hogedrukgebied hebben we wederom te maken met een diepe zuidstroming. Aan de grond is de wind echter naar het noordwesten gedraaid. Met die windrichting werden mist en lage bewolking aangevoerd vanaf de Noordzee. Dit is klimatologisch gezien zeer normaal, in het voorjaar wordt de kust steeds meer de voorkeurslocatie van mist ("zeevlam"). Het binnenland warmt dan juist meer op, en daar leidt warmte tot meer stijgende lucht en zodoende meer neerslag in het binnenland.


Boven Duitsland ligt nog geen Saharazand, we zien duidelijk het kleursverschil tussen Duitsland & de Benelux.

De verticale buienradar
Als we de verticale lidar er even bijpakken, zien we duidelijk dat het eerste zand gisteravond om 18:00 al aanwezig was. Inmiddels is het zand nog steeds aanwezig, maar vanavond wordt vanuit het noordwesten schone lucht aangevoerd.


We vinden het zand op 1 tot 6 kilometer hoogte. Het geel dicht aan het oppervlak is de grenslaag, die hier ook uitspringt door o.a. fijnstof, pollen ect..

Zeevlam aan de kust

Satellieten meten in verschillende golflengtes, we hebben o.a. een golflengte voor zichtbaar licht, infrarood en waterdamp. Hier hebben de golflengtes verschillende kleurenschalen toegewezen gekregen. Als je deze over elkaar heen legt, kunnen we wolkenhoogtes beter aflezen.
Geel = lage bewolking
Oranje/rood = middelhoge bewolking
Rood/zwart = hoge bewolking


We zien de grens dwars over de Benelux lopen. De grens ligt al langere tijd over de Benelux. Dit is ook weer goed zichtbaar in de verticale lidar, deze detecteerd mist als een laag die alles direct terugkaatst. Hierdoor kan de lucht erboven niet gemeten worden. Het gebrek aan metingen van de lucht erboven zorgt voor de witte strepen. Witte vlak tot dichtbij oppervlak = mist.


Rood en geel kaatsen veel van de lidar terug, groen en blauw kaatsen niks terug.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
4 maart 2021, 14:09 uur | Bericht #496197

Eerst droog en fris, daarna onstuimig?


Na regionaal een laatste vrij zachte dag te hebben gehad, komen we stilaan weer onder hogedrukinvloeden. Enige verschil is met de afgelopen periode dat we niet naar boterzacht weer gaan, maar integendeel.

In tegenstelling tot de vorige periode, zullen de temperaturen toch een stuk lager gaan uitvallen. Met maxima rond 7 graden en wat zon er bij, is dit best aangenaam, maar tijdens de nachten (grote dagelijkse gang) gaat het stevig afkoelen en komt het tot algemene vorst. Lokaal matige vorst (lager dan -5) is niet geheel uit te sluiten.


Minima volgens de meeste recente ECMWF run in de nacht naar zaterdag.

Dit is ook duidelijk terug te zien in de pluim waar een mooie 'zaagtand' te zien is tot en met dinsdag. Hoe veel het kan gaan afkoelen tijdens de nachten, is afhankelijk van de hoeveelheid bewolking (stralingsvorst).

Overgang naar onstuimig?


Het was dan misschien wel af en toe lenteachtig de afgelopen periode, maar als weerliefhebben wil je na een tijdje toch wel wat actie. En de modellen beginnen daar toch op te zinspelen.

Wat duidelijk is, is dat we richting dinsdagavond/woensdag overschakelen naar een zonaal patroon:




En hierbij komt een en ander om de hoek loeren, maar aangezien het toch nog een weekje vooruit is, is het moeilijk om echt al veel in detail te gaan kijken. Dat het winderig en nat wordt, dat lijkt wel vrij zeker te zijn. Maar ook storm en zelfs winterse neerslag zijn niet uit te sluiten. Wat gaat dit alles bepalen:
  • Positie van laagjes/randstoringen (ook tov de jet)
  • Uitdieping hiervan
  • Koers hiervan
Om alvast de 2 meer duidelijkheden te benoemen: neerslag en windpluim van EMWF:

Windpluim (rustig tot en met dinsdag)


Neerslagpluim (droog tot en met dinsdag, daarna aardig wat neerslag!)

 

Storm(achtig)?

Ik neem even 2 kaartjes uit de 0z runs van GFS en ECMWF (zie hieronder) om de mogelijkheid te schetsen. Gezien de termijn is het natuurlijk nog allemaal wat rommelig, maar het potentieel is er zeker.


Winterse neerslag?

Het is misschien helemaal een brug te ver al, maar ik benoem het toch al even om de optie weer te geven. Aangezien we met vrij frisse bovenluchten blijven zitten (zeker in ECMWF) zie je in de runs steeds wat winterse neerslagsignalen terugkomen.

Zoals hierboven al beschreven, onstaan van randstoringen en de koers hiervan kunnen voor stormweer zorgen, maar dit kan zelfs in combinatie met winterse neerslag. Onderstaand plaatje illustreert dit.



Kortom: er is weer een en ander om te volgen richting midden volgende week!
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
4 maart 2021, 21:27 uur | Bericht #496214
Gaan we naar een ''winterse periode'' in maart?



De 12z run van HARMONIE komt met op uitgebreide schaal lichte vorst met lokaal ook matige vorst mogelijk, met name in de Ardennen en het oosten van Nederland lijken met de koudste temperaturen te maken krijgen zaterdag-ochtend. De temperatuur kan wellicht nog iets lager uitvallen of juist iets hoger, afhankelijk of er windstiltes komen. 



Conform ICON wordt er alleen in de Ardennen matige vorst genoteerd met -5 tot heel lokaal misschien een -6 mogelijk op plekken waar het windstil is. 



AROME komt met op uitgebreide schaal matige vorst met lokaal misschien nipt strenge vorstDeze weerkaart lijkt naar mijn inziens iets te overdreven gezien er voor -10 of lager in maart nog iets meer moet gebeuren (sneeuwdekje bijvoorbeeld zoals in maart 2005 en wat koudere brongebieden en dan een wind vanuit het oosten). 

Neerslag accumulatie t/m zondag 14 maart 13:00:



Stormkansen 11-3-2021:

De kaarten van GFS en ECWMF laten al eventjes stormkansen zien met windstoten in de orde van 110-120 km/u. De 12z run van ECWMF toont echter mildere windstoten van 90-100 km/u max. Ik zie die kaarten met heftige windstoten dan vooral als uitbijters gezien de kans dat die uitkomen zeer klein is (minder dan 2%) En de kans op een officiële storm is nihil volgens de kansverwachting. Maximaal windkracht is mogelijk.

Kansverwachting Vlissingen windstoten (van het KNMI):



Voor wie ze ook wil bekijken: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/kansverwachtingen


Samenvatting: waarschijnlijk krijgen we met koelere temperaturen te maken (veelal matige vorst) en daarna krijgen we met een wisselvallige en onstuimige periode te maken. De kans op een officiële storm en zeer zware windstoten zijn zeer klein. Er is iedere dag redelijke kans op neerslag vanaf woensdag 10 maart.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
5 maart 2021, 11:21 uur | Bericht #496223
Eerste regionale matige vorst van de lente:

De afgelopen nacht werd op 2 stations matige vorst genoteerd. In Eelde en in Enschede werd het respectievelijk -5.4 en -5.1 de afgelopen nacht. Op 10 cm hoogte kwam het bijna tot strenge vorst met -9.4 in Enschede.

Minimumtemperatuur op 1.5m hoogte:



Minimumtemperatuur op 10 cm hoogte:





  | Gewijzigd: 5 maart 2021, 11:21 uur, door Novi
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
6 maart 2021, 07:46 uur | Bericht #496233
Eerste officiële matige vorst van de lente van 2021:

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 maart 2021, 22:21 uur | Bericht #496240
Stormkansen - Extreme EC & gematigde GFS
Piek wind: Donderdag tussen 06:00 en 15:00 UTC
Actief koufront passeert 's nachts en 's ochtends.

GFS heeft donderdag windstoten tot 105 km/u, de zwaarste windstoten vinden we op het koufront. Dit zijn dan kortdurende zware windstoten die al vroeg over het land trekken. Ná het koufront zien we met name rond de Wadden nog windstoten tot opnieuw 105 km/u. Dit komt dan door het windveld van het lagedrukgebied (en dan niet van het koufront).

GFS heeft amper een apart lagedrukgebied op de Noordzee, een enorm verschil met EC.



EC heeft de meest extreme run tot dusver, en ook binnen het eigen ensemble heeft EC de zwaarste windstoten, tot 140 km/u. Je zou kunnen zeggen dat EC voorlopig nog een uitbijter is. In EC zien we ook meer wind op het windveld, en veel minder de nadruk op een actief koufront.

EC heeft een volledig apart lagedrukgebied op de Noordzee, een enorm verschil met GFS.




Geen enkel lid van GFS heeft een volledig apart lagedrukgebied op de Noordzee.


Van alle leden van EC is de oper die hierboven te zien is de extreemste. Hierdoor wordt het beeld vertekend. Het hele EC ensemble is minder extreem, maar nog steeds een zware storm met 50% van de leden die overtuigt gaat voor windstoten van 100 km/u (regio midden, nog niet de kust). Dit is een mooi waarschijnlijk cluster, tegenover de spreiding binnen de overige 50%.

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
7 maart 2021, 11:28 uur | Bericht #496242
Opnieuw matige vorst in Nederland:

In Deelen kwam het net zoals gisteren opnieuw tot de laagste temperatuur. Het werd in Deelen -6.6 graden en in De Bilt kwam het op 0,4 graden na, net niet tot matige vorst nr. 11 van dit jaar. De minimum-temperaturen in De Bilt kwamen uit op -4.7 graden. Dit was voorlopig de laatste koude nacht in maart. De komende dagen komen we langzaam richting een westelijke stroming met op donderdag mogelijk windstoten van 100-120 km/u op de plekken met de hevigste wind. De kans op een officiële storm is redelijk klein. Ook dieper landinwaarts kan het flink gaan waaien met windstoten van 80-100 km/u. Echter, is dit allemaal nog niet zeker gezien het nog 4 dagen ver weg ligt. Er kan nog een hoop veranderen in de modellen

Oftewel, we krijgen een onstuimige periode na enkele nachten matige vorst. Het is wel al vrijwel zeker dat we met een winderige situatie te maken gaan krijgen op donderdag, maar ik kan nog niet met zekerheid vastleggen of we daadwerkelijk met een forse storm te maken gaan krijgen. Daarvoor moeten we wachten op de KT-modellen (bijvoorbeeld Harmonie en AROME). De 12z OPER van gisteren was bijvoorbeeld een stuk heftiger dan de 0z OPER van EC.



ECWMF 12z (6-3-2021):


ECWMF 0z (7-3-2021):


Kansverwachtingen:

En uiteraard hebben we ook nog de (overzichtelijke) kansverwachtingen van het KNMI. 37% gaat voor windstoten van 100-120 km/u. En 4% gaat voor zeer hoge windstoten in De Bilt van 120-140 km/u. Dus de kans dat we met een extreme storm te maken gaan krijgen is klein maar moeten we niet volledig uitsluiten (En zeer zware windstoten in het midden van het land komt ook niet heel vaak voor). De kansverwachtingen zijn op basis van ECWMF.


Voor wie ze ook wil gebruiken (je kunt ook temperatuur, bewolking, en neerslag selecteren): https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/kansverwachtingen

 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 maart 2021, 13:56 uur | Bericht #496249

Na lange tijd nog eens neerslag


Na een overwegend zo goed als droge maand maar tot nu, komt er weer neerslag aan. Aandachtspuntje hierbij is dat dit in het uiterste NO lokaal zou kunnen gaan om wat winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw. Accumulatie wordt hierbij niet verwacht.

Harmonie 6z


ECMWF 0z:

 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 maart 2021, 13:52 uur | Bericht #496295

Het weer komende week: aan de koude kant

Huidig weer
Momenteel zien we een noordwestelijke stroming, met op zee grote opklaringen, maar boven land veel bewolking en landinwaarts ook (flinke) buien. De wind komt vanaf zee en voert een luchtmassa aan het temperaturen van 8°C.




Weinig bewolking over de Noordzee, bewolking boven het land, pittige buien over het zuidoosten.

Voornaamste ontwikkeling: oceaan gaat op slot

We zien hogedruk binnen één dag tijd de macht overnemen op de oceaan. Daarmee wordt de stroming steeds verder noordelijk, ook wordt er nog steeds vocht aangevoerd, daarmee blijft nachtvorst eerst nog uit, en zien we vooral landinwaarts buien en bewolking.

Maandag: buiig
Komende nacht krijgen we een regengebied op visite, dit regengebied zien we op de kaart hierboven actueel boven Ierland/Schotland hangen. Vannacht regent het dus uit dit gebied, en morgenochtend is de regen weer voorbij. Droog wordt het echter niet, want in de opklaringen neemt buiigheid weer toe. We kunnen weer een afwisseling verwachten van zon, regen en lokaal hagel of onweer (maar minder hevig dan gisteren!).
De noordenwind is morgen ook nadrukkelijk aanwezig, maar het komt niet tot zware windstoten.



Dinsdag: pakketje vocht zorgt voor regen
Vanuit IJsland knijpt er nog een flink pakket oceaanvocht langs de opbouwende rug van hogedruk op de oceaan. Dit regengebied maakt de verwachting onzeker, maar ik verwacht dinsdag enige tijd regen in het zuidwesten van de Benelux (Vlaanderen en Zeeland). Elders is het vooral bewolkt met weinig wind (m.u.v. West-Vlaanderen met meer wind).

Het regengebied is in afname, en GFS heeft amper neerslag tegen de tijd dat het langskomt (enkel bewolking), EC is nat, en heeft een bijdrage van 1 tot 6 mm aan regen.




We zien parallel aan de stroming een (slepend) gebied met veel vocht. EC ensemble heeft 10% kans op >5 mm in het zuidwesten, en 65% kans op >1 mm neerslag.

Vanaf donderdag: kans op natte sneeuw
Gedurende een kalme, grotendeels droge woensdag breidt de rug op de Atlantische oceaan zich verder uit, en komt de lucht uit steeds koudere oorden naar ons toegestroomd. Donderdag zou er een lagedrukgebied in ontwikkeling kunnen komen (GFS heeft slechts een handjevol leden met dit scenario). Dit lagedrukgebied kan zorgen voor wat neerslag, en neerslag kan zorgen voor neerslagafkoeling. Als resultaat zou er mogelijk wat natte sneeuw kunnen vallen (zowel in buiige vorm, als in stratiforme (=gestage neerslag) vorm).




De kans dat het daadwerkelijk tot een sneeuwdek komt lijkt me klein, misschien in Zuid-Limburg (met wat hulp van meters boven zeeniveau)

Overzicht stromingspatronen & pluim
We beginnen met de pluim

De komende week zien we een maximumtemperatuur die enkele graden onder de norm van 10,5°C ligt, in eerste instantie verlopen de nachten iets warmer dan de norm (3°C).
Vanaf donderdag draait de wind naar noordoost, wordt minder bewolking aangevoerd en zien we koudere nachten.


We zien met zekerheid een neerslagpiek komende nacht, dan is de neerslag van dinsdag nog zeer onzeker. Donderdat zien we lagere temperaturen en een neerslagpiek door dat lagedrukgebied.

De wind draait van west naar noord, om vanaf donderdag dan noordoostelijk te worden. Vanaf zaterdag onzekerheid.


NAO+ = westcirculatie met hogedruk rond de Azoren en lagedruk boven IJsland.
NAO - = westcirculatie met een zuidelijke koers, lagere luchtdruk boven Azoren, hogere luchtdruk boven IJsland.
Block = blokkade, een hogedrukgebied dat voor langere tijd vastligt.
ATR = ATlantic Ridge, oftewel hogedruk van de Azoren tot IJsland, dit legt de oceaan op slot.



Actueel: NAO + met een westelijke stroming, enkele stormachtige dagen en koude bovenluchten (we zitten net aan de koude zijde).


Opbouw Atlantische rug, de stroming draait naar noordelijke richting.


Op de zeer lange termijn mogelijk een blokkade boven Europa. Dit kan afhankelijk van positie zorgen voor frisse nachten (EC).


Op de zeer lange termijn mogelijk een blokkade boven Europa. Dit kan afhankelijk van positie zorgen voor lente-achtige dagen (GFS).

Kortom
Na een valse start met extreem warme februaridagen, zien we een normale ontwikkeling van maart, voorlopig zonder extreme kou of warmte. We kunnen wel interessante buien verwachten met eerst soms hagel, en later misschien soms natte sneeuw.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 maart 2021, 17:11 uur | Bericht #496308

Droge week op komst


Waar er de oper en control runs een paar dagen geleden nog een lagedrukgebied tot ontwikkeling brachten morgen, is die nu niet meer zichtbaar in de verwachtingen. In plaats daarvan zien we langere tijd hogedruk met aanvankelijk een fris weertje. Later stijgt de temperatuur naar normaal (of wellicht tot iets boven normaal).

Hogedruk
De posities van de kern variëren van Ierland tot Oost-Europa. Eerst ligt de blokkade dagenlang boven Ierland, en zien wij een noordelijke tot oostelijke stroming. Pas in het begin van volgende week (maandag 22 maart) zien we de kern wellicht naar Centraal- of Oost-Europa trekken en draait de wind bij ons naar zuidoostelijke richtingen (en gaat de temperatuur wellicht meer omhoog).


Droog weertype
In een week tijd staat er erg weinig neerslag in de verwachting. GFS klomt met 1 tot 6 mm, en dat is precies in overeenkomst met EC. De meeste dagen zijn er wel kansen op wat buitjes, maar het gaat telkens op 1) lokale buitjes 2) lichte neerslag 3) kortdurend neerslag. In totaal levert dat amper neerslag op. De meeste neerslag valt morgen (0 tot 3 mm).
Neerslagtype blijft grotendeels gewoon regen, er is enkel een kleine kans op een natte flats aan de oostgrens (koude bovenluchten aanwezig, maar met behoorlijk hoge luchtdruk kunnen de buien niet ver uitgroeien).


Wolkenvelden
De stroming varieert van oostelijk tot noordelijk. Op sommige dagen is de stroming oostelijk en worden er minder wolken aangevoerd. Dit zien we vrijdag, dan zien we soms de zon (helemaal zonnig wordt het niet). In de nacht naar zaterdag is het nog steeds helder, waardoor het goed kan afkoelen.



Mogelijk matige vorst naar zaterdag
In de vroege zaterdagochtend kan de temperatuur inmiddels gedaald zijn onder het vriespunt, in het oosten wellicht tot een nipte matige vorst (-5°C). Dit is weinig bijzonder voor maart.



Terug op 10°C in de nieuwe week?
Als de kern van hogedruk zich meer naar onze omgeving, of oost van ons beweegt, draait de wind bij ons meer naar het zuidoosten. Hiermee wordt drogere en iets warmere lucht toegevoerd vanaf het continent. In de nieuwe week zien we dan misschien nog wel af en toe een nachtvorstje, maar ook wat meer warmte overdag. GFS en EC zinspelen op een tendens naar 15°C in de laatste week van maart, maar dat is nog onzeker (we zien in de pluim ook nog leden beneden de 10°C die ons vertellen dat de opties nog openliggen).

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 maart 2021, 13:11 uur | Bericht #496314

Atmosferische rivier

We zien, als we de kaart van de totale vochtinhoud van de atmosfeer bekijken, een fraaie "atmosferische rivier". Dit is een dunne band met een hoge vochtinhoud. De atmosferische rivier krult mooi om het hogedrukgebied heen. Lagedruk vinden we op de westelijke helft van de Atlantische oceaan en boven Zuid- en oost-Europa. De atmosferische rivier begint helemaal boven het Caribisch gebied!



Wat produceert de atmosferische rivier?
In onze omgeving zorgt de toevoer van deze vochtige lucht voor veel bewolking en soms een bui, midden over de Atlantische oceaan zien we een actief front die aan de westzijde van de rivier ligt.
De komende dagen verdwijnt de atmosferische rivier van de kaart, bij ons wordt droge lucht vanuit het oosten-noordoosten aangevoerd.


Een zeer lange zone met bewolking en neerslag loopt van de Caribische zee naar IJsland. Na IJsland wordt de buiigheid onderdrukt door hoge luchtdruk, de vochtige lucht stroomt verder richting de Noordzee.

Veelvoorkomend
Boven de Atlantische oceaan komen deze "atmosferische rivieren" vaker voor, ze doen weinig kwaad zolang ze kronkelen, maar als ze lange tijd op dezelfde plek blijven liggen kan er veel neerslag vallen als de rivier tegen een landmassa aan botst. Dit levert regelmatig grote neerslagsommen op  aan de kust van IJsland, Noorwegen of Schotland.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 maart 2021, 20:42 uur | Bericht #496333

Wisselend weerbeeld komende week

Maandag t/m woensdag: langzaam warmer
Oorzaak
: kern hogedruk verschuift & wind draait naar zuidwest
Momenteel is de wind noordelijk van richting, vanaf de Noordzee komen hierdoor regelmatig plakken bewolking naar de Benelux. Door de bewolking blijft de temperatuur achter met 7-8°C.
Morgen neemt de wind af, maar de wind blijft grotendeels noordelijk (met opnieuw bewolking, mogelijk aan de kust meer zon). Een enkel buitje in het binnenland is niet uit te sluiten. Daarmee morgen opnieuw 7-8°C.
Dinsdag is de verplaatsing van de hogedruk van Ierland naar Oostenrijk in volle gang. De wind is al gedraaid naar het westen, er is meer ruimte voor een beetje zon en temperatuur stijgt al naar 10-11°C.
Woensdag draait de wind nog verder naar het zuidwesten. Hierdoor komt de temperatuur boven het langjarig gemiddelde te liggen, het wordt woensdag 11 tot 14°C. In de middag neemt de bewolking echter alweer toe door een inkomend frontje.


Donderdag: buien in het binnenland
Oorzaak: invloed oceaan wordt alweer groter

De bewolking en paar druppeltjes van het front zijn 's ochtendsvroeg alweer bijna het land uit. Na dit front begint de zon weer te schijnen, wat in het binnenland al direct convectie (stijgende lucht, uiteindelijk buienvorming) opleverd. Hierdoor is het donderdag vooral in het binnenland wisselvallig met een mix van zon, wolken en buitjes. In totaal valt er nergens meer dan 1 mm. Temperatuur ligt nog steeds comfortabel op 10 tot 12°C.



Vrijdag: wind en passage actief front
Oorzaak: Lagedrukgebied ontwikkeld zich boven Schotland

Met het helemaal wegtrekken van hogedruk boven Centraal-Europa ligt de deur voor lagedrukgebieden vanaf IJsland weer wagenwijd open. Vrijdag zien we de wind toenemen (windstoten maximaal 75 km/u). Ook nemen de buien toe, zowel in nummer als in intensiteit. In de middag volgt het hoogtepunt met de passage van een front waaruit maximaal zo'n 5 mm kan vallen. Er zijn vrijdag nog steeds droge momenten, maar je hebt iets meer geluk nodig om het droog te houden terwijl je buiten bent (en het front zien we op de radar wel aankomen).

Lange termijn: winterse buien en 20°C?

Het koufront van vrijdag is voornamelijk actief door de aanwezigheid van koude bovenluchten direct achter het front. Temperatuur op 850 hPa (1,5 km) kan misschien wel omlaag gaan naar -6°C. Hiermee zijn er vooral in het noorden polaire buien met korrelhagel en een klapje onweer mogelijk. Dit is nog wel onzeker, GFS heeft geen signaal voor winterse neerslag.


Zaterdag graadje of 7°C?

Vanaf volgende week zondag zou de temperatuur wellicht rap omhoog kunnen gaan. Zowel EC als GFS komen met een snel thermisch herstel waarbij er runs en leden zijn die 20°C laten zien in de laatste dagen van maart (30ste en 31ste).


Hieronder de pluim van vanochtend!
De nieuwe pluim komt pas over een uurtje.

| Gewijzigd: 21 maart 2021, 20:46 uur, door Lako
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 maart 2021, 11:09 uur | Bericht #496341
Bevestiging in weermodellen

In de modellen is opnieuw bevestigd dat we koersen op een vrijdag met iets meer wind. De neerslag zal overdag wel meevallen, wellicht grotendeels droog (op enkele buien in het westen en noordwesten na). Pas in de avond en nacht naar zaterdag kan er aardig wat regen vallen uit een front. Ik verwacht geen zware windstoten of zware neerslag op de passage van het front, wel enige tijd regen dus.



Wisselvalligheid en winterse buien zaterdag?
In ICON zakt de temperatuur op 1,5 km naar -5°C, in GFS zelfs naar -7°C. Op 5,5 km zakt het kwik zelfs naar -38°C. Het enorme temperatuursverschil tussen de hoogtes is de trigger voor polaire buien op zaterdag (7°C aan de grond, -38°C op 5,5 km). De buien kunnen hierdoor een klap onweer bevatten, ook korrelhagel en natte sneeuw is niet uit te sluiten. De kans op buien is het grootste in het noorden.







Kijkend naar de temperaturen op grondhoogte (4°C tot 8°C) lijkt een tijdelijk sneeuwdek me zeer onwaarschijnlijk. Vlokken natte sneeuw lijken mij het hoogst haalbare.

Snel stijgende temperaturen zondag en maandag
Na de buien van zaterdag stijgt het kwik snel, luchtdruk stijgt en de wind draait naar zuidelijke richtingen. Ik verwacht de eerste dagen (zondag en maandag) een tweedeling tussen het noordwesten en zuidoosten.
In het zuidoosten is een mix van zon en wolken waarschijnlijk, met 14 tot 17°C.
In het noordwesten is het bewolkt, winderig met windstoten tot 70 km/u, en kan er van tijd tot tijd regen vallen bij temperaturen van 8 tot 12°C.

Het zal van de locatie van deze tweedeling afhangen of we kunnen gaan spreken van warm lenteweer of juist wisselvallig (met normale temperaturen)


EC: Tweedeling op zowel zondag als maandag


GFS: op maandag aangenaam lenteweer in het hele land.

P.S. Fijne dag van de meteorologie vandaag!
Ik lees toevallig dat het vandaag de wereld meteorologische dag is. | Gewijzigd: 23 maart 2021, 11:11 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
23 maart 2021, 11:59 uur | Bericht #496342
Lente op komst volgende week:




Deze week blijft het nog tussen de 10 en 15 graden met regelmatig grijs weer. De afgelopen nachten vroor het tot bijna matige vorstKomende week komt er een aanzienlijke verandering in het weerbeeld. Met een zuidelijke stroming krijgen we lenteweer in de Benelux. Het kan dan in Nederland tijdelijk warmer worden dan zelfs in Zuid-Europa. Waar het eind februari net niet lukte met 19.8 graden, kan het volgende week wel lukken. Temperaturen tot lokaal 22 à 23 graden zijn dan volgens sommige weerkaarten en leden in de weerpluimen mogelijk in het zuid-oosten. Ook de eerste landelijke warme dag is dan mogelijk. 

Je ziet ook duidelijk nog een cluster in de weerpluimen die voor koelere temperaturen gaan. Deze optie is ook niet uitgesloten, maar een paar dagen van te voren wordt het duidelijk welke kant we opgaan. We kunnen in ieder geval opmaken voor een periode met aanzienlijke kansen op lenteweer!


De gewone GFS komt met een zuidelijke stroming, rechtstreeks vanuit Noord-Afrika. Voor de duidelijkheid, deze kaarten geven niet de temperatuur aan.


GFSv16(p) komt meer met een zuid-westelijke stroming. Hierdoor blijven de temperaturen volgens deze weerkaart gematigd met tussen de 12 en 16 graden. Dit is echter maar een van de kaarten. Ik ga persoonlijk, vanwege de trend in de weermodellen eerder uit van temperaturen rond de 20 graden in het zuiden en het zuid-oosten, lokaal kan het iets warmer worden.

En zoals Thijs Erland zegt. Het is vandaag Wereld Meteorologische Dag:

En daarom heeft Weerplaza een vrij interessant artikel gemaakt waarom de nieuwe Nederlandse regering zich meer moet inzetten om de klimaatdoelen te halen (voor zover dat nog mogelijk is), en waarom het belangrijk is dat ze aan de slag gaan met de klimaatcrisis. Goede informatie, met de persoonlijke mening van diegene die het artikel heeft gemaakt.

Link: https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/klimaat/regering-ga-nu-echt-met-de-klimaatcrisis-aan-de-slag/6994/
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 maart 2021, 22:15 uur | Bericht #496358
Morgenavond actief koufront
Vanaf 18:00 begint het koufront zijn opmars vanuit het westen, als eerste komt het West-Vlaanderen binnen. Binnen 6 uur trekt het van west naar oost, om rond middernacht het oosten te verlaten.

Een weergave van Arome, een model dat vaak afwijkt in de zin van convectie. Vaak dikt Arome de buiigheid te dik aan. We zien hier echter wel mooi de potentie voor een scherpe passage.

Dit zijn de hoogste windstoten gemeten tot 22:00. Tegen die tijd ligt het front halverwege over de Benelux. We zien ook iets donkerdere lijntjes in het westen. Dat zijn buien op het koufront waarbij de wind nog iets harder uit kan halen (80 km/u). Deze zijn slechts zeer lokaal mogelijk, dus overall zullen er windstoten van 60-65 km/u. Zeer lokaal kan de wind uithalen tot 80 km/u. De windstoten zijn zeer kort en na de passage keert de rust direct terug.

Na het front komen er koude bovenluchten (op 500 hPa zien we een daling van -22°C naar -35°C. Dit zorgt voor buiigheid achter het koufront ('s nachts). Bij die buien zou lokaal natte sneeuw voor kunnen komen. Wanneer de zon opkomt zijn de buien alleen nog boven het oosten aanwezig. De grootste kans op winterse neerslag is weggelegd voor Groningen en Drenthe.



Gevoelige afkoeling waarschijnlijk midden volgende week
Eerst krijgen we een drietal erg warme dagen voor onze kiezen met in het zuiden veel zon, in het noorden soms nog bewolking. De zuidelijke wind laat de temperatuur stijgen naar 16 tot 22°C. In de loop van de woensdag verschuift het evenwicht boven Europa. Hogedruk op de oceaan bouwt zich op en stuurt koude lucht naar onze omgeving. Zoals het er nu naar uitziet komt de koude lucht er in de nacht naar donderdag doorheen.

Donderdag worden we dan wakker in een noordstroming, dan blijft de temperatuur achter bij een graadje of 7 - 9°C.




Een hogedrukgebied met een kerndruk van maarliefst 1040 tot mogelijk 1047 hPa heeft vanaf donderdag het voor het zeggen.

De bovenlucht koelt veel minder sterk af, hierdoor verwacht ik geen buien zoals we zaterdag gaan zien. Na de afkoeling kunnen we hoogstens wat lichte buien zien. Dit is nog zeer onzeker.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 maart 2021, 11:11 uur | Bericht #496360
Vanavond, vanancht en morgenochtend (stevige) buien.
Zoals Thijs in de bovenstaande post al beschrijft trekt er vanavond een actief koufront van west naar oost over de Benelux. Op dit koufront zitten enkele stevige buien, mogelijk met windstoten. Achter dit koufront trekken nog enkele, meer geïsoleerde buien, over de Benelux. Bij deze buien is er dankzij de koude bovenlucht kans op onweer, windstoten en korrelhagel. Zeer lokaal kan er bij een bui ook wat natte sneeuw voorkomen. Morgenmiddag neemt de buiigheid vanuit het westen af.


Het koufront van vanavond/vannacht. Bron afbeelding: WXcharts.com


 
#KeepOnSmiling
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
28 maart 2021, 11:01 uur | Bericht #496367
Een paar warme dagen, daarna koelere periode:






De komende 3 dagen verlopen lenteachtig. Waarbij morgen lokaal al de 20 graden kan worden gehaald, gaan we op dinsdag en woensdag op grote schaal >20 graden noteren. Lokaal kunnen de temperaturen richting de 22-23 graden gaan, de meeste kans daarop maken Belgisch-Limburg en in Nederland, Limburg en Noord-Brabant. Ook in De Bilt kunnen er 2 warme dagen genoteerd gaan worden en dat is zeldzaam in De Bilt. Tot nu toe kwam het op 17 dagen boven de 20-graden grens waarvan in sommige jaren 2x. Statistisch gezien mogen we eens in de 7.5 jaren een warme dag noteren in De Bilt. Echter komt het de laatste decennium iets vaker voor. De laatste keer was in 2017 met op 30 & 31 maart in De Bilt 20+, lokaal werd zelfs 23.6 graden gemeten.

Het absolute maartrecord in De Bilt staat op 23.9, de verwachting is niet dat we dit gaan aantikken gezien het in De Bilt maximaal 21.5 graden zal worden volgens de weerpluimen.

Koelere periode op komst na lente:

Gisteravond lieten bijvoorbeeld GFS op de Noordzee een zeer grote sneeuwval per 6 uur zien van sneeuw (30 cm/6h), dit soort berekeningen zijn zeer onrealistisch en zelfs nagenoeg onmogelijk in april. Echter kan er in de koelere periode tijdens buien tijdelijk natte sneeuwvlokken vallen maar die zijn vrijwel niet zichtbaar tussen de regen, en soms ook weleens korrelhagel.

Qua temperaturen, gaat het een stuk koeler uitpakken. Overdag waarschijnlijk tussen de en graden voor langere tijd. In de nachten komt het zeer waarschijnlijk op redelijk grote schaal tot lichte vorstZoals in de pluim zichtbaar zijn de veranderingen in korte tijd groot. De temperatuur gaat in 1.5/2 dagen omlaag van 21 naar graden. De bovenluchten op 850 (1.5 km hoogte) hPa liggen tussen de -5 en -8. 

 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden