Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

28 Nov 2023 02:07:20

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Nov 2023 22:59:49

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Middlesex.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor East Carteret.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Worcester.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Chesapeake.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Mathews.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Perquimans.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor York.

27 Nov 2023 22:06:47

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Jones.

27 Nov 2023 22:06:46

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Northern Outer Banks.

27 Nov 2023 22:06:46

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Mainland Dare.

27 Nov 2023 22:06:46

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Northern Craven.

27 Nov 2023 22:06:46

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Onslow.

27 Nov 2023 22:06:46

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Gates.

27 Nov 2023 22:06:46
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 januari 2009, 20:30 uur | Bericht #23643
En hij is weer om

“En hij is om!”, klonk het vrijdagochtend rond 11 uur enthousiast in de weerkamer van Meteo Consult. En daarmee werd bedoeld de wind.


De ijsbaan bij Heerlen op vrijdag. Foto Math Gossens.

Om die wind!
Vanuit het noorden draaide de wind deze vrijdag op steeds meer plaatsen vanuit het westen naar het noordoosten. De draaiing werd veroorzaakt door het naderen van een nieuwe as van hogedrukwerking vanuit het noorden. De plotsheid van de draaiing had te maken met overtrekken van een koufront. Deze storing leverde in het binnenland hier en daar een dun laagje sneeuw op, en op de meeste plekken wat lichte ijzel. Achter het front begon opnieuw koudere lucht vanuit het noorden het land weer te veroveren.


IJsbaan 'De Poel' in Oudleusden moest vandaag gesloten blijven, vanwege de dooi. Foto: Reinier van Assen.

Terug
Maar het gaat de komende dagen niet alleen maar van een leien dakje voor de schaats- en winterliefhebbers. Want de rug van hogedruk schuift steeds verder naar het zuiden. En aan de noordflanken ervan draait de wind zaterdag langzaam weer naar het westen.


De door het belangrijkste weermodel ECMWF verwachte luchtdrukverdeling voor zaterdagmiddag 13 uur Nederlandse tijd. Een uitloper van een hogedrukgebied trekt langzaam via het zuiden het land uit. Aan de noordflanken steekt een westelijke wind op.

In het noorden van het land gebeurt dat naar verwachting overtuigend met uiteindelijk een matige westelijke wind en temperaturen die tot enkele graden boven het vriespunt oplopen. Het zuiden van het land blijft tot aan het einde van de dag dichtbij de as van de hogedrukwerking. En daarmee de temperatuur rond het vriespunt. Voor Midden-Nederland zien we ook dat de dooi diep in het binnenland tenminste, pas laat op de dag inzet.

Winterweer
Doorzetten doet de dooi voorlopig ook weer niet, zoals we in het vorige in onze vorige bijdrage op deze plek al meldden. Want na een zondag met op diverse plaatsen regen of sneeuw, komen we maandag en dinsdag weer volop in de kou terecht. En op de plekken waar een sneeuwlaagje tot stand is gekomen, gaat het in de nacht naar dinsdag naar verwachting zelfs streng vriezen.


De kaart voor maandagochtend. De situatie is alweer totaal anders, met een nieuwe hogedrukkern noord van ons, en een koude noordoostenwind.

Het einde?
Woensdag wordt een echt serieuze dooiaanval gedaan. Of deze slaagt of niet was tijdens het schrijven van dit verhaal nog zeer ongewis. Gedurende dit weekend zal de onduidelijkheid langzaam gaan verdwijnen met het binnenrollen van de nieuwste computerberekeningen. We wachten in spanning af.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 09:32 uur | Bericht #23651
Kicken onder het ijs

Een schaatser met wie het slecht afliep? Nee, hij leeft nog, de duiker van de Schijndelse club Cyana die van onderaf het ijs op de IJzeren Man in Vught bekijkt. "Heel apart.Je ziet de schaatsers als door sierglas over je heen gaan. En dan dat geluid van het snijden van de ijzers", zegt Simon van Schijndel. Hij was een van de zes duikers die het er gisteren op waagden. Met twee man tegelijk, aangelijnd en voorzien van extra uitrusting.

©Brabants Dagblad
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 10:19 uur | Bericht #23653
Volgende week gaat het vriezen tot -13°C

Volgens weervoorspellers kan het volgende week tot 13 graden vriezen. Vooral in de nachten van maandag tot woensdag vriest het stenen uit de grond. Maar eerst krijgen we nog een lading sneeuw, zodat de eerste rit naar het werk na de kerstvakantie een moeizame klus kan worden.

"Het is erg onzeker wanneer er een eind komt aan het winterweer", zegt weerman Ruben Weytjens. "Het Europese weermodel gaat uit van zachter weer vanaf donderdag, terwijl het Amerikaanse model mildere temperaturen voorspelt tot na het volgende weekend", aldus Weytjens.Minstens nog een week
Ook weerman Eddy De Mey denkt dat de winter nog niet is uitgezongen. "Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en laat zich niet zo snel wegduwen. We krijgen nog minstens een week winterweer, met sneeuw van zondag tot maandag", voorspelt de weerman.

5 cm sneeuw
"In Limburg krijgen we mogelijk 2 tot 5 centimeter sneeuw", zegt Ruben Weytjens. "Boven die sneeuw kan het keihard vriezen. Bij helder weer zijn temperaturen tot 13 onder nul in Limburg niet uitgesloten."

Het is van 1997 geleden dat het in Ukkel nog zo koud werd. Op de eerste januari van dat jaar daalde het kwik toen tot -14,1 graden.

©HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 12:14 uur | Bericht #23658
IJsbreker houdt Twentekanaal ijsvrij

Het was de laatste echt strenge winter die we meemaakten, die van 1963. Bijna een halve eeuw geleden dus.
Alleen vijftigplussers kunnen zich nog herinneren dat in januari van dat jaar het Twentekanaal volledig dichtvroor. Dat vanuit Almen, Markelo en Goor leerlingen van de toenmalige RSG in Lochem op de schaats naar school gingen.

Dat was eens, maar nooit weer. Als het aan Rijkswaterstaat ligt tenminste. Die instantie stuurde gisteren twee ijsbrekers het kanaal op. Niet omdat daarop een dikke ijsvloer lag, verre van dat. Echt ijs op het kanaal lag eigenlijk alleen op die plekken waar golfbrekers tussen vaarweg en de oevers liggen. Achter die golfbrekers ontwaarden de wandelaars (er liepen er gisteren en eergisteren heel wat tussen Almen en Lochem) flinke schotsen van enkele centimeters dikte. Maar over grote stukken was het kanaal volledig ijsvrij. Of tenminste leek het dat. Want wie goed keek zag wel minuscule ijsklonten in het water drijven. Als blokjes in een longdrinkglas.

Die kleine stukjes ijs kunnen er echter bij voortgaande vorst wel toe leiden dat het kanaal in mum van tijd volledig dichtvriest en het ijs de scheepvaart belemmert. Vandaar de ijsbrekers. Die werden preventief ingezet en niet zozeer om letterlijk het ijs te breken.

Dat er überhaupt sprake was van ijsvorming was overigens het gevolg van het feit dat er rond de jaarwisseling slechts weinig schepen op het kanaal hebben gevaren. Veel schepen lagen stil tijdens de feestdagen. En in verschillende havens vormde zich rond die schepen wel een vijf centimeter dikke ijslaag. Ook daar boden de twee ijsbrekers zonodig assistentie.

©De Stentor
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 12:28 uur | Bericht #23659
Een pak sneeuw!

De verschillen in weertype in Nederland zijn groot en blijven dit weekend ook groot. Dit heeft niet alleen te maken met vorst, maar ook met sneeuw. Ik verwacht morgenmiddag en avond in het oosten van ons land een flink pak sneeuw. In de avond en in de nacht valt er in het zuidelijke deel van ons land ook een pak sneeuw. Ook in het midden van ons land kan flink wat sneeuw vallen. Het noorden en westen krijgen ook sneeuw, maar de neerslag die daar valt zal overdag het meest in de vorm van regen zijn. Maandag en dinsdag volgen met volop winterweer. In de gebieden met sneeuw kan het in de nacht van maandag op dinsdag streng gaan vriezen, -10 tot -14 graden. Later in de komende week zal er overal minder vorst voorkomen, maar een volle dooi zie ik nog niet zitten.

©Piets Blog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 13:30 uur | Bericht #23661
Het kan vriezen, het kan dooien

Dan weer lichte dooi, dan weer vorst. Zolang de dooi maar niet doorzet, is dat voor het schaatsijs nog niet zo heel erg. Maar hoe gaat het volgende week allemaal verder?

Strenge vorst
Dankzij vrijwel geen wind en helder weer daalde de temperatuur afgelopen nacht en vanochtend vroeg flink. Vooral in Limburg, Gelderland, Brabant en Twente. Daar kwam het in veel gebieden tot strenge vorst. De officieel laagste temperatuur was -10,9 graden in Deelen, bij Arnhem. ‘Goede tweede’ was het Noord-Brabantse Volkel met -10,6 graden als minimum en Arcen in Noord-Limburg noteerde -10,5 graden. Van de waarnemingen van de weeramateurs was Winterswijk-Meddo de koudste plaats. Hier las waarnemer Ans Prinsen een minimum van -10,7 graden af. Omdat er vanuit het noorden al snel bewolking binnenschoof, gisteravond al, werd het in de noordelijke provincies minder koud. Leeuwarden bijvoorbeeld noteerde -3 graden.


De lente...staat nog even in de wacht! Aldus Ria Luttikhold in Vragender.


Lichte dooi
Inmiddels is de wind op veel plaatsen uit de west-zuidwesthoek gaan waaien en dat betekent de instroom van lucht van de relatief warme Noordzee. Het westen en noorden van Nederland hebben dan ook weer enige dooi, met maximaal 3 tot 5 graden. Echter in het oosten en zuiden waait het vandaag amper en daarmee blijft de koude lucht, de plaklaag, in stand, zodat de middagtemperaturen in met name Zuidoost-Brabant, de Achterhoek, Twente en Limburg niet boven 0 uitkomen. Hier dus geen water op het ijs! Vannacht zal het dan alleen in het midden, oosten en zuiden licht vriezen. In provincies als Noord-Holland en Friesland wordt geen vorst verwacht. Dat heeft te maken met veel bewolking en aanhoudende winden vanaf zee. Beiden remmen de nachtelijke afkoeling. Daarnaast gaat er ook een neerslagstoring passeren.


Nog een foto van gisteren van Roelf-Jan Drent.

Vorst komt terug!
Morgen dringt de dooi verder naar het zuiden door, omdat de storing ook zuidwaarts trekt. Daarbij is de wind overal westelijk en dus stopt de aanvoer van minder koude lucht niet. We verwachten maximumtemperaturen van 1 graad in Limburg tot 5 in de kustprovincies. Dit valt nog in de categorie: lichte dooi. Het natuurijs wordt dus weer aangetast, maar dat gaat niet hard, vooral niet in het zuiden en oosten waar de temperatuur het laagst is. Jammer is alleen wel dat de storing perioden met lichte regen veroorzaakt. Dus dat betekent (extra) water op het ijs. En er kan ook een beetje sneeuw tussen de regendruppels zitten, omdat het hogerop in de atmosfeer vrij koud is. Op 1500 meter hoogte bijvoorbeeld schommelen de temperaturen zo tussen -4 en -6 graden. Van een dik pak sneeuw lijkt overigens geen sprake te zijn. Maar dan..

Zondagavond, maar vooral in de nacht naar maandag, draait de wind naar het noordoosten, waarmee een nieuwe portie kou binnendringt! De regen zal dan onherroepelijk in sneeuw overgaan, maar tegelijkertijd wordt het vanuit het noordoosten al snel droog omdat er achter de storing direct heldere, droge vrieslucht zit. Op de weerkaart ligt dan een hogedrukgebied op de noordelijke Noordzee die maandag overdag geleidelijk sterker zal worden.


Het IJsselmeerstrand bij Lemmer. Foto gisteren gemaakt door Roelf-Jan Drent.

Weer strenge vorstnachten?
Deze ontwikkeling zorgt ervoor de wind maandag noordoost blijft en de aanvoer van de koude vrieslucht aanhoudt. De middagtemperatuur zal dan ook net onder het vriespunt uitkomen, na een nacht met overwegend lichte vorst (-1 tot -4 graden). Verder is het vrij zonnig en bovenal rustig vriesweer. Ja, een mooie schaatsdag! En het ziet er naar uit dat het hogedrukgebied langzaam naar ons land beweegt, waardoor we in de nacht naar dinsdag weinig wind en met heldere omstandigheden landinwaarts opnieuw matige tot strenge vorst kunnen verwachten. Waarden rond -10 zijn dus weer goed mogelijk!


De te verwachten weerkaart geldig voor de nacht van zondag op maandag. De vorst keert terug met een noordoostenwind aan de flank van een hogedrukgebied dat op de noordelijke Noordzee ligt.

Dinsdag overdag blijft het waarschijnlijk doorvriezen en is het nog steeds zonnig en rustig winterweer, aangezien het hogedrukgebied standhoudt. En de nieuwste computerberekeningen laten het nu ook in de nacht naar woensdag flink doorvriezen….

Onzeker
Vanaf woensdag wordt de weersverwachting behoorlijk onzeker en laat de gevleugelde uitspraak: het kan vriezen, het kan dooien zich nóg meer gelden…

©Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 14:09 uur | Bericht #23663
Vrachtwagen zakt in Leek door ijs

Agenten troffen vrijdagmiddag een kleine vrachtwagen in de vijver aan de Lage Traan in Leek. De bestuurder van de zogenaamde Unimog heeft waarschijnlijk geprobeerd om het voertuig op het ijs te rijden. Dit lukte niet helemaal. De ijslaag was namelijk nog lang niet stevig genoeg, waardoor de kleine vrachtauto door het ijs zakte. De politie vond alleen de Unimog. De bestuurder was gevlogen. Er wordt onderzocht van wie het voertuig is.

©DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 15:06 uur | Bericht #23668
Gladde wegen op maandagochtend

De ochtendspits op maandag kan sterk gehinderd worden door gladheid. Daar waarschuwt weerman Eddy De Mey zaterdag voor. In de nacht van zondag op maandag trekt een zone met neerslag van noord naar zuid doorheen het land. In het binnenland valt de neerslag onder de vorm van sneeuw, naar verwachting 1 tot 3 centimeter. In de kustgebieden kan dat tijdelijk regen zijn.Het aardoppervlak is bevroren. De ochtendspits op maandag kan dus sterk gehinderd worden door gladheid, aldus de weerman. Vanaf maandagmiddag is het droog maar wordt het zeer koud. In de nacht van maandag op dinsdag en van dinsdag op woensdag daalt de temperatuur naar waarden tussen min 7 en min 14 graden.

©Standaard Online
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2009, 23:39 uur | Bericht #23716
Ambulance-diensten druk met schaats-ongevallen

De ambulancedienst in Overijssel is de gehele zaterdag 3 januari druk geweest met ongevallen op het ijs in de kop van Overijssel. Het ging in de meeste gevallen om mensen die gevallen waren en daarbij gewond waren geraakt en/of een of meer ledematen hadden gebroken.

Er werden extra ambulances ingezet om alle slachtoffers zo snel mogelijk te kunnen behandelen en/of naar het ziekenhuis te kunnen brengen. Door de drukte maar ook door de vaak slechte bereikbaarheid van slachtoffers (soms midden op een ijsvlakte) kostte het in een aantal gevallen nogal wat tijd om bij de slachtoffers te komen.Ook konden de ambulances soms slecht bij het ijs komen doordat geparkeerde auto’s de route van de ambulance belemmerden. De hulpdiensten doen dan ook een dringende oproep om bij het parkeren ruimte open te laten voor hun voertuigen zodat zij bij noodgevallen snel ter plaatse kunnen komen.

In totaal veertien mensen zijn er door ambulancepersoneel behandeld of naar het ziekenhuis gebracht. Uit de aard van de ongevallen blijkt dat nogal wat mensen hun geoefendheid op het gebied van schaatsen onderschatten en/of niet goed op de hoogte zijn van de gevaren van schaatsen op open water.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn er beduidend meer ambulanceritten door valpartijen op het ijs. Cijfers zijn op dit moment nog niet voorhanden, maar er is zeker een toename van het aantal meldingen bij de 112-alarmcentrales.

De ambulancedienst roept schaatsers op die van plan zijn om op natuurijs te gaan schaatsen om de veiligheidsadviezen van de KNSB op te volgen. Zeker voor minder geoefende schaatsers geldt dat schaatsen op een ijsbaan over het algemeen veiliger is en dat bij een ongeval hulp vaak gemakkelijker kan worden geboden.

©Blik op Nieuws
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 januari 2009, 20:38 uur | Bericht #23782
Winterse kou wint weer terrein

Na de dooi van het afgelopen weekend duiken we de eerste dagen van de nieuwe werkweek weer de vrieskou in. Met een straffe noordoostenwind is het op maandag berenkoud. De ijzige kou houdt ook op dinsdag nog aan met zowel 's nachts als overdag het kwik onder het vriespunt. De ijsvloer kan dus weer herstellen en aangroeien.In de tweede helft van de week draait de wind naar westelijke richtingen en wordt van af de oceaan minder koude lucht over ons land aangevoerd, zodat het op woensdag en donderdag overdag licht kan gaan dooien. In de nacht en vroege ochtend vriest het nog wel.

Dus voorlopig is het nog volop winterweer in het land, maar op de lange termijn wordt de verwachting onzeker.

©Weathernews
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 januari 2009, 22:25 uur | Bericht #23786
Dooi, maar 'die Elfstedentocht komt er echt weer'

Op de dag dat Henk Angenent precies twaalf jaar geleden als eerste over de streep ging op de Bonkevaart bij Leeuwarden, trok de dooi zondag over het Friese land. Na een kleine week natuurijs verdween in elk geval voor enkele dagen het vooruitzicht van een eventuele zestiende Elfstedentocht weer even onder de snel afnemende ijslaag.

Het enthousiasme van de genodigden bij de presentatie van de film 'IJskoude Passie' over 100 jaar geschiedenis van de Elfstedentocht was er echter in Hindeloopen niet minder om. De belevenissen uit het verleden kwamen voor de zoveelste keer ter tafel, maar de hunkering naar een nieuwe tocht was onmiskenbaar aanwezig. Nog eens extra gevoed door de voorspellingen dat het komende week opnieuw gaat vriezen.

,,Die zestiende Elfstedentocht komt er zeker weer. Je weet nooit wanneer, maar hij komt elk jaar weer een jaar dichterbij.'' Het is de levensvisie van Jeen van den Berg, die op 3 februari 1954 de negende 'Tocht der Tochten' won. De oud-winnaar liet zijn 'wijsheid' zondag te midden van vele prominenten uit het verre en korte verleden nog maar eens rondgaan. Niemand die zijn wijsheid betwistte. Als er ook maar even een periode van vrieskou door Nederland trekt, raakt het land in de ban van de Tocht der Tochten.

,,Minne Hoekstra zal nooit gedacht hebben dat hij na 100 jaar nog zo prominent in beeld zou zijn. Daarin zie je ook het bijzondere van de Elfstedentocht'', onderstreepte oud-voorzitter van de Vereniging Friesche Elf Steden Henk Kroes nog maar eens de impact van de 200 kilometer lange schaatstocht door Friesland.

Minne Hoekstra was op 2 januari 1909 de eerste winnaar, Henk Angenent op 4 januari 1997 voorlopig de laatste. Naast Van den Berg behoorden Angenent, Reinier Paping (winnaar van de meest barre tocht in 1963), Jan Uitham (tweede in 1963), Klasina Seinstra (eerste vrouw 1997), Tineke Dijkshoorn (eerste vrouw 1986) tot de genodigden in Hindeloopen. Ook een kleinzoon van Minne Hoekstra, eveneens Minne geheten, was aanwezig. Het eerste natuurijs in jaren van de afgelopen week had bij iedereen de koorts alleen maar verhoogd.

,,Zo gauw het gaat vriezen volg ik de weerberichten'', gaf Dijkshoorn nog steeds haar liefde voor schaatsen op natuurijs aan. ,,Als 'ie weer komt, ga ik kijken naar mijn zoon. Die is ingeloot. Zeker in deze periode word ik steeds herinnerd aan 1986'', geeft ze aan. ,,Jammer is wel dat de vrouwen bij de eerstkomende tocht hun eigen, aparte wedstrijd hebben. Ik vond het geweldig om tussen de mannen te rijden.''

,,Ik heb een keer het geluk gehad de Elfstedentocht te winnen, daarna ben ik mijn hele leven lang gevraagd her en der te verschijnen. Zeker als het vriest. Er gaat geen winter voorbij of ik word ermee geconfronteerd. Dat zegt genoeg over de heroïek'', geeft de oude held Van den Berg aan. De nog steeds montere Paping valt hem bij. ,,Uitrijden is bijzonder, winnen onbeschrijflijk. Ik hoop dat 'ie deze winter weer gehouden kan worden. Het is alweer twaalf jaar geleden. Zo vaak is de tocht in 100 jaar niet gehouden. Het weer bepaalt echter zijn eigen kalender.''

©AGD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 januari 2009, 06:27 uur | Bericht #23809
Vriezen tot -14 graden

België beleeft deze dagen de koudste nachten van deze winter, met temperaturen tot -14 graden in de Kempen. Vlaanderen ontwaakt vanochtend bovendien onder een dun laagje sneeuw.

Een dik sneeuwtapijt zal er zeker niet liggen. Sinds vanochtend zou het volgens de voorspellingen sneeuwen in het hele land. Voorbij de as Antwerpen-Brussel zou de sneeuw zelfs blijven liggen. 'Twee tot vijf centimeter. Voor de kinderen kan de pret niet op', zegt weerman Frank Deboosere. 'Ik ga ervan uit dat ik maandagavond foto's kan tonen van kinderen die sneeuwpoppen hebben gemaakt.'In Oost- en West-Vlaanderen kan het vanochtend regenen. De weermannen waarschuwen voor gladde wegen. 'Op de weg kan het gevaarlijk zijn', zegt Deboosere. 'De ochtendspits belooft een soep te worden. Na de feestperiode worden de auto's opnieuw van stal gehaald. Wie kan, kiest het best voor het openbaar vervoer.'

Eddy De Mey denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. 'De strooidiensten zullen zich geen tweede keer laten verrassen', zegt hij. 'Al dagen is deze winterprik voorspeld. De wegen liggen er gepekeld bij. Op de snelwegen verwacht ik geen moeilijkheden. Op de secundaire wegen is het opletten geblazen.'

Dinsdag en woensdag beloven twee onvervalste ijsdagen te worden. 'Het zal dag en nacht vriezen. Maandagnacht en dinsdagnacht worden de twee koudste nachten van deze winter', zegt De Mey. Het kwik daalt 's nachts tot -6 °C aan de Kust, -9 in het binnenland en -14 in de Kempen. In de Hoge Venen verwacht men pieken tot -20.

Wie naar buiten moet, trekt het best sjaal, muts en handschoenen aan. 'Hartlijders raad ik aan om dinsdag en woensdag binnen te blijven', zegt De Mey. 'Zonder warme kleren red je het niet. Al zijn er met dit weer altijd mensen die in hun blootje in de zee duiken.'Deboosere hoopt dat de winterellende geen slachtoffers maakt. 'Een CO-vergiftiging loert altijd om de hoek. Het is ook uitkijken met vuurtjes om zich extra te verwarmen', zegt hij. 'Ook de vogels krijgen het moeilijk. De plassen zijn bevroren. Het is niet verboden om de diertjes water te geven. In mijn tuin is er een open plek in de vijver. De vogeltjes maken er gretig gebruik van.'

Het einde van het koude winterweer is nog lang niet in zicht. 'Volgens de recente berekeningen blijft het nog tot komend weekend 's nachts stevig vriezen. Ook overdag klimt de temperatuur slechts sporadisch boven het vriespunt', zegt De Mey. 'We kunnen spreken van de langste vriesperiode sinds 1994. Uitzonderlijk zijn de lage temperaturen niet, maar de mensen zijn strenge winters niet meer gewoon.'

Op veel plaatsen kan dan ook naar hartenlust worden geschaatst. 'De ijslaag op sloten en plassen wordt de komende dagen alleen maar dikker', zegt De Mey. 'Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat iedereen om het even waar de schaatsen mag aanbinden. Het is de overheid die de toestemming moet geven. Op de Damse Vaart in Brugge moet het ijs twaalf centimeter dik zijn.'

Een weerman heeft niets liever dan dat er over het weer wordt gepraat. 'Het is zalig als je de trein of bus opstapt. Iedereen praat over het weer', zegt De Mey. 'Ik ben verslaafd aan de weerkaarten. Afgelopen nacht ben ik drie keer opgestaan om de nieuwste computermodellen te bestuderen.'

©De Standaard Online | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 januari 2009, 15:01 uur | Bericht #23839
Meer dan 15 graden onder nul

De komende nachten koelt het sterk af. Lokaal is zeer strenge vorst van meer dan 15 graden onder nul mogelijk. Deze week blijft het volop winter Door de sterke wind in combinatie met de vorst is het overdag ook voor het gevoel heel koud (windchill).

Gevoelstemperatuur
Om het voor het publiek tastbaar te maken, wordt de windchill uitgedrukt in een getal dat vergelijkbaar is met de temperatuur, de windchill equivalente temperatuur, in ons land gevoelstemperatuur genoemd. Er bestaan verschillende berekeningsmethoden, maar in de meeste landen, waaronder Nederland, wordt gebruik gemaakt van de formule van de Amerikaan Robert Steadman. Zijn berekening is gebaseerd op het evenwicht tussen warmteverlies en warmtepro­duktie van een gezond persoon. Hij gaat ervan uit dat de kleding is aangepast aan de weersomstandigheden en dat de persoon in de buitenlucht wandelt met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur. Bovendien betrekt Steadman in zijn berekening gegevens van de windsnelheid, luchtvochtigheid en zonnestraling.

Berekeningen van Steadman; referentie windsnelheid 1,3 meter per seconde (4,7 kilometer per uur)
Voorbeeld: iemand die met ongeveer 5 kilometer per uur loopt zal -4 graden Celsius bij windkracht 5 ervaren als -12 graden Celsius.

12 cm sneeuw in Limburg
In de nacht van zondag op maandag is ons land opnieuw in de kou terechtgekomen. Het binnenstromen van de koude vrieslucht ging vergezeld van neerslag, in een groot deel van het land was dat regen, maar in het zuiden en oosten heeft het, zoals verwacht, ook enige tijd gesneeuwd. Hier viel op veel plaatsen zo'n 2 tot 5 cm, in Limburg lokaal 12 cm.

Hoe gaat het verder met de vorst?
Grote vraag voor de schaatsers is natuurlijk of de vorstperiode nog langer duurt. Volgens de meteorologen van het KNMI lijkt de vorst aan het einde van de nieuwe week wat te temperen zoals we dat vaker zagen gebeuren de laatste tijd. Op de langere termijn van 10 tot 15 dagen vooruit, dus tot in de tweede helft van de maand zijn de prognoses onzeker, een deel van de uitkomsten wijst op zachter weer, een ander deel houdt het op aanhoudende vorst. De opeenvolgende modelruns geven wisselende uitkomsten.

KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 januari 2009, 15:10 uur | Bericht #23840
Een ijskoude combinatie

In de avond en nacht naar maandag 5 januari is er in meer dan de helft van Nederland sneeuw gevallen. Terwijl de meeste mensen sliepen werd de sneeuwlaag dus alsmaar dikker. De meeste sneeuw viel uiteindelijk, tot zelfs in de ochtend, in het zuidoosten van het land. De strooidiensten hadden het er maar druk mee!

Zondagavond kwamen de eerste sneeuwwaarnemingen al bij ons binnen. Om 22:00 uur werd er door Herman Drute uit Borculo al 2,5 tot 3 centimeter sneeuw gemeten en vlak voor middernacht lag er bij Auke Hoekstra uit Neede zelfs al 4 centimeter. Iets verder zuidwaarts werd er aan het einde van de nacht door Freek van der Haak in Ruurlo 6 centimeter gerapporteerd.


Op de radarbeelden is goed te zien hoe de sneeuw over het land trok. De kleuren geven de neerslagsoort aan. Blauw is regen, grijs is regen en sneeuw, roze is sneeuw.

De meeste sneeuw in het zuidoosten
Veel winterliefhebbers zijn al blij met dergelijke hoeveelheden sneeuw, maar in het zuidoosten van het land viel nog meer sneeuw. Collega Reinout van den Born verkende maandagmorgen de omgeving van Nijmegen. Op een grasveld in Nijmegen zelf lag 6 centimeter en in het naastgelegen dorp Berg en Dal lag op grasvelden soms meer dan 10 centimeter sneeuw.


In Heel lag een sneeuwdek van minstens 10 centimeter. Foto: Klaas Dros.

Een collega uit het Limburgse Heel had rond half 9 ’s ochtends al ruim 10 centimeter en op dat moment was er nog geen einde gekomen aan de sneeuwval. In Maastricht zag het er aan het einde van de ochtend nog hetzelfde uit. Waarneemster Liesbeth Raeven meldde om 12:00 uur een sneeuwdek van 10 centimeter en op dat moment sneeuwde het nog steeds in Maastricht.


De strooidiensten hebben het er maar druk mee! Foto: Corina Magielse.

Sneeuw versterkt de kou
Achter de sneeuwstoring die in de nacht naar 5 januari over ons land trok wordt koude lucht aangevoerd. Gevolg hiervan is dat de maximumtemperaturen voor maandag 5 januari op veel plaatsen al vroeg in de ochtend bereikt werden, want onder invloed van de koude lucht ging de temperatuur in de loop van de ochtend alleen maar verder omlaag. Verder klaart het steeds verder op. Er volgt dus een dag met steeds meer ruimte voor de zon, maar in de helder nacht die volgt wordt het flink koud.


Opvallend is dat het Europese model de ligging van de sneeuw niet goed te pakken heeft.

De opklaringen zijn niet de enige reden voor een flinke afkoeling in de nacht naar dinsdag. De sneeuw speelt namelijk ook een belangrijke rol. Onder invloed van de sneeuw is er ’s nachts een extra sterke uitstraling. Dit levert aanmerkelijk lagere nachttemperaturen op met verschillen van soms meer dan 5 graden ten opzichte van gebieden waar geen sneeuw ligt. Het gevolg: zeer strenge vorst ofwel temperaturen die lager zijn dan 15 graden onder nul. Direct boven de sneeuw zou het zelfs af kunnen koelen tot meer dan 20 graden onder het vriespunt!

Europese model plot de sneeuw verkeert
Het Europese model is op het moment van schrijven het enige model die een temperatuur van 20 graden onder nul verwacht. Opvallend is dat deze lage temperaturen in het noorden van het land berekend worden. De reden voor deze locatie hangt samen met het berekende sneeuwdek. Het Europese model berekent namelijk de meeste sneeuw in Noord-Holland, Groningen en Friesland, maar dit komt totaal niet overeen met de werkelijkheid. Op basis hiervan kan gesteld worden dat deze lage temperaturen niet in het noorden van het land verwacht kunnen worden, maar juist in de zuidoosthoek van Nederland. 17 Graden vorst moet daar zeker haalbaar zijn en misschien wordt het nog wel kouder!


Hierdoor worden de minimumtemperaturen in de nacht naar dinsdag 6 januari dan ook verkeerd berekend. Deze lage temperaturen worden naar verwachting niet in het noorden gehaald, maar in het zuidoosten van het land.


Bron: Meteo Consult
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 januari 2009, 15:34 uur | Bericht #23843
Citaat van Risa, maandag 5 januari 2009, 15:28 uur Whahahahaha, te koud voor penguins, penguins van tegenwoordig....niets meer gewend:P

Eh deze komen van oorsprong uit Zuid-Afrika

Groetjes Patries
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 januari 2009, 15:47 uur | Bericht #23844
Sneeuw in De Meierij


Bij kasteel Stapelen, maar ook op andere plekken, is het vandaag druk met wandelaars die ook een fototoestel bij zich hebben. Foto Domien van der Meijden/BD

Na de eerste sneeuwnacht zijn ook de dorpen van De Meierij bedekt onder een laag sneeuw. Een fraai winterplaatje in Boxtel. Bij kasteel Stapelen, maar ook op andere plekken, is het vandaag druk met wandelaars die ook een fototoestel bij zich hebben. Ze maken van de gelegenheid gebruik om een mooie sneeuwfoto te maken.


LIEMPDE - Schapen op zoek naar nog een beetje groen gras. Aan de Maai in Liempde grazen deze beestjes met een koude snoet tussen de sneeuw naar eten. Foto Domien van der Meijden/BD

Bron:BrabantsDagblad
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 januari 2009, 16:33 uur | Bericht #23845
Sneeuwschuiver zakt door ijs in Valkenburg

Bij het sneeuwvrij maken van het ijs op de Geulvijver in Valkenburg is maandagmiddag een sneeuwschuiver door het ijs gezakt. De bestuurder van de machine liep een nat pak op, maar kwam verder met de schrik vrij.

De machine wordt op een later tijdstip uit het water gehaald. De plek waar de schuiver door het ijs zakte, is afgezet. Het ijs eromheen is volgens de gemeente sterk genoeg om op te kunnen blijven schaatsen.

Bron:De Limburger
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 januari 2009, 16:53 uur | Bericht #23851
Koud, kouder, koudst

Het is koud, maar er komt nog veel meer kou aan. Maandagmiddag tegen vier uur wordt het heel snel heel erg koud. Komende nacht is in het (zuid)oosten zelfs zeer strenge vorst, onder de min 15, mogelijk.


Het is koud, maar er komt nog veel meer kou aan. ANP Photo

Dat heeft een woordvoerder van het KNMI maandagmiddag gezegd. De koudste dag deze winter was tot nog toe 31 december: toen werd het min 12,5 op vliegbasis Twenthe.

Hoewel het maandag overdag maar licht vriest en het een stralende dag is, voelt het door de harde noordoostelijke wind heel koud aan. In de nacht van zondag op maandag is in het zuiden en oosten zo'n 5 centimeter sneeuw gevallen. In het zuidoosten was dat fors meer: in het Limburgse Arcen viel 12 centimeter. Doordat de sneeuw voorkomt dat de aarde warmte afgeeft, ontstaan heel lage temperaturen.

Ook de nacht van dinsdag op woensdag is nog erg koud, met strenge tot zeer strenge vorst. Overdag vriest het licht. Daarna doet de vorst een stapje terug, maar het blijft 's nachts vriezen met een graad of 6 à 7. Overdag is het dan enkele graden boven nul. Deze temperaturen houden in elk geval aan tot het weekeinde. Volgende week kan het vriezen of dooien. Dinsdag, donderdag en vrijdag is het droog, woensdag kan er wat sneeuw vallen.

Gladheidsbestrijding op de weg bij temperaturen onder de min 8 kan een probleem zijn. Pekel werkt dan niet, maar bij strenge vorst is het meestal helder en is strooien niet nodig, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Bij grote hoeveelheden sneeuw gaan eerst sneeuwschuivers de weg op, gevolgd door strooiwagens. Ook wordt er voordat de sneeuw komt, gestrooid zodat de kristallen zich niet aan het wegdek kunnen hechten.

Bron:Brabants Dagblad
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
5 januari 2009, 17:02 uur | Bericht #23855
Citaat van Patries, maandag 5 januari 2009, 15:34 uur Eh deze komen van oorsprong uit Zuid-Afrika

Groetjes Patries


Ja dat had ik gelezen , maar meer met de gedachte erachter, dat dat soort pinguins, van zuidpool naar afrika zijn gegaan omdat ze het te koud hadden(par met de jeugd van tegenwoordig )
Check out the light show:)
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 januari 2009, 18:45 uur | Bericht #23874
Citaat van Risa, maandag 5 januari 2009, 17:02 uur Ja dat had ik gelezen , maar meer met de gedachte erachter, dat dat soort pinguins, van zuidpool naar afrika zijn gegaan omdat ze het te koud hadden(par met de jeugd van tegenwoordig )

Ja de gedachte erachter vond ik ook wel leuk. Maar dacht zal voor de volledigheid er nog onder zetten waar de diertjes oorspronkelijk vandaan komen...

Groetjes Patries


Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
5 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 5 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.776 topics, welke bij elkaar 448.024 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
5 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 83 mensen aan het browsen op het forum. 12 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 83, lezen 7 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden