Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Hot Spring, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Faulkner, AR; Garland, AR; Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bates, MO; Henry, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor St. Clair, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Hempstead, AR; Lafayette, AR; Little River, AR; Miller, AR; Nevada, AR; Bowie, TX; Cass, TX.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Crawford, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Pottawattamie, IA; Shelby, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bourbon, KS.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO.

27 Apr 2024 01:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gentry, MO; Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 01:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Cass, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Upshur, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Taylor, IA.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bates, MO.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, AR; Dallas, AR; Hot Spring, AR.

27 Apr 2024 01:21:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Vernon, MO.

27 Apr 2024 01:21:48
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 april 2009, 12:55 uur | Bericht #1582
De winter duurt lang in het hooggebergte

We hebben in eigen land tot 1 april moeten wachten alvorens het voorjaar écht op gang begon te komen, maar daarna was het hek van de dam. April 2009 heeft dan wel geen geschiedenis geschreven, het was toch royaal de op één na warmste grasmaand, achter die uit 2007, maar nog ver voor april 1993. Die grasmaand stond tot dit jaar op de tweede plaats van de ranglijst van warmste grasmaanden. Daarbij was het ook zeer zonnig en droog.

Niet overal is het voorjaar echter zo goed uit de startblokken gekomen. Uiteraard begint in het Hoge Noorden de lente later en meer aarzelend, maar ook in Zuid-Europa zijn er plekken te vinden waar de winter (nog) niet van wijken weet. We moeten dan wel hoog de bergen in en op die plaatsen zullen we ons nu concentreren.


De sneeuwdikte op 18 januari. Op het dak op de voorgrond is goed de geribbelde structuur van de sneeuw zichtbaar.


Op 11 maart werd de maximale sneeuwdikte van dit winterseizoen bereikt.

Sneeuwrijk winterseizoen
Niet voor niets wordt er beweerd dat men in de bergen op slechts een paar kilometer afstand verschillende klimaatzones aantreft, waarvoor men op zeeniveau een paar duizend kilometer moet reizen. In de Alpen is dat overduidelijk. Men heeft daar een subliem skiseizoen achter de rug, daar waar het in voorafgaande jaren meer dan eens kommer en kwel was. Het heeft voor de skiër toch iets droevigs als hij zich voorbeweegt over een piste, die als een wit lint door een verder sneeuwloos landschap slingert. Al halverwege de herfst begon het echter te sneeuwen en kwam er een dik sneeuwtapijt tot stand, dat zich op wat grotere hoogte tot op de dag van vandaag wist te handhaven, hoewel het skiseizoen inmiddels als beëindigd wordt beschouwd!

In de (diepe) dalen heeft de lente natuurlijk al van zich laten horen, maar op grotere hoogte is de sneeuw nog lang niet weggedooid. Ook de laatste weken is daar regelmatig nog een dik pak van het witte goedje gevallen. Als voorbeeld concentreren we ons in het navolgende op het Zwitserse plaatsje Bettmeralp, dat op bijna 2000 meter hoogte, op een noordhelling is gelegen van het Rhônedal. De ter plaatse aanwezige webcam biedt een prachtig uitzicht op (een deel) van het plaatsje zélf, het dal en de omgeving, zie de foto’s hiernaast.


Door de intense zonnestraling zijn op 14 april de daken al het meeste van hun sneeuwlast kwijt. De grond is echter nog totaal bedekt.


Een paar dagen later wordt het witte goedje alweer aangevuld.

De winter in Bettmeralp
Op een hoogte van rond 2000 meter is het duidelijk dat de winter lang duurt en meestal sneeuwrijk verloopt. Toch is het zelfs daar de afgelopen winters regelmatig voorgekomen dat het zacht was en regende, waarbij de eerder gevallen sneeuw grotendeels wegsmolt. Op gunstige locaties kunnen sneeuwresten soms echter de hele zomer overleven.

Dit winterseizoen was het echter niet mogelijk om de grond vrij van sneeuw te zien en, zoals de webcam duidelijk toonde, gold dat zelfs ook voor veel van de lager gelegen hellingen aan de overkant van het dal. Toch is het klimaat er niet precies vergelijkbaar met een koude en sneeuwrijke locatie in het Hoge Noorden. Er valt namelijk niet uit te vlakken dat de zon in Zuid-Zwitserland niet op dezelfde manier schijnt als bijvoorbeeld in Lapland. In dat laatste gebied blijft de zon sowieso erg laag staan, en zit rondom de kortste dag zelfs permanent onder de horizon. In de Alpen is dat niet zo. Zelfs eind december kan de zon nog heel wat uurtjes schijnen en medio maart zal de wintersportliefhebber op 2000 meter hoogte op een zonnige dag al meer UV-straling kunnen opvangen dan op een zonnige meidag in eigen land.


Eind april valt er...


Opnieuw een dik pak.

Nu, eind april, is de straling in Bettmeralp bij de hoogste zonnestand zeer intens, terwijl in Lapland de zon weliswaar veel langer boven de horizon vertoeft, maar nog behoorlijk laag blijft hangen.

Bij zonnig weer in de Alpen zal daarom in deze tijd van het jaar veel sneeuw smelten, of bij temperaturen onder nul, sublimeren, een proces dat in het Hoge Noorden nog veel langzamer verloopt. Meestal komt daar de sneeuwsmelt pas een paar weken later sneller op gang, als ook de luchttemperaturen flink beginnen op te lopen. Op de foto’s hiernaast, is duidelijk de ontwikkeling en schommeling in het sneeuwdek te zien. Vooral de bomen en daken raken hun sneeuwlast snel kwijt in het voorjaar, maar aan de andere kant vindt er nog regelmatig een hernieuwde aanvulling plaats. Op de daken kan men in de loop van het seizoen aan de structuur van de sneeuwlagen zien hoeveel situaties met hevige sneeuwval er zijn geweest.

Ondanks die krachtige zonnestraling duurde het in Bettmeralp tot in de laatste aprilweek alvorens de sneeuw hier en daar genoeg was geweken om de straat daaronder weer zichtbaar te maken.

Dat was overigens nog geen blijvertje. De afgelopen dagen dumpte een actieve storing opnieuw rond een halve meter van het witte goedje op de bergplaats. Maar zodra mei op de kalender is verschenen, zal de lente toch langzaam maar zeker zijn definitieve intrede gaan maken…

Bron: Meteo Consult. Foto’s: webcam Bettmeralp.
Mr.Jo
Lid
Woonplaats: tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch
Berichten: 209
Lid sinds: 15 jun. 2008
2 juni 2009, 23:24 uur | Bericht #31937
De meteorologische zomer is begonnen maar volgens Weeronline duurt de winter lang in Spanje dit jaar.
dagelijks vallen er nog (natte)sneeuwbuien in Noord Spanje
metrototaalkl.jpg
Waarom deze advertentie?
Mr.Jo
Lid
Woonplaats: tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch
Berichten: 209
Lid sinds: 15 jun. 2008
2 juni 2009, 23:27 uur | Bericht #31940
En onweer in noord Nederland vandaag 2 Juni Klasse weerbericht Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 juni 2009, 23:29 uur | Bericht #31943
Citaat van Mr.Jo, dinsdag 2 juni 2009, 23:27 uur En onweer in noord Nederland vandaag 2 Juni Klasse weerbericht Weeronline

Ja nog meer voor het grote geld kiezen dan krijg je van dit soort dingen
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 268 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 268, lezen 2 mensen het topic "Moderate-risk 29 januari 2013 USA + berichtgeving".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden