Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Quay, NM.

12 May 2024 06:35:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Curry, NM; Quay, NM.

12 May 2024 05:02:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MD; Berkeley, WV; Jefferson, WV; Morgan, WV.

12 May 2024 03:48:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM; Guadalupe, NM; Quay, NM.

12 May 2024 03:48:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM; Roosevelt, NM.

12 May 2024 02:45:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

12 May 2024 02:42:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Falls, TX; McLennan, TX.

12 May 2024 02:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Culberson, TX; Reeves, TX.

12 May 2024 02:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bell, TX; Coryell, TX; Falls, TX; McLennan, TX.

12 May 2024 02:20:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, NM.

12 May 2024 02:20:10

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Guadalupe, NM.

12 May 2024 02:20:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM.

12 May 2024 02:01:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Guadalupe, NM.

12 May 2024 02:01:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garrett, MD.

12 May 2024 01:49:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bell, TX; Coryell, TX; McLennan, TX.

12 May 2024 01:35:15
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 juli 2009, 13:14 uur | Bericht #38674
Herfstachtig in de zomer

Toen de zomer op 21 juni van dit jaar begon zag het er erg rooskleurig uit wat het zonnige zomerweer betreft. De temperatuur steeg in het hele land tot ver boven 25 graden en op diverse plaatsen werd zelfs de tropische grens van 30 graden bereikt. De noordelijke provincies gingen dan ook met goede moed de vakantie in en er zaten toen ook een paar prachtige stranddagen tussen. In de namiddag en avond werd dit op veel dagen gevolgd door een paar regen- of onweersbuien, maar dat is voor de echte Nederlandse zomer niet ongewoon. Nu vandaag de vakantie begon voor midden Nederland was het even slikken geblazen, want echt zomers zag het er buiten niet uit. Het deed met een stevige wind en verspreid over het land veel regen eerder herfstachtig aan dan zomers.

Boosdoener was een actief lagedrukgebiedje dat zich vandaag, vrijdag 10 juli, boven het zuiden van Noorwegen en Zweden bevond. Een storing die daarbij hoorde, ging ten eerste gepaard met erg veel wind, veel bewolking en regen, maar ook met aanzienlijk koudere, polaire lucht vanuit het noordwesten. Dit geheel trok vannacht vanuit het noordwesten het land in en vooral de noordkust heeft dat gemerkt. De wind trok daar eventjes aan naar windkracht 8, wat een stormachtige wind betekende, en met daarbij ook meteen veel regen, begon het herfstachtige tafereel daar vannacht al. De zone met bewolking en regen trok vanochtend heel geleidelijk verder het land over en rond het middaguur was vrijwel heel Nederland bedekt met een dikke laag bewolking en daaruit vrijwel continu een beetje regen. Omdat de regen een wat buiig karakter bezat, waren er plaatsen waar het bijna droog was, maar ook plaatsen waar het even goed doorregende met daarbij ook onweer.


Aan de kust in Zandvoort waaide het stevig met soms windkracht 7. In het noorden zelfs kracht 8. Foto: John Dalhuijsen.

Zo viel er in de Noordoostpolder vanaf gisteravond 8 uur tot en met vanochtend 8 uur (12-uur som) op veel plaatsen al meer dan 20 millimeter en met de hoeveelheid die vandaag overdag nog viel, zal daar nog het één en ander bijkomen. Sowieso viel er tot in de middag op de Waddeneilanden, in de kop van Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland de meeste neerslag met veelal 5 tot 25 millimeter.

IJsselmeer effect
De reden dat er juist daar grotere neerslaghoeveelheden vallen, komt mede door het effect dat de Waddenzee en het IJsselmeer uitoefenen op de buien. Het relatief warme water geeft de buien een extra oppepper, doordat de lucht boven het water vochtig is en ook vrij warm. De warme lucht stijgt op en geeft de buien als het ware nog een extra zetje wat de activiteit betreft. Op de afbeelding van de radar hieronder kun je bijvoorbeeld zien dat de buien vanuit het noordwesten kwamen en via de Waddenzee en het IJsselmeer een betrekkelijk lange weg aflegden over het water (extra stimulans). Zodra ze boven land arriveerden, in dit geval de Noordoostpolder, regenden ze bijna volledig uit met als resultaat hoge neerslagsommen.


De neerslagsommen die vanaf gisteravond 8 uur 8 uur vanochtend zijn gevallen. Rondom het IJsselmeer zijn de kleuren het donkerst en dat betekent dat daar de grootste hoeveelheden zijn gevallen. De noordoostpolder heeft met een lichtgroene vlek de hoogste score met meer dan 20 millimeter. De lichtblauwe pijl laat de lange weg over het water zien.

Zuiden vrijwel droog
Toch waren er ook delen van het land waar amper regen viel. Het zuiden van Zeeland, Brabant en Limburg hielden het grotendeels droog. Dit kwam doordat de regenstoring het land over krulde van noordwest richting het oosten en de begrenzing vrij strak was. Deze zuidelijke delen van het land ontsprongen hierdoor de dans grotendeels.

Stevige wind
Niet alleen de regen was vandaag echter een herfstachtige factor, ook de wind speelde een grote rol. Boven land waaide de wind vandaag met windkracht 4 of 5, en dat is in de zomer al redelijk uitzonderlijk, maar aan zee waaide het nog een tikkeltje steviger. De zuidwestkust had een krachtige tot harde wind, kracht 6 of 7, en de noordkust had veelal windkracht 7, vannacht dus ook 8. In de herfst is dit soort wind vrij veel voorkomend, maar in de zomer komt het over het algemeen maar weinig voor.


Ook dreven er vanaf zee flinke buien het land in. Foto: John Dalhuijsen.

Aan de frisse kant
Om het herfstachtige beeld af te maken, lag ook de temperatuur ver onder de norm van deze tijd. De gemiddelde temperatuur voor begin juli ligt op 21 graden, maar met vandaag slechts maximumtemperaturen tussen 16 en 18 graden was het tamelijk fris voor deze tijd. Daarbij kwam dat de temperatuur tijdens een bui vaak in een rap tempo een paar graden omlaag ging en dat resulteerde met veel regen een groot deel van de dag dan in waarden soms onder 15 graden. Feitelijk gezien is dat 6 graden onder de norm, maar helemaal als we het vergelijken met het warme zomerweer dat we begin juli hebben gehad, is het natuurlijk een wereld van verschil.

Goede vooruitzichten?
En het ziet er nog niet naar uit dat het zonnige zomerweer terug komt. Het blijft wisselvallig met iedere dag geregeld ruimte voor de zon, maar ook vrijwel dagelijks een paar regen- of onweersbuien. Wel gaat vanaf het weekend de temperatuur weer iets omhoog met op zaterdag en zondag een graad of 20 en op maandag al weer 22 graden aan de kust en 26 graden in het zuidoosten van het land.

Bron: Meteo Consult
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
10 juli 2009, 17:57 uur | Bericht #38705
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, vrijdag 10 juli 2009, 12:14 uur Wel gaat vanaf het weekend de temperatuur weer iets omhoog met op zaterdag en zondag een graad of 20 en op maandag al weer 22 graden aan de kust en 26 graden in het zuidoosten van het land.


kijk.......Dat is dan wel weer lekker...


Groet

SC
Waarom deze advertentie?
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2009, 19:16 uur | Bericht #38716
't was om te janken vandaag, vanmorgen 9u naar de sportschool enorme hoosbuien. Was zeiknat. In de middag weer op mn fietsje, weer regen en erg veel tegenwind.
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Alain.d
Lid
Woonplaats: Koningsbosch
Berichten: 376
Lid sinds: 5 jul. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2009, 22:17 uur | Bericht #38725
Hier in limburg nauwelijks regen gehad,, naja 0.8mm in Koningsbosch. En het is hier nog steeds zooo droog
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
11 juli 2009, 00:01 uur | Bericht #38733
gewoon kutweer...... (sorry voor m'n taalgebruik )
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.378 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 115 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 115, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden