Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crisp, GA; Dodge, GA; Dooly, GA; Pulaski, GA; Sumter, GA; Wilcox, GA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, MS; Jones, MS; Smith, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, GA; Quitman, GA; Randolph, GA; Terrell, GA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, MS; Copiah, MS; Franklin, MS; Jefferson, MS; Lawrence, MS; Lincoln, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, MS; Jefferson Davis, MS; Lawrence, MS; Lincoln, MS; Simpson, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, AL.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vernon, LA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Concordia, LA; Adams, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Amite, MS; Wilkinson, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, MS; Lauderdale, MS.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, MS; Jasper, MS; Jones, MS; Lauderdale, MS; Newton, MS; Smith, MS.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anne Arundel, MD; Calvert, MD; Prince Georges, MD.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Angelina, TX.

10 May 2024 03:33:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bienville, LA; Natchitoches, LA; Red River, LA.

10 May 2024 03:33:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grimes, TX; Houston, TX; Madison, TX; Walker, TX.

10 May 2024 03:33:26
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 juli 2009, 20:48 uur | Bericht #40534
Hitte en verkoeling

Gisteren beschreven we op deze plaats onder meer de huidige cyclus van het zomerweer. Of we het willen weten of niet, het patroon van dit moment is nog altijd het meest voorkomende in de Nederlandse zomer. Even een aantal dagen warm, dan weer toenemende buiigheid en afkoeling. Dat is waar we het nog wel even mee moeten doen. De eerste echt grote kansen op langdurig warm zomerweer lijken voorlopig bestemd voor richting augustus.

Vandaag kijken we naar het hete weer van dit moment in veel vakantiegebieden rond de Middellandse Zee. En ook nog even naar de buien van afgelopen nacht en ochtend. En ook wat beide zaken met elkaar te maken hebben.

De situatie aan het begin van deze vrijdagmiddag
Hieronder staat een afbeelding van het huidige stromingspatroon inclusief bewolking, en voor West-Europa ook de bijbehorende neerslag. Een depressie bevindt zich deze vrijdag boven Engeland en trekt in noordelijke richting de zee op. Zones met regen- en onweersbuien draaien om het lagedrukgebied heen, in lijn met de heersende luchtstromen. Zoals altijd bij een depressie is dat tegen de wijzers van de klok in. De onweersbuien van afgelopen vrijdagnacht en –ochtend in ons land bevinden zich alweer voor het grootste deel ten noordoosten van ons. Wel laten de radarbeelden ons zien dat er nog een paar lokale buien vallen.


Hetzelfde tijdstip (14.00 uur vrijdag), maar dan met de stroming op grote (en voor ons weer sturende) hoogte in de atmosfeer. Aan de voorzijde van de lagedrukwerking die ook in de bovenlucht terug te vinden is, wordt, voor de buien uit, hete lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd. Aan de achterzijde wordt van boven noordelijk gelegen gebieden van de oceaan juist veel koelere lucht het continent binnengevoerd, achter de buien die steeds verder naar het oosten toe trekken. Klik op de afbeelding voor een vergroting.


Kaart met luchtdruk, bewolking en neerslagradarbeeld (West-Europa) van 14.00 uur vrijdagmiddag. Rondom een depressie boven de Engelse kust draaien buiengebieden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het onweer van afgelopen nacht en ochtend: niet extreem maar als altijd gevaarlijk
Overigens waren de onweersbuien van afgelopen nacht en ochtend zeker niet extreem te noemen naar zomerse maatstaven. Evenwel ging het lokaal nog best stevig tekeer met een paar flinke onweersklappen. En extreem of niet, onweer blijft altijd gevaarlijk. In Almelo werd een fietser dodelijk getroffen door de bliksem.

Verlichting voor delen van heet Zuid- en Oost-Europa
De buien markeren de overgang met koelere oceaanlucht die van boven de oceaan nu steeds verder het continent binnendringt. Vooral in West- en Midden-Europa wordt het fors koeler. En ook een deel van de landen in het zuiden en oosten van Europa krijgen een veeg mee.

Voor veel regio’s betekent dat enige verlichting na een aantal zeer hete dagen met op veel plaatsen in Italië en op de Balkan maximumtemperaturen ruim boven 35 graden. De Kroatische kustplaats Split noteerde donderdag bijvoorbeeld 37 graden. En dat gold ook voor Rome. In Florence werd het 38 graden. En tevens bijvoorbeeld Mostar (Bosnië-Herzegovina), plaatsen in Macedonië en de kustplaats Antalya in Turkije haalden 38 graden. Iets minder hoog maar toch nog 35 graden werd het in sommige badplaatsen in Roemenië en Bulgarije.


Dreigende wolkenlucht met op de achtergrond voorzichtige opklaringen. Foto: Perry Meter.

Het komende weekend wordt het vanuit het westen ietsje minder heet. Daarbij komt het overigens lang niet overal tot buien. Voor Zuid-Europa zijn het vooral het noorden van Italië en de Balkan die op grote schaal met buien te maken krijgen. Elders wordt de buiigheid onderdrukt door hogedrukwerking.

Griekenland en Turkije merken overigens niet of nauwelijks iets van afkoeling. En volgende begin volgende week worden ook Italië en de Balkan weer heter, met op diverse plaatsen meer dan 35 graden. Het binnenland van Spanje lijkt dan overigens lokaal de 40-gradengrens te gaan passeren.

Grootste hitte vaak vlak voor afkoeling
De grootste hitte heeft paradoxaal, en dat is wel vaker zo, alles te maken met de binnentrekkende buienstoring. Aan de voorzijde ervan is de stroming nog wat meer naar het zuidwesten gedraaid in plaats van westzuidwesten, en wordt de heetste lucht aangevoerd – van boven Afrika.

Ook in Nederland hebben met we met dit effect te maken gehad. Donderdag werden de hoogste temperaturen gemeten, in warme lucht van boven zuidelijke gedeelten van de oceaan. En nu op vrijdag, meteen daarna dus, is de afkoeling gekomen.

Bron: Meteo Consult
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
17 juli 2009, 22:23 uur | Bericht #40561
dat het dan weer lekker weer gaat worden begin augustus , is in mijn ogen goed nieuws....... toch?
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 111 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 111, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden