Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, AL; Escambia, AL; Escambia, FL; Okaloosa, FL; Santa Rosa, FL.

10 May 2024 11:12:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Okaloosa, FL.

10 May 2024 11:12:02

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Houston, AL; Early, GA; Seminole, GA.

10 May 2024 11:07:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conecuh, AL; Covington, AL; Escambia, AL; Escambia, FL; Okaloosa, FL; Santa Rosa, FL.

10 May 2024 11:07:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Okaloosa, FL; Santa Rosa, FL.

10 May 2024 11:07:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geneva, AL; Houston, AL; Bay, FL; Calhoun, FL; Holmes, FL; Jackson, FL; Walton, FL; Washington, FL; Seminole, GA.

10 May 2024 11:07:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Escambia, FL; Okaloosa, FL; Santa Rosa, FL.

10 May 2024 10:50:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dale, AL; Geneva, AL; Henry, AL; Houston, AL; Calhoun, GA; Clay, GA; Early, GA; Miller, GA; Quitman, GA; Randolph, GA; Seminole, GA.

10 May 2024 10:50:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stewart, GA; Webster, GA.

10 May 2024 10:50:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, AL.

10 May 2024 10:50:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, AL; Bullock, AL.

10 May 2024 10:34:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Conecuh, AL; Covington, AL; Escambia, AL; Escambia, FL; Okaloosa, FL; Santa Rosa, FL.

10 May 2024 10:24:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, AL; Bullock, AL; Pike, AL.

10 May 2024 10:16:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Escambia, AL; Mobile, AL; Escambia, FL.

10 May 2024 10:10:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Mobile, AL; Escambia, FL.

10 May 2024 10:06:09
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 juli 2009, 14:18 uur | Bericht #42586
Zwabberend front geeft hoofdbrekens

Hogedrukweer, dat is veelal ‘makkelijk weer’. Waarbij van mediameteorologen vooral creativiteit wordt verlangd om continu interessante en waardevolle informatie te blijven geven. Deze week hebben we niet heel veel ruimte voor creatieve impulsen, alle aandacht is benodigd om een zo goed mogelijke verwachting te brengen. Wat een hachelijke zaak is! De diverse rekenmodellen geven steeds andere neerslagberekeningen. De reden daarvoor is een zwabberend front boven onze hoofden.

Het front dat bij ons nu al dagenlang de weercondities bepaalt, is de scheidingslijn tussen hete lucht boven Midden- en Oost-Europa en de koelere oceaanlucht die vanuit het westen binnen probeert te schuiven. Zo werd het in het zuiden van Duitsland gistermiddag op uitgebreide schaal 29 graden, in Oostenrijk 32 graden en in Hongarije her en der meer dan 35 graden. Aan de westzijde van het front -aan de koele kant dus- was het gisteren in Engeland een graad of 21. Daar tussenin, onder andere boven de Benelux, lag het front.


De maximumtemperaturen van gisteren, woensdag.

Wat is een golvend front?
En dat front, dat ligt nu al een tijdje te golven, oftewel; bevindt zich min of meer evenwijdig aan de luchtstromingen. Dat is het beste voor te stellen in vergelijking met een grote vlag. Een vlag die staat te wapperen in de wind , wat gepaard gaat met golvingen. Maar waar exact die golven in de vlag slaan, dat valt niet of nauwelijks vantevoren te voorspellen of te berekenen.


De windrichting op zo'n 5 a 6 km hoogte. Boven onze contreien vanuit het zuidwesten. Dit zijn gegevens van gisteren even na het middaguur.


De luchtdruk aan de grond, ook gistermiddag even na het middaguur.

Op de twee kaarten hierboven staan de luchtstromingen van gistermiddag afgebeeld. De eerste kaart toont de wind op zo’n 5 kilometer hoogte, de tweede kaart toont de wind aan de grond. In beide gevallen komt de wind uit het zuidwesten. Het front aan de grond liep van West-Frankrijk, via de Benelux tot over Denemarken en vervolgens terugkrullend tot tegen de zuidkust van Noorwegen. En zodoende bevond het front zich precies in de zuidwestelijke luchtstromingen, zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen. Dé ideale positie om te gaan klapperen, te gaan golven. Op de top van zo’n golf komt vervolgens extra neerslag naar beneden, omdat warmere lucht over relatief koudere gaat glijden. Die opglijding leidt tot opwekking van buien of regen.

Rekenmodellen confuus
Waar, wanneer en óf een front inderdaad gaat golven, is een kwestie van kleine toevalligheden. Daar hebben de diverse rekenmodellen het zeer moeilijk mee. Dat blijkt nauwelijks te verwachten. Zo liet een meerderheid van de berekeningen van gisterochtend en –middag het voor vandaag (donderdag) in ons land overwegend droog. Slechts een enkele bui, met in de loop van de middag en avond in het zuidoosten een stukje van zo’n golf, waarbij de meeste neerslag over Duitsland zou trekken en alleen een deel zou schampen aan ons land.


Wat zit er nog aan regen aan te komen. De ECMWF berekening voor de periode van 20.00 uur vanavond tot 02.00 uur vannacht.


De ECMWF berekening aan neerslag voor de periode van 02.00 uur vannacht tot morgenochtend 08.00 uur.


En tot slot; de neerslagverwachting voor vrijdagochtend 08.00 uur tot 14.00 uur morgenmiddag.

De atmosfeer besloot anders. Vanuit het zuiden trok vanochtend zo’n golf over het land en veroorzaakte vooral in het binnenland behoorlijk veel regen. Een dergelijke golf passeerde ons ook gisteravond en afgelopen nacht, met stevige plensregens. Daar waar we gisteren overdag en ook afgelopen dinsdag overdag geluk hadden, met slechts een enkele bui en de hevige neerslag buiten onze landsgrenzen, was het vandaag dus wel overdag raak. Het golvende front trekt (gelukkig) weldra weg. We houden nog buien over tot en met zaterdagmiddag, daarna komt tijdelijk een hogedrukgebied in zicht.

Bron: Meteo Consult.
Menno
Lid
Woonplaats: Nieuwegein
Berichten: 37
Lid sinds: 17 jul. 2009
23 juli 2009, 14:40 uur | Bericht #42587
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 23 juli 2009, 14:18 uur Zwabberend front geeft hoofdbrekens

Geweldige uitleg van de huidige situatie. Erg leerzaam voor iemand die veel over het weer wilt leren!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 73 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 73, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving uitbarsting Fagradalsfjall, IJsland 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden