Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

27 Apr 2024 07:21:23

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Apr 2024 07:00:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audubon, IA; Calhoun, IA; Carroll, IA; Crawford, IA; Greene, IA; Pocahontas, IA; Sac, IA; Webster, IA.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
17 augustus 2009, 15:25 uur | Bericht #46672
Toestand poolijs toont licht herstel

Terwijl we in eigen land wellicht de warmste dag van deze zomer nog moeten krijgen (aanstaande woensdag of donderdag zou dat kunnen gebeuren), begint boven de poolcirkel de korte poolzomer tot een eind te komen. Nog iets meer dan een maand te gaan, en op de Noordpool begint de lange poolnacht en zullen de temperaturen snel gaan dalen.


In deze grafiek is de afname van de ijsverspreiding in het Noordpoolgebied duidelijk te zien. Vooral de laatste jaren is de afname dramatisch, tot een dieptepunt in de zomer van 2007. Daarna volgt er een licht herstel

Het is dus een mooi moment om nu eens te kijken naar de toestand van het ijs op en rondom de Noordpool, want de ontwikkelingen waren de laatste jaren zorgwekkend genoeg. We geven de actuele stand van zaken en vervolgens zullen we ook nog even naar het Zuidpoolgebied kijken, waar de lange winter nu juist op zijn eind gaat lopen.


De verspreiding van het ijs op 14 augustus. De donkerpaarse kleur wijst op een ijsbedekking van (nagenoeg) 100%

Een alarmerend beeld
Vorige week schreven we het al, het klimaat is een ‘hot-item’. Hoewel het allerminst duidelijk is hoe het klimaat zich lokaal bezien gaat ontwikkelen, is één ding wel duidelijk en dat is dat het mondiaal bezien de laatste tientallen jaren flink warmer is geworden. Een indirecte manier om dat te zien is om naar de verspreiding van het ijs rondom de Noordpool te kijken.


Ten opzichte van een jaar geleden (het linker plaatje) is er duidelijk te zien dat er gemiddeld gesproken nu meer ijs ligt

Jarenlang verliep het afsmelten van het ijs in de zomer en het opnieuw aangroeien in de winter volgens een vast patroon en binnen grenzen die maar weinig veranderden. Pas de laatste jaren werd het duidelijk dat er wel degelijk een versterkte afsmelt plaatsvond. Deze openbaarde zich in eerste instantie niet zozeer door een afname van de verspreiding van het ijs, maar meer in de afname van de dikte van het aanwezige ijs. Twee jaar geleden werd er een kritische grens overschreden en ontstonden er aan het eind van de poolzomer grote stukken open water, daar waar, voor zo ver men wist, het ijs zich altijd de hele zomer wist te handhaven! Voor het eerst werd het toen mogelijk om de pool rond te varen. Dat bracht wetenschappers er toe om te verwachten dat het tijdstip van een goeddeels ijsvrije Noordpool in de zomer aanmerkelijk te vervroegen. Was men eerst van mening dat dit deze eeuw niet meer zou gebeuren, vervolgens werd dit tijdstip tot rond 50 jaar ingekort en gezien de gebeurtenissen uit 2007 sprak men zich uit dat het zelfs binnen vijf tot vijftien jaar zou kunnen gebeuren!


Uit deze grafiek valt af te lezen dat er zo'n driekwart miljoen vierkante kilometer meer ijs ligt dan een jaar geleden, maar onderaan valt af te lezen dat we nog steeds ruim onder het gemiddelde liggen uit 1979-2000

Licht herstel
Met een mengelmoes van angst, vrees en belangstelling werden de ontwikkelingen gedurende de zomer van 2008 afgewacht. De ijsconditie bleef uitermate beroerd, maar puur kijkend naar de verspreiding van het ijs, was het minimum in de ijsbedekking die in het vroege najaar werd bereikt, iets minder minimaal dan het jaar daarvoor.


In Bjornova verliep juli koel, maar verder was het de afgelopen drie maanden relatief warm

Ook dit jaar lijkt er van een verder – zij het opnieuw klein – herstel sprake te zijn, wat we duidelijk kunnen zien als we de ijsverspreiding van drie dagen geleden (14 augustus) vergelijken met die van precies een jaar daarvoor.

Het verschil is zelfs heel behoorlijk. In één oogopslag is te zijn dat het gebied met (nagenoeg) 100% ijsbedekking (het donkerpaarse gebied) aanzienlijk groter is dan een jaar daarvoor. Kijken we naar de verspreiding van het ijs, dan zien we aan de Europese kant weinig verschil, maar aan de Siberische kant is de hoeveelheid open water in het algemeen een tikje groter dan een jaar daarvoor. Aan de Canadese kant en die van Alaska, is het gebied ‘open water’ echter aanzienlijk kleiner in vergelijk met het jaar daarvoor. Ook als we naar de grafieken kijken die de ijsverspreiding van het afgelopen jaar geven, zien we dat er in vergelijk met een jaar geleden zo’n driekwart miljoen vierkante kilometer méér ijs ligt.


In Eureka verliep de poolzomer tot dusverre zelfs extreem zacht

Een dooie mus?
Dat lijkt een verheugende ontwikkeling te zijn, maar dezelfde grafiek leert ons dat ondanks dat lichte herstel we toch nog bijna anderhalf miljoen vierkante kilometer ijs onder het gemiddelde uit 1979-2000 liggen en ook in die jaren lag er al minder ijs dan wat gedurende een lange periode daarvoor ‘normaal’ was. De gebieden op en rondom de Noordpool hebben deze zomer het geluk gehad dat het lange tijd bewolkt was. Hierdoor werd de straling van de zon, die dan immers 24 uur per etmaal boven de horizon staat, aardig tegengehouden. Het is juist die zonnestraling die vooral in juni en juli veel smelt veroorzaakt. Nu de zon steeds lager komt te staan, zal dat effect de komende weken snel afnemen.


In de wateren rondom de Zuidpool bevindt zich momenteel veel ijs

Dat méér ijs niet weerspiegeld werd door lagere temperaturen in het poolgebied, zien we als we kijken naar de waarnemingen op een tweetal plaatsen. Op Bjornova, een klein eilandje iets ten zuiden van Spitsbergen, verliep juli duidelijk kouder dan de norm, maar was het verder flink warm, waardoor de gemiddelde etmaaltemperatuur in drie maanden tijd toch ruim 0.8 graden boven de norm uitkwam. In het Canadese Eureka, toch ruim boven de poolcirkel gelegen, lag het kwik meestal ver boven de norm en werd op een enkele dag zelfs de 20 graden overschreden! De afwijking naar boven bedroeg hier in drie maanden tijd bijna 2.2 graden. Geen wonder dat de ijskap van Groenland het moeilijk heeft. De smelt was en is dit jaar weer bijzonder groot.


En op de Zuidpool?
Tegelijkertijd lijkt de ijstoestand op de Zuidpool behoorlijk goed te zijn, tenminste als we naar de verspreiding van het ijs kijken. Kijkend naar de bijhorende grafieken, zien we dat het ijsverspreiding op het maximum zit van vorig jaar en ook bijna voortdurend boven het gemiddelde uit 1979-2000. De diepste dalen vielen vooral in de jaren ’80 van de vorige eeuw, terwijl de hoogste pieken in de recente jaren vallen.


Uit deze grafiek valt een langzame stijging af te lezen. De diepste dalen zitten in de jaren '80 van de vorige eeuw, de hoogste pieken treden in de recente jaren op

Toch hoeven we niet meteen in gejuich los te barsten. De ijskap op Antarctica zelf, daar valt op een satellietfoto weinig van af te lezen, in termen van afsmelt of aangroei. Uit metingen blijkt dat het vooral langs de randen van dit ijskoude continent ook aan het opwarmen is en dat mede door het warmer worden van het water rondom Antarctica, de gletsjers sneller zijn gaan stromen en dat dit ook geldt voor het landijs, daar waar dit op het zeewater drijft. Een snellere aanvoer van ijs vanaf het continent kan leiden tot méér ijs in de zeeën rondom, maar netto kan er dan toch sprake zijn van een ijsafname.


De ijsverspreiding zit momenteel op het maximum van het afgelopen jaar en boven de norm van het gemiddelde uit 1979-2000. Toch kan dit een verkeerd beeld schetsen (zie tekst)

De zaken liggen op Antarctica echter nog complexer dan op Groenland. Het continent is zó koud, dat een temperatuurstijging alleen maar zal leiden tot méér sneeuwval, die niet door een grotere smelt in de zomer zal worden gecompenseerd. Als er ijs verdwijnt, dan zal dat in eerste instantie alleen langs de randen van het continent gebeuren. Dieper landinwaarts, waar het kwik zelden of nooit boven nul komt, zal de ijskap alleen maar blijven aangroeien. Het zijn zeer complexe processen, waar lang nog niet alle details van bekend zijn.

We zullen in ieder geval de ontwikkelingen in de poolgebieden op de voet blijven volgen.

©Meteo Consult, Polar Research Group (PRG), Climate Prediction Center (CPG); NCEP, NASA
Woonplaats: leeuwarden
Berichten: 518
Lid sinds: 9 jun. 2009
17 augustus 2009, 15:40 uur | Bericht #46674
als winter liefhebber wordt ik daar blij om nu alleen nog hier een mooie winter
Waarom deze advertentie?
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
17 augustus 2009, 20:40 uur | Bericht #46706
Citaat van nielslwd, maandag 17 augustus 2009, 14:40 uur als winter liefhebber wordt ik daar blij om nu alleen nog hier een mooie winter

Mooie winters zat niels.... je moet er alleen oog voor hebben....
Woonplaats: leeuwarden
Berichten: 518
Lid sinds: 9 jun. 2009
17 augustus 2009, 21:20 uur | Bericht #46720
Citaat van supercell, maandag 17 augustus 2009, 19:40 uur Mooie winters zat niels.... je moet er alleen oog voor hebben....
jep alleen ik bedoel dat er nu ook hier een koude winter moeten zoals vorig jaar
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 156 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 156, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden