Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 14:40:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 augustus 2009, 10:52 uur | Bericht #48862
Bosbrand bedreigt woningen nabij Athene


Een grote bosbrand aan de rand van de Griekse hoofdstad Athene bedreigt zaterdag bewoond gebied. De brand brak vrijdag uit en raasde richting de stad, aangewakkerd door de sterke wind. De brandweer werkt met man en macht om de brand in toom te houden, meldt de politie.

Zeker twee huizen zijn al in vlammen opgegaan. Een grote woonwijk wordt door de vlammen bedreigd. Ook drie nabijgelegen dorpen liggen in de gevarenzone. Boven Athene hangt een dikke rookwolk. Zes vliegtuigen, vijf helikopters, 35 bluswagens en meer dan 150 brandweerlieden zijn ingezet.

In Griekenland laaiden vrijdag door de sterke wind meer dan honderd branden op. Elke zomer breken in het populaire vakantieland honderden branden uit. Droogte en hoge temperaturen zijn meestal de boosdoeners, maar soms wordt een vuurzee ook aangestoken.

De ergste bosbranden hadden in 2007 plaats, toen in tien dagen tijd 65 mensen omkwamen door het vuur. Hele dorpen werden door de bosbranden verzwolgen.

©AD | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:48 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 augustus 2009, 13:58 uur | Bericht #48879












©Daylife
Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
22 augustus 2009, 20:41 uur | Bericht #48942
Zware bosbranden nabij Athene

De Griekse regering heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen wegens een grote bosbrand ten noordoosten van de hoofdstad Athene. De brand bedreigt landhuizen en kloosters. De regering heeft de evacuatie van inwoners bevolen, maar velen weigeren hun huizen te verlaten.



Brandweerlui vechten tegen de vlammen in de plaatsen Grammatiko, Varnavas en Kalentzi, op zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Athene. De brand brak zaterdagmorgen uit en verspreidde zich razendsnel, aangewakkerd door de stevige wind. Er zijn al ettelijke vierkante kilometers bos in vlammen opgegaan, en sommige huizen hebben ook al schade opgelopen. De regio ten oosten van Athene is dichtbevolkt.

©De Standaard
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 augustus 2009, 09:15 uur | Bericht #48974
Italië en Frankrijk helpen bij bosbranden

Griekenland heeft Italië en Frankrijk gevraagd te helpen bij het blussen van een grote brand ten noorden van Athene. De landen besloten in totaal drie blusvliegtuigen te sturen. Het is de tweede dag op rij dat de brand in Griekenland woedt.

Het vuur heeft veel zomerhuizen verzwolgen en bedreigt ook twee buitenwijken van de Griekse hoofdstad. Het vuurfront is 30 kilometer lang en groeit nog steeds door de sterke wind. Inmiddels zijn duizenden hectaren bos en akkers verzwolgen door de vlammen. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Honderden brandweerlieden proberen niet alleen de brand ten noorden van Athene te blussen, maar ook meer dan zeventig andere branden. Al die vuurhaarden zijn in de afgelopen twee dagen plots ontstaan door een combinatie van hitte en droogte.

©De Pers
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 augustus 2009, 16:01 uur | Bericht #49022
Vijftienduizend Grieken moeten huis verlaten

De Griekse autoriteiten hebben de vijftienduizend inwoners van de plaats Agios Stefanos opgedragen hun huizen te verlaten vanwege de oprukkende bosbranden. De woonplaats ligt ongeveer twintig kilometer ten noorden van Athene. Ook is de toegang tot de hoofdstad vanuit het noorden beperkt, liet een politiewoordvoerder zondag weten. Inwoners van Athene die terug willen keren naar hun woonplaats kunnen dat beter niet doen ''voor hun eigen veiligheid''.

Treinverkeer
De bosbranden komen steeds dichter bij de snelwegen en de rook beperkt het zicht, verduidelijkte de zegsman de waarschuwingen. Daarnaast kan de brandweer zijn werk beter doen als het niet te druk is op de weg. Ook het treinverkeer vanuit het noorden is stil komen te liggen tot twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad. De vlammen bij Agios Stefanos komen te dicht in de buurt van het spoor. Blusvliegtuigen lozen onophoudelijk water boven de huizen van de plaats.

Bron: ANP
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 augustus 2009, 09:05 uur | Bericht #49133
Felle bosbranden bedreigen Athene


Er woeden nog steeds zes grote bosbranden in de heuvels rond Athene. De wind is sterk in kracht afgenomen maar de situatie is niet geruststellend.

Plunderingen voorkomen
Het leger is beginnen patrouilleren om de vuurhaarden in de gaten te houden maar ook om plunderingen te voorkomen.

Buitenlandse hulp
Griekenland krijgt inmiddels hulp van blusvliegtuigen uit Frankrijk, Italië en Cyprus.

Evacuatie
Duizenden inwoners van Atheense buitenwijken zijn hun huizen ontvlucht uit vrees voor de felle bosbranden die rond de Griekse hoofdstad woeden. Alle tienduizend bewoners van Agios Stefanos, ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Athene, moesten op last van de autoriteiten hun wijk verlaten. Zaterdag al werd de noodtoestand rond Athene uitgeroepen. De vuurzee, die wordt aangewakkerd door harde wind, heeft al duizenden hectaren bos, landbouwgronden, olijfboomgaarden en tientallen huizen verwoest.



De brand brak vrijdagavond uit in de buurt van het dorp Grammatiko en het historische Marathon, veertig kilometer ten noordoosten van Athene. Vermoed wordt dat de brand werd aangestoken. In het weekeinde breidde het vuur in de regio Attika zich snel uit. Zondagmorgen werden woningen in de Atheense buitenwijken Drafi, Pikermi en Pallini in de as gelegd.

Talrijke branden
Honderden brandweerlieden en militairen, bijgestaan door blusvliegtuigen en helikopters, bestrijden de vlammenzee, maar slagen er niet in de talrijke branden te beheersen.

Geen goed rampenplan
Bewoners van bedreigde huizen probeerden hun bezit te beschermen door met tuinslangen water te sproeien en met takken de vlammen uit te slaan. Velen klaagden over de afwezigheid van de brandweer. Plaatselijke bestuurders beschuldigden de regering ervan geen goed rampenplan te hebben.

"We staan voor een zware beproeving", zei premier Costas Karamanlis. Het zijn de hevigste branden in Griekenland sinds 2007, toen 65 mensen omkwamen in een tien dagen durend inferno.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:48 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 augustus 2009, 12:53 uur | Bericht #49185
Satelliet: bosbranden Griekenland

Satellietbeelden worden in de meteorologie gebruikt om wolken te volgen. Af en toe zijn er ook andere dingen zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de bosbranden in Griekenland en hun bijbehorende rookpluimen. Op de afbeelding hieronder zien we twee grote bosbranden in Griekenland. Dit zijn de twee rode vlekjes. Ten zuiden hiervan zien we de rookpluimen. We kunnen dus stellen dat de afgelopen uren de windrichting noordelijk tot noordoostelijk was.



©Weeronline
Mr.Jo
Lid
Woonplaats: tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch
Berichten: 209
Lid sinds: 15 jun. 2008
24 augustus 2009, 20:16 uur | Bericht #49263
De bosbranden gezien vanuit de ruimte
Goed te zien zien de bruin/zwarte gebieden na de brand.

vr.jpg
za.jpg
zo.jpg
ma.jpg
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 augustus 2009, 10:35 uur | Bericht #49365
Bosbranden ten noordoosten van Athene ingeperkt


De branden die vrijdagavond begonnen ten noordoosten van Athene en al bijna 20.000 hectare bossen en landbouwgrond in de as hebben gelegd, zijn in de nacht van maandag op dinsdag ingedamd. Dat heeft een woordvoerster van de Griekse brandweer laten weten. In de regio rond de Griekse hoofdstad is er geen enkele brandhaard meer actief, luidt het. In andere gebieden van Griekenland brandt het wel nog.

De brandweer blijft ter plaatse om te reageren op een eventuele heropflakkering van het vuur. Een deel van de spuitgasten is vanmorgen naar de regio van de berg Kithairon, op zo'n 70 kilometer ten westen van Athene, en het eiland Euboea gestuurd omdat daar nog steeds het vuur woedt. Woningen zijn er evenwel niet bedreigd, aldus de woordvoerster.

Griekenland kreeg hulp uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Cyprus, Spanje en Turkije om de bosbranden ten noorden van Athene te bestrijden. Aangewakkerd door een hevige wind, waren het de ergste branden sinds die van de zomer van 2007, die aan 77 mensen het leven kostten en meer dan 250.000 hectare verwoestten.

©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:48 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 augustus 2009, 14:27 uur | Bericht #49403
Bosbranden in Griekenland

Er lijkt in Zuid-Europa geen jaar voorbij te gaan zonder bosbranden. In verschillende landen rondom de Middellandse zee is het deze zomer al raak geweest. Op dit moment is Griekenland opnieuw aan de beurt, waarbij diverse branden zelfs de buitenwijken van Athene bereiken. De bosbranden zijn waarschijnlijk aangestoken. Men vermoedt dat diverse projectontwikkelaars hier verantwoordelijk voor zijn. Deze willen namelijk graag bouwen op de bosrijke gronden rondom de Griekse hoofdstad, maar krijgen hier geen vergunning voor. In Griekenland denkt men dat de projectontwikkelaars op deze manier alsnog hun zin proberen te krijgen.


De rookpluim van de bosbranden bij Athene is op satellietfoto’s erg goed te zien. Bron: NASA MODIS Rapid Response System.

Ongunstige weersomstandigheden
De branden waren de laatste dagen lastig te blussen voor de Griekse brandweer. In de zomer is het in deze regio altijd buitengewoon droog, waardoor een enkel vonkje al genoeg kan zijn om een brand te doen beginnen. En de komende dagen wordt er ook totaal geen neerslag verwacht in de regio.


De neerslagverwachting van het Europese model voor Athene (gemarkeerd met het vlaggetje) voor de komende 144 uur. Er wordt werkelijk geen druppel regen verwacht rondom de Griekse hoofdstad.

Het vuur werd daarbij de laatste dagen geholpen door een stevige wind. Hierdoor werden de branden steeds verder aangewakkerd en de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Gisteren (maandag) stond er rondom Athene een matige tot vrij krachtige wind, 4 tot 5 Beaufort. Deze wind nam ´s avonds af naar zwak tot matig, kracht 2 tot 4, en volgens de laatste berekeningen van het Europese model lijkt hier vandaag (dinsdag) overdag weinig in te veranderen. Wat dat betreft zijn de weergoden de Grieken dus goed gestemd. Maar blijft dat ook zo?


Gisteren (maandag) stond er rondom Athene nog een matige tot vrij krachtige wind, die het vuur flink aanwakkerde.

Branden onder controle
Vanmorgen (dinsdag) kwam het nieuws naar buiten dat de branden rondom Athene grotendeels onder controle waren, mede door de iets afgenomen wind. Toch is het gevaar nog lang niet geweken. De wind lijkt namelijk opnieuw iets aan te trekken. Volgens de nieuwste gegevens zal dat vanavond en komende nacht nog niet gebeuren. Morgenmiddag (woensdag) lijkt de vrij krachtige wind (5 Beaufort) echter weer gevaarlijk dichtbij te komen. De brandweer zal dus nog even goed op zijn hoede moeten blijven. Met dergelijke weersvooruitzichten is het namelijk niet onwaarschijnlijk dat de verschillende bosbranden opnieuw oplaaien.


Vandaag (dinsdag) staat er met 2 tot 4 Beaufort duidelijk minder wind.


Morgenmiddag (woensdag) komt de vrij krachtige wind echter weer gevaarlijk dichtbij, waardoor de branden opnieuw op kunnen laaien.

Dagelijkse gang
De wind rondom de Griekse hoofdstad vertoont vanaf het komende weekend een duidelijk dagelijkse gang patroon. Dit betekent dat de wind overdag aantrekt en rond de middag zijn hoogtepunt kent. Tijdens de avond en nacht neemt de wind vervolgens in kracht af. Een dergelijk verloop van de wind is heel gebruikelijk. De afgelopen dagen was het echter bijzonder dat de wind ’s nachts niet ging liggen en ook de komende dagen lijkt de wind ’s nachts maar weinig in kracht af te nemen. Het is dus mogelijk dat de komende dagen de branden ’s nachts opnieuw aan kunnen wakkeren. ’s Nachts kan de brandweer namelijk geen blusvliegtuigen en helikopters inzetten en dus ook minder goed blussen.


Wel is vanaf het komende weekend duidelijk een dagelijkse gang patroon te zien. Dit betekent dat de wind ’s nachts duidelijk minder sterk is dan overdag.

De dagelijkse gang in de wind die vanaf het weekend weer een rol gaat spelen, wordt veroorzaakt door het oplopen van de temperatuur overdag. Hierdoor wordt de lucht onstabieler, waardoor luchtbellen gemakkelijk opstijgen. De remmende werking van het aardoppervlak op de wind (wrijvingskracht) wordt hierdoor kleiner en de windsterkte neemt dan ook toe. ’s Avonds daalt de temperatuur, waardoor de lucht stabieler wordt, de wrijvingskracht toeneemt en de wind gaat liggen.

Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 augustus 2009, 16:00 uur | Bericht #49624
Grieks blusvliegtuig neergestort


In Griekenland is een blusvliegtuig neergestort. Het vliegtuig was een bosbrand aan het blussen op het eiland Kefalonia in de Ionische Zee, ten westen van het vasteland. Het is tegen elektriciteitskabels gevlogen. De 55-jarige piloot is het eerste dodelijke slachtoffer van de bosbranden in Griekenland. Eerder deze week waren er ook al blusvliegtuigen ingezet bij de bosbranden die de hoofdstad Athene bedreigden. 150 huizen en meer dan 20.000 hectare bos gingen in vlammen op.

©De Redactie
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
28 augustus 2009, 01:16 uur | Bericht #49699
Branden Griekenland verwoesten 65 huizen

De grote branden die vrijdag tot en met dinsdag woedden in Griekenland, hebben zeker 65 huizen in de as gelegd. Ruim 140 huizen raakten in meer of mindere mate beschadigd. Dat meldde het ministerie van Milieu donderdag.

De branden begonnen vrijdagavond in een bos ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene. Het duurde vier dagen voordat de brandweer het vuur onder controle had. Circa 20.000 hectare bos werd vernietigd.

Griekse media uitten de afgelopen dagen felle kritiek op het in hun ogen falende beleid van opeenvolgende regeringen. Zij zouden geen lering hebben getrokken uit eerdere grote bosbranden, zoals die van precies twee jaar geleden. Toen kwamen in tien dagen tijd 77 mensen om het leven.

©De Pers
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
15 september 2009, 20:14 uur | Bericht #52180
Bosbranden Athene door wegbranden wespennest



Een 59-jarige Griek wordt ervan verdacht de verwoestende bosbranden rond de hoofdstad Athene vorige maand te hebben aangestoken. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini.
Uit technisch onderzoek zou zijn gebleken dat de brand is begonnen toen de man probeerde een wespennest op zijn erf in het dorp Grammatiko weg te branden. De verdachte spreekt de beschuldigingen tegen. Hij beweert dat de vuurzee elders uitbrak en zegt dat tientallen dorpsgenoten dat kunnen bevestigen. Bij veroordeling kan hij een celstraf van vijf jaar krijgen.

Door de vuurzee gingen eind augustus tienduizenden hectares bos verloren. Zeker 150 woningen raakten zwaar beschadigd of werden totaal verwoest. Er vielen geen doden. Na enkele dagen kreeg de brandweer de vlammenzee onder controle.

©AD
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 231 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 231, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden