Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

20 Mar 2019 12:59:34

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Mar 2019 09:59:33

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Mar 2019 09:59:33

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Mar 2019 07:59:36

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Mar 2019 07:59:35

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56
Actueel
1 / 4

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Berichtgeving onstuimig weer

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5090
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 maart, 00:01 uur | Bericht #490124

Lente discussietopic 2019


De weerkundige winter is voorbij en zoals ieder jaar gaat de lente van start op 1 maart!
 

Hoe gaat de lente van start?

Tja, het typisch lenteweer, de eerste 20 graden, de eerste terrasje tot de bbq van stal halen, hebben we reeds in februari gehad.;) Het ene na het andere temperatuurrecord werd gebroken dankzij een krachtig hoog die zorgde voor een licht briesje uit zuidelijke richtingen en maximale zonneschijn. Was dit dan zo uitzonderlijk? Ja zeker, het was de perfecte samenloop van omstandigheden waarbij ook de droogte die al sinds vorig jaar aanhoudt, zijn rol in speelde. Zo kon de energie van de zon maximaal aan opwarmen worden besteeds in plaats van verdampen wat enige opwarming wat vaker tegenwerkt. Desalniettemin, 20 graden in februari is in perfecte omstandigheden mogelijk, zelfs al een goeie 100 jaar geleden.

Hopelijk heeft iedereen ervan genoten? Want de laatste dag van februari luidde een ander weertype in: nat, winderig en temperaturen die zowat rond normaal gaan komen te liggen! Van enige zonnig, zacht lenteweer is in de verste verte geen spraken.

Hieronder even de temperatuurpluim van ECMWF alsook de neerslag- en windpluim:
Zoals reeds beschreven in het wintertopic, is maandag een dagje om het in oog te houden met eventueel een stormkans. Hoewel de laatste runs dit meer en meer wordt afgebouwd.

In het begin van de lente zal het een komen en gaan zijn van regen, wind en buien. Het zou mij ook niet veel verwonderen moesten we verderop volgende week ook te maken kunnen krijgen met wat typische maartse buien. De verschillende modellen laten soms net wat meer polaire lucht over onze streken uitwaaien wat kan leiden tot die typische buien. In de Ardennen zouden dit zelfs gewoon sneeuwbuien kunnen zijn.
Maar goed, daarover later meer!

Een nat voorjaar is eigenlijk broodnodig. De neerslagtekorten van vorig jaar zijn nog helemaal niet weggewerkt, de grondwaterstanden staan op sommige plaatsen zelfs nog dramatisch laag. Als er dit jaar weer een droogteperiode komt, zouden de gevolgen wel eens een pak zwaarder kunnen uitvallen ten opzichte van de voorbije 2 jaren.

En zoals steeds, alle input van iedereen is altijd welkom
  | Gewijzigd: 1 maart, 00:22 uur, door Sven
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3511
Lid sinds: 8 dec. 2011
1 maart, 06:22 uur | Bericht #490126
Winter 2018-2019; het waren 7 mooie dagen.

Maar wat hebben we een heerlijke warme en zonnige periode achter de rug. Smaakt naar meer! Gelukkig gaan we weer de goede kant op. Sowieso hoeft de warmteliefhebber in de Benelux zich tegenwoordig geen zorgen meer te maken.. De warmte komt gegarandeerd. 
 
De korte termijn droogt weer op bij GFS. Bij iedere run wordt de neerslagsom kleiner. 
 
06Z run van gisterenochtend op 198u
 
00Z run van deze ochtend op 180u
| Gewijzigd: 1 maart, 08:56 uur, door Stefanv
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5090
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 maart, 18:19 uur | Bericht #490132
Om exacte neerslaghoeveelheden te gaan bepalen, heeft het weinig zin om op zo een lange termijn te gaan kijken (1 week vooruit). Zijn enkel indicaties waar je dan toch de korte termijn modellen voor nodig hebt in plaats van een GFS die te globaal is. Per run fluctueren die hoeveelheden toch steeds. 
Neem nu de nieuwste 12z ter illustratie en die hoeveelheden gaan weer omhoog.Dat het komende weekend anders gaat verlopen dan het voorbije weekend is wel een zekerheidje. De neerslagkansen nemen verder toe alsook de wind die zal gaan aantrekken.

Zaterdag is er sprake van hier en daar een bui, maar in de nacht naar zondag neemt de wind en de neerslag toe. Zondag lijkt een dagje te worden met redelijk veel wind en af en toe stevige regen. 

KNMI hierover:
Zaterdagavond nadert van het westen uit een warmtefront van het volgend frontaal systeem (CAD). Het warmtefront lijkt boven land te activeren, maar de modellen verschillen hierin qua details enigszins. Het golvende koufront lijkt te gaan slepen boven ons land als gevolg van een ontwikkelend laag west van ons land.
Pas later op zaterdagavond op het volgende warmtefront en vrij zeker op het volgende koufront (beide onderdeel van de genoemde CAD) meer regen.

Verder lijkt er een significante hoeveelheid regen te gaan vallen, 15-25, lokaal 30-35 mm cumulatief van zondag tot dinsdag. Hoe een en ander gaat verlopen richting maandag is nog even wachten op wat korte termijn modellen, maar zal sowieso een nat en onstuimig dagje gaan worden. 

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5090
Lid sinds: 5 jul. 2011
2 maart, 21:23 uur | Bericht #490142
Estofex voor morgennacht:
A level 1 was issued across N France and Belgium/Netherlands mainly for severe wind gusts and a tornado risk.
A nocturnal severe risk is forecast. Driving features for this confined area with enhanced severe were already described in the SYNOPSIS part. A splitting low-tropospheric trough results in enhanced post (cold) frontal convergence, which induces lift in a weakly capped low LCL environment. 200-400 J/kg SBCAPE evolve as the westward pulled WCB air mass gets overtaken by cold mid-levels and steep mid-level lapse rates. 25-30 m/s LL shear overlaps with the CAPE plume and forecast soundings reveal an equal mixing depth, so severe wind gusts in that speed magnitude are possible with any thunderstorm. This risk is reinforced along short line segments, as near parallel background flow to the storm motion favors downstream seeding of precipitation cores (probably resulting in a SW-NE aligned LEWP pattern). Strongest cores may also be accompanied by some hail.

During the trough passage more backed LL flow results in better LL hodograph curvature. Also deviating storms may ingest enough SRH for LL rotation. Combined with sub 800-1000 m LCL heights, an isolated tornado event is forecast with tail-end or more discrete thunderstorms.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2759
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 maart, 13:05 uur | Bericht #490148

Herfstachtig


Bron afbeelding: OnweerOnline

Zowel vandaag als begin volgende week lijkt het eerder op herfst dan lente met veel bewolking en regelmatig regen. Ook de wind is de komende dagen behoorlijk aanwezig. De temperatuur komt de komende tijd telkens uit op een graad of 10'C. Dit is iets te zacht voor de tijd van het jaar.

Vandaag (zondag)

Verwachting voor begin van de middag met een warmtefront boven de Benelux. Bron afbeelding: KNMI

Vandaag hebben we te maken met veel bewolking en regen. De meeste regen is voor Nederland. Vanmiddag wordt het vanuit het zuiden wel langzaam wat droger maar het blijft veelal bewolkt. Dit weer hebben we te danken een warmtefront dat boven Nederland ligt en langzaam noordwaarts trekt. Dit warmtefront hoort bij een lagedrukgebied dat zich op dit moment ten zuidwesten van Ierland bevindt. Vannacht passeert het bijbehorende koufront. De meeste regen valt er in de noordelijke helft met regionaal meer dan 15 mm regen. 

Maandag

Verwachting voor morgenmiddag. De hieronder genoemende fronten liggen dan alweer grotendeels boven Duitsland en Polen/Tsjechië. Vanuit het zuidwesten nadert een nieuwe trog en het lagedrukgebied tussen Denemarken en Noorwegen zorgt/zorgde voor veel wind in het noordwesten. Bron afbeelding: KNMI

In de nacht van zondag op maandag en maandagochtend vroeg krijgen we te maken te maken met de passage van een koufront gevolgd door een occlusie. Op en achter deze fronten zitten stevige buien met mogelijk windstoten 75 tot 90 km/h, onweer (geen hoge bliksemactiviteit) en hagel. In het zuidoosten kunnen de windstoten nog net wat hoger uit pakken (rond de 100 km/h) omdat daar de beste overlap is tussen onstabiliteit en windschering.


Neerslagverwachting voor morgenochtend vroeg. Stevige buien boven de Benelux. Bron afbeelding: WXCharts

I
De verwachting van de windstoten op het koufront voor morgenochtend vroeg op veel plaatsen windstoten tot 90 km/h. In het zuidoosten ook windstoten boven de 100 km/h. Bron afbeelding: Weerplaza

Achter deze fronten klaart het wat op het maar in het noorden is het bewolkt met kans op regen. De wind neemt in het westen en noordwesten verder toe naar een 8 tot 9 bft aan de kust met windstoten tot 110 km/h. Landinwaarts een 6 tot 8 bft met windstoten tussen de 75 km/h en 90 km/h. In de middag neemt de wind langzaam weer af. In de middag en avond naderen er vanuit het zuidwesten nieuwe buien.Verwachting van de wind en windstoten voor morgenochtend met de meeste wind in het westen en noordwesten. Bron afbeeldingen: Weerplaza

Dinsdag
Dinsdagochtend trekken de laatste buien noordwaarts weg en wordt het voor midden en noord Nederland een vrij aardige dag met een mix van wolkenvelden en opklaringen. In het Zuiden van Nederland en België is er meer bewolking met kans op (lichte) regen. Deze bewolking en regen trekt langzaam noordwaarts. De temperatuur ligt dinsdag tussen de 7'C en 11'C.


Dinsdag een duidelijke tweedeling met in het zuiden bewolkt en kans op regen en in het noorden droog met opklaringen. Bron afbeelding: WXCharts.

Na dinsdag blijft het herfstachtig met geregeld regen of buien. Ook de wind is zo nu en dan behoorlijk aanwezig met stormkansen. De temperatuur komt elke dag uit op waardes rond de 10'C. 


De temperatuur ligt de komende dagen rond de 10'C maar richting het weekend lijkt de temperatuur wat te dalen. Bron afbeelding: Weerplaza


Komende dagen geregeld regen. Bron afbeelding: Weerplaza
  | Gewijzigd: 3 maart, 13:49 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1024
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 maart, 12:14 uur | Bericht #490156

Felle buien en forse windstoten trokken over de Benelux


Vannacht en vanochtend trok een actief koufront over, het bracht krachtige windstoten tot diep in het binnenland. In Vlissingen, Wijk aan zee en Westdorpe werden windstoten van meer dan 100 km/u gemeten, maar ook in het binnenland bleef de wind krachtig.Her en der is er ook wat schade van de windstoten, zo waaide in Nijmegen een steiger om:
Bij de passage van het koufront viel in korte tijd wat regen en kwamen we abrupt in een nieuwe (polaire) luchtsoort terecht waardoor het kwik ook 4 tot 5°C daalde in zeer korte tijd.


Wind nog niet voorbij
Vooral in het noordwesten en noorden zal het vanmiddag en vanavond nog krachtig blijven waaien, windstoten blijven wel beperkt tot 100 km/u. Ik verwacht dat met de passage van het koufront vannacht/vanochtend de meest krachtige windstoten wel achter de rug zijn. Rustig wordt het daarmee nog niet.Het weer van de komende week:
Pas morgen wordt het een stuk rustiger, worden de buien minder talrijk en zien we af en toe een knipoog van de zon, kortom het wordt morgen geen slechte dag (in vergelijking met vorige week is het natuurlijk een ander verhaal).
Als we verder dan dinsdag zien we dat de wisselvalligheid weer terugkomt en dat er talrijke neerslaggebieden en buien overtrekken. Van tijd tot tijd kan het ook weer even krachtig waaien.


De komende week iedere dag kans op regen.

In polaire luchten soms buien afgewisseld met wat zon. | Gewijzigd: 4 maart, 12:18 uur, door W. in t Erland
weertje
Lid
Woonplaats: Nunspeet
Berichten: 93
Lid sinds: 14 jul. 2010
6 maart, 14:06 uur | Bericht #490167
Stormachtige dagen tegemoet
Alhoewel over een paar weken (20 maart) de astronomische lente begint is daar de komende dagen nog weinig van te merken. We gaan ronduit stormachtig weer tegemoet met veel wind en regen.

De eerste kans doet zich morgen (donderdag) voor

Al hoewel dit niet heel spectaculair lijkt hebben de KT modellen zoals (hirlam en harmonie) een venijnig laagje laten zien voor morgen.

Op dit laagje zitten stevige buien die voor stevige windstoten kunnen zorgen, hoewel het zwaartepunt nu meer naar het westen is gebogen valt het voor het binnenland wel wat mee. Omdat het laagje nog moet onstaan hebben de modellen er dus wat moeite mee waar het precies overheen trekt, vanavond moeten de runs wel duidelijkheid gaan geven.


Al met al weer een leuke situatie morgen! (voor de NIET lente liefhebbers dan ;)

Hoe nu verder? De volgende kansen zitten er ook aan te komen zoals te zien is in de pluim (voor de bilt) en de andere modellen, het is een komen en gaan van lagedruk gebieden die, mits ze goed ontwikkelen voor storm(achtig) weer zorgen in nederland.


Al met al leuke dagen tegemoet, met hopelijk wat meer activiteit in het topic ;)


 
Weertje hé?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1024
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 maart, 15:36 uur | Bericht #490170

Voorlopig nog wisselvallig


Vanochtend: meeste regen in het westen
Vannacht en vanochtend trok er al een actief neerslaggebied over het land. In het westelijke helft is al 10 tot 20 mm regen gevallen. Met name in het binnenland zijn er al wat krachtige windstoten geweest, Volkel kreeg een windstoot van ruim 90 km/u.


Momenteel: Buien in het zuidoosten
Op dit moment trekken er polaire buien over het binnenland. Hierbij kan hagel en onweer voorkomen, hoewel de meest actieve exemplaren het land via de oostgrens aan het verlaten zijn. In het zuidoosten is het genieten van de fotogenieke polaire buienluchten.Vanavond/vannacht: regen en windstoten voor het noorden
Vanuit het noordwesten komt er weer een nieuw neerslagsgebied aan. Voor dit neerslaggebied kan de wind ook even flink uithalen met windstoten tot 90 km/u. Gedurende de nacht trekt de neerslag via het zuidoosten weg.

Vrijdag: rustiger weer
Net zoals vandaag wordt het vrijdag het met name aan de kust in de middag best prima. Het binnenland moet het hebben van de momenten tussen de buien door.

Vrijdag naar zaterdag: opnieuw veel regen
Het begint wel op te vallen dat de meeste neerslag telkens weer in de nacht valt. Overdag zijn telkens enkel wat buitjes. In de nacht naar zaterdag dus wederom een regengebied met windstoten vermoedelijk tot 80 km/u (nog onzeker i.v.m. de termijn).

De totaalsom van regen t/m zaterdag komt uit op maximaal 20 tot 30 mm regen in het noordwesten tot ongeveer 10 mm in het zuidoosten.


Ook volgende week blijft het overwegend nat, met totaalsommen van 50 tot 80 mm in GFS (meerdere runs zijn hierin meegenomen, de 06-run met 55 tot 110 mm beschouw ik hierin als een natte uitbijter).

EC gaat hierin mee met in dezelfde periode accumulaties van 60 tot 80 mm. | Gewijzigd: 7 maart, 15:39 uur, door W. in t Erland
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2759
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 maart, 11:04 uur | Bericht #490173

Herfstachtig weekend


Bron afbeelding: OnweerOnline

Net zoals de afgelopen dagen gaat het weekend onstuimig verlopen met regelmatig regen en/of buien en ook veel wind.

Vandaag (vrijdag)
Vandaag hebben we te maken met een rugje van hogedruk. Dit zorgt voor een mix van zon en wolkenvelden met nog een lokale bui. In de namiddag en avond neemt de bewolking op nadering van een occlusie weer toe met in de avond en nacht alweer de eerste regen.


Verwachting voor vannacht de het eerste, zwakke occlusie, boven de Benelux en de tweede nog boven de Noordzee. Bron afbeelding: KNMI

In de nacht is het bewolkt en er trekken twee occlusies over de Benelux. De tweede is duidelijker actiever dan de eerste en de meeste regen valt in  (noord) Nederland met lokaal meer dan 10 mm. Ook de wind neemt weer toe naar een 7 tot 8 bft aan de westkust en op de Wadden met windstoten tot 75 km/h. 


Verwachting van de neerslag voor morgenochtend vroeg. Bron afbeelding: WXCharts.eu 

Zaterdag
Zaterdagochtend trekt de regen naar het oosten weg en er volgen enkele opklaringen. In het noorden valt nog wel een bui mogelijk met windstoten tot 95 km/h en lokaal ook hagel. Ook buiten de buien staat er dan in de noordelijke helft veel wind met een 6-7 bft boven een land een 7-8 op de Wadden met windstoten tot 85 km/h.


Windverwachting voor morgenochtend met de meeste wind in de noordelijke heft. Bron afbeelding: Weerplaza

In de middag krijgen we dan dankzij een trog weer te maken met nieuwe buien. Bij deze buien is er kans op onweer, hagel en mogelijk ook zware windstoten tot 95 km/uur. Het zwaartepunt van de buien ligt waarschijnlijk op het midden en noorden van Nederland maar er is nog wel enige onzekerheid in de modellen.


Verwachting voor morgen begin van de middag met een trog boven de Benelux. Op deze trog mogelijk stevige buien. Bron afbeelding: KNMI

Zondag
Zondag is een interessante, maar lastige dag. We krijgen dan te mogelijk te maken met een lagedrukgebied dat over de Noordzee gaat trekken. Dankzij dit lagedrukgebied kan het behoorlijk onstuimig worden maar de verschillen tussen de modellen zijn nu nog simpelweg te groot om daar wat over te zeggen. Wel koelen de bovenluchten zondag behoorlijk af met toenemende kans op winterse buien.


Verschil tussen GFS (links) en ICON (rechts) voor zondag... Bron afbeelding: WXCharts.eu

Maandag
In de nacht naar maandag zijn de bovenluchten het koudst met op 500 hPa rond de -40'C. Dit levert winterse buien op, mogelijk met onweer en op enige hoogte ook sneeuw. In de loop van maandagochtend warmt het weer op en worden de buien steeds meer normale regenbuien.


De EC pluimen voor de neerslag en temperatuur laten zien dat we verloopig nog niet van de westcirculatie af zijn. Bron afbeeldingen: Weerplaza & KNMI.
#KeepOnSmiling
weertje
Lid
Woonplaats: Nunspeet
Berichten: 93
Lid sinds: 14 jul. 2010
9 maart, 11:50 uur | Bericht #490176
Even een snelle update voor vandaag.
Vanmiddag trekken er stevige buien over het land, op sommige plekken kan wel meer dan 15mm vallen.

Deze buien gaan gepaart met pittige windstoten (zie harmonie 6z)

Het Arome model komt zelfs met uitschieters naar 120km/u in het binnenland, nowcasten dus! Het knmi heeft ook een waarschuwing uitstaan voor zware windstoten vanmiddagEn dan morgen (zondag). De modellen zijn nog zeer wisselend, de pluim van de Bilt laat dit zeer duidelijk zien. Vanmiddag de avond modellen maar eens onder de loep nemen. Wordt vervolgt dus! 

  | Gewijzigd: 9 maart, 12:11 uur, door weertje
Weertje hé?
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1428
Lid sinds: 7 jun. 2011
9 maart, 12:42 uur | Bericht #490177
Weertje heeft in de post hierboven  al het een en ander toegelicht voor de dynamische situatie vandaag. Estofex heeft gisteren een Level 1 uitgegeven voor hevige windstoten en mogelijk een enkele geisoleerde tornaado uitbraak. Op basis van actuele beelden heeft Estofex voor het Level 1 gebied een Mesoscale Discussion uitgegeven, de situatie zal naar alle waarschijnlijkheid heviger verlopen dan eerder voorzien.A level 1 was issued across parts of the Netherlands, N Germany into Poland mainly for severe wind gusts and an isolated tornado risk.

Mesoscale discussion tekst
This Mesoscale Discussion was issued to highlight an augmented severe risk from the Netherlands, N-Germany to NW-Poland including the risk of severe to isolated extreme wind gusts and a few tornadoes - a strong event is possible.

Uitgebreide Estofex verwachting kan je hier lezen.

Wat kunnen we verwachten?
Tussen 13 en 15z zal een koufront Nederland bereiken. Op de dagelijkse gang en op het koufront kunnen forse buien ontwikkelen vanwege het feit dat er 200-400 J/kg SBCAPE aanwezig is en een indrukwekkende 20-30 kn windschering. Buien kunnen dan makkelijk organiseren tot lijn convectie en eventueel kunnen kleine bow segmenten ontstaan waardoor de wind zeer fors uit kan halen. Een enkele bui zou door deze waarden wat van een minisupercell weg kunnen hebben. Verder is onweer en hagel niet uitgesloten.


En morgen?
Dat zou een bijzondere dag kunnen worden. Zoals weertje hierboven al zei is er veel onzekerheid of een dergelijk laagje ver genoeg uitdiept tot stormlaagje. De onzekerheid zit hem of het laagje wordt aangeslagen door de jetstream (storm) of juist niet (geen storm). 

Hieronder de recente KNMI guidance waarin de onzekerheden duidelijk zijn vermeld:

Synoptisch:
Na passage van deze barokliene zone volgt eerst een tijdelijke rug van hogedruk, waarna een laag in de nacht naar zondag vanaf de Atlantische Oceaan rap nadert. De vraag is of dit laag aangeslagen wordt door de linkeruitgang van een W-O georienteerde jetstreak (60-70 m/s). Indien interactie optreedt krijgen we te maken met een actief laag met fors windveld ten zuiden en vooral in de knijpzone ten zuidwesten ervan. Het laag zou dan een koers volgen over het midden van het land zondagochtend en -middag. Als interactie met de jet uitblijft dan ontwikkelt het laag zich minder sterk en lijkt bovendien veel zuidelijker te passeren.

Modelbeoordeling:
De onzekerheid in de evolutie van het laag van zondagochtend -en middag blijft onverminderd groot. Echter, de laatste 2 deterministische runs van vrijwel alle modellen, opteren nu voor het actieve scenario: het laag wordt aangeslagen door de jet, koerst over het midden van het land oostwaarts en veroorzaakt in de zuidelijke helft zeer zware windstoten, orde 80-110 km/uur. Het EC EPS van 00z komt ook met hogere kansen op dit scenario. Voor Maastricht/Vlissingen 40-50%, maar ook de Bilt en Amsterdam komen nog met 20-30%. Het Ha40-EPS van 00z komt met hogere kansen: 60-70%.

Dus we gaan het opvolgen. Ik ben heel erg benieuwd naar morgen. Oh ja, maandag gaat het waarschijnlijk sneeuwen....  | Gewijzigd: 9 maart, 12:47 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1024
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 maart, 14:34 uur | Bericht #490179

Kans op een klap onweer


Momenteel trekt er een randstoring over, hierbij behoort een occlusiefront (rode lijn over Oost-Nederland) en een koufront (rode lijn over West-Nederland). Op deze fronten kunnen er actieve buien ontstaan met onweer, hagel en windstoten tot 90 km/u, mogelijk bij de meest actieve bui aan de kust nog iets hoger (110 km/u bijvoorbeeld). In de meest zware buien zou het kwik ook tijdelijk kunnen dalen naar zo'n 6 graden. De treksnelheid is zeer hoog, dus het zal op vooral kort maar krachtig regenen in zulke buien. Bovendien houden de actieve plukken het in actieve vorm niet lang vol.

Guidance:
Regime van 200-400 J/Kg SBCAPE en 20-30 kn 0-3 km windschering. Bij de barokliene zone vanmiddag 5-6 Bft boven land, 7-8 Bft langs de kust, zware windstoten 75-90 km/uur. Na passage boven land luwende wind, langs de kust aanhoudend seinen.
Momenteel naderen er vanuit het westen op het koufront enkele buien met windstoten, hagel en onweer. Grootste kans hierop momenteel in de rode cirkel. In het oosten trekken op dit moment ook actieve buien over met redelijk wat onweer.

| Gewijzigd: 9 maart, 15:12 uur, door W. in t Erland
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1024
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 maart, 22:43 uur | Bericht #490230

Omslagpunt op komst?


We hebben naar mijn mening enkele zeer interessante weerdagen achter de rug. Van kleine pittige buien tot uitgestrekte neerslaggebieden en van onweer en windstoten naar hagel- en natte sneeuwbuien. Nu het vanavond wat rustiger wordt, kunnen we even kijken wat we de komende week verwachten kunnen. We kijken eerst naar de pluimen:

Pluimen
Eerst de temperatuur, we zien de komende week een duidelijk stijgende trend. Waar er vannacht lokaal misschien nog vorst aan de grond kan zijn, zitten we eind van de week weer aan de 10°C.


Tevens zien we een beperkte dagelijkse gang, maar vanaf maandag 18 maart zien we een flinke toename in de dagelijkse gang (groot verschil tussen minima en maxima). Dat is een interessante overgang en daarom is het extra aangegeven. In de weerkaarten kijken we in detail naar het mogelijke omslagpunt.

In de neerslagpluim zien we eerst een aantal behoorlijk regenachtige dagen, met name de donderdag zullen de regenmeters een drukke dag hebben.

Ook bij de neerslag zien we na zondag afbouwende neerslagkansen. Dit past mooi in het plaatje van een toenemende dagelijkse gang.

Dan ook nog even de windpluimen. De komende nacht is het wat kalmer, maar de gehele komende week blijft het behoorlijk winderig. Er passeren regelmatig lagedrukgebieden en die kunnen nog eventuele stormkansen opleveren, de details voor storm laat ik even buiten beschouwing. Plaats gerust jouw verwachting, waarneming of mening in het stormtopic, waarnemingtopic of kletstopic!

Wederom een omslagpunt ongeveer tussen zondag 17 en maandag 18 maart.

Weerkaarten

1. Passage omvangrijk lagedrukgebied, woensdag
Dinsdag en woensdag staan in het teken van alweer het volgende lagedrukgebied (L1). Dinsdag passeert een front en laat aardig wat neerslag achter. Woensdag volgen de windstoten en de buien. In de aanvoerrichting, bij Groenland, zien we het volgende lagedrukgebied (L2) dat in hoog tempo dichterbij komt.

L1 en L2 aangegeven op kaart, ook heb ik de trekrichting met een grote pijl weergegeven.

2. Volgende lagedrukgebied, donderdag
Dit lagedrukgebied (L2) laat vooral veel neerslag achter (zie pluim). De nadruk ligt daarmee minder op de wind. Op de oceaan zien we nummer drie (L3) klaarliggen. En bij Newfoundland zien we... een hoog? Dat is wellicht de voorbode voor een nieuw weertype.

L2 en L3 weergegeven, het hoog bij Newfoundland trekt de oceaan op en zoekt aansluiting met het azorenhoog.

3. Wat wind en regen voor het weekend
De hekkensluiter voor de periode met lagedruk is het lagedrukgebied in het weekend. Het laag wordt voorafgegaan door een windveld, vervolgens gaat het regenen in de Benelux. Op de oceaan wordt het al rustiger onder leiding van een hoog.

L2 loopt stuk in Scandinavië en L3 passeert de Benelux. Op de oceaan komt het hoog zich met Europa bemoeien.

Oorzaak westcirculatie
De oorzaak van alle lagedrukgebieden die langs de Benelux kwamen moeten we hogerop zoeken. De straalstroom stuurde alle nieuwe lagedrukgebieden op onze regio af. Hierdoor trokken vele fronten en buien in rap tempo over.


Lange termijn: een nieuw hogedrukgebied?
Dan hetgeen waar we naartoe werken. Er zijn aardig wat signalen dat het na deze week allemaal weer anders moet. De straalstroom zoekt zijn heil elders en een hogedrukgebied neemt de regie over.

Hogedruk in onze omgeving? Het zou zomaar kunnen, maar gezien de termijn is er nog onzekerheid!

Als we naar de straalstroom kijken, zien we mooi de kern van het hoog bij de azoren en de uitloper naar onze omgeving terug.

Conclusie
Dus, al met al nog een week wisselvallig en later misschien een omslagpunt. Dan zou hogedruk weer terug kunnen komen. Er valt echter nog niets zinnigs te zeggen over hoe lang die periode van hogedruk dan zou kunnen duren. Het hoog zou na 3 dagen weer weg kunnen zijn, of het zou een stevige blokkade kunnen worden die het weer de rest van maart gaat bepalen (ook betekent een hoog niet per definitie zonnig weer). Over een week zullen we daar meer over kunnen zeggen.

| Gewijzigd: 11 maart, 22:55 uur, door W. in t Erland
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2759
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 maart, 12:07 uur | Bericht #490266

Vanmiddag buien en veel wind


Vanmiddag regionaal stevige buien.

Vanmiddag passeert een koufront van NW naar zuidoost over de Benelux. Op dit koufront ontstaan in het midden en zuiden enkele stevige buien, mogelijk met windstoten en lokaal een klap onweer. In het noorden zijn er vanmiddag enkele opklaringen maar daar ook kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Hiervoor heeft het KNMI code geel uitgegeven.
 

 
Het eerder genoemde koufront blijft vanavond en vannacht slepen boven het zuiden van de Benelux en daardoor kan er in het zuiden van Nederland en België op uitgebreide schaal 10-20 mm, lokaal 30 mm regen vallen. In de Ardennen is met behulp van stuw zelfs lokaal 40-50 mm regen mogelijk. Morgen beweegt dit koufront weer als warmtefront noordwaarts en brengt dan in de gehele Benelux periodes met regen.


Veel regen de komende 24 uur in het midden en zuiden van de Benelux
#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1024
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 maart, 11:46 uur | Bericht #490270

Kans op winterse neerslag neemt toe


Vannacht en vanochtend trok een koufront over de Benelux, achter dit koufront aan stroomt koudere lucht binnen. Met name de bovenluchten koelen af, op 1,5 km hoogte wordt het ongeveer -5°C.

Het koufront bevindt zich momenteel in Duitsland, wij zitten al in de polaire lucht.

De bovenlucht koelt verder af tot -5 of -6°C, het nulgradenniveau komt op ongeveer 800 meter te liggen.

Buien met winterse neerslag
Door het toenemende contrast in temperatuur ontstaan er met name boven land makkelijk buien (de zee is namelijk nog wat kouder en heeft dus een minder groot verschil). Deze buien bevatten hoofdzakelijk regen, maar ook korrelhagel en lokaal natte sneeuw is mogelijk. De grootste kans op natte sneeuw is weggelegd voor het zuiden (Vlaanderen), het zuidoosten (Limburg) en de regio's tegen de Duitse grens.


Later vandaag beperkt de buiigheid zich meer tot het zuiden, waar er dan ook signalen verschijnen voor natte sneeuw/korrelhagel.


Ook in de nacht naar maandag is er kans op buien, in de loop van de maandag neemt de buienkans af.
 
Al met al een best prima weertype, het zijn polaire buien, dus we zien tussen de buien door de zon en er is kans op fotogenieke buienluchten.
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.338 topics, welke bij elkaar 440.221 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.811 leden.
Het nieuwste lid is Sanderjoel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 458 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 458, lezen 4 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving onstuimig weer

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden