Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:04

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:04

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:03

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:02

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 06:00:02

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Apr 2019 00:59:40
Actueel
1 / 4

Natuurbranden in de Benelux

Risico neemt toe

Droogteseizoen van start

Het Lente Waarnemingentopic

Lentediscussietopic 2019

Zonnig paasweekend

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Sam2001
Lid
Woonplaats: Kaatsheuvel
Berichten: 22
Lid sinds: 19 jul. 2017
12 april, 22:47 uur | Bericht #490422
lekker lente weer opkomst
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1042
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 april, 14:33 uur | Bericht #490427

Talrijke winterse buien


Momenteel trekken er talrijke kleine maar soms felle winterse buien over het noorden en oosten van het land. Het zijn kleine buien die
elkaar in rap tempo opvolgen, tussen de buien zien we nog geregeld de zon.Tijdens die buien kan door neerslagafkoeling de temperatuur soms zakken tot ongeveer 3°C, daarmee zijn natte sneeuw en korrelhagel zeker mogelijk. De algemene temperatuur in het buiengebied schommelt zo rond de 4,5°C. In het zuidwesten ligt de temperatuur met zo'n 7°C aanzienlijk hoger.

De verwachting is dat de buiigheid zich nog wel iets uit zal breiden naar het westen, maar het zuidwesten blijft waarschijnlijk buiten schot. Dit komt doordat de bel koude lucht die de buiigheid veroorzaakt niet verder naar het westen trekt en bovendien langzaam opwarmt en afzwakt. Het gevolg van het verdwijnen van de koude bel is dat de buiigheid morgen langzaam afneemt.

De temperatuur op ongeveer 5,5 km hoogte.

Skew-T


Ik vind de Skew-T soms wel nuttig om een aantal zaken zichtbaar te maken. Een Skew-T is een grafiek waarop vrijwel alle gegevens die door weerballonnen gemeten worden te zien zijn, misschien dat ik nog eens in een uitleg op Skew-T diagrammen terugkom. Doordat er zoveel gegevens op te zien zijn, is een Skew-T soms lastig te lezen. Wij focussen ons nu op de temperatuur (rood), het dauwpunt (lichtblauw) en de vochtigheid (RH, Relative Humidity)


De gegevens van de weerballon uit De Bilt, vannacht.

We zien de temperatuur dalen met de hoogte, zolang de temperatuur daalt met toenemende hoogte, kunnen buien overleven. Maar vanaf ongeveer 3000 meter zien we een inversie, aan de ene kant loopt de vochtigheid drastisch terug (van ongeveer 90% naar slechts 7%), aan de andere kant zien we de temperatuur iets oplopen (let op, temperatuur is weergegeven met een schuine schaal! (te zien aan de schuine oranje 0°C lijn)). De temperatuur loopt ineens op van ongeveer -20°C naar -18°C. Dat lijkt niet veel, maar aangezien de bui over het algemeen alleen kan voorkomen daar waar de temperatuur lager wordt het toenemende hoogte, zien we hier duidelijk de buientop (het aambeeld). | Gewijzigd: 13 april, 15:00 uur, door W. in t Erland
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2767
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april, 11:14 uur | Bericht #490440

Zonnig paasweekend met een zomers tintje

De komende dagen staan in het teken van veel zon en aangename temperaturen. Alleen vandaag is meer bewolking en kans op een bui.


Bewolking dankzij een occlussie. De meeste zon in de noordelijke helft van de Benelux. Bron afbeelding: SAT24.com

Vandaag hebben we te maken met een afzwakkende occlusie. Dit levert bewolking op en vanmiddag vallen er enkele buien. In het noorden van Nederland blijft het droog en daar is ook de meeste ruimte voor de zon. De temperatuur ligt tussen de 15'C en 20'C afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.


Vanmiddag enkele buien. Bron afbeelding: WXcharts.eu 

Zonnig paasweekend
Morgen lost de laatste bewolking verder op en wat volgt is een prachtig paasweekend met veel zon een temperaturen rond de 20'C. Misschien kan lokaal in het zuidoosten de eerste zomerse 25'C van het jaar aangetikt worden. Na het weekend neemt de onzekerheid toe maar het lijkt overwegend zacht en ook vrij droog te blijven. Zowel GFS als EC komen met minimale neerslagsiganlen voor de komende tijd.Temperatuur een neerslagpluimen van GFS en EC. Na het weekend toenemende onzekerheid over de temperatuur maar het lijkt vrijwel droog te blijven. Bron: Weerplaza

 

#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1042
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 april, 16:37 uur | Bericht #490444

19 april: eerste zomerse dag 2019!


De achtbaan van de temperatuur lijkt te stoppen bij de eerste 25+'er van 2019. Waar er slechts 6 dagen geleden nog natte sneeuw viel en het overdag amper 8°C werd, is het nu in Arcen 25,2°C. Binnen onze landsgrenzen in 4 dagen een temperatuursverschil van 28°C hebben is vrij zeldzaam (van -2,8°C in Woensdrecht maandag naar 25,2°C vandaag).Blokkade bepaald het weer in Europa
Zowel de koude dagen van vorige week als het huidige warme weer komen door hetzelfde hoog. Vorige week lag de blokkade boven Scandinavië, daarmee kwam een bel koude arctische lucht naar de Benelux, wat de winterse buien veroorzaakte. We zien op de weerkaart van vorige week al een diepe zuidelijke stroming op de oceaan, deze werd voor ons belangrijk.


Weerkaart vorige week zondag.

De blokkade beweegt zich namelijk langzaam richting Rusland, tegelijk zakte lagedruk af naar Spanje. Daarmee verplaatste de diepe zuidoostelijke stroming zich naar Midden-Europa (zie afbeelding hieronder).
Het blijft de komende dagen zonovergoten en warm, iedere dag kan er wel een warme dag bijgeschreven worden. Soms kan het kwik in het zuiden ook de 25°C bereiken, zoals vandaag.


Tot woensdag een diepe zuidoostelijke stroming die subtropische lucht vanuit de Sahara aanvoert. Vanuit Spanje wint de koelere lucht langzaam terrein.

Op bovenstaande afbeelding zien we echter ook al dat koudere lucht met de lagedruk afzakt naar het zuiden. Daarmee komt er wellicht een einde aan de langdurige warmte en zonneschijn.

Temperatuur
We blijven tenminste tot  woensdag 24 april in de warme lucht, daarna laat de pluim een behoorlijke daling naar normale temperaturen zien. De norm ligt op slechts 14°C (!). De daling wordt momenteel steeds zekerder, maar wat er na de daling gebeurt is nog erg onzeker.Zonneschijn
Voordat de temperatuur zijn daling inzet hebben we al te maken met bewolking. Op tweede paasdag komen we waarschijnlijk al binnen het bereik van de oprukkende bewolking vanuit het zuiden. Dat zal echter eerst soms wat hoge sluierbewolking zijn waar de zon nog doorheen schijnt, gevolgd door langzaam wat dikkere bewolking.Restanten van oude fronten komen volgende week dichterbij.

Neerslag
Met de naderende polaire lucht neemt ook de kans op regen toe. Op de overgansdag woensdag/donderdag zouden er buien kunnen vallen. Of dat een onweerskans wordt, is nog de vraag. Ook na donderdag zou er geregeld wat neerslag kunnen vallen, maar ik houdt nog een slag om de arm gezien de termijn en de meanderende straalstroom.Op woensdag stijgt de buienkans in Midden-Europa.

Geniet van de zon en het paasweekend!
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.374 topics, welke bij elkaar 440.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.823 leden.
Het nieuwste lid is Ramirogreen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 447 mensen aan het browsen op het forum. 12 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 447, lezen 15 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Droogteseizoen van start

Lentediscussietopic 2019

Zonnig paasweekend

Natuurbranden in de Benelux

Risico neemt toe

Het Lente Waarnemingentopic

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden