Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, TN; Lincoln, TN; Moore, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lawrence, AL; Limestone, AL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bledsoe, TN; Hamilton, TN; Meigs, TN; Rhea, TN; Sequatchie, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; Le Flore, OK.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Limestone, AL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lauderdale, AL; Lawrence, AL; Limestone, AL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, IL; Richland, IL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gibson, IN; Pike, IN; Posey, IN; Vanderburgh, IN; Warrick, IN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AL; Limestone, AL; Morgan, AL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coffee, TN; Grundy, TN; Warren, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, IL; Williamson, IL.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, TN; Fentress, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coffee, TN; Grundy, TN; Warren, TN.

9 May 2024 03:41:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK; Sequoyah, OK.

9 May 2024 03:41:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: leeuwarden
Berichten: 518
Lid sinds: 9 jun. 2009
18 september 2009, 19:05 uur | Bericht #52335
hier is het dan ik had het gisteravond<vanochtend en vanmiddag al geprobeert maar elke keer wist internet het te verpesten alsof internet het gewoon weet maar goed als het gister al lukte had ik er een live cam van kunnen laten zien maar hier is de uitleg van het noorderlicht (Aurora Borealis), dat bij ons uiterst zelden voorkomt. Samen met het zuiderlicht (Aurora Australis) wordt dit verschijnsel het "Poollicht" of "Noorderlicht" genoemd (Aurora).

Het Poollicht is een van de indrukwekkendste verschijnselen in de natuur. Het verschijnsel ontstaat door elektronen, afkomstig van de zon, die de aardse atmosfeer binnendingen. Op de zon vinden zo nu en dan enorme uitbarstingen plaats. Kenmerkend voor de grote activiteit van de zon zijn de zonnevlekken (die waarneembaar zijn van op de aarde). Deze zonnevlekken verschijnen en verdwijnen periodiek. Om de elf jaar is er een periode met een grote zonneactiviteit en dan ook een zonnevlekkenmaximum. Ook het jaar 2000 was zo'n periode.

Deze uitbarstingen op de zon zenden enorme hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes in alle richtingen, dus ook in de richting van de aarde. In de buurt van onze planeet richten ze ze zich naar het magnetisch veld van de aarde. Op een hoogte van 80 tot 1000 km botsen deze deeltjes, die een snelheid van 1600 km/s hebben, op zuurstof- en stikstofmoleculen van onze atmosfeer. Deze moleculen krijgen hierdoor een hogere energie-inhoud en bereiken dus een onstabielere toestand. Bij de overgang naar de opnieuw stabiele toestand, zendt de molecule een lichtflits uit. De kleur van dat licht hangt af van de soort molecule waarop het elektron botst en van de luchtdruk waarbij de botsing plaatsvindt. (Bijv. : zuurstof + lage druk
-->geelgroen, zuurstof + nog lagere druk -->rood, stikstof -->blauw).
Poollicht wordt meestal gezien in groene kleuren in de noordelijke regio's en meer een rode kleur wanneer er Poollicht is in België en Nederland. De kleuren variëren van rood naar roze, blauw naar paars en van lichte naar donkere kleuren. De reden dat Poollicht diverse kleuren vertoont is te wijten aan onze atmosfeer, deze bestaat uit diverse samenstellingen zoals zuurstof en stikstof. Wanneer geladen deeltjes die van de zon de atomen en moleculen van de Aardse atmsofeer raken, verhogen ze de energie van de atomen en zullen deze licht afgeven. Verscheidene atomen geven een verschillend kleur af uit het spectrum wanneer zij in energie verhoogd worden. Een voorbeeld hiervan is neonlicht, deze bevatten het gas Neon. Door deze lichten stroomt elektriciteit die het gas in energie gaan verhogen. Wanneer de energie opgewekt wordt in de Neon geeft deze een helder rood-oranje kleur af. Neon lichten zijn dus hetzelfde principe als Poollicht maar dan op een kleinere schaal.



Verscheidene gassen geven verschillende kleuren af wanneer de energie ervan verhoogd wordt. Zuurstof op ongeveer 100km geeft een geel-groene kleur af, op een hoogte van ongeveer 300km zal ons alle rode kleuren van Poollicht geven. Ionische stikstof produceert een lichtblauwe kleur en neutrale stikstof geeft een rood-paarsachtige kleur af en gegolvde randen. Indien de atmosfeer zou bestaan uit Neongas en Sodiumgas bevat zouden we rood-oranje en geel Poollicht zien.

Poollicht is een dynamisch verschijnsel dat een groot gedeelte van de nachtelijke hemel kan bedekken. Het lijkt wat op een kleurrijk, lichtgevend en verschuivend gordijn. Bij ons is het Poollicht meestal wit met soms wat groen erdoor. De onderkant is sterk afgetekend; de bovenkant is veel vager begrensd. Boven de 70° NB en ZB kan in de meeste heldere nachten Poollicht worden waargenomen. In het noorden van Scandinavië komt het zelfs dikwijls voor dat men bij noorderlicht de krant buiten kan lezen! Op lagere breedten is het verschijnsel zeldzamer en hoofdzakelijk beperkt tot perioden met een zonnevlekkenmaximum. Noorderlicht werd al waargenomen tot in Athene en Mexico City, zuiderlicht al tot in de stad Brisbane (Australië).

Het raadsel van het ontstaan van het Poollicht werd pas in 1957, het Internationaal Geofysisch Jaar, opgelost. Hoogtemetingen van het Poollicht werden reeds 200 jaar tevoren verricht door de Engelsman Henry Cavendish. Deze hoogtemetingen werden nu ook verfijnder uitgevoerd en daarbij bleek dat het Poollicht niet precies verticaal in de hemel hangt, maar dat de bovenkant wat naar voren helt.

De wetenschappers hebben ook wel eens gedacht dat perioden met een zonnevlekkenmaximum samenvielen met warme zomers en strenge winters (vb. 1947). In sommige jaren zien we echter juist het tegenovergestelde. Er zouden wel aanwijzingen zijn dat de gemiddelde druk op het noordelijk halfrond boven land dan wat hoger is. Een hoge zonneactiviteit zou zelfs het aantal verkeersongevallen doen toenemen (Al moeten we dat toch met een korreltje zout nemen.). Vroeger dacht men in onze streken dat het zien van Poollicht een voorteken was van een slecht jaar met heel wat regen.

Het Noorderlicht zou soms vergezeld zijn van een ritselend of ruisend geluid. Vroeger (rond de 16-de eeuw) dacht men dat dat het wapengekletter was van de hemelse legers. Een andere opvatting was dat het noorderlicht de koude noordelijke landen verlichtte tijdens hun lange nachten opdat de mensen meer en beter zouden kunnen werken. Ook de Nieuw-Zeelandse Maori 's zagen het Poollicht als een 'brandende hemel' in hun mythologie. Alleen op enkele dagen in het jaar is het mogelijk om Noorderlicht te zien in Nederland. Het moet dan wel helder en onbewolkt zijn. Tevens moet het donker zijn in de richting waarnaar men kijkt (het Noorden). Om te weten te komen of er Noorderlicht mogelijk is in onze regio, is het handig om te kijken naar een zogenaamde Magnetometer. Een magnetometer meet de verstoring van het aardse magneetveld door zonnewinden. Bij de "Gerelateerde links" vindt u de magnetometer in het Zweedse Kiruna (Noorden van Zweden in Lapland). Let vooral op de zwarte lijn. Wanneer deze de -1000 nadert, is er Noorderlicht mogelijk in Nederland. Wanneer de waarde daalt naar ongeveer -500, is er Noorderlicht mogelijk in Scandinavie.



Gerelateerde links:
Nature of Jokkmokk
Magnetometer - De magnetometer in het Zweedse Kiruna

--------------------------------------------------------------------------------
Actuele korte termijn Poollichtverwachting


Gerelateerde links:
Geophysical Institute - Auroral Forecast

-------------------------------------------------------------------------------- | Gewijzigd: 19 september 2009, 09:40 uur, door onweerlwd@hotmail.com
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
18 september 2009, 19:09 uur | Bericht #52339
Kun je ook nog bronvermelding weergeven en een titel aan je artikeltje geven?
Leuk stukje by the way... | Gewijzigd: 18 september 2009, 19:09 uur, door talkyr86
Waarom deze advertentie?
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2009, 00:47 uur | Bericht #52350
Ik wil dit zo graag eens in het echt zien, en het liefst ook vastleggen

moet alleen wel een eindje reizen denk ik
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
depeer
Lid
Woonplaats: Sprundel
Berichten: 327
Lid sinds: 14 jun. 2007
19 september 2009, 09:17 uur | Bericht #52352
QUOTE
''hier is tie dan ik had het gisteravond<vanochtend en vanmiddag al gepropeert maar elke keer wist internet het te verpesten alsof internet het gewonn weet maar goed als het gister al lukte had ik er een live cam van kunnen laten zien maar hier is de uitleghet noorderlicht''


Pas dit stukje ook gelijk aan,het leest een beetje moeilijk
Voor de rest is het een interessant artikel
Woonplaats: leeuwarden
Berichten: 518
Lid sinds: 9 jun. 2009
19 september 2009, 09:40 uur | Bericht #52353
Citaat van depeer, zaterdag 19 september 2009, 7:17 uur Pas dit stukje ook gelijk aan,het leest een beetje moeilijk
Voor de rest is het een interessant artikel

is het begin nu wel goed ik heb hem al verandert
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 987
Lid sinds: 8 jun. 2007
20 september 2009, 11:46 uur | Bericht #52381
Citaat van Pgs3000, zaterdag 19 september 2009, 0:47 uur Ik wil dit zo graag eens in het echt zien, en het liefst ook vastleggen

moet alleen wel een eindje reizen denk ik


Nee hoor...

Ik heb tijd terug zelf poollicht vanaf mijn balkon gezien.
Hier linkje ervan:

http://www.knmi.nl/cms/content/22863/pooll..._en_voorspellen

Wacht maar tot we weer in max zitten dan komt het wel goed, teminste als er een mooie X-Flare uitkomt zoals in 2007
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 168 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 168, lezen 3 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden