Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 december 2009, 10:53 uur | Bericht #59706
Eerste winterprik zorgt voor 30 procent meer autopech

De eerste winterprik zorgt voor meer oproepen wegens autoproblemen. De VAB kreeg vanochtend al 30 procent meer oproepen binnen.Het gaat voornamelijk om startproblemen als gevolg van een falende batterij.



Normaal krijgt de automobilistenvereniging dergelijke opstoot van startproblemen al veel vroeger te verwerken, ergens begin november. Maar omdat de eerste vriestemperaturen nu pas te voelen zijn, komen de batterijproblemen nu pas boven. De VAB zette als voorzorg meer pechverhelpers in.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 09:37 uur | Bericht #60040
IJsbaan op A58 na brandende trailer

De A58 bij Oirschot is dinsdagochtend na een brand veranderd in een ijsbaan. Dat meldt de ANWB. Op de rijbaan vanuit Breda was een trailer in brand gevlogen. De brandweer wist het vuur te blussen, maar vervolgens bleek dat het bluswater was bevroren en dat de rijbaan daardoor was veranderd in een ijsbaan.

Door de brand en de gladde rijbaan, ontstond een behoorlijke file die op het hoogtepunt rond 08.00 uur elf kilometer lang was. Rond 08.45 uur was het ijs weer verwijderd en konden alle rijstroken weer worden vrijgegeven. Rond 09.15 uur is de file vrijwel helemaal opgelost.

©Nieuws.nl
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 09:44 uur | Bericht #60043
VAB krijgt 54 procent meer oproepen door vrieskou


De vrieskou heeft ook vandaag weer voor problemen gezorgd. Vanmorgen om 7 uur was er een toename van 54 procent in het aantal pechoproepen bij VAB. Het grootste deel van de mensen die belde, had startproblemen. Dat laat VAB weten.

4/5de werken
Na de eerste piekdag gisteren is het grootste gedeelte van de startproblemen van vandaag te wijten aan de 4/5de regeling binnen de tewerkstelling. Wie 4/5de werkt, kiest vaak maandag, woensdag of vrijdag een extra vrije dag. Voor velen is vandaag dus de eerste werkdag en heeft de wagen mogelijk nog iets langer stilgestaan en is daardoor de batterij nog langer ontladen.

Sneeuwval
VAB verwacht voor morgenochtend ongeveer een gelijkaardig scenario als vandaag. Vanaf morgennacht zal de lichte sneeuwval naar verwachting meer tussenkomsten voor ongevallen genereren. De startproblemen zullen echter de hele week de hoofdbrok blijven in de pechverhelping.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 11:37 uur | Bericht #60074
Eerste Friezen al op het natuurijs

De eerste Friese natuurijsschaatsers hebben dinsdag de ijzers al ondergebonden. Op de Ryptsjerksterpolder in Friesland ligt voldoende ijs om te kunnen schaatsen. De polder staat erom bekend dat er vroeg in het seizoen al veel schaatsplezier valt te beleven. Het ijs in de Ryptsjerk is nog dun en kraakt op veel plaatsen. Lang stilstaan op dezelfde plaats is nog niet verantwoord.

Het is nog niet druk op de polder, veel mensen durven het nog niet aan, omdat ze bang zijn door het ijs te zakken. De echte fanatiekeling trekt zich echter niets van het gevaar aan en draait vrolijk rondjes op het ijs.

© ANP
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 11:39 uur | Bericht #60075
Haaksbergen gaat weer voor eerste schaatsmarathon

De ijsvereniging van het Twentse dorp Haaksbergen wil net als de vorige drie winters de eerste schaatsmarathon op natuurijs organiseren. De strijd gaat doorgaans tussen Haaksbergen, het Drentse Veenoord en het Groningse Noordlaren. De Haaksbergse ijsvereniging hoopt ook dit jaar op een primeur. "Zoals het nu gaat, kunnen we hem donderdag al houden. Maar woensdagnacht is er bewolking waardoor de vorst minder streng kan zijn", zegt Wim Roetenberg van de ijsclub. Garanties durft hij nog niet te geven. "We willen niet door het ijs zakken."



De eerste natuurijsbanen gaan mogelijk vrijdag al open voor bezoekers, meldt schaatsbond KNSB op haar natuurijswebsite. Die is vanwege de vorst weer de lucht in gegaan. Veel verenigingen zijn volgens de schaatsbond al druk in de weer om hun ijsbaan paraat te maken. Door een zogenoemde combibaan kan onder meer in Haaksbergen eerder dan elders worden geschaatst. Op een skeelerbaan wordt een dun laagje water aangebracht. Er is dan minder ijs nodig omdat het ijs op asfalt ligt in plaats van water.

©Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 13:25 uur | Bericht #60105
Komend weekeinde schaatsweer

Na een koude nacht met minimumtemperaturen tot 9,3 graden onder nul in het Brabantse Woensdrecht moesten de autoruiten vanochtend opnieuw gekrabd worden en lag er op daken en ondiepe plassen alweer een dun laagje ijs. Ook de grasvelden en bomen stonden er op veel plaatsen prachtig wit bij met hier en daar rijpvorming. Bij de fervente schaatsliefhebbers begint het bij dit soort omstandigheden al behoorlijk te kriebelen en de weersverwachting wordt tot in de puntjes in de gaten gehouden. ‘Wanneer kunnen we de schaatsen uit het vet halen’ en misschien nog belangrijker ‘wanneer kunnen we het natuurijs op’ zijn dan ook veelgestelde vragen. Komend weekeinde lijkt het zover te zijn.

Met uitzondering van de provincie Groningen, waar vandaag mist en bewolking hing, was de lucht vandaag overal strakblauw en deed het winters aan met temperaturen onder nul. Alleen op de Waddeneilanden kwam het kwik in de thermometer al vrij snel vanochtend boven het vriespunt uit door het nog relatief warme Noordzee- en Waddenzeewater wat daar nog invloed uitoefent.


Ook Ria Luttikhold legde dit konijn in een prachtig berijpt grasveld vast.

Eerste ijsdag van het seizoen
Ook gisteren was het op veel plaatsen behoorlijk koud. De eerste ijsdag is op diverse plaatsen in het land gisteren gehaald en dat houdt in dat het een heel etmaal, dus 24 uur lang, kouder moet zijn dan 0 graden. In onder andere Limburg kwam het kwik in de loop van de middag net boven het vriespunt uit en daarmee is er daar van een eerste ijsdag van dit seizoen nog geen sprake. Een officiële ijsdag is het als het in de Bilt, het Nederlandse hoofdstation, 24 uur lang heeft gevroren en dat is gisteren gelukt!

Vandaag is het opnieuw een koude dag met over het algemeen temperaturen tot aan of net onder het vriespunt. De kustgebieden hebben ook vandaag onder invloed van het warme zeewater iets hogere temperaturen met op de Wadden een maximum van 2 graden boven nul. Het binnenland is kouder en op sommige plaatsen zou het daar dus zomaar weer tot een ijsdag kunnen komen.


Ook de eenden waren verrast door het dunne laagje ijs op het water. Foto: Marij Brouwers.

Matige vorst in de nachten
Niet alleen overdag is het echter koud, ook de nachten verlopen alles behalve warm met minimumtemperaturen tot bijna -10 graden. Eerder noemden we al Woensdrecht waar het vannacht afkoelde tot -9,3 graden en ook in Vierhouten, via de website ‘het weer actueel’ daalde het kwik tot -9,2 graden. Dat is nog matige vorst (tussen -5,1 en -10 graden), maar neigt al een beetje naar strenge vorst (vanaf -10,1 graden).

Ook komende nacht koelt het opnieuw flink af. Met uitzondering van het noorden, waar wolkenvelden overdrijven, klaart het breed op en dat betekent dat het kwik weer volop onderuit gaat en in het binnenland overal 5 tot 7 graden onder het vriespunt uitkomt. En het gaat zo maar door. De nacht naar donderdag is eventjes iets minder koud door bewolking, maar alsnog gaat het vrijwel overal een paar graden vriezen. En ook overdag komt de temperatuur amper nog boven het vriespunt uit. Met een meest oostelijke wind bereikt de kou ook de kuststreken en in het hele land komt het dan ook amper nog tot temperaturen boven de 0-gradengrens. Er gaat zich dan een dun ijslaagje vormen op het water en de schaatsvooruitzichten worden dus groter.


Met een prachtig opkomende zon en rijp op de bomen en grasvelden maakte Martha Kivits vanochtend deze foto.

Het zullen in eerste instantie echter vooral de slootjes en ondiepe wateren zijn, maar het KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond, raadt aan om zo min mogelijk te schaatsen op dit soort natuurlijke ijsbanen. Vorig jaar zijn er namelijk erg veel ongelukken gebeurd mede door onervarenheid van veel schaatsers.

Eerste schaatsbanen open
In veel steden en dorpen staat inmiddels al een schaatsbaan in het centrum, maar ook gaan vanaf vrijdag diverse officiële ijsbanen open. Het gaat om zogenaamde combibanen, een asfaltvloer waarop in de zomer wordt geskeelerd en in de winter worden ze met een dunne laag water bespoten om er vervolgens bij vrieskoud weer op te schaatsen. Dit zijn volgens hen de meest veilige plekken om te schaatsen.


Op de autoruit van Willy Bonnink-Naves waren vanochtend mooi gevormde ijsbloemen te vinden.

Natuurlijk zijn er al ijsfanaten die zich vandaag al op het flinterdunne ijs hebben durven begeven, maar deze mensen nemen een zeer groot risico door plotselinge waken en dunne stukken in het ijs. Als u nog tot in het weekend wacht, weet u zeker dat u veilig schaatsen kunt op daarvoor geschikte banen en voor de echte liefhebber mogelijk ook op natuurlijke wateren. Vergeet bovendien de vogeltjes buiten ook niet bij te voeren in deze kou.

Bronnen: Meteo Consult, KNSB
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 december 2009, 14:30 uur | Bericht #60118
Zware woensdagavondspits verwacht door sneeuw

Het verkeer moet woensdag rekening houden met een zware avondspits. De VerkeersInformatieDienst verwacht dat het verkeer hinder zal ondervinden van sneeuwbuien. In de ochtend sneeuwt het al in het noorden van het land. Zoals het er nu naar uitziet, sneeuwt het tijdens de avondspits in het midden en zuiden van het land.



Het KNMI verwacht een tot drie centimeter sneeuw. In de kustgebieden regent het of valt natte sneeuw. Ook de rest van de week vallen er nog winterse buien en blijft het koud.

©Nieuws.nl
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
15 december 2009, 21:23 uur | Bericht #60333
Aanrijdingen leiden tot file A28

Twee verkeersongevallen op de autosnelweg A28 bij Haren hebben maandagochtend geleid tot een grote file. Rond 7.35 uur raakten vijf auto’s op het viaduct boven de Emmalaan betrokken bij kop-staartbotsingen. Hierbij raakte niemand gewond. Alle voertuigen werden afgesleept.

Tijdens het opnemen van deze aanrijding botsten wederom drie auto’s met elkaar. Niemand raakte hierbij gewond. De drie beschadigde auto’s werden afgesleept. Door beide ongevallen ontstond op de snelweg een lange file van Glimmen tot Groningen.

©Blik op Nieuws
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 08:57 uur | Bericht #60550
Een dag met sneeuw en lange files op komst

De Verkeersinformatiedienst verwacht in de avondspits van woensdag lange files vanwege de sneeuw, die in aantocht is. Automobilisten kunnen een zware dag tegemoet zien. Woensdagochtend wordt de eerste sneeuw in het noorden verwacht. In het binnenland blijven de vlokken waarschijnlijk liggen.

Woensdagavond staat automobilisten een zware spits te wachten, waarschuwt de dienst. De ANWB voorspelt dat er twee keer zoveel files dan normaal zullen ontstaan.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 09:01 uur | Bericht #60551
Derde dag op rij verdubbeling pechoproepen door vrieskou

Voor de derde dag op rij noteert automobilistenvereniging VAB een toename van 51 procent in het aantal pechoproepen. Het merendeel betreft startproblemen. Dat meldt de VAB.



VAB raadt iedereen, die de laatste dagen startproblemen heeft ondervonden, aan om gedurende 20 tot 40 kilometer autosnelweg te rijden om de batterij op te laden om zo startproblemen te vermijden. Een verklaring voor de problemen is de late winterprik. Versleten batterijen worden langer gespaard door een zacht najaar, aldus de VAB in een persbericht.

De automobilistenvereniging verwacht voor donderdag een gelijkaardig scenario. Wel is het nog afwachten wat de invloed zal zijn van de aangekondigde lichte sneeuwval.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 12:27 uur | Bericht #60646
KNMI verwacht witte dagen

Het KNMI verwacht dat de komende dagen in grote delen van Nederland sneeuw gaat vallen. Vlak aan zee zal de neerslag zich waarschijnlijk beperken tot regen. Ook ijzel is lokaal mogelijk. De regen zal vooral vallen in de kustgebieden. De sneeuw valt waarschijnlijk meer landinwaarts.

Dat meldde Harry Geurts van het KNMI woensdag. Hij beklemtoonde wel dat er weinig valt te vertellen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de sneeuw. ,,Al kunnen we heel moeilijk lang van tevoren voorspellen waar en wanneer de meeste sneeuw gaat vallen'', stelt Geurts. Dit komt door een warmtegebied boven de Noordzee. ,,Houd vooral de actuele weersinformatie in de gaten.''



De ANWB verwacht donderdagochtend een zeer zware spits. In heel Nederland valt in de nacht van woensdag op donderdag sneeuw, vooral in het midden van het land. Daarom voorspelt de ANWB files met een totale lengte van meer dan 400 kilometer.

Op een gemiddelde donderdagochtend in december staat er zo'n 280 kilometer file. De problemen doen zich volgens de ANWB pas donderdag voor. De spits van woensdagavond wordt niet drukker dan gebruikelijk.

©De Pers | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 12:32 uur | Bericht #60649
Sneeuw

De sneeuwliefhebbers hielden de verschillende weermodellen al tijden in de gaten en hoewel de onzekerheid tot op het laatste moment aanwezig bleef, is het vandaag eindelijk zover. Er valt sneeuw in Nederland! Het is al een paar dagen behoorlijk koud met overdag amper temperaturen boven nul en ’s nachts in bijna het hele land lichte tot matige vorst. Er zijn zelfs plekken die nèt de strenge vorst niet hebben bereikt, maar met naar de warme kant afgerond -9 graden kwamen zij wel erg dicht in de buurt. En het blijft de komende dagen koud met overdag temperaturen rond het vriespunt en ’s nachts lichte tot matige vorst. In de nacht naar zaterdag lijkt het regionaal zelfs streng te gaan vriezen en dat komt de ijslaag op de ondiepe wateren natuurlijk ten goede. Gisteren schreven wij in deze rubriek al over de schaatsmogelijkheden voor het komende weekeinde en vandaag belichten we dus de sneeuw!


Ook in Groningen was er mooie rijp zichtbaar. Foto: Jannes Wiersema.

Een lagedrukgebiedje zakte afgelopen nacht vanuit Denemarken via de Duitse bocht richting het noorden van ons land af. Deze gaat gepaard met een paar neerslaggebieden en met deze kou, zowel aan de grond als in de bovenlucht, valt dit grotendeels als sneeuw. Het noordwestelijk kustgebied heeft onder invloed van het nog relatief warme zeewater en een soms naar west draaiende wind iets hogere temperaturen dan de rest van het land en met een graad of 4 a 5 valt de neerslag in die hoek van het land veelal als regen. Op Ameland was het echter net koud genoeg om daar de straten te voorzien van een dun laagje droge sneeuw.

Het lagedrukgebied trekt in de loop van woensdag via de Nederlandse westkust naar het zuidwesten en de bijbehorende storing schuift tegelijkertijd van noordwest naar zuidoost, maar lijkt gedurende woensmiddag iets te gaan kantelen tot vooral boven de kuststrook. Vervolgens schuift hij dan later in de nacht opnieuw het binnenland in.


Nog een sneeuwfoto van Jannes Wierseman uit Roodeschool in Groningen.

Sneeuwlaag
Met de iets hogere temperaturen in de kuststrook wordt daar uiteindelijk een laagje sneeuw van 1 tot 3 centimeter verwacht. In een strook over het midden van het land, zo’n beetje van de provincie Brabant tot aan Groningen activeert de storing iets, dat zal pas later in de nacht naar donderdag en donderdagochtend zijn en in die gebieden wordt dan ook de meeste sneeuw verwacht, 5 tot met name in het westen van Brabant lokaal 10 centimeter. Als die storing in de buurt van Limburg komt, begint hij te kantelen en dat betekent dat er daar weer niet zoveel zal vallen, 1 tot 3 centimeter.

Langdurige sneeuwval
Ook donderdag blijft het dus verspreid over het land sneeuwen. Het lagedrukgebied vestigt zich boven het Kanaal en die storing blijft daarmee boven ons land liggen. Er gaat van tijd tot tijd langdurig lichte tot matige sneeuw vallen, dus een echte sneeuwdag morgen. De wind draait terug naar het oosten en daarmee wordt die echt koude lucht weer aangevoerd, wat overal resulteert in temperaturen rond het vriespunt. Later op de dag trekt de sneeuw weg, maar omdat het aardoppervlak koud is, zal een groot deel natuurlijk blijven liggen en dat heeft weer zijn effect op het weer op de langere termijn. De kou zijn we in ieder geval nog niet kwijt, want in een groot deel van Europa is het inmiddels koud en vanuit welke hoek de wind dan ook waait, er blijft koude lucht aangevoerd worden. En wat de sneeuw betreft, het blijft winters met vooral in de noordelijke provincies de komende dagen sneeuwbuien.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 12:35 uur | Bericht #60652
Eerste Gelderse natuurijsbaan open

In Oosterbeek is woensdagochtend de eerste natuurijsbaan van Gelderland geopend. Kinderen en ook volwassenen konden voor het eerst dit seizoen schaatsen op de baan van de Oosterbeekse IJsvereniging op sportpark Hartenstein.

Leden van de ijsvereniging hadden de hele nacht nodig om het natuurijs te prepareren. De baan ging 's ochtends om negen uur open.

©TV Gelderland
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 14:34 uur | Bericht #60725
KNSB sust schaatskoorts

De strijd om de eerste marathon op natuurijs is deze week in alle hevigheid uitgebarsten. Diverse ijsverenigingen, waaronder Haaksbergen en Noordlaren, proberen koortsachtig 'hun' baan als eerste wedstrijdklaar te krijgen. De schaatsbond KNSB daarentegen tempert voorlopig de hoge verwachtingen.

Pas als er op een van de banen 3 centimeter ijs ligt, kan er bij de schaatsbond een marathon worden aangevraagd. ,,Maar zover is het nog niet'', zegt KNSB-marathoncoördinator Teun Breedijk woensdag. ,,Mogelijk ligt er donderdag wel 3 centimeter bij een van de ijsclubs. Maar dat geeft dan nog geen garantie om een wedstrijd te kunnen houden. Op de dag van de marathon moet er minimaal 4 centimeter ijs liggen. Is dat niet het geval, dan gaat het feest niet door.''

Op zowel de ijsbaan van Noordlaren als die van Haaksbergen ligt nog geen dikke ijskorst. In het Drentse Noordlaren ligt momenteel ruim 2 centimeter ijs op de skeelerbaan. ,,We spuiten met een giertank water op het ijs'', aldus Jan Geert Veldman, de voorzitter van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren. ,,Als het weer meezit, gaan we het de komende dagen wel redden. Ik denk dat we zaterdagochtend de marathonrijders wel in ons mooie dorp kunnen begroeten.''

Ook in Haaksbergen hoopt men de komende dagen de eerste marathon op natuurijs te kunnen uitschrijven. Sinds 2007 wist de plaatselijke ijsclub drie keer de schaatsprimeur in de wacht te slepen. ,,Maar ook daar is het ijs nog lang niet dik genoeg'', aldus Breedijk. ,,Momenteel sneeuwt het. En dan stagneert de ijsgroei. Ik moet nog zien of er voor dit weekeinde een natuurijsmarathon op de schaatskalender komt te staan.''

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 15:44 uur | Bericht #60776
Grote verkeersproblemen door sneeuw verwacht

De komende 36 uur trekt een sneeuwstoring langzaam over het land. Zowel de ochtend- als de avondspits zal grote hinder van de sneeuw ondervinden.

Vanavond en vannacht gaat het geleidelijk op steeds meer plaatsen sneeuwen, waarbij de neerslag vanavond voorafgegaan kan worden door lichte ijzel. Donderdagochtend sneeuwt het vooral in een strook van Brabant tot Groningen. Plaatselijk valt er meer dan 5 centimeter. In de middag en avond gaat het ook in het westen van het land opnieuw sneeuwen. Omdat de sneeuwstoring zo langzaam trekt, kan er in totaal plaatselijk meer dan 10 centimeter komen te liggen.



Het verkeer zal vooral in de ochtendspits veel hinder ondervinden van de sneeuwval. Hoewel overal preventief gestrooid wordt zal door het ontbreken van veel verkeer tijdens de nachtelijke uren de gladheidsbestrijding niet optimaal uitvoerbaar zijn. Vooral weinig bereden rijstroken en spitsstroken voorzien van ZOAB zullen lastig sneeuwvrij gehouden kunnen worden. Om die reden wordt vooral in de ochtendspits hinder verwacht. Hoewel overdag en in de middag door de grote verkeersstroom de weg beter berijdbaar zal blijven, wordt door de sneeuwval ook voor de avondspits veel vertraging verwacht.

©Meteo-Consult

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 december 2009, 21:12 uur | Bericht #61035
Eerste sneeuw al gevallen, morgen in heel Vlaanderen


De eerste sneeuw is vandaag al verspreid neergedwarreld. Bijna nergens genoeg om een echte sneeuwlaag van betekenis te vormen, maar dat zou morgen en de komende dagen weleens kunnen veranderen. Vannacht komt van over de Noordzee een eerste sneeuwzone op ons af, die in de loop van de dag wellicht heel vlaanderen zal bedekken. Er kan tot vijf centimeter sneeuw vallen, wat de ochtendspits fel kan verstoren. Vrijdag is er dan een adempauze, maar zaterdag is het weer prijs met wellicht nog meer sneeuw. De hele tijd blijft het ook overdag vriezen (behalve aan de kust), met in de Ardennen zelfs tot -11. Vooral zaterdag wordt een Siberisch koude dag met ook nog een aanspannende wind.

Vandaag vielen rond de middag verspreid al de eerste sneewbuien. Van een miniscuul laagje in het Gentse tot al stevigere sneeuwbuien in het oosten van het land: in Limburg zijn er al de hele namiddag sneeuwbuien. Ook op de Hoge Venen is er verse sneeuw gevallen. Daar ligt nu een laag van enkele centimeters, nog te weinig om te skiën voorlopig.

Zaterdag
Morgen is er meestal veel bewolking en zijn er perioden met sneeuw vanaf de kust. De sneeuwbuien verspreiden zich dan over heel Vlaanderen. De maxima liggen tussen -3 in de Ardennen, 0 in het centrum en +2 aan de kust. Vrijdag blijft het overal vriezen, met wolken, opklaringen en kans op een lichte sneeuwbui. Na een rustige maar zeer koude nacht krijgen we zaterdag eerst nog mooie opklaringen. Maar in de loop van de dag komen vanuit het noordwesten regelmatig wolken binnendrijven en kan het overal gaan sneeuwen. Alleen in het westen komen de temperaturen iets boven het vriespunt uit.

Witte kerst?
Ook zondag en maandag blijft het wisselvallig met regelmatig sneeuw en in het westen soms smeltende sneeuw. Het wordt iets minder koud maar van echte dooi is zeker nog geen sprake. Een witte kerst behoort dus nog altijd tot de mogelijkheden.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
16 december 2009, 21:54 uur | Bericht #61087
Gladheid in Noord-Groningen eist zijn tol

Door gladheid hebben woensdagavond al een tiental ongelukken plaatsgevonden. Er is één gewonde gevallen.



Aan het begin van de avond waren er in het noorden van Groningen al vijf ongelukken, waarvan er twee in Delfzijl, één in Uithuizen, één in Winsum en één in Loppersum. Het gaat in alle gevallen om blikschade. Rond negen uur knalde een automobilist op de A7 bij Foxhol op een boom. De bestuurder is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Donderdagnacht kan er plaatselijk wel 20 cm. sneeuw neerdalen. Voor het verkeer verwacht het KNMI vooral problemen tijdens de donderdagochtendspits.

©RVT Noord
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 december 2009, 07:42 uur | Bericht #61368
Verkeersellende door sneeuwval

De A7 tussen Heerenveen en Groningen is nog steeds slecht begaanbaar door sneeuwval. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdagochtend gezegd. De afritten zijn zeer slecht begaanbaar, maar niet meer afgesloten, zoals de zegsman eerder meldde. De A6 en A31 zijn momenteel "redelijk begaanbaar''. Automobilisten kunnen ongeveer 50 kilometer per uur rijden. De A7 tussen de Afsluitdijk en Heerenveen is ook redelijk begaanbaar.

In Friesland zijn tientallen verkeersongelukken gebeurd. Zeker vijfentwintig vrachtwagens raakten van de weg. "De ene na de andere vrachtauto schuift van de weg af. De situatie is problematisch.'' In tegenstelling tot wat de politie eerder meldde zijn er geen gewonden gevallen.

Een zwangere vrouw ging uit voorzorg naar het ziekenhuis. In de hele provincie ligt een een dik pak sneeuw. In de hele provincie ligt een laag sneeuw van enkele tientallen centimeters. De sneeuw valt nog steeds. Sneeuwschuivers proberen de wegen vrij te maken.

Openbaar vervoer
Ook met het openbaar vervoer zijn er problemen. Twee busmaatschappijen rijden niet. De NS en Arriva hebben problemen met wissels, waardoor treinen niet of met veel vertraging rijden.

Zware spits
De ANWB verwacht donderdagochtend een zeer zware spits. In heel Nederland is in de nacht van woensdag op donderdag sneeuw gevallen, vooral in het midden van het land. Daarom voorspelt de ANWB files met een totale lengte van meer dan 400 kilometer. Op een gemiddelde donderdagochtend in december staat er zo'n 280 kilometer file.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 december 2009, 07:43 uur | Bericht #61370
Problemen A12 door sneeuwval

Op de A12 tussen Utrecht en Den Haag is ter hoogte van Nieuwerbrug een vrachtwagen gekanteld. Twee van de drie rijstroken zijn afgesloten. De ANWB verwacht daardoor problemen met de ochtendspits.



Eerder donderdagochtend meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat automobilisten hun snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden. Het Prins Clausplein, de verbindingsboog tussen Den Haag en Amsterdam, was tijdelijk afgesloten in verband met gladheid door de sneeuwval, aldus de zegsman. Daar rijdt het verkeer inmiddels weer.

©De Pers


Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 december 2009, 07:45 uur | Bericht #61374
Verkeer heeft last van hevige sneeuwval

In een groot deel van het land heeft het verkeer vanmorgen last van de hevige sneeuwval. De politie ontraadt automobilisten in Friesland de weg op te gaan. Op de wegen ligt een dik pak sneeuw. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdagmorgen rond kwart voor vier gezegd. Er zijn tientallen ongelukken gebeurd. Afritten van onder meer de A7, A32 en A6 zijn afgesloten.



Bij de verkeersongelukken zijn voor zover bekend geen doden gevallen, wel een onbekend aantal gewonden. In totaal zijn zeker tien vrachtauto's van de weg geraakt. "De ene na de andere vrachtauto schuift van de weg af. De situatie is problematisch,'' aldus de zegsman. Dat geldt vooral voor de conditie van de A7. Ook de lokale wegen in het zuidoosten van de provincie zijn er slecht aan toe.

Vooral in het noorden van het land ligt een laag sneeuw van enkele tientallen centimeters. De sneeuw valt nog steeds. Sneeuwschuivers proberen de wegen vrij te maken.

©AD
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 236 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 236, lezen 6 mensen het topic "Klimaatverandering topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden