Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

8 Aug 2020 13:48:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pembina, ND; Kittson, MN.

8 Aug 2020 13:43:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ziebach, SD.

8 Aug 2020 13:26:58

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland.

8 Aug 2020 13:21:02

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

8 Aug 2020 13:21:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Corson, SD.

8 Aug 2020 13:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

8 Aug 2020 12:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake of the Woods, MN.

8 Aug 2020 12:27:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Corson, SD.

8 Aug 2020 12:16:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ziebach, SD.

8 Aug 2020 12:11:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pembina, ND; Kittson, MN.

8 Aug 2020 12:00:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

8 Aug 2020 11:43:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Putnam, GA; Morgan, GA; Greene, GA.

8 Aug 2020 10:22:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bucks, PA; Hunterdon, NJ; Burlington, NJ; Mercer, NJ.

8 Aug 2020 10:22:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbus, NC; Robeson, NC.

8 Aug 2020 10:22:42
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 09:43 uur | Bericht #92532
Winterweer teistert Nederland

De ochtenspits is maandag zeer druk. Regen en sneeuwbuien die van west naar oost trekken, zorgen in het hele land voor problemen op de weg. Iets over half negen stond het verkeer over 571 kilometer vast, waardoor deze maandagochtendspits de tiende drukste ochtendspits ooit is. Dat heeft de ANWB gemeld.Vooral in de provincies Noord-Holland en Flevoland zorgt gladheid op de weg voor lange files. Op de A7 tussen Zaandam en Hoorn staan in beide richtingen lange files door ongevallen. De A6 tussen Lelystad en Emmeloord is veranderd in een ijsbaan. Veel automobilisten durven niet verder te rijden en hebben hun auto langs de kant gezet. Bij de Ketelbrug is de weg in beide richtingen versperd door geschaarde vrachtwagens die de helling van de brug niet op konden rijden. In de regio Utrecht staan de wegen helemaal vol.

Ook elders in het land zijn problemen op de weg. In de regio Utrecht zijn veel ongevallen gebeurd. Op de A12 tussen Utrecht en De Meern staat een lange file. Daar waren drie rijstroken afgesloten nadat een vrachtwagen is geschaard. De weg is inmiddels weer vrij. Op de A2, Den Bosch richting Utrecht, rijdt het verkeer tussen afrit Kerkdriel en knooppunt Oudenrijn over 32 kilometer zeer langzaam. Verderop loopt het verkeer vast tussen Breukelen en knooppunt Holendrecht door een afgevallen lading.

Bron De Pers

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 09:47 uur | Bericht #92534
Opgelet: gladde wegen in ochtendspits

De waarschuwing voor gladde wegen van gisteren is helaas ook uitgekomen. Door felle sneeuwbuien verloopt de ochtendspits vooral vanuit het oosten op weg naar Brussel zeer moeizaam. Op de E40 is het al aanschuiven vanaf Boutersem, op de E314 vanaf Aarschot. In Limburg is de linkerrijstrook van de snelwegen soms moeilijk berijdbaar, waarschuwt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is het ook opletten geblazen in Oost-Vlaanderen door sneeuwbuien, maar extra files verwacht het centrum niet.

"De voorbije nacht heeft het Agentschap Wegen en Verkeer twee tot drie keer zout gestrooid op de snelwegen en N-wegen of gewestwegen en dat zout moet tijdens de ochtendspits ingereden worden", aldus Beeckman. Eveline Vandecaetsbeek, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer, bevestigt dat, maar raadt bestuurders wel aan om alert te blijven bij op- en afritten en op de linkerrijstrook. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht bovendien dat er op lokale en secundaire wegen problemen kunnen ontstaan door lokale sneeuwbuien. Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt automobilisten om extra voorzichtig te zijn. Kleine ongevallen kunnen immers al voor immense verkeerschaos zorgen. Afstand houden en remmen op de motor is de boodschap.

Meer pannes
Touring verwacht meer pannes dan normaal omdat wagens het hele weekend in de koude hebben stilgestaan. De organisatie raadt de mensen ook aan om de rijstijl aan te passen en te remmen op de motor, bruuske manoeuvres te vermijden en extra waakzaam te zijn op bruggen en op- en afritten. Ook roept Touring de automobilisten op om de pechstroken zoveel mogelijk vrij te laten voor urgentiediensten en takelwagens.

Deken of dikke jas
Als je bij pech lang moet wachten op de hulpdiensten, is een deken of dikke jas in de auto geen overbodige luxe. Aan de strooidiensten vraagt de organisatie om zoveel mogelijk eerst de sneeuw te ruimen en dan pas te strooien. Als ons land een wit tapijt over zich heen krijgt, ziet Touring onmiddellijk het aantal oproepen verdrievoudigen. Sinds 1 december kreeg Touring al 170.000 oproepen. Dit jaar kent ons land duidelijk een strengere winter, want vorig jaar in dezelfde periode kreeg Touring 20 procent minder oproepen.

Bron Hln
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 09:49 uur | Bericht #92536
Barre weer kan tot begin maart blijven duren

Koning Winter is weer baas. Ook vannacht is een sneeuwzone over ons land getrokken. ‘De winter geeft zich niet snel gewonnen', zegt weerman Frank Deboosere. Het einde van het winterweer is nog niet in zicht. ‘De volgende dagen gaat het weer kwakkelen. Later op de week vallen we net wel of net niet binnen een nieuwe koudegolf met barre weersomstandigheden', zegt Deboosere.

Januari is hoe dan ook een sombere maand. ‘De gemiddelde temperatuur schommelt rond het vriespunt. Dat is twee graden lager dan de vorige jaren', zegt Deboosere. ‘Normaal telt januari vijf sneeuwdagen, nu zitten we al aan zestien.'

De winter zadelt Deboosere op met een dubbel gevoel. ‘Ik heb zondagnamiddag nog een fikse wandeling gemaakt. Dit is weer om duimen en vingers van af te likken', zegt hij. ‘Maar de fietser in mij vloekt. Jaarlijks maal ik zo'n achtduizend kilometer af tussen mijn woonplaats en de VRT. Nu moet ik het openbaar vervoer nemen.'

Ook deze maand zal de winter nog van zich laten spreken. ‘Februari zal zonder twijfel nog winterse verrassingen in petto hebben. Zelfs de eerste dagen van maart kunnen winters zijn. De mensen gaan hoe dan ook het gevoel hebben dat de lente laat begint', zegt Deboosere. ‘Of automobilisten nog vaak worden verrast? Deze winterprik was aangekondigd. De eerste sneeuwval wordt door de mensen meteen opgepikt. Bij een zestiende sneeuwdag is dat anders.'

Bron Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 10:26 uur | Bericht #92583
Strooiauto glijdt in sloot

Een strooiauto van Publiq, de verzelfstandigde buitendienst van de gemeente Oldambt, gleed maandagmorgen zelf van de spekgladde weg. Op de kruising van de Veenweg met de Ontsluitingsweg op de grens van Westerlee en Winschoten, kon de chauffeur de wagen niet meer houden. De strooiauto gleed in de sloot. De chauffeur en de bijrijder kwamen met de schrik vrij. De wagen liep lichte schade op en kon in de loop van de ochtend alweer worden ingezet.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:12 uur | Bericht #92619
Overleg over extra strooizout


De provincie Groningen overlegt maandag met het landelijke zoutloket over de aanvoer van extra strooizout. De zoutvoorraad is zo goed als op. Het afgelopen weekend moesten de provincie en enkele gemeenten het strooien al beperken tot de grotere wegen, opdat er ook voor de spits op maandagmorgen nog genoeg zout overbleef. Op veel binnenwegen bleef het daarom glad.

Bron RTV Noord
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:14 uur | Bericht #92621
Hulpdiensten overleggen over verkeersdrama A6

De hulpdiensten overleggen over wat te doen met de chaos op de A6. Duizenden auto's staan daar al uren vast en er is nog geen zicht op verbetering. Tientallen vrachtwagens zijn volgens de politie geschaard. De Ketelbrug is veranderd in een glijbaan, waardoor het verkeer er niet meer langs komt.

Brandweer, politie, GGD en gemeente overleggen nu wat er moet gebeuren. "Het is een lastige situatie, we kunnen er zelfs met four wheel drive moeilijk bijkomen", licht een politiewoordvoerder toe. De Ketelbrug verbindt de Noordoostpolder met oostelijk Flevoland en ligt in de buurt van Urk, ten noordoosten van Lelystad.

Meerdere bergers zijn onderweg om de vrachtwagens op weg te helpen. "Maar ook zij komen er moeilijk bij, dus wordt nu overlegd over wat er met de automobilisten moet gebeuren." Het is niet mogelijk om bij de andere rijbaan te komen en terug te keren. Wat er wel gaat gebeuren, is nog niet bekend. Dat kan variëren van het verkeer gecoördineerd tegen de richting in laten rijden tot het uitdelen van dekens. Voor zover bekend zijn er nog geen mensen onwel geworden door de kou.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:17 uur | Bericht #92623
Sneeuwoverlast in Kop van Overijssel

Op de N35, Zwolle richting Heino, wordt stapvoets gereden en op de A28 en de A1 staan verschillende files. Ook elders in de provincie staan files. Het buiengebied zal vanochtend verder richting het oosten trekken. De ANWB waarschuwt daarom ook voor een extreem drukke ochtendspits.

Bron RTV Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:21 uur | Bericht #92625
KNMI: 'Gladheid houdt hele week aan'

Het KNMI stelt maandag dat de gladheid op de wegen de komende week aanhoudt. Dit komt door nieuwe sneeuwbuien de komende dagen en de daarmee gepaard gaande bevriezing van natte weggedeelten. Volgens het meteorologisch instituut passeert dinsdag een nieuw neerslaggebied met regen en sneeuw Nederland. Daarom raadt het KNMI iedereen die de weg opgaat zich op de hoogte te blijven stellen van de weersverwachting en de situatie op de wegen.

Bron De Pers

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:51 uur | Bericht #92661
'Verplaats verkiezingen wegens kou'

Vanwege het koude winterweer moet worden overwogen de gemeenteraadsverkiezingen te verplaatsen naar een later tijdstip. PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Paul Kalma hebben staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gevraagd om te kijken naar mogelijkheden om de verkiezingen te verzetten. Het zou momenteel te koud zijn om campagne te voeren.

De twee PvdA'ers willen van de bewindsvrouw weten 'of ze ook zo te doen heeft met al die vrijwilligers van uiteenlopende politieke partijen die deze weken campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.' Ook vragen ze de staatssecretaris of ze het ook zo koud heeft bij het uitdelen van flyers. De gemeenteraadsverkiezingen staan gepland voor 3 maart.

Heijnen en Kalma willen dat de staatssecretaris onderzoekt of het mogelijk is om de verkiezingen naar een warmere periode te verplaatsen. De twee vermoeden dat er een verband is tussen het opkomstpercentage en het moment van de verkiezingen.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 11:52 uur | Bericht #92662
Inhaalduels Jupiler League afgelast

In de Jupiler League wordt maandag niet gevoetbald. De drie inhaalduels die gepland stonden, FC Emmen - MVV, FC Dordrecht - De Graafschap en BV Veendam - FC Oss, zijn afgelast. De speelvelden zijn door de weersomstandigheden onbespeelbaar. Het duel tussen Emmen en MVV werd de voorbije periode al drie keer eerder afgelast. Emmen moet maandag 15 februari ook nog de eerder afgelaste wedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn spelen. Een nieuwe speeldatum voor de drie duels van maandag is er nog niet.

Bron DvhN


Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 12:14 uur | Bericht #92681
Auto door ijs Oranjekanaal

Even leek het er gistermorgen op dat het ijs van het Oranjekanaal bij Hijken sterk genoeg was om een uit de koers geraakte auto te dragen. Helaas ging het voor de 23-jarige bestuurder uit Appingedam toch nog fout toen zijn auto in het midden van het kanaal was geglibberd.

Daar zakte hij alsnog door het ijs. De bestuurder zag kans op eigen kracht het voertuig te verlaten, maar liep alsnog een nat pak op toen hij in het wak gleed dat zijn auto had veroorzaakt. Buurtbewoners ontfermden zich over de man.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 12:29 uur | Bericht #92703
A6 weer open

De politie heeft de A6 tussen Lelystad en de Noordoostpolder weer vrijgegeven voor het verkeer. In beide richtingen kunnen auto's weer over de Ketelbrug rijden. Er staan niettemin nog lange files, laat de politie weten.

Door geschaarde vrachtwagens vanwege de gladheid was het verkeer op de A6 maandagochtend een paar uur gestremd en werd de weg zelfs enige tijd afgesloten. Er deden zich enkele slippartijen voor, maar daarbij was geen sprake van persoonlijk letsel. Het kan overigens nog geruime tijd duren voor de files zijn opgelost.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 13:29 uur | Bericht #92752
Strooizout in Borger-Odoorn is op

Het strooizout in de gemeente Borger-Odoorn is op. De gemeente zet sneeuwschuivers en -vegers in om met name de busroutes schoon te houden. In de hele gemeente moet rekening worden gehouden met gladde wegen en fietspaden. Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt. Wethouder Tammo Meedendorp over het zouttekort: ‘'We willen wel strooien, maar er is nergens meer zout verkrijgbaar. De afgelopen weken lukte het ons steeds nog om via allerlei wegen nog wat zout te bemachtigen, maar nu is het echt overal op.'' Het is onbekend wanneer er weer nieuw strooizout binnenkomt, maar volgens inschatting van AKZO kan er voor half februari niet geleverd worden.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 13:46 uur | Bericht #92763
Middelbare scholen Kampen hebben vrij

Een aantal middelbare scholen in Kampen hebben maandag de deuren gesloten vanwege het winterse weer. Bij het VIA-gebouw, de locatie van het Ichthus en Almere College in Kampen mochten de leerlingen naar huis vanwege een kapotte centrale verwarming. De Pieter Zandt Scholengemeenschap heeft vanochtend alle lessen laten vervallen omdat de bussen met de leerlingen vast kwamen te zitten. Beide scholen verwachten morgen weer een gewone lesdag te hebben.

Bron RTV Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 14:04 uur | Bericht #92777
De spreiding van het winterweer in ons land

De winter van 2010, hij kwakkelde door. Eigenlijk had op de plaats van het woord ‘kwakkelen’ ‘denderen’ moeten staan, maar de bulderende oostenwinden met de felle vrieskou lijkt sinds afgelopen zondag uit de modellen te zijn geschrapt, al blijft er reden voor twijfel over. Dat neemt niet weg dat we, met nog een volle wintermaand te gaan, al heel wat winterweer hebben gehad. Vooral de sneeuwliefhebbers zijn dit seizoen zeer aan hun trekken gekomen. Op meerdere plaatsen beleven we nu de sneeuwrijkste winter in zo’n kwart eeuw tijd.

Niet overal heeft de winterliefhebber echter hetzelfde positieve gevoel aan de voorbije wintermaanden overgehouden. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland viel het met de hoeveelheid sneeuw niet zelden nogal tegen en de sneeuw die daar viel, dooide vanwege de hogere temperaturen ook nog eens sneller weg. Daar waar vorige week in Groningen de ijsdagen zich aaneen regen, bleef het kwik in het zuiden van ons land langere tijd boven nul. Hoe klein ons landje dan ook mag zijn, voor winterweer is ons land soms tóch erg groot. Met andere woorden, een winter in Vlissingen of Leiden is heel iets anders dan een winter in Groningen of Emmen. In het navolgende verhaal zullen we echter zien dat die verschillen niet incidenteel zijn.


De winter van 2010 schijnt een patent te hebben op sneeuwval tijdens het weekend. Ook afgelopen zaterdag viel er opnieuw een flinke laag, zoals hier in Bennekom. Foto: Tom van der Spek.

Vorst- en Hellmanngetallen
De meest nauwkeurige manier om de hoeveelheid vorst in een willekeurige winter te bepalen, is het vorstgetal, maar het Hellmanngetal is het meest populair. Beide getallen zijn in onze verhalen genoegzaam aan bod gekomen, maar voor de leek volgt er toch nog een zeer korte uitleg. Het vorstgetal is de sommatie van alle negatieve minimumtemperaturen, maar in het geval van een ijsdag wordt ook de negatieve maximumtemperatuur daarbij opgeteld, met weglating van het minteken. Een vorstdag met een minimum van -8 graden levert 8 punten op, maar ligt het maximum op deze dag ook onder nul, bijvoorbeeld op -2 graden, dan wordt het totaal 10 punten. In een zeer zachte winter blijft de vorstsom onder de honderd punten in ons land, terwijl de strengste winters meer dan 700 punten opleveren.

Het Hellmanngetal wordt verkregen door alle gemiddelde etmaaltemperaturen, voor zover deze onder nul liggen, bij elkaar op te tellen, met weglating van het minteken. Op de officiële weerstations gebeurt dat door in een etmaal de 24 uurtemperaturen op te tellen en door 24 te delen. Weeramateurs hanteren vaak de grovere methode door de minimum- en maximumtemperatuur van een etmaal op te tellen en door twee te delen. Zo scoort een dag met een minimum van -5 graden en een maximum van +2 graden dus anderhalve Hellmannpunt (en vijf punten voor de vorstsom). Zowel het vorst- als het Hellmanngetal loopt van 1 november tot en met 31 maart. Optredende vorst buiten dit tijdvak wordt geacht niet meer bij de winter te horen. In het navolgende verhaal concentreren we ons verder op het Hellmanngetal.

Zachte, gemiddelde en koude winters
Wat voor een winter kunnen we zoal verwachten in ons land? Als we beginnen te kijken naar De Bilt, dan zien we bijvoorbeeld op de site van het KNMI dat een ‘normale’ (beter is om te spreken van een ‘gemiddelde’) winter een Hellmanngetal scoort van 40 tot 100 punten, wat nogal een ruime spreiding is. Uiteraard is het ietwat subjectief wanneer men spreekt van een ‘zachte’, ‘gemiddelde’, ‘koude’ of zelfs ‘strenge’ winter. In het navolgende hebben wij de volgende aannames gemaakt. Kijkend naar de honderd winters van de vorige eeuw, is gesteld dat één op de tien winters ‘streng’ verloopt, maar ook één op de tien winters ‘zeer zacht’. Vervolgens zijn ook één op de tien winters ‘koud’ of ‘zacht’ en van de overgebleven groep van zestig winters zijn er twintig ‘aan de koude kant’, twintig ‘gemiddeld’ en twintig ‘aan de zachte kant’. Met behulp van deze criteria is het karakter van een winter heel behoorlijk te bepalen.

De huidige winter
In De Bilt is het Hellmanngetal tot en met gisteren opgelopen tot 70.1 punten. Daarmee zitten we nog precies tien punten verwijderd van de koudste winter van deze eeuw, namelijk die van 2003. Die kwam tot 80.1 punten, maar dit jaar hebben we nog twee maanden tegoed.

Kijken we echter naar de Hellmanngetallen op alle officiële stations in ons land (zie de afbeelding hieronder) dan zijn de verschillen zeer groot en variëren van (afgerond) 115 punten in Nieuw Beertha, tot 22 punten in Vlissingen. De kust zit grofweg tussen 30 en 50 punten, maar diep landinwaarts worden de 70 punten al snel overschreden. In Groningen en Drenthe zijn al meer dan honderd Hellmannpunten gescoord. Kunnen we nu stellen dat de winter in Vlissingen nog erg zacht is en dat deze in het noordoosten al aardig onderweg is om het predicaat ‘streng’ te behalen? Nee, dat zou erg kort door de bocht zijn, want het is nu eenmaal zo dat het ’s winters in het noordoosten van het land kouder is dan in het zuidwesten. Dat zullen we nu laten zien.


De tot en met 31 januari gescoorde Hellmannpunten op de diverse officiële stations in ons land.

De spreiding van het winterweer in ons land
In de kaartjes hieronder is goed te zien wat de spreiding is van het Hellmanngetal in ons land. Hierin is overduidelijk te zien dat ons kleine landje voor winterweer kennelijk tóch groot is. Bekijken we eerst wat de zachtste winters zijn sinds 1901 in De Bilt en sinds 1906 op de andere hoofdstations (Den helder, Vlissingen, Eelde en Beek), dan zien we dat Vlissingen zelfs vier winters heeft gekend waarin het kwik op niet één etmaal gemiddeld onder nul kwam, het Hellmanngetal bleef in die winters en het laatst in de winter van 2007, dus op nul staan. Ook in Den helder leverde de winter van 2007 geen Hellmannbijdrage op. Dieper landinwaarts kwam het toch nog wel tot een kleine score, in Eelde wisten zelfs de meest zachte winters nog de 5 punten te halen.


De Hellmanngetallen van de drie zachtste winters op de vijf hoofdstations. Voor Den Helder, Eelde, Vlissingen en Beek loopt de reeks vanaf 1906, voor De Bilt vanaf 1901.

De volgende twee kaartjes geven de bovengrenzen voor een ‘zeer zachte’ dan wel een ‘zachte’ winter aan. Zelfs hierbij is al heel duidelijk zichtbaar dat een ‘(zeer) zachte’ winter in het binnenland, en dan vooral in het noordoosten van het land, véél winterser verloopt dan in het westen en zuidwesten van het land. Zoals aan de bovengrenzen van een ‘zachte’ winter is te zien, leveren één op de tien winters in Vlissingen zelfs nog minder Hellmannpunten op dan de allerzachtste winter die in Eelde in de afgelopen ruim honderd jaar is voorgekomen (5.2 punten in 1975).


De bovengrens van de tien zachtste winters op de vijf hoofdstations; de grens van een 'zeer zachte' winter.


De bovengrens van de twintig zachtste winters op de vijf hoofdstations; zogenaamde 'zachte' winters.

Volgens onze criteria verlopen tweevijfde van alle winters dus zachter dan gemiddeld en een even grote groep kouder dan gemiddeld. De groep die overblijft verloopt dus ‘gemiddeld’ en de grenzen van deze winters ziet u ook hiernaast. De grens is voor De Bilt dus inderdaad smaller geworden, begint al wat eerder en eindigt aan de bovenkant al bij 73 punten.

De volgende twee kaartjes (zie hieronder) geven de ondergrenzen aan van een ‘koude’ dan wel ‘strenge’ winter. Een ‘koude’ winter in Eelde levert dus grofweg gezegd bijna drie maal zover vorst op als een ‘koude’ winter in Vlissingen. Dat verschil is in geval van een ‘strenge’ winter wat minder groot geworden, maar zonder overdrijving toch nog enorm en loopt van 94 punten in Vlissingen, tot 217 punten in Eelde. Dat zien we ook aan het laatste kaartje, waarop voor de vijf hoofdstations de totale Hellmannproductie van drie strengste winters is weergegeven.


De ondergrens van de twintig koudste winters op de vijf hoofdstations; de zogenaamde 'koude' winters.


De ondergrens van de tien koudste winters op de vijf hoofdstations, die we het predicaat 'streng' geven.


De Hellmanngetallen van de drie strengste winters op de vijf hoofdstations.

We blijven hetzelfde beeld zien. Ook de koudste winters verliepen in het westen en zuidwesten een stuk milder dan in het oosten en noordoosten. Maar het is niet alleen de zee-invloed die we hier zien. Dat de zon ’s winters in Zuid-Limburg langer schijnt en hoger aan de hemel staat dan in Groningen is een feit, en dat heeft ook invloed op de temperatuur. De koudste winters waren in het ‘continentale’ Beek minder vorstrijk dan in het dichter bij zee, maar noordelijker gelegen Eelde.

Conclusie?
Met deze wetenschap kunnen we de tot dusver behaalde Hellmannpunten in de huidige winter in het juiste perspectief plaatsen. Hoewel die gescoorde punten in ons land sterk uiteenlopen, blijkt dat, als we naar de klimatologie kijken, meer te passen bij het gebruikelijke beeld. In het noorden, oosten en zuidoosten van het land, valt de winter van 2010 nu al in de categorie ‘aan de koude kant’, maar in de zuidwesthoek van het land in de range van ‘gemiddeld’. Ook De Bilt zit nog net in de ‘gemiddelde’ zone, maar slechts drie puntjes zijn genoeg om daar de winter ook naar ‘aan de koude kant’ te tillen. Vlissingen heeft daarvoor nog acht punten nodig. De conclusie is dus gerechtvaardigd dat de huidige winter in de zuidwestelijke helft van het land minder winters is verlopen, niet alleen absoluut, maar ook op grond van de klimatologie. Dat geeft maar aan dat iedere winter in wezen uniek is.

Wat dat betreft is het begrijpelijk dat de winterliefhebbers uit die zuidwesthoek van ons land zowel tevreden, als toch ook een beetje ontevreden zijn, want het had voor hetzelfde geld nog veel winterser gekund, zeker als we naar de diverse prognoses en pluimverwachtingen kijken. En nu is het maar afwachten of we na de remake, die begin maart uitkomt toch nog konden stellen dat het boek alsnog werd geëvenaard. Voorlopig blijft het kwakkelen, maar de nieuwste run van het ECMWF geeft de winter toch opnieuw kansen…

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 14:05 uur | Bericht #92778
Duizenden gewonden door gladheid

In de periode van 16 december tot 15 januari hebben 17.000 mensen zich gemeld bij de eerste hulp van een ziekenhuis omdat zij door gladheid ten val waren gekomen. Bij 16 procent was het letsel zo ernstig dat ziekenhuisopname noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze glijpartijen zijn 38 miljoen euro.

Dat meldde Consument en Veiligheid maandag. Gemiddeld komen vijfhonderd mensen per dag op de spoedeisende hulp terecht, nadat zij buiten zijn uitgegleden. Op dagen dat het extreem glad is door bevriezing of sneeuwval loopt dit op tot wel duizend slachtoffers per dag.

Bron DvhN

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 15:14 uur | Bericht #92855
Wildervanker ligt languit op het ijs


Hulpdiensten in Wildervank hebben zondagmorgen omstreeks half 6 een 19-jarige inwoner van die plaats languit op het ijs aangetroffen. Bij de politie kwam de melding binnen dat er iemand op de Oeverloper door het ijs zou zijn gezakt. Ter plaatse bleek hij gewoon op het ijs lag. Een duiker van de brandweer heeft de jongeman van het ijs gehaald. Het ambulancepersoneel heeft hierna de man onderzocht en bleek alleen last te hebben van koude voeten. Waarom de man op het ijs lag is niet duidelijk. Aan de voetsporen was te zien dat hij al enige afstand over het ijs had afgelegd.

Bron BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 15:15 uur | Bericht #92858
Leek beperkt strooien tot hoofdroutes door zouttekort

De gemeente Leek beperkt vanaf maandag, 1 februari, het strooien van zout tot de hoofdroutes. Door een landelijk tekort aan strooizout, beschikt de gemeente Leek over nog slechts een kleine voorraad om de gladheid op de openbare wegen in de gemeente te bestrijden.

Het nationale zoutloket van Rijkswaterstaat heeft laten weten dat tot nadere orde er geen zout meer wordt uitgeleverd aan gemeenten. De gemeente beraadt zich nog op alternatieve strooimiddelen en roept bewoners op extra voorzichtig te zijn.

Bron BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 15:17 uur | Bericht #92861
Bouwsector vraagt uitstel wegens vrieskou

Door de strenge winter hebben veel aannemers al meer dan dertig dagen niet kunnen werken. Dat is meer dan de voorbije jaren. De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt daarom uitstel voor bouwwerken die voor een bepaalde datum klaar moeten zijn. Meestal krijgen de aannemers wel een marge om hun bouwproject af te werken. Maar doordat de vriesperiode deze winter al voor de kerstvakantie begon, zou die marge te klein kunnen zijn. Aannemers die hun werk niet tijdig af krijgen, riskeren een boete.

Bron De Redactie
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
1 februari 2010, 18:14 uur | Bericht #93048
Sneeuw hindert inspecties Aziatische boktor

Sneeuwval bemoeilijkt het onderzoek naar de aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor in Boskoop. In deze Zuid-Hollandse plaats werden eind vorig jaar drie bomen gevonden, die waren aangetast door deze schadelijke kever.Besloten werd dat in een straal van 100 meter rond de vindplaats alle loofbomen en struiken moesten worden verwijderd. Boomkwekers in een straal van 2 kilometer mogen pas weer handelen in hun producten als is vastgesteld dat hun bedrijf boktorvrij is.

De kwekers hebben dus belang bij een snelle keuring van hun landbouwbedrijven, maar sneeuw gooit roet in het eten. Dat vertelden woordvoerders van Naktuinbouw, dat de inspecties co''ordineert, maandag.

''Doordat er sneeuw tegen de stammen komt te liggen zijn de uitvlieggaten van boktorren lastig te zien'', legt Gerard Bruijstens van Naktuinbouw uit. ''Ook het constateren van zogenoemd boormeel van de boktor wordt moeilijker. Kwekers zoeken creatieve oplossingen om de inspecties door te laten gaan. Zo schakelen sommigen bladblazers in om de sneeuw te verwijderen. Er was ook een kweker die met water probeerde de sneeuw weg te krijgen. Wij zijn er gaan kijken, maar de grond op die kwekerij was veranderd in zo'n smurrie dat we weer zijn weggegaan.'

Bron: AD


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.049 topics, welke bij elkaar 442.966 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.129 leden.
Het nieuwste lid is Bavr.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3048 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3048, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden