Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCurtain, OK.

26 Apr 2024 21:08:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Ellis, TX; Navarro, TX.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Boone, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Seward, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 21:01:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:54:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Howard, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Hall, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:35:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:31:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Navarro, TX.

26 Apr 2024 20:31:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, NE; Buffalo, NE; Hall, NE; Kearney, NE.

26 Apr 2024 20:28:39
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 augustus 2010, 15:50 uur | Bericht #147320
Veel regen op komst

Voor buitenactiviteiten zijn de weersomstandigheden de komende twee etmalen uitermate hachelijk. In de weerkamer bekijken we dan ook met enige gevoelens van medelijden de neerslagberekeningen. Het zou heel goed kunnen dat een aantal Nederlandse regio’s weldra 50 tot 80 millimeter in de regenmeters tegenkomen. De eerste stevige neerslag trok vandaag al via het zuidoosten binnen en zal vanavond geleidelijk een aanzienlijk deel van Nederland bedekken. Morgen blijft dat hele zaakje vervolgens deels hangen en deels vormen zich in de zeer onstabiele lucht stevige regen- en onweersbuien. En dat allemaal vanwege een bel met koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer in samenspel met het op elkaar botsen van killere en warmere lucht.

Put in de bovenlucht
De ‘bronveroorzaker’ van deze natte weersomstandigheden is een zogeheten bovenluchtput. Dat is een zone op zo’n 5 tot 10 kilometer hoogte waarin het behoorlijk koud is; kouder dan boven andere gebieden in Europa. Die put is de afgelopen dagen vanuit het noorden zuidwaarts geschoven en bevindt zich vandaag boven Frankrijk en Zwitserland met op 5 kilometer boven de grond temperaturen rond -20/-21 graden. Een dergelijke zone met lage temperaturen leidt tot stijgbewegingen van lucht aan de grond. De lucht aan de grond wordt als het ware omhoog gezogen. En daar waar lucht vanaf de grond opstijgt, vormt zich een lagedrukgebied. Aangezien de hevigste stijgbewegingen aan de oostzijde van zo’n put plaats vinden, bevinden zich vandaag lagedrukzones boven Zwitserland, Duitsland en Luxemburg.


De luchtdrukkaart van deze zondag. Er zijn meerdere lagedrukgebieden te zien boven Duitsland, waarvan de linker richting Luxemburg koerste. De wind aan de grond waait vanuit het noorden, terwijl vanuit het zuidoosten de neerslag binnen schuift.


De luchtdrukkaart van morgen, maandag. Het hoofdlagedrukgebied bevindt zich dan boven Nederland. De gestage neerslag zal over het westen en zuidwesten schuiven, landinwaarts vormen zich in de onstabiele lucht gemakkelijk buien.

Neerslaggebieden
Rondom een dergelijke put en dus rondom de aan de grond aanwezige lagedrukgebieden, slingeren altijd regengebieden. Daardoor was het gisteren bijvoorbeeld uitermate nat in Noord-Italië en de Alpenlanden. Afgelopen nacht schoof de neerslag grotendeels over Noord-Frankrijk en België. Binnen 12 uur tijd is er in de wijde omgeving van Besançon en Dijon maarliefst 30 tot 70 millimeter gevallen. In het Duitse Zwarte Woud was in datzelfde tijdsbestek 30 tot 40 millimeter gangbaar. Het is een deel van die neerslag die geleidelijk ook ons land aan het binnenschuiven is.


Gisteren is het in de Alpen en Noord-Italie uitermate nat geweest. De neerslagsommen zijn van 08.00 uur tot 20.00 uur zaterdag. De zuidenwind in combinatie met een zeer onstabiele en vochtige luchtmassa heeft op grote schaal 20 tot 40 millimeter regen veroorzaakt. Mondovi en Capo Mele (NW-Italie) springen er bovenuit met respectievelijk 81 en 85 mm in 12 uur tijd. Klik op de kaart voor een vergroot exemplaar.


Zaterdagavond bleef het maar regenen in de Alpenzone. De bekende natte plek, Zwitsers Lugano, kwam in 6 uur tijd op maarliefst 55 mm.


Op de kaart hierboven zijn de neerslagsommen weergegeven van 20.00 uur zaterdagavond tot 08.00 uur zondagochtend.

Over elkaar schuivende luchtmassa’s
Naast de genoemde ‘put’ is er nog een ander fysisch verschijnsel dat neerslag bij ons teweeg gaat brengen, te weten: de verschillende luchtmassa’s die elkaar tegen komen. Aan de grond waait namelijk een noordenwind, terwijl op 1500 meter hoogte boven de grond een noordoostenwind waait en op 4 a 5 kilometer hoogte de wind vanuit het oosten waait. Met winden uit verschillende richtingen, wordt er op enige hoogte relatief warme lucht aangevoerd, die over een relatief minder warme luchtlaag stroomt/glijdt. De lucht aan de grond komt vanaf de Noordzee (ten westen van Denemarken), de lucht op enige hoogte heeft haar oorsprong in Denemarken en Noord-Duitsland. De luchtmassa vanuit het oosten schuift over de relatief wat koelere lucht heen en wordt daardoor geforceerd wat extra opgetild. Dat stukje optilling leidt tot een extra impuls voor de vorming van neerslag. Oftewel; deels ontstaat en intensiveert de neerslag boven ons land.

Hoeveel gaat er vallen?
Zoals gezegd gaat het vanmiddag en vanavond vanuit het zuidoosten geleidelijk op steeds meer plaatsen regenen (deels ontstaat het, deels schuift het binnen). Vervolgens is het vannacht nagenoeg overal aan het regenen. De verwachte regenhoeveelheden tot morgenochtend 08.00 uur varieren veelal tussen 10 en 50 millimeter. De meeste nattigheid wordt in het westen, midden en zuiden verwacht.

Morgen overdag lijkt het erop dat de neerslagzone boven het westen en zuidwesten blijft slepen. In de centrale en meer oostelijk gelegen landsdelen is het ook enige tijd droog, mogelijk met een vaag zonnetje erbij. Wel ontstaan er in de onstabiele atmosfeer juist daar meerdere stevige buien, met daarbij gerede kans op onweer en hagel. De verwachte neerslaghoeveelheden zullen morgen overdag (van 08.00 uur tot 20.00 uur) tussen 5 en 25 millimeter varieren. Daarna zal het ook morgenavond en tijdens de nacht naar dinsdag op veel plekken behoorlijk nat zijn.


De berekende neerslaghoeveelheden volgens het UKMO-model van vanochtend 06.00 uur, geldig voor de periode van 08.00 uur vanochtend tot en met dinsdagochtend 02.00 uur.


De berekende neersaglhoeveelheden volgens het ECMWF-model van vanochtend 02.00 uur voor de periode van 00.00 uur (zondagochtend) tot en met dinsdagochtend 02.00 uur.

Vervolgens zal de neerslagzone boven het westen van het land toch ook weer, middels een aanlandig wordende wind, van west naar oost over ons heenschuiven. Dat lijkt dinsdag te gebeuren, waarna woensdag alweer vanuit diezelfde westhoek een volgend regengebied binnentrekt. Kortom; tot en met woensdag zal er plaatselijk veel neerslag naar beneden komen. Wie erop uit trekt, doet er goed aan om de weersverwachtingen te volgen. Daar komt bij dat deze weersituatie uiterst lastig in de smiezen te krijgen is. Kleine veranderingen in positionering van de regenzone, kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor het verwachte weerbeeld.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 16 augustus 2010, 00:16 uur, door MarkNL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 augustus 2010, 16:36 uur | Bericht #147330
Dit topic is bestemd voor nieuwsbericht wat betreft mogelijke wateroverlast. Voor discussie verwijs ik jullie naar het discussietopic.

http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=20273
Waarom deze advertentie?
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 augustus 2010, 19:36 uur | Bericht #147394
Veel scheepjes in problemen door harde wind

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het zondagmiddag erg druk gehad met tientallen zeilschepen en motorschepen die door de harde wind in de problemen kwamen. Dat heeft een woordvoerder gemeld. In totaal kwamen zondagmiddag achttien reddingsstations van de KNRM over de hele kust meerdere keren in actie. Volgens de zegsman is dat ''erg veel voor een zondagmiddag''. Het ging vooral om zeilschepen die water maakten of zelfs omgeslagen waren en motorschepen die door de zware golfslag motorstoring hadden gekregen.

Zwemmers

Door de koude wind waren er gelukkig maar heel weinig zwemmers in zee, stelt de reddingsmaatschappij. Ook surfers kwamen amper in de problemen, omdat ''met zulke harde wind doorgaans alleen zeer geoefende surfers het water op gaan''. Voor de kust van Goeree-Overflakkee was zondag aan het eind van de middag enige tijd een zwemmer vermist. Maar na een zoekactie van de KNRM werd die weer gevonden.

Het KNMI waarschuwt dat de harde wind maandag aanhoudt. Voor de kust bereikt de wind naar verwachting kracht 6 tot 7, dezelfde sterkte als zondag.

Bron: Nu.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 augustus 2010, 19:38 uur | Bericht #147395
Zware tak valt op groep wandelaars in Torhout

De overvloedige regenval en de felle wind hebben al lelijke huis gehouden in het land. Een groep wandelaars is vandaag rond 16.30 uur in Torhout onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. Vier wandelaars werden gewond naar ziekenhuis gevoerd, één van heeft een beenbreuk. Ook in Hasselt eiste het noodweer zijn tol. De eerste ommegang van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is omwille van de regen afgelast. Er werden 25.000 toeschouwers verwacht voor deze 45ste editie.



Ook op de weg veroorzaakt het vroege herfstweer heel wat ellende met een reeks ongevallen. Op de E40 Leuven-Brussel is er aan de werken in Sterrebeek een ongeval gebeurd met monsterfiles tot gevolg. Ook op de Ring van Antwerpen is het aanschuiven. In Torhout vielen er dus ook gewonden door het noodweer. De groep wandelde onder begeleiding van een gids door het bos toen plots een zware tak van een boom op de groep viel. Vier wandelaars liepen lichte verwondingen op, één van hen brak een been. Ze werden meteen naar het ziekenhuis overgebracht.

De brandweer van Torhout kwam ter plaatse om de gevallen tak op te ruimen. Ze hebben de Torendreef ondertussen vrijgemaakt. Tijdens het ongeval was het behoorlijk hard aan het waaien.

Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:13 uur, door Joyce.s
Marching ever onward to tomorrow!
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 augustus 2010, 21:09 uur | Bericht #147425
Meisje 'vliegt' tegen strandhuisje

Een Duits meisje raakte gewond toen zij door de harde wind met haar vlieger tegen een strandhuisje knalde.
Ze heeft waarschijnlijk haar bovenbeen gebroken. Het ongeluk gebeurde naast strandpaviljoen 7-golven bij Domburg. De KNMR verleende assistentie met het kusthulpverleningsvoertuig om het meisje van het strand te krijgen. De Duitse is vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Goes.

Bron: Pzc
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 augustus 2010, 21:36 uur | Bericht #147431
Kustwachtcentrum krijgt 29 hulpaanvragen van watersporters

Het Kustwachtcentrum heeft zondag, tot 17.30 uur, 29 aanvragen gehad voor hulp van boten en surfers langs de Noordzeekust, het IJsselmeer en op de Zeeuwse en Zuid Hollandse stromen. Het ging daarbij om 9 aan de grond gelopen jachten, 8 jachten met motorproblemen, 1 jacht zonder brandstof, 5 omgeslagen catamarans of bootjes, 1 jacht met een gebroken roer en 3 surfers in problemen.

6 incidenten vonden plaats op de Noordzee, 3 op de Waddenzee, 13 op het IJsselmeer en 7 op de Zeeuwse en Zuid Hollandse Stromen. In totaal werden 38 eenheden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ingezet, 13 eenheden van diverse reddingsbrigades, 7 keer verleende een lokale berger assistentie, 1 maal een politievaartuig en 2 maal een helikopter. In alle gevallen werden de jachten en surfers veilig binnen gebracht. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.



Zeilbootje maakt slagzij
De KNRM van station Katwijk is zondagmiddag rond 14:40uur in actie gekomen voor een zeiljachtje dat slagzij maakte op de Noordzee ter hoogte van Katwijk nabij de NAM boei. De bemanning op het zeiljachtje ‘Frida’ klonk behoorlijk in paniek. Reddingsboot ‘De Redder’ voer even later uit naar de opgegeven positie en trof inderdaad een vrouwelijke bemanning aan die in panieke waren. Allen waren Engelsen aan boord.

Daarop heeft de KNRM de vrouwen van boord gehaald en overgezet op de Redder. Daarna zijn de bemanningsleden van de KNRM overgestapt en maakten een sleepverbinding om het zeiljachtje van 6,5 meter naar Scheveningen te slepen. Dit ging niet zonder slag of stoot. Ook de mast begaf het later onder de hoge golven en moest worden geborgen zodat hij geen gewonden kon maken. Bij de haven van Scheveningen aangekomen riep de Redder de reddingboot van Scheveningen op om te komen assisteren bij het binnen varen van de haven. Het zeiljachtje werd in de jachthaven afgemeerd en de Redder keerde terug naar station Katwijk.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 augustus 2010, 22:01 uur | Bericht #147439
Forse schade door blikseminslag

Een blikseminslag veroorzaakte zaterdag aan het begin van de avond forse schade aan een grote opslagschuur bij een boerderij aan de Melsesweg in Zoutelande. Op het moment van inslag waren mensen aanwezig in de schuur maar niemand raakte gewond. De brandweer stelde vast dat er geen instortingsgevaar dreigde, hoewel de steunende dakspant was gespleten door de inslag.

Bron: Pzc
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 00:13 uur | Bericht #147480
'Zware ochtendspits door neerslag'

De KNMI en de ANWB waarschuwen voor een zware ochtendspits op maandagochtend. Dat hebben zij zondagavond gemeld. In de loop van de nacht van zondag op maandag gaat er veel neerslag vallen, vooral in het westen en zuidwesten van het land. In combinatie met het einde van de vakantie voor een groot deel van Nederland, kan dit leiden tot een drukke ochtendspits die langzaam rijdt, stelt de ANWB.

,,Normaal levert een maandagochtend half augustus zo'n 125 kilometer file op'', rekent een zegsman voor. ,,Maar het zou me niets verbazen als we morgen de 300 gaan halen.''

Bron: De Pers
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 augustus 2010, 08:38 uur | Bericht #147521
Hevige regen zorgt voor overlast

Het noodweer veroorzaakt op verschillende plaatsen in Vlaanderen overlast. Het regent al de hele nacht en dat zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Chauffeurs wordt aangeraden om hun snelheid aan te passen en met mistlichten te rijden. Het meest hinder is er op de Brusselse buitenring na een ongeval met twee vrachtwagens in Anderlecht. Omstreeks 8 uur stond er een file vanaf Zellik. Controleer de situatie op de weg op onze verkeerspagina. In Oudenaarde werden vannacht 2.000 festivalgangers van Feest in het Park geëvacueerd. Een deel van de camping was onder water gelopen. In Torhout raakten zondagavond vier fietsers gewond toen een grote tak afbrak en op hen terechtkwam.

Ook hinder in Wallonië
De brandweer van Henegouwen kreeg tientallen oproepen. Er vielen geen gewonden, maar er was wel schade. In de zone Charleroi kwam er water binnen via daken die door de regenval van juli al beschadigd waren en slechts voorlopig afgedicht waren. Er kwamen zo verschillende meldingen in de regio Courcelles-Pont-à-Celles en in de zone Châtelet. De brandweer van Thuin werd ook opgeroepen voor beschadigde daken, eveneens daken die nog niet definitief hersteld waren na de regenval in juli. Enkele straten stonden blank en in sommige kelders stond het water meer dan een meter hoog.

Nog meer regen
Vandaag wordt het eerder herfst dan zomer. We zien de zon niet of nauwelijks. Vooral in het westen van het land kan er veel regen vallen, met zelfs kans op plaatselijke wateroverlast. Er kan ook een lokale donderslag te horen zijn. In het centrum en het oosten regent het minder, met drogere perioden. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. De temperatuur is ondermaats met waarden tussen 16 en 19 graden. De regen blijft nog enkele dagen aanhouden. Pas op donderdag knapt het weer wat op met wolkenvelden en opklaringen, en eindelijk bereiken we nog eens 20 graden of iets meer.

Noodweer in Slovakije, Tsjechië en Zwitserland
Enkele andere landen in Europa hebben nog meer te kampen met noodweer. Stormen en hevige regenval over Centraal-Europa hebben zondag overstromingen veroorzaakt in Slovakije en Tsjechië. Ook het noordwesten van Zwitserland werd getroffen door hevige stortregens die schade veroorzaakten.

In het noordwesten van Slovakije is er een dam gebroken. De steden Handlova en Prievidza kwamen onder water te staan. In het naburige Tsjechië zijn al vijf mensen verdronken door overstromingen. In Zwitserland is het kanton Bern het zwaarst getroffen door de regen. In de hoofdstad viel op één dag een vijfde van de hoeveelheid regen die normaal in de hele maand augustus wordt geteld. Gebouwen staan er onder water en verschillende wegen werden gesloten.

Bron Standaard-online

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 augustus 2010, 09:15 uur | Bericht #147528
Rotweer veroorzaakt overlast, chaos in ochtendspits

De overvloedige regenval en de felle wind hebben al lelijk huis gehouden in het land. Op de buitenring rond Brussel is een zwaar ongeval gebeurd in Anderlecht, waardoor de weg versperd is. Het verkeer moet er over de afrit Erasmus. Er staat al een file van 14 km (van voor Strombeek), waardoor de wachttijd oploopt tot meer dan een uur. Ook op andere vlakken is er overlast. Gisteren raakten vier fietsers gewond door een afgewaaide tak in Torhout. In Oudenaarde zijn 2.000 festivalgangers geëvacueerd van 'Feest in het Park' door het vroege herfstweer. In het westen van het land blijft het regenen, in het oosten is het nu droger, maar later vandaag regent het weer overal. Plaatselijke zelfs overvloedig met mogelijk wateroverlast.

Vanmorgen vroeg al gebeurde in het rotweer een zwaar ongeval met twee vrachtwagens op de buitenring rond Brussel. De weg is er uren later nog altijd versperd en de chaos in de ochtendspits is nauwelijks te overzien. De Buitenring zit helemaal dicht. Ook op de E40 vanuit Gent staat er een monsterfile vanaf Affligem. Het verkeer mag de buitenring niet op en moet sowieso de binnenring nemen. Langeafstandsverkeer naar het zuiden van het land kan beter de oostelijke ring rond Brussel nemen en via Waterloo naar de E19 rijden.

Geen ommegang in Hasselt
Ook in Hasselt eiste het noodweer gisteren zijn tol. De eerste ommegang van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is omwille van de regen afgelast. Er werden 25.000 toeschouwers verwacht voor deze 45ste editie. Ook op de weg veroorzaakt het vroege herfstweer sinds gisteren en vanmorgen heel wat ellende door een reeks ongevallen. Vooral op de ring rond Antwerpen en Brussel is het aanschuiven.

Gewonden in Torhout

Een groep fietsers is gisteren om 16.30 uur in Torhout onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. Vier fietsers werden gewond naar ziekenhuis gevoerd, één van heeft een beenbreuk. De groep wandelde onder begeleiding van een gids door het bos toen plots een zware tak van een boom op de groep viel. Vier wandelaars liepen lichte verwondingen op, één van hen brak een been. Ze werden meteen naar het ziekenhuis overgebracht. De brandweer van Torhout kwam ter plaatse om de gevallen tak op te ruimen. Ze hebben de Torendreef ondertussen vrijgemaakt. Tijdens het ongeval was het behoorlijk hard aan het waaien.

Ook waterellende in Wallonië
Door de felle regenval heeft ook de brandweer van Henegouwen tientallen oproepen gekregen. Er vielen geen gewonden, maar er was wel schade. In de zone Charleroi kwam er water binnen via daken die door de regenval van juli al beschadigd waren en slechts voorlopig afgedicht waren. Er kwamen zo verschillende meldingen in de regio Courcelles-Pont-à-Celles en in de zone Châtelet. De brandweer van Thuin werd ook opgeroepen voor beschadigde daken, eveneens daken die nog niet definitief hersteld waren na de regenval in juli. Enkele straten stonden blank en in sommige kelders stond het water meer dan een meter hoog.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 augustus 2010, 09:15 uur | Bericht #147529
Camping muziekfestival ontruimd wegens hevige regenval

In het Oost-Vlaamse Oudenaarde is de camping van het muziekfestival Feest in het Park maandagmorgen ontruimd wegens de aanhoudende regenval. Ongeveer 2.000 personen werden preventief geëvacueerd, melden de hulpdiensten en het gemeentebestuur in Oudenaarde. Feest in het Park eindigde zondagavond, maar op het kampeerterrein aan het Donkmeer verbleven nog vele festivalgangers. Rond 04.00 uur beslisten de veiligheidsdiensten om een deel van de camping te ontruimen, omdat het door de aanhoudende regenval te drassig geworden was. De kampeerders op dat gedeelte werden wakker gemaakt en geëvacueerd, de anderen werden niet gewekt.

De kampeerders die met de trein naar huis konden, werden naar het station gebracht. De andere geëvacueerden werden ondergebracht in een school in de Hoogstraat. Er is een pendeldienst met busjes van politie, brandweer en De Lijn. De situatie is steeds onder controle geweest en er was geen paniek, zegt het stadsbestuur.

Bron Hln
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 14:44 uur | Bericht #147599
Putweer

Augustus heeft tot dusver in ons land niet het zomerweer gebracht dat menigeen zich had gewenst. Het aantal geheel droge dagen was op één hand te tellen en op veel plaatsen wist de temperatuur op nog geen enkele dag de 25 graden te bereiken. Toch vertoefde het kwik ’s middags wel vaak op een aangenaam peil van zo’n 21 tot 24 graden. Prettige zomerdagen ontbraken dan ook niet, zoals afgelopen zaterdag, maar inmiddels beleeft de zomer toch een duidelijk dieptepunt. Verantwoordelijk hiervoor is een afgesnoerde bel koude lucht in de hogere luchtlagen, een zogenaamde koudeput. Het is dan ook uitgesproken ‘put’-weer, waarbij de regenmeters goed werden gevuld. Het blijkt dat op een augustusdag uit het verleden waarop een bijna recordhoge neerslagsom werd gemeten, de weersituatie verrassend veel leek op die van nu.


De neerslaghoeveelheden op de KNMI-meetstations, tot en met 10 uur vanochtend.

Putweer
Al sinds het afgelopen weekend hebben we te maken met een koude put, die een mooi rondedansje om ons land heen heeft gemaakt. Zondag lag deze op de Noordzee, ongeveer halverwege tussen Noordoost-Engeland en Texel. Via de Straat van Dover trok deze naar Noord-Frankrijk. Hierdoor kwam gisteren bij ons de wind op hoogte uit oostelijke richtingen, terwijl de grondwind noordelijk was. Aan de grond lag het lagedrukgebied namelijk boven de noordelijke helft van Duitsland. Dat de neerslag brengende bewolking zich in het overgangsgebied bevond van beide windrichtingen, was gisteravond aan de neerslagradarbeelden goed te zien. Er ontwikkelde zich een actief regengebied, dat zowel naar het westen als naar het zuiden bewoog. De westelijke begrenzing van dit gebied kwam wel twee uur lang met een noordoost-zuidwest oriëntatie vrijwel tot stilstand en dat leverde grote verschillen op vrij korte afstand op. Daar waar het in de regio Wageningen bleef druppelen met totaal slechts 0,8 mm, viel er tegelijkertijd in de regio Arnhem-Nijmegen rond 15 mm! Uiteindelijk kwam het hele gebied toch in beweging en begon het later in de avond ook verder westwaarts te regenen. Op het cumulatieve radarbeeld tot 9 uur vanochtend (zie hieronder), is die zone nog goed herkenbaar.


De totale neerslaghoeveelheid tot en met 9 uur maandagochtend, volgens de neerslagradar. In de blauwe gebieden is meer dan 20 mm gevallen. De plek waar de neerslagzone zondagavond een tijd bleef stilliggen met een noordoost-zuidwest oriëntatie, is nog duidelijk herkenbaar.

Uiteindelijk is de meeste neerslag in Zuid-Limburg gevallen, waar het niet alleen vannacht, maar ook zondagmiddag met bakken naar beneden kwam. Daar werd tussen 50 en 60 mm afgetapt. Erg nat was het ook in Vlaanderen, nabij de grens met Zeeuws-Vlaanderen, waar Gent 61 mm kon aftappen.

Daar waar het eerst het idee was dat de neerslagzone boven Zeeland zou blijven slepen, is deze toch wat verder doorgezwaaid, zodat Zeeland niet de grote neerslagsommen kreeg die zondag voor vandaag waren verwacht. Vanmiddag om 14 uur lag de koude put boven noordelijk Midden-Duitsland tegen onze oostgrens aan en de depressie aan de grond precies boven ons land (zie hieronder). We zijn er dan ook nog niet vanaf en kunnen daar zeker nog een dag ‘plezier’ van hebben. Op veel plaatsen gaat het vanavond en vannacht wederom regenen met een buiig karakter en ook morgen overdag schijnt de zon vooral achter de wolken en regent het opnieuw geruime tijd. De neerslagtotalen van zondag tot en met dinsdag bij elkaar opgeteld zullen op de meeste plaatsen dan tientallen, en lokaal vele tientallen millimeters bedragen!


De ECMWF weerkaart, geldig voor vanmiddag 14 uur. Het lagedrukgebied aan de grond ligt precies boven ons land.


De ECMWF weerkaart van hetzelfde tijdstip, van de hoogte van het 500 hPa-vlak. De koude put in de bovenlucht ligt boven noordelijk Midden-Duitsland, maar dicht tegen onze oostgrens aan.

9 augustus 1951
Augustus is de maand bij uitstek dat er bij tijd en wijle een forse hoeveelheid neerslag valt. Niet altijd zie je dat in de aftappingen precies terug, omdat de totale neerslag door het moment van aftappen in stukken wordt geknipt. Zeker in een situatie zoals nu, waarbij één depressie een aantal dagen lang het weer beheerst, wordt de vele regen in een drietal etmaalaftappingen opgespitst. Soms heeft men ‘geluk’ en zit de regen in één etmaal samengebald.


Het weerbeeld op een aantal stations op 9 augustus 1951. In De Bilt viel 30 mm neerslag.

Zo is de hoogste neerslagsom die sinds 1950 in ons land is gemeten, 148 mm in Amsterdam, die viel op 9 augustus 1951 en dus in dezelfde tijd van het jaar als het huidige waterballet. Pakken we de weerkaarten er van die dag er bij, dan zien we verrassende overeenkomsten met die van vandaag. Ook toen lag er een depressie vrijwel boven ons land, die echter nog wel wat dieper was dan die van vandaag. Ook destijds was deze storing gekoppeld aan een goed ontwikkelde koudeput in de bovenlucht, die toen iets ten westen van het grondlaag was te vinden, terwijl deze nu juist iets ten oosten van het laag is te vinden. Net als nu, is de koude put ook aan de temperaturen op het 850 hPa-vlak goed zichtbaar. De koudste lucht lag toen boven de Britse eilanden, terwijl aan de oostflank van de put, behoorlijk warme lucht over de Balkan naar het noorden werd gevoerd. We zien vandaag in feite hetzelfde beeld.


De grondkaart van 9 augustus 1951 om 02 uur, vertoont veel overeenkomsten met die van vanmiddag. Ook op deze kaart ligt er een depressie precies boven ons land, al is dit lagedrukgebied wel wat omvangrijker en dieper.


Ook het bovenluchtpatroon vertoont grote overeenkomsten. De koudeput lag toen iets ten westen van het laag aan de grond.

Helaas zijn de weergegevens uit 1951 niet zo uitgebreid als heden ten dage, maar in ieder geval werd er die dag in De Bilt 30 mm afgetapt en zal er in ons land wellicht een groot gebied zijn geweest met vergelijkbare, of (veel) hogere neerslagsommen. Het moet een echte anti-zomerdag zijn geweest met aan zee een stevige noordwestenwind, maximumtemperaturen van 18 tot 20 graden, maar toch nog wel wat zonneschijn. De zomer van 1951 was sowieso geen hoogvlieger, maar juist in augustus beleefde de zomer toen een dieptepunt. De moraal van dit verhaal moge duidelijk zijn en we geven deze in de vorm van een alternatieve weerspreuk: “doorbreekt in augustus een koudeput de dagelijkse weersleur, leg dan alvast de zandzakken voor de deur!”

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, Wetterzentrale, Weer.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 14:57 uur | Bericht #147607
Zware regenval zorgt voor hinder en verkeersellende

De felle regen zorgt al de hele dag voor hinder in het verkeer. Gemiddeld is er al meer dan 30 liter per vierkante meter gevallen. Daardoor gebeurden er alleen al tussen 6 en 9 uur 12 ongevallen op de Belgische wegen. Ook het treinverkeer ondervindt nog steeds hinder. Normaal gezien is augustus de kalmste maand wat betreft verkeersongevallen. Vooral maandag 16 augustus, een dag waarop veel mensen een dagje vrij hebben, zou rustig moeten zijn.




Tunnels dicht
Touring Mobilis telde twaalf ongelukken op het hele grondgebied (Anderlecht, Couillet, Antwerpen, Borgerhout, Battice, Hautrage, Jemappes, Gougnies, ...) die samen voor 40 kilometer file zorgden. Een ongeluk op de buitenring in Anderlecht alleen al zorgde voor bijna 15 kilometer fileleed. Een vrachtwagen is om een nog onduidelijke reden op zijn flank terechtgekomen en de tweede is erop ingereden. De ondergelopen tunnels in Brussel bleven heel de nacht dicht. Door de verzakking van een spoorwegtalud in Drongen als gevolg van de regen is er ook vertraging op de spoorverbinding van Brussel naar Oostende.

Overlast
De brandweer heeft ook de handen vol met het regenweer. In heel Vlaanderen lopen de oproepen binnen. Zo moest de camping van Feest in het Park in Oudenaarde geëvacueerd worden (lees ook: 2.000 festivalgangers geëvacueerd omwille van regenweer) en zaten 18 huizen in Sluizen (Tongeren) een tijdlang zonder stroom. In Sint-Truiden is een 87-jarige vrouw zelfs haar huis kwijtgeraakt. Omstreeks 21 uur stroomde er water binnen en al snel bleek dat een steunbalk op instorten stond. De brandweer vond het te gevaarlijk voor vrouw om in het huis te blijven. Maar ook de brandweerkorpsen van Brussel en Luik kregen afgelopen nacht elk een vijftigtal oproepen voor wateroverlast. Tot slot stroomden er ook in Henegouwen en Namen tientallen oproepen binnen.

Bron: Hbvl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 15:04 uur | Bericht #147614
Ring nog versperd na vrachtwagenongeluk

In Anderlecht veroorzaakt een ongeval met twee vrachtwagens nog altijd veel verkeersellende. Sinds 6.15 uur is de Ring er volledig versperd. Het verkeer op de E40 wordt afgeleid via Aalst.

Een vrachtwagenbestuurder reed rond 5.30 uur op de Buitenring tegen een betonblok en daarop schoof de laadbak op zijn zij. Een andere vrachtwagen kon de gekantelde vrachtwagen niet meer ontwijken en botste achteraan tegen het gevaarte. De gekantelde vrachtwagen hing een tijdje over de brugreling, een tiental meter boven de grond. De brandweer kon de bestuurder na een uur bevrijden uit zijn hachelijke positie.

Pas vier uur na de aanrijding kon met het wegtakelen van de vrachtwagen worden begonnen. Na het takelen moet ook nog de weggeslagen railing op de brug worden vervangen. De wegpolitie wil de drie rijstroken niet vrijgeven vooraleer de railing is hersteld. Maar het was niet evident om een aannemer te vinden die de werkzaamheden zou kunnen uitvoeren. Uiteindelijk werd een aannemer uit Hasselt bereid gevonden om de railing te komen herstellen, maar het duurde een tijdje vooraleer die ter plaatse was.

De verkeersproblemen aan de Ring blijven daardoor ook duren. De Buitenring werd volledig afgesloten waardoor er meteen lange files stonden. Maar omdat het ongeluk gebeurde aan de afrit Erasmus kon al snel het verkeer zo afgeleid worden. De verkeersstromen die komen van Antwerpen en Gent worden afgeleid zodat het verkeer niet moet passeren aan het ongeluk.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 15:10 uur | Bericht #147616
Zeker nog 1 dag natte voeten

Ons land blijft kreunen onder de hevige neerslag. Het regent al enkele uren onophoudelijk en dat veroorzaakt op veel plaatsen overlast. Vanochtend waren er in de ochtendspits meer ongelukken dan normaal. "Er waren vanochtend al ongelukken in Destelbergen, op de Antwerpse ring en op de Ring rond Brussel ter hoogte van Anderlecht", zegt Karin De Greve van de verkeersredactie. "Het was erg gevaarlijk op de weg, vooral omdat je de plassen moeilijk kon zien." Vooral in Brussel en Wallonië was het uitkijken.



In Oudenaarde is het campingterrein van het festival Feest in het Park vanochtend ontruimd. Door de hevige regenval stond een deel van het terrein onder water. "Omdat het ook nog eens koud was en mensen onderkoeld raakten, hebben we beslist om de camping te evacueren", zegt brandweerman Luc Vandefonteyne. De festivalgangers zijn naar een sporthal in de buurt of rechtstreeks naar het station gebracht.

Fietser breekt been in Torhout
Ook gisteren en vannacht had de regen al heel wat overlast veroorzaakt. In Torhout is een groep fietsers dan weer onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. De groep stond even stil om naar een gids te luisteren toen de tak brak. Vier mensen raakten gewond, een ervan ernstig. Hij liep een dubbele beenbreuk op. In Middelkerke moest een podium worden verstevigd en in Westende is het vuurwerk afgelast. In Wingene viel een staande wip op een auto en in Ieper werden verschillende dakpannen afgerukt. De brandweer van Gent is voorts enkele keren moeten uitrukken voor ondergelopen kelders en in de stad zijn ook nog 2 bomen omgewaaid. Die kwamen daardoor op de weg terecht.

"Regen schuift weer op naar oosten"
De hevige regenval zou nog een dag aanhouden. "De regen is van oost naar west gespoeld", zegt weerman Frank Deboosere. "In Gent en Zelzate haalden we 61 liter water per vierkante meter. Daar is op 12 uur evenveel gevallen als normaal in de hele maand." De regen zal in de loop van de namiddag weer opschuiven naar het oosten. We verwachten dus weer veel regen in het centrum van het land.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:14 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 15:20 uur | Bericht #147623
"Zware regenval komt graankwaliteit niet ten goede"

De zware regenval waaronder België momenteel gebukt gaat en die nog tot woensdag zou aanhouden, zorgt ervoor dat het graan nog niet kan worden geoogst en dat zal de kwaliteit ervan beïnvloeden. Dat zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "De granen en de gronden zijn te nat, waardoor de oogstactiviteiten uitgesteld moeten worden. Daarnaast is het voor de zware machines ook moeilijker om het land op te rijden", zo luidt het.



Extra kosten
"Eigenlijk waren de weersomstandigheden deze zomer voor de graanoogst het omgekeerde van wat er nodig is: juli was droog en augustus is nat. Dat moet net andersom zijn", aldus Vangeenberghe, die ook vreest voor de kwaliteit van het graan. "Graan mag een maximale vochtigheid hebben van 14 procent. Als dat meer is, moet het kunstmatig gedroogd worden, wat extra kosten met zich meebrengt en de kwaliteit negatief beïnvloedt." Het regenweer is dan weer goed nieuws voor de perenoogst van september. "Peren moeten in augustus dikken en daarvoor is er regen nodig", klinkt het nog.

Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:14 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 15:31 uur | Bericht #147629
Surfers in nood gered door politie

Tijdens een surveillance op het water, zondagmiddag 15 augustus, kregen agenten van de waterpolitie een oproep van de meldkamer om uit te kijken naar twee surfers in nood. Zij waren op dat moment met een boot in de Ketelhaven.



Aangekomen op het Ketelmeer trof de politie twee surfers aan die op hun plank probeerden terug te keren naar de wal. Door de harde wind was de mast van hun surfplank afgebroken en de wind was te hard om terug te kunnen peddelen. De politie bood de surfers een sleeplift aan naar wal.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 16:24 uur | Bericht #147653
Op één dag evenveel regen als normaal in een maand

In sommige meetstations heeft het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) tussen zondagochtend 8 uur en maandagochtend 8 uur de hoeveelheid neerslag gemeten die er normaliter tijdens een volledige maand augustus valt. Het is veertien jaar geleden dat tijdens een maand augustus op enkele dagen tijd een hoeveelheid neerslag viel die een maandgemiddelde overtreft. Hier en daar werd tijdens dit etmaal zelfs meer dan 50 mm neerslag gemeten, luidt het. Zo noteerde het KMI in Moerbeke-Waas 85,4 mm. Het normale maandtotaal voor Moerbeke-Waas is 71 mm. Ter verduidelijking: 1 mm neerslag staat gelijk aan 1 l/m².



Eén keer in twintig jaar
Vooral ten zuiden van Samber en Maas werd meer dan 60 liter waargenomen. De hoeveelheden daar komen volgens het KMI gemiddeld slechts eenmaal om de twintig jaar voor. Hoewel het op sommige plaatsen al zondagochtend regende, viel de meeste neerslag pas vanaf 15 uur. Het overgrote deel van de metingen die het KMI ontving, schommelt tussen 30 en 60 mm.

Storing blijft hangen
Boven het westen van België zal vandaag een storing blijven hangen, voorspelt het KMI. Elders zal het vochtig en instabiel blijven met buien die plaatselijk onweerachtig kunnen zijn. De neerslagband verdwijnt morgenochtend via het noordoosten. Het KMI verwacht vandaag en komende nacht nog eens tussen 20 en 40 mm extra op verschillende plaatsen en gaat ervan uit dat de maandgemiddelden in verschillende stations op die twee dagen overtroffen zullen worden.

Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:14 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2010, 16:25 uur | Bericht #147654
Wateroverlast bedreigt collectie Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft zondag last gehad van hevige regenval. De regenwaterafvoer van het museum begaf het voor de derde keer, meldde het museum maandag. Deze zomer zijn de kelders van het museum al twee keer ondergelopen. In de kelders liggen honderden werken van het museum in depot. Sjarel Ex, directeur van het museum, is opgelucht dat het water de collectie nog niet heeft beschadigd. Maar volgens Ex loopt de collectie van het museum elke keer gevaar.

In 2005 leidde een onderzoek in opdracht van de gemeente ertoe dat de depots werden afgekeurd. De staat van de depots is zo slecht dat de raad van toezicht van het museum afgelopen januari de verantwoordelijkheid ervoor heeft teruggegeven aan de gemeente. Het vorige college in Rotterdam reserveerde 23 miljoen euro voor Boijmans Van Beuningen. Op 15 september neemt het nieuwe college hierover een besluit.

Bron: Ad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 augustus 2010, 21:07 uur | Bericht #147723
Zes waakpeilen voor overstroming overschreden

Op zes waterlopen, waaronder de Schelde, zijn de waakpeilen voor overstromingsgevaar overschreden. Dat blijkt uit de recentste gegevens van de overheidsdiensten. Nergens zijn er momenteel alarmdrempels overschreden.

Vlaamse waterlopen
In Vlaanderen gaat het om het IJzerbekken, het Dijle- en Zennebekken en het Demerbekken. In deze bekkens werd telkens op één plek het waakpeil overschreden. Het gaat om het Kanaal Nieuwpoort ter hoogte van Oudenburg-Plassendale, de Zenne ter hoogte van Eppegem en de Demer ter hoogte van Zichem. Dat meldden de websites van de Waalse overheidsdienst Algemene Operationele Directie Mobiliteit en Waterwegen en van het hydrologisch informatiecentrum van het Waterbouwkundig Laboratorium.

Waalse waterlopen

Ook in Wallonië gaat het om drie waterlopen waar de pre-alarmfases voor overstromingsgevaar overschreden zijn: de Schelde, ter hoogte van Doornik en Kain; de Hene/Trouille, in de omgeving van Boussoit, Hyon, Wasmuel, Roisin, Rouveroy, Blaregnies en Trivières; en de Dijle ter hoogte van Bierges, Bousval en Waver.

Maatregelen
Bij een eventuele overstroming worden verschillende maatregelen genomen door de beheerders van de waterlopen en de lokale autoriteiten. Zo worden onder meer de campings gelegen langs de rivieren geëvacueerd, de navigatie op de waterlopen stopgezet en signaleringssystemen geplaatst om riskante overstroomde routes te blokkeren.

Bron Hln
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 2 mensen het topic "Zon - en maansverduisteringen ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden