Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Carroll, LA; Issaquena, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR.

19 Apr 2024 08:00:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Bullitt, KY; Jefferson, KY; Oldham, KY.

19 Apr 2024 06:25:15
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 november 2010, 13:30 uur | Bericht #161649
Brandweer Oudenaarde vraagt kalmte te bewaren

De brandweer van Oudenaarde roept op om de kalmte te bewaren over de mogelijke overstromingen die de Vlaamse Ardennen kunnen treffen volgens de overstromingsvoorspeller van de VMM. "Een algemene waakzaamheid is belangrijk, maar voor de rest hoeven we niet aan paniekvoetbal te doen," aldus brandweercommandant Christian Bral. We kregen deze voormiddag al twintig telefoontjes van verontruste inwoners en zeven mensen kwamen zandzakjes afhalen, toch denken we niet dat het zo'n vaart zal lopen, aldus commandant Christian Bral. "We zijn geen overstromingsgebied als ik de simulaties vergelijk met de praktijksituatie van vijf jaar geleden."



Waakzaamheid
"In 2005 stond de Maarkebeek 15.30 meter hoog en toen hadden we veertig oproepen. Toen de Maarekbeek op 15.10 meter stond, hadden we helemaal geen oproepen. Ons alarmpeil ligt dus duidelijk anders dan de voorspellingen van de VMM. Een algemene waakzaamheid is belangrijk, maar voor de rest hoeven we niet aan paniekvoetbal te doen." De overstromingsvoorspeller van de VMM verwacht tegen zaterdagavond 18 uur een piek van 15.20 meter.

Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 november 2010, 20:10 uur | Bericht #161704
Zandzakjes gestolen tijdens lunch brandweer

Aan de brandweerkazerne van Geraardsbergen zijn vrijdagmiddag vier paletten zandzakjes gestolen terwijl de brandweer aan het middageten was. 'Terwijl onze mensen een korte tijd afwezig waren voor het middagmaal, zijn vier paletten zandzakjes gestolen die we vrijdagnamiddag zouden verspreiden', aldus brandweercommandant Bert De Clercq van Geraardsbergen. 'Op zich is dit niet dramatisch, we zullen nieuwe zakjes vullen en verspreiden, maar voor sommige mensen is het blijkbaar 'ikke en de rest kan stikken'. We moeten niet panikeren.'

De Clercq wijst er overigens op dat het niet de bedoeling is om een volledige woning of oprit met zandzakjes te beveiligen. 'Een toegang of keldergat dichten volstaat, maar sommige mensen begrijpen dat blijkbaar niet. Er is ook nog geen probleem als een beek uit haar oevers treedt of op straat vloeit, wel als het water de woningen bereikt.'

Bron: Nieuwsblad.be | Gewijzigd: 12 november 2010, 20:11 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 november 2010, 20:14 uur | Bericht #161705
Grote kans op wateroverlast

De Vlaamse Milieumaatschappij verwacht vanaf zaterdagochtend wateroverlast door het stormweer. Ze raden mensen die in risicogebieden wonen aan om de nodige maatregelen te nemen. Volgens de voorspellingen van het KMI zal er de komende dagen minstens 40 tot 50mm neerslag vallen over heel Vlaanderen. De kans op overstromingen is groot, vooral in het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen, zegt de Milieumaatschappij.

Bron: VTM
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 08:45 uur | Bericht #161740
Hulpdiensten paraat voor wateroverlast

De hulpdiensten zijn vandaag voorbereid op zware wateroverlast. Zaterdagochtend hebben ze nog maar weinig oproepen binnen gekregen. Maar door de aanhoudende regen kan de situatie snel veranderen. Op de weg kan de regen hinder veroorzaken. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waarschuwt vandaag voor wateroverlast, vooral bij de kleine waterlopen in de bekkens van de Dender, de Bovenschelde en de Zenne. In het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen is de toestand het meest kritiek. Sinds vanmorgen zijn een aantal wachtbekkens open gezet om het overtollige water op te vangen. Volgens het KMI zou er tot zondag nog tussen 40 en 60 millimeter neerslag kunnen vallen. Dat kan lokaal de 'druppel' zijn die de volle waterlopen doet overlopen. Door het regenachtige najaar is de bodem verzadigd.

Problemen beperkt

Voorlopig blijven de problemen beperkt en hebben de hulpdiensten nog maar weinig oproepen gekregen. Maar ze houden zich paraat voor de komende uren. In Zandhoven bij Lier pompt de brandweer water van de hoofdriolering in de weilanden. En in Oudenaarde is een winkelstraat ondergelopen. In de buurt van Oudenaarde is bijna geen zandzak meer te vinden. Volgens brandweercommandant Christian Bral hebben erg veel mensen hun voorzorgen genomen, al vindt hij de waarschuwingen van de Vlaamse Milieumaatschappij overdreven. 'We begrijpen niet dat VMM de bevolking zo zwaar wilde waarschuwen voor een dergelijk niveau dat voor ons gewoon gecatalogeerd wordt als 'wateroverlast'. Gisteren zijn er maar liefst 350 tot 400 zakzandjes opgehaald', aldus Bral.

Op de weg
Ook de weg is het oppassen. Op de ring om Antwerpen is er zaterdag in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Ook op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten. Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem is er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast geweest. Op de buitenring moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten. Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook is er versperd.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 09:35 uur | Bericht #161753
*Update* Rusthuis in Bree wordt ontruimd door wateroverlast

De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. Zo wordt het rusthuis aan de Boneputstraat in Bree ontruimd. Het medisch interventieplan Limburg is afgekondigd. In Kruibeke heeft burgemeester Antoine Denert het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een dijk wordt gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Pas vanaf zondagmiddag zou het minder gaan regenen.

Brandweer druk in de weer door wateroverlast



De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. Heel wat huizen dreigen onder te stromen. In Maarkedal in Oost-Vlaanderen loopt het water de huizen al binnen, meldt de burgemeester. De wachtbekkens zitten er overvol.

Vannacht heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen wordt gevreesd. In Oudenaarde en omgeving zijn de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water.

Ook het verkeer ondervindt hinder. Op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wel wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Ook op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.

Bron: HLN
  | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 10:17 uur | Bericht #161760
Kruibeke kondigt gemeentelijk rampenplan af: 100 huizen bedreigd

In Kruibeke heeft burgemeester Antoine Denert het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een dijk wordt gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Ook de provincie Oost-Vlaanderen start haar informatiecentrum op en in de Vlaamse Ardennen roept de brandweer Oudenaarde al haar manschappen op. "We zullen een dijk van de Barbierbeek doorsteken en het water in de Potpolder laten stromen", aldus burgemeester Antoine Denert. Een kraan is onderweg, volgens de provincie worden een honderdtal woningen bedreigd in het gebied.

Op de Kalandeberg in Gent is op vraag van gouverneur André Denys het informatiecentrum opgestart. Het informatiecentrum wordt bemand door ambtenaren van noodplanning, maar kan in een latere fase uitgebreid worden met vertegenwoordigers van de brandweer, Civiele Bescherming, medische diensten en Defensie. "We willen voorbereid zijn tegen dat het misloopt", aldus veiligheidsdirecteur Luc Bauwens.

In de wijk Puttene en de Groenstraat in Maardedal sijpelt water door de zandzakjes aan een achttal woningen. De Maarkebeek trad uit zijn oevers tot in Oudenaarde. "Voorlopig kunnen we nog pompen, maar het is niet duidelijk hoelang we de situatie kunnen aanhouden", zegt luitenant Blancke van de brandweer Oudenaarde. Een verlaten rusthuis in Puttene liep onder, het nieuwe rusthuis is niet bedreigd.

In Zingem brak een dijk van het wachtbekken Pluimke door. "We hebben een aannemer aangesteld om zand aan te voeren en onze technische dienst probeert de bres met zandzakjes te vullen. Hopelijk lukt dat, anders zal het water een deel van Ouwegem onder water zetten", aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 10:37 uur | Bericht #161764
Sint in hondenweer (BE)



Antwerpen maakt zich vandaag op voor de feestelijke ontvangst van Sinterklaas en zijn Pieten. De intrede gaat, ondanks de regen, door zoals gepland, klinkt het bij de organisatie. 'Vorig jaar was er nog slechter weer voorspeld.' Zaterdagmiddag meert de stoomboot weer aan in de Scheldestad. Naar jaarlijkse gewoonte wacht de Sint een warm onthaal langs de Scheldekaaien en op de Grote Markt. Dit jaar trakteert de goedheilige man de kinderen op fairtradechocolade. Maar nu al lijkt het zeker dat de grote massa de aankomst van de Sint liever op televisie zal volgen. Om 13u35 breng Eén verslag uit van de blijde intrede.

Bron: Nieuwsblad.be
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 10:42 uur | Bericht #161765
Brandweer in Antwerpen pompt kelders leeg



Door de hevige regenval is er heel wat overlast in de provincie Antwerpen. Op de ring rond Antwerpen waren er vooral problemen in de richting van Gent. Ter hoogte van Antwerpen-Zuid stond een rijstrook onder water. Er zijn ook heel wat kelders en huizen onder water gelopen, onder meer in Zandhoven (foto boven: kinesistenpraktijk (fysiotherapiepraktijk) onder water) in de Kempen. De hulpdiensten en de Civiele Bescherming geven in elk geval voorrang aan het leegpompen van kelders van particuliere woningen. Omdat er te weinig pompen zijn worden straten en kruispunten ongemoeid gelaten. De politie heeft bestuurders gevraagd om extra voorzichtig te zijn. Door watergladheid is het erg gevaarlijk en verschillende kruispunten staan blank.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 10:45 uur | Bericht #161766
Londerzeel kondigt het rampenplan af



De brandweerkorpsen in de regio's rond Opwijk, Wemmel, Merchtem, Grimbergen en Asse worden overspoeld door oproepen over ondergelopen kelders. Het hevige regenweer van de afgelopen uren veroorzaakt vooral problemen in de noordwestrand van de hoofdstad. De burgemeester van Londerzeel heeft het de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Er zijn 25 bedden in gereedheid gebracht voor mensen die geëvacueerd moeten worden.

Vanochtend was er ook al overlast op de Ring van Brussel ter hoogte van Wezembeek-Oppem. Daar moesten de riolen worden vrijgemaakt.

Bron: de Redactie | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 november 2010, 11:17 uur | Bericht #161774
Hier een afbeelding van de gebieden...

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 november 2010, 11:20 uur | Bericht #161775
Alarmpeilen beken in Vlaamse Ardennen overschreden

Deze voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. Dat meldt de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij.



Historisch maximum
Deze voormiddag bereikten de waterstanden in de Marie Borrebeek (Etikhove) en de Molenbeek (Nukerke) het alarmpeil en braken het historische maximum. De Zwalmbeek in Nederzwalm bereikte ook het alarmpeil, maar daar worden in de namiddag wellicht pas maxima verbroken. De Maarkebeek (Etihove) staat bijna aan het alarmpeil en zal ook het historische maximum breken. De Plankbeek (Huise/Zingem) bereikte het alarmpeil, maar de waterstand is op retour. De druk op een aantal waterlopen zal wellicht in de late namiddag verminderen als de Schelde laag water maakt.

Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 12:24 uur | Bericht #161790
Modderstromen door regen in Limburg


Auto's rijden zaterdag in Heerlen door diepe plassen. De aanhoudende regen zorgt zaterdag in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast. Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. ANP MARCEL VAN HOORN

De aanhoudende regen zorgt zaterdag in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast. Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten. Bij de meldkamer waren rond 11.00 uur zestig meldingen binnengekomen van wateroverlast. De brandweer sloot wegen af in Oirsbeek, Schinnen, Amstenrade, Brunssum en Heerlen. Het overvloedige regenwater brengt modderstromen op gang vanaf de heuvels naar de lagergelegen wegen en dorpen. ''Het wordt alleen maar erger, het regent onophoudelijk'', zei de woordvoerder.

Bron: AD | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 12:27 uur | Bericht #161793
Brusselse ring aan Eigenbrakel afgesloten door modderstroom

De brandweerdiensten van Waals-Brabant krijgen vandaag enorm veel oproepen naar aanleiding van de overvloedige regenval. Ook het verkeer ondervindt ernstige hinder. De ring is afgesloten ter hoogte van Ophain (Eigenbrakel) in de richting van Brussel als gevolg van een modderstroom.

De korpsen van Waver, Eigenbrakel, Nijvel en Tubeke kregen al meer dan honderd oproepen voor modderstromen of overstromingen. Op bepaalde plaatsen traden ook rivieren buiten hun oevers.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 12:29 uur | Bericht #161796
Heel wat huizen lopen onder in Vlaams-Brabant

Alle brandweerkorpsen over heel Vlaams-Brabant hebben deze voormiddag oproepen binnengekregen voor wateroverlast. De zwaarste problemen situeren zich in ten westen en ten noorden van Brussel, meer bepaald in Londerzeel waar deelgemeente Steenhuffel onder water loopt.

Verstopte riolen
Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) van Londerzeel vreest voor een nog zwaardere overstroming als een tiental jaren terug. "De problemen zijn vooral het gevolg van het water dat van velden stroomt en waarvan het slib riolen en beken verstopt. In Steenhuffel zijn al heel wat huizen onder water gelopen. We vrezen voor bijkomende overstromingen deze namiddag als het water van Merchtem onze gemeente bereikt. Dan vallen ook stroomafwaarts onder meer in Malderen veel problemen te verwachten. Ik vrees dat het erger wordt als bij de vorige catastrofe. Er is nu wateroverlast op plaatsen waar we dat nog nooit gehad hebben", aldus Jozef De Borger.

Evacuaties
In de Bergstraat in Londerzeel werden al een viertal woningen geëvacueerd. De bewoners worden opgevangen in een rusthuis. Ook in het Grootveld in Opwijk zijn al enkele mensen geëvacueerd naar een rusthuis. In Opwijk zijn ook een tiental straten afgesloten wegens wateroverlast.

Brandweer
Ook de brandweerkorpsen van Lennik en Asse melden tientallen oproepen. In Halle is de Albert Denystraat in Lot onder water gelopen. De politie heeft die afgesloten. Ook in Lembeek (Halle) is er wateroverlast. De brandweer van Vilvoorde meldt wateroverlast in de Gravenmolenstraat in Grimbergen, Brusselsesteenweg in Vilvoorde en aan de Vaartdijk in Elewijt (Zemst).

Leuven
Ook in het arrondissement Leuven hebben de brandweerkorpsen heel wat oproepen binnengekregen maar de problemen zijn er beperkter dan in Halle-Vilvoorde.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 13:56 uur | Bericht #161808
Heel wat waterproblemen in Oost-Vlaanderen

In de Vlaamse Ardennen is Nederzwalm afgesloten voor het verkeer en wordt alles in gereedheid gebracht om vijftig woningen te evacueren. In Kruibeke kan de ondergelopen Potpolder het water wellicht ophouden tot het laagtij van de Schelde. In Lebbeke, Ninove en Lierde staan straten blank en sijpelt water in kelders en woningen. Ook in Aalst en Sint-Gillis-Waas is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De provincie vraagt aan de Civiele Bescherming, de brandweer Gent en Defensie om maximale inspanningen te leveren om zandzakjes ter beschikking te stellen.


Brandweer in de straten van Maarkedal. NOS

Zwalmbeek en Maarkedal
De dorpskern van Nederzwalm is vandaag tegen de middag afgesloten voor alle verkeer door de wassende Zwalmbeek. De parochiezaal van Hundelgem wordt in gereedheid gebracht voor het geval de vijftig woningen in het centrum van Nederzwalm geëvacueerd moeten worden. Langs het Molenpad in Munkzwalm werden al twee mensen met gezondheidsproblemen geëvacueerd en bij familie ondergebracht. In Maarkedal zijn woningen in de wijk Puttene onder water gelopen net als een aantal geïsoleerde huizen. In Oudenaarde wordt met man en macht gewerkt om verschillende ondergelopen kelders leeg te pompen of straten af te sluiten.

Lebbeke en Lierde
In Lebbeke zijn er verschillende straten waar geen wagens meer door kunnen. In de Opwijksestraat kwamen een aantal voertuigen in de beek terecht. In de omgeving van de Lange Weversstraat sijpelt water in een dertigtal woningen en kelders. In het revalidatiecentrum Tersig pompt de brandweer water uit de kelder omdat een elektrische generator dreigt uit te vallen. In Lierde probeert de brandweer een elektriciteitskast op de N8 watervrij te houden.

Wegen
De provinciebanen tussen Brussel en Ninove (N8) en tussen Oudenaarde en Erpe-Mere (N46) zijn afgesloten voor het verkeer. In Ninove liep water binnen in vijftien woningen en straten staan blank.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 13:57 uur | Bericht #161809
Regenweer bedreigt dieren op ondergelopen weides

Sinds zaterdagochtend krijgt de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) verschillende oproepen voor dieren die op ondergelopen weides verblijven. De aanhoudende regen doet het waterpeil in de Denderstreek steeds meer stijgen. Het meest alarmerend zijn weides met schapen, want die dieren dreigen te verdrinken. Voor groot vee is het gevaar minder acuut, aldus BLID in een mededeling.

Er zijn al meldingen uit de buurt van Geraardsbergen, Ninove, Liedekerke en andere plaatsen langs de Dender. BLID vraagt om problemen met dieren op ondergelopen weides te melden via het noodnummer 101.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 14:01 uur | Bericht #161812
Limburgse brandweer druk in de weer met wateroverlast



Bijna alle Limburgse brandweerkorpsen zijn sinds vanochtend druk in de weer om de wateroverlast aan te pakken in de provincie.

Bilzen
De brandweer van Bilzen kreeg oproepen voor wateroverlast vanuit de hele gemeente. Het ergst getroffen lijkt een nieuwe woonwijk in Martenslinde, dat volledig blank staat. Volgens de telefonist van de Bilzerse brandweer is de toestand hectisch.

Velp
In Halen volgt burgemeester Willy Neven de situatie op de voet. Bewoners van de Zepstraat worden ongerust door de hoge waterstand van de Velp. "Rond het centrum stijgt de druk van het water. Om het centrum en de Velp te ontlasten gaan we de wachtbekkens Webbekoms Broek en de IJzerbeek openzetten. Voorlopig hebben we nog alles onder controle. De brandweer installeerde een pomp aan de Velp ter hoogte van de Zepstraat, omdat een van de twee pompen was uitgevallen", aldus burgemeester Willy Neven. De Breese brandweer moest ook naar Lozen bij Bocholt en Tongerlo in Bree. De andere Limburgse brandweerkorpsen zijn bezig met het leegpompen van kelders en straten en het zuiver maken van verstopte rioolputjes.

Genk
De brandweer van Genk kreeg vandaag tot nu toe al een honderdtal oproepen binnen voor wateroverlast. In Zutendaal aan de Oude Postweg dreigt een kippenstal met 80.000 kuikens onder te lopen, omdat een nabijgelegen vijver aan het overlopen is. De brandweer is er volop aan het pompen. De speelgoedwinkel Fun aan de Bosdel kampt met grote schade, omdat het dak door het gewicht van het water ingestort is. Ook in Houthalen-Helchteren is de Genkse brandweer bezig met ondergelopen straten en kelders. Op een veertigtal plaatsen in Genk, Zutendaal en Houthalen is de nood hoog. Tien ploegen van de Genkse brandweer zijn op de baan. Het gaat in totaal om veertig manschappen.

E314
In Zolder stond de E314 onder water. Op de Westerring werkten door de wateroverlast de verkeerslichten niet meer aan het kruispunt met de Evence Coppéelaan.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 14:03 uur | Bericht #161813
Wateroverlast in Limburg

Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 november 2010, 14:04 uur | Bericht #161815
De neerslagduur nader bekeken

Het regent maar weinig in Nederland. ‘Huh?’ Denkt u nu wellicht. ‘Hoe komen ze daar nu bij?’ Op een moment dat het buiten zo nat is dat weilanden bijna onder water staan en ook vandaag in het zuiden van het land de druppels in een eindeloze vloed lijken te vallen? Toch komen we natuurlijk niet zomaar met die eerste opmerking. Wie de nuchtere feiten laat spreken, moet wel concluderen dat de regenduur in ons land helemaal niet zo lang is. We leggen het uit.

Een verkeerde indruk

In weerberichten wordt geregeld iets gezegd over de neerslaghoeveelheid, maar de neerslagduur wordt veel minder vaak ter sprake gebracht. Toch maakt dat veel uit. Tijdens een wolkbreuk kan er in vijf minuten tijd wel tien millimeter neerslag vallen, of zelfs meer! Maar valt er een gezapig regentje, dan is tien uur misschien nog niet eens genoeg tijd om die tien millimeter vol te maken. In het eerste geval kan je even gaan schuilen, in het laatste geval beleef je een ronduit verregende dag.

Zeker in het winterhalfjaar, als de meeste neerslag zogenaamd ‘frontaal’ van karakter is en veel minder vaak in de vorm van buien valt, kan het uren achtereen regenen. Dat hebben we het vorige weekend kunnen ervaren en vooral in de zuidelijke helft van het land zien we dat ook dit weekend. Vaak wordt die neerslagduur door de mensen echter overschat. Dat komt mede omdat de verdamping in de winter laag is. In vochtige lucht kunnen de straten daarom erg lang nat blijven, ook als het al lang droog is geworden. Ook plassen weten zich langer te handhaven en bomen kunnen nog hinderlijk lang blijven nadruppen, zeker als er niet al te veel wind staat. Op een verregende dag kunnen de ruiten ook de hele tijd door druppels ‘versierd’ worden. Als men dan, lekker droog binnenzittend een blik naar buiten werpt, dan kan men de indruk hebben dat het nog steeds regent, terwijl het misschien al een tijdje droog is.


Wateroverlast in Groenlo. Foto: Willy Devillers.

Een mooi voorbeeld wat dat betreft, vormde vorige week vrijdag en zaterdag. Hiernaast staat de neerslagregistratie van het weerstation van de Wageningen Universiteit afgedrukt. De rode grafiek geeft de sommatie van de hoeveelheid gevallen neerslag aan, de staafjes onderaan de hoeveelheid die iedere tien minuten is gevallen. Hierdoor krijgt men een idee van de intensiteit van de neerslag en ook een indicatie van de duur. Vooral vrijdagmiddag tussen 15 en 17 uur kon de intensiteit als behoorlijk stevig worden omschreven. Men zou de indruk kunnen krijgen dat het tussen 15 en 23 uur aan één stuk heeft geregend, maar als het bijvoorbeeld maar vier van de tien minuten regende (het grootste deel van het tijdvakje is het dan droog), dan wordt er toch een staafje met neerslag getoond. Veel Wageningers zullen van vrijdag 5 november de indruk hebben overgehouden dat het toen ‘de hele dag’ heeft geregend, maar met deze weergave is te zien dat het voor 15 uur regelmatig een kwartiertje tot een half uurtje droog was. Maar ook tijdens die momenten bleef het kleddernat buiten, want de lucht was erg vochtig en de nattigheid kon daardoor amper verdampen.

De neerslagduur
Uit het bovenstaande voorbeeld valt dus af te leiden dat een dag met alleen maar regen, minder vaak voorkomt dan men zou denken. Maar wat is ‘minder vaak’? Het is zelf zo dat we die kreet rustig kunnen vervangen door ‘bijna nooit’. Het moet namelijk meestal véél langer dan 24 uur aan één stuk regenen, om een etmaal met 24,0 uren met regen te krijgen. En dat komt in ons land bijna nooit voor, zoals een weerspreuk ook zegt: ‘regen voor acht uren, zal de ganse dag niet duren.’ Er zit een grote kern van waarheid in deze spreuk.


De neerslagregistratie op het weerstation van de Wageningen Universiteit op vrijdag 5 november. De rode grafiek geeft de sommatie van de neerslag weer, de staafjes onderaan de hoeveelheid neerslag die in tien minuten is gevallen. Deze dag had een hoge neerslagduur, die echter toch ruim onder de 24 uur bleef.


De neerslagregistratie van een dag later. Vooral de nacht leverde nog (vrijwel) aanhoudende neerslag op, maar zelfs als we van vrijdag 6 uur tot zaterdag 6 uur kijken, komen we niet op een totaal van 24 uur met neerslag.

Puur wiskundig is dat ook makkelijk te beredeneren. Stel dat het precies 24 uur aaneen regent. De kans dat je dan een etmaal krijgt met 24,0 uur met neerslag is dan eigenlijk nog vrijwel nul procent. Alleen als het klokslag middernacht begint met regenen, kan je die 24 uur volmaken. Ook bij een langere neerslagduur is de kans nog groot dat deze op niet één etmaal die 24 uur volmaakt. Bij 36 uur aaneengesloten regen, is de kans op een etmaal dat geen minuutje droog is, nog maar 50%. Ga maar na, als het vóór het middaguur, in de nacht of ochtend begint met regenen, dan zal het de volgende dag in de middag, of in de avond droog worden. Je krijgt dan twee etmalen op rij met een lange neerslagduur, maar géén 24 uur. Zelfs als het veertig uur aan een stuk regent is er toch altijd nog 1/3 kans dat het niet lukt om een ‘droog loos’ etmaal te krijgen. Pas vanaf 48 uur aaneengesloten regen wordt die kans honderd procent en daarmee dus een zekerheid.

Zo meet men sinds 1930 naast de neerslaghoeveelheid ook de duur. In de Bilt is het in al die tijd – nu dus tachtig jaar – niet gelukt om zo een geheel nat etmaal te beleven. De recordhouder is 30 januari 1960 met 23,4 uur. Meer recent kwam 19 januari 2004 op 22,8 uren uit. Ook vermeldenswaardig is 26 augustus van dit jaar. Toen viel er in Twente en de Achterhoek meer dan honderd millimeter en regende het in De Bilt 18,3 uren. Zo lang had het in een augustusdag sinds 1930, nog nooit geregend. Overigens is het op één hoofdstation wel eens gelukt om de 24 uur vol te maken. In Den Helder viel er in 1996, op 19 december 30,4 mm, in 24,0 uren! Met deze wetenschap keren we vervolgens terug naar de beginzin van dit artikel.

Het regent maar weinig in Nederland
November is in alle opzichten een natte herfstmaand. Er valt niet alleen veel neerslag, deze wordt ook nog eens over een geruime tijd uitgesmeerd. De landelijk gemiddelde neerslagduur ligt met 69 uren hoger dan in enige andere maand. Maar november telt in totaal 713 uren! Dus 644 uren, ruim 90% van de tijd dus, is het droog! Dat valt dus mee, of niet soms? In De Bilt was december 1993 de maand met de allerlangste neerslagduur sinds 1930. Er viel toen 9804 minuten lang neerslag, maar zelfs dat is slechts 22% van de totale ‘decembertijd’.


Ook in Sassenheim stonden de straten blank. Foto: Corry Hoogervorst

Kijken we naar de seizoenen, dan heeft de zomer de kortste, en de winter de langste neerslagduur, met een verschil van tachtig uren. De jaren 1994 en 1993 kenden met respectievelijk 863 en 835 uren de langste neerslagduur, maar zelfs in die jaren was het dus tussen 90 en 91% van de totale tijd, droog! Aan de andere kant leverden 1959 en 1976 met 445 en 438 uren de kortste neerslagduur op. Dat is slechts 5% van de totale tijd.

Het bovenstaande beeld wordt ook bevestigd door fietsers, die zich twee maal daags door weer en wind van en naar werk of school naar huis begeven. Het komt echt niet zo vaak voor dat ze een regenbroek en cape moeten aantrekken. Vandaag en morgen doen sommige Limburgse en Brabantse stations een gooi om richting die 24 uur toe te gaan. Maar als we na dit weekeinde naar deze natte dagen gaan terugkijken, dan zullen we wellicht zien dat het ook in die kletsnatte regio’s zowel vandaag als morgen best wel eens een momentje droog is gebleven.

Bron: Meteo Consult, KNMI
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2010, 14:15 uur | Bericht #161817
Ook in West-Vlaanderen meldingen van wateroverlast



In West-Vlaanderen is vooral de streek van Zwevegem en Avelgem getroffen door wateroverlast. De brandweer kreeg tientallen oproepen binnen van mensen die vreesden dat het water in hun woning zou binnenlopen. In enkele gevallen gebeurde dat ook effectief.

Zandzakjes
Ook enkele straten kwamen blank te staan. Op het industrieterrein Zwevegem-Breemeers dreigden een fabriek en gebouwen van de gemeentediensten onder water te komen. De brandweer schakelde pompen in en damde de zaak af met zandzakjes. Ook in onder meer Anzegem, Harelbeke en Spiere-Helkijn waren er meldingen van wateroverlast.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 152 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 152, lezen 2 mensen het topic "Studie: Verandering van passaatwinden boven Hawaii".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden