Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 november 2010, 16:52 uur | Bericht #162099
Leger België helpt bij evacuaties

De Belgische autoriteiten hebben zondag het leger ingezet om te helpen bij spoedevacuaties in verband met zware overstromingen. De wateroverlast wordt de ergste genoemd sinds vijftig jaar. De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenval. Volgens de nationale meteorologische dienst viel de afgelopen twee dagen evenveel neerslag als anders in de hele maand.

Door de overstromingen kwamen in Beaumont twee mensen om het leven, meldde Fabrice Pierart van de lokale brandweer. In talrijke plaatsen en steden liepen kelders en straten onder. Het treinverkeer was zondagochtend ernstig ontregeld, maar normaliseerde zich in de loop van de middag. Het leger en de burgerbescherming zijn ingezet om brandweerlieden af te lossen die de hele nacht in touw zijn geweest.

De wateroverlast was het ergst in de regio Brabant, even buiten Brussel. De regering volgt de situatie op de voet, maar volgens premier Yves Leterme is het niet nodig de noodtoestand uit te roepen.

Bron Nieuws.nl

Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 17:00 uur | Bericht #162101
Derde slachtoffer van noodweer in België

De wateroverlast in België heeft zondag een derde slachtoffer geëist. In het Henegouwse plaatsje Twee-Akren, waar het riviertje de Dender buiten zijn oevers trad, heeft de brandweer een stoffelijk overschot uit het water gehaald. Naar een tweede slachtoffer zou nog gezocht worden.



Zaterdag kwamen in Henegouwen ook twee mensen om het leven doordat ze verrast werden door het wassende water. Dat gebeurde in Solre-Saint-Gery, een deelgemeente van Beaumont. De weduwe van één van deze slachtoffers beroofde zich vervolgens van het leven, maakte de burgemeester van Beaumont bekend.

Bron DvhN
Waarom deze advertentie?
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 17:01 uur | Bericht #162102
Maas bereikt toch hoogwaterstand

De Maas heeft toch de hoogwaterstand bereikt, meldt Rijkswaterstaat. Eerder leek de rivier dat peil niet te halen maar om twee uur voerde de Maas al meer dan 1500 kubieke meter per seconde af, en dat is de hoogwatergrens. In Nederland is de meeste regen voorbij maar al het regenwater dat in België valt moet de Maas nog passeren en ook veel overvolle beken voeren hun water af naar de Maas. Rijkswaterstaat neemt maatregelen, maar verwacht niet dat de Maas overstroomt. De Limburgse brandweer heeft al zeker 100 ondergelopen kelders leeggepompt. Ook Brabant kampt met wateroverlast.

Bron: NOS
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:40 uur | Bericht #162112
Toestand in Henegouwen blijft zorgwekkend

Op veel plekken in Henegouwen is de toestand door het slechte weer nog steeds zorgwekkend. In de regio rond Luik zijn de gevolgen beperkt. De Dender trad in de nacht van zaterdag op zondag buiten de oevers. De gemeenten Leuze-en-Hainaut, Aat, Lessen en Brugelette werden zwaar getroffen en een heleboel inwoners werden geëvacueerd. Heel wat wegen gingen toe.



Ook de Rhosnes trad buiten haar oevers, wat overstromingen veroorzaakte in de gemeenten Frasnes-lez-Anvaing, Celles en Mont de l'Enclus. Nog in Henegouwen staan in Kain en Warchin verschillende wijken onder water en is op de Schelde sinds zaterdagavond geen verkeer meer mogelijk. In Beamont, waar zaterdagnacht twee mensen omkwamen door het noodweer, is het waterpeil van de Hante nog steeds niet onder controle. Burgemeester Charles Dupuis, vreest dat het peil zondag opnieuw kan stijgen. In de regio rond Luik zijn de gevolgen van het slechte weer voorlopig beperkt. In Luik zelf is het niveau van de Maas erg gestegen, maar er is geen risico op overstroming. Het verkeer op de rivier is wel onderbroken. In Aywaille dreigt de Amblève buiten haar oevers te treden. Er werden een aantal mensen geëvacueerd. In Bassenge dreigt de Geer, een zijrivier van de Maas, over te lopen, en ook in Chaudfontaine is dat het geval voor de Vesdre.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:57 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:43 uur | Bericht #162113
Toestand in Henegouwen blijft zorgwekkend











Foto's Belga

Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:44 uur | Bericht #162114
Limburgse kelders houden het droog

De Limburgse brandweer heeft zondag maar enkele meldingen binnengekregen van ondergelopen kelders. Zaterdag waren dat er honderd tot honderdvijftig. Het waterpeil in Zuid-Limburg is inmiddels over het hoogste punt heen, maar in het noorden van de provincie wordt dat pas maandag verwacht. De brandweer kwam alleen pompen als er meer dan vijf centimeter stond. "Maar het was ook druk op de wegen, dus mensen moesten veel zelf doen", zegt een woordvoerder. Over de schade valt nog niet veel te zeggen. "De grootste ellende hebben we gehad, tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag viel honderd millimeter regen in een ruime cirkel rond Schinnen, in de rest van Zuid-Limburg viel tachtig millimeter", aldus de zegsman. "Maar er kwam ook veel water uit België." Toch wordt het ook in het zuiden nog spannend. Door de Maas stroomde op het hoogtepunt achttienhonderd kubieke meter water, terwijl het kritieke punt tweeduizend kuub is. Om 20.00 uur komen de hulpdiensten en gemeenten bijeen in Maastricht om de situatie te bespreken. "De verwachting is redelijk gunstig, maar je weet het nooit." Waterschappen melden dat de inzet van waterbergingsgebieden succesvol is geweest. Stuwen zijn laag gezet en de pompen hebben op volle sterkte gedraaid, maar ook werden zandzakken geplaatst. De straten staan niet meer blank. Ook in het westen van Brabant is het waterpeil gezakt. In de regio Deurne heeft een enkel kassencomplex beperkte waterschade opgelopen.

Bron: Nieuws.nl
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:45 uur | Bericht #162115
Circus kan langs de Maas blijven

Circus Renz International kan gewoon blijven langs de Maas in Roermond. Dat heeft de gemeente vanmiddag aan het circus laten weten. De gemeente kwam daarmee terug op een eerder verzoek aan het circus om te vertrekken in verband met de verwachte stijging van het Maaswater. Zondagnamiddag maakte de gemeente bekend dat het circus niet meer weg hoeft van de waterkant aan de Hatenboer in Roermond. Dit omdat het water niet zo hoog stijgt als eerder verwacht werd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Overigens maakte het circus ook geen aanstalten om te vertrekken. De zondagmiddagvoorstelling is gewoon doorgegaan.

Bron: AD
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:47 uur | Bericht #162116
Stijgend waterpeil bedreigt Willebroek

De gemeente Willebroek in de provincie Antwerpen heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het gemeentebestuur nam die beslissing omdat het stijgende waterpeil van de Willebroekse vaart mogelijk voor wateroverlast kan zorgen in Klein-Willebroek en de Groenelaan. Rond 19 uur wordt het meest kritieke peil verwacht. "Om sneller te kunnen werken, werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en staan onze veiligheidsdiensten en het bestuur permanent in contact met de arrondissementscommissaris die de acties voor de gehele provincie Antwerpen coördineert", zegt burgemeester Marc De Laet. "Wij zullen indien nodig, in overleg met de provincie, overgaan tot de provinciale fase van het rampenplan." Aan de betrokken inwoners in Willebroek werd alvast gevraagd hun wagens zo spoedig mogelijk op hoger gelegen terreinen, weg van het kanaal, te parkeren en waardevolle voorwerpen naar een hogere verdieping van hun woning brengen." Inwoners van Klein-Willebroek en de Groenelaan kunnen respectievelijk gevulde zandzakjes afhalen op het Sasplein en de hoek Groenelaan/Torenstraat.

Bron: HLN
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:51 uur | Bericht #162118
Watersnood treft ook buurlanden

De hevige regenval heeft dit weekend ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen en in het noorden van Frankrijk een groot aantal wegen en kelders onder water gezet. Ook Nederland werd getroffen, maar het waterpeil is bij onze noorderburen op heel wat plaatsen alweer aan het zakken. In Noordrijn-Westfalen is de situatie zich zondag aan het herstellen, al worden op de Ruhr en haar zijrivieren wel nog steeds erg hoge waterstanden genoteerd. De regen had zaterdag nog autosnelwegen laten overstromen. Duizenden hulpverleners werden ingezet. Op sommige plaatsen viel er op 24 uur tijd meer dan 70 liter water uit de hemel, de hoeveelheid neerslag die normaal gezien op een hele maand wordt genoteerd. "In de nacht heeft het nog geregend, maar niet meer zo overvloedig als op zaterdag", aldus Fabian Ruhnau van de weerdienst Meteomedia zondag in Bochum. Een einde van de neerslag wordt maandag in de vroege uren verwacht. Ook in het noorden van Frankrijk vielen er enorme hoeveelheden water naar beneden, waardoor zondag mensen geëvacueerd moesten worden en belangrijke wegen werden afgesloten. In Fourmies en Granville traden rivieren buiten hun oevers en overstroomden delen van de binnenstand. In Nederland lijkt het overstromingsgevaar af te nemen. Het peil van de Maas is in de buurt van Maastricht sinds zondagmiddag opnieuw aan het zakken. Op andere plaatsen in de provincie Limburg stijgt het water wel nog altijd. Het waterniveau zakt daarnaast nog in de provincie Brabant. Daar waren zaterdag akkers en weilanden op meerdere plaatsen ondergelopen. Op enkele plaatsen stonden straten blank.

Bron: Het Nieuwsblad
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
14 november 2010, 18:54 uur | Bericht #162119
"Vlaanderen moet zich beter voorbereiden op overstromingen"

Vlaanderen moet zich beter voorbereiden op overstromingen. Dat stelt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!), die het niet eens is met de uitspraak van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege dat Vlaanderen moet leren leven met dit soort van overstromingen en wateroverlast. "Vlaanderen moet zich net als andere landen voorbereiden op de wijzigende klimaatsomstandigheden en een echt omega-plan uitwerken dat Vlaanderen voorbereidt op de hevige regensnood", aldus Sanctorum.



Beheersen en voorkomen
Volgens hem mist de Vlaamse regering daadkracht. "Zowel het Vlaams klimaat-adaptatieplan als de plannen om overstromingsrisico's in te schatten en beter op te vangen, blijven in een studiefase steken. De Vlaamse regering en de minister werken onvoldoende rond het beheersen van klimaatproblemen, laat staan het voorkomen ervan".

Bouwen in overstromingsgebied
Hij volgt de minister wel wanneer ze zegt dat in het verleden teveel bouwvergunningen werden afgeleverd in gebieden die een risico vormen voor overstromingen, maar haar partij draagt hiervoor volgens Sanctorum een zware verantwoordelijkheid.

"Niet vermijden wanneer het regent"
"We kunnen niet vermijden dat het regent, we kunnen er ons wel veel beter op voorbereiden. In Nederland is de overheid al jaren bezig op vlak van klimaatbestendigheid". Sanctorum pleit voor dringende maatregelen zodat voortaan vermeden kan worden dat huizen, wegen, spoorwegen e.a. ook bij de volgende aanhoudende regenbuien onderlopen. Structurele problemen vragen structurele oplossingen, besluit hij.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:58 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 21:17 uur | Bericht #162138
Vlaams-Brabant en Limburg kregen meeste regen

De voorbije 24 uur kregen de provincies Vlaams-Brabant en Limburg het meest regen te verwerken: tussen 20 en 30 mm. Tegelijk is het alarmpeil van de waterstanden op verschillende plaatsen overschreden. Er is echter voorzichtig reden tot optimisme: vannacht zou het overal droog blijven. Oost-Vlaanderen kreeg tussen 15 en 25 mm te slikken, en Antwerpen en de Kempen 15 à 20 mm. In West-Vlaanderen tenslotte viel tussen 5 en 15 mm neerslag.



Het alarmpeil werd overschreden bij de meetstations van het kanaal Gent-Oostende in Brugge-Steenbrugge, de IJzer in Lo-Fintele, de Ringvaart in Evergem, het afleidingskanaal van de Leie in Deinze, de Dender in Overboelaere, de Kleine Nete in Grobbendonk, de Grote Nete in Hulshout en Geel-Zammel, de Demer in Aarschot en Zichem en de Zenne in Eppegem.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:58 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 21:24 uur | Bericht #162142
Fotoverslag Geraardsbergen

























Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 21:28 uur | Bericht #162144
Tunnelweg omlaag gedrukt

Rijkswaterstaat is er in geslaagd het wegdek van de Vlaketunnel weer omlaag te drukken. De acht geladen vrachtwagens die de hele zaterdag als tegengewicht hebben gediend, zijn vervangen door zware betonblokken, zakken zand en grind. Dat lijkt vooralsnog voldoende om de situatie te stabiliseren, aldus woordvoerder Edwin de Feijter. Voordat echter kan worden begonnen met de reparatie, moet eerst duidelijk zijn waardoor het tunnelelement naar boven is gekomen en vooral ook hoe herhaling kan worden voorkomen.



Een tiental automobilisten heeft tot dusver schade gemeld bij Rijkswaterstaat bij het passeren van de richel vrijdagavond. Ze kunnen een claim indienen via een standaard formulier op de internetsite van de overheidsdienst, zegt De Feijter. Op de omleidingroutes is het zondag een stuk rustiger dan gisteren. De file langzaamrijdend verkeer aan beide kanten van de tunnel is volgens de ANWB beduidend korter. De inderhaast aangelegde 'bypass' bij Vierwegen/Kapelle is zondagvanavond in gebruik genomen, zodat een snellere doorstroming van het lokale verkeer mogelijk is gewordent. Doorgaand verkeer van Middelburg wordt via het Hellegatsplein op Goeree-Overflakkee naar Noord-Brabant en vice versa gedirigeerd.

Bron: PZC
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 21:35 uur | Bericht #162146
Stijgend waterpeil bedreigt Willebroek

In Willebroek is het gemeentelijke rampenplan in werking gesteld. Het gemeentebestuur nam die beslissing omdat het stijgende waterpeil van de Willebroekse vaart mogelijk voor wateroverlast kan zorgen in Klein-Willebroek en de Groenelaan. "Om sneller te kunnen werken, werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en staan onze veiligheidsdiensten en het bestuur permanent in contact met de arrondissementscommissaris die de acties voor de gehele provincie Antwerpen coördineert", zegt burgemeester Marc De Laet.

Aan de betrokken inwoners in Willebroek werd alvast gevraagd hun wagens zo spoedig mogelijk op hoger gelegen terreinen, weg van het kanaal, te parkeren en waardevolle voorwerpen naar een hogere verdieping van hun woning brengen. Elders in de provincie Antwerpen is de situatie stabiel.Gisteren waren er her en der nog problemen, zo was Hemiksem een tijdje afgesloten van de buitenwereld en was er ook overlast in de Kempen. Vandaag bleven de problemen echter beperkt.

De risicogebieden zijn Mechelen, Lier, Bouchout en Ranst. Heel wat water vanuit Wallonië en Vlaams-Brabant is immers nog onder weg en het valt moeilijk te voorspellen hoeveel overlast dat zal veroorzaken. De hulpdiensten hielden vanochtend in elk geval nog een coördinatievergadering. Daaruit bleek dat het water op heel wat plaatsen nog veel hoger staat dan normaal, maar dat de toestand onder controle is.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 21:37 uur | Bericht #162147
Vlaamse regering neemt voorzorgen voor de nacht

Terwijl de toestand op de Vlaamse niet-bevaarbare waterlopen gestabiliseerd is, zetten alle bevoegde diensten zich in om het water via de bevaarbare waterlopen zo vlot mogelijk af te voeren. Het wordt vooral uitkijken naar 1.40 uur voor de Beneden-Schelde en de Leiestreek en om middernacht voor de Denderstreek. Dat verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters na afloop van een vergadering met minister Joke Schauvliege, die de niet-bevaardbare waterlopen onder haar bevoegdheden heeft, en Hilde Crevits, bevoegd voor de bevaarbare waterwegen.



Wachtbekkens
Wat de niet-bevaarbare waterwegen betreft, lijkt de toestand gestabiliseerd. Ondanks de plaatselijke ellende zoals in Londerzeel, ziet het er naar uit dat de toestand niet zal verslechteren. Het systeem van de wachtbekkens heeft vrij goed gefunctioneerd, hoewel het systeem niet alles heeft kunnen opvangen, stelde de minister-president vast. Wat de bevaarbare waterwegen betreft, moet rekening gehouden worden met het water dat enerzijds van de niet-bevaarbare waterwegen komt en anderzijds het water dat van Wallonië afkomstig is. De volgende uren is de regulering via de sluizen naar de Schelde en de Rupel van groot belang, aldus nog Kris Peeters.

Bron: HLN
  | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 23:04 uur | Bericht #162158
"Wachtbekkens moeten geëvalueerd worden"

"De wachtbekkens zijn er op sommige plaatsen in geslaagd om wateroverlast te vermijden. Op andere plekken hadden ze onvoldoende capaciteit om de enorme waterhoeveelheid de baas te kunnen. We zullen nu per waterloop moeten bekijken of er bijkomende wachtbekkens moeten aangelegd worden of de bestaande vergroot". Dat stelt Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte in reactie op de waterellende. "Was bijvoorbeeld het wachtbekken in Egenhoven niet zo groot geweest dan had Leuven zeker wateroverlast gehad. Hetzelfde geldt voor de wachtbekkens die de afgelopen jaren gebouwd zijn op de Demer. In Grimbergen, Londerzeel, Herne en dergelijke bleken de wachtbekkens onvoldoende. Volgens iedereen is er deze keer meer water gestroomd door de waterlopen dan bij de overstromingen van 1998 en 2002", aldus De Witte.



Zeekanaal
"In tegenstelling tot vroeger zorgde het Zeekanaal bovendien dit keer zelf voor overlast terwijl we er vroeger water in kwijt konden. Om met de sluizen optimaal aan waterbeheersing te kunnen doen werd zaterdagmorgen beslist om de scheepvaart stil te leggen. Het probleem is dat er dagelijks twee keer hoog water is op de Schelde zodat het water niet weg kan. Ik weet niet hoe we dit beter kunnen aanpakken", aldus De Witte.

Erosiebestrijding
Een andere maatregel ter voorkoming van wateroverlast is de erosiebestrijding. "In Londerzeel bijvoorbeeld was er door de modder die van de velden afstroomde al wateroverlast nog voor de eerste beek overstroomde. Er gebeurt op vlak van erosiebestrijding al heel wat maar de uitvoering van maatregelen gaat toch nog altijd moeizaam".

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 23:06 uur | Bericht #162159
Wateroverlast neemt maar langzaam af

Ondanks het feit dat het gestopt is met regenen, is de waterellende op heel wat plaatsen nog niet voorbij. De Vlaamse regering heeft intussen voorzorgen genomen om de nacht door te komen. Vlaams minister-president Kris Peeters had vanmiddag een vergadering met de bevoegde diensten en ministers voor de bevaarbare en de niet-bevaarbare waterlopen. Voor de niet-bevaarbare waterwegen lijkt de toestand gestabiliseerd, zei Peeters. Ondanks de plaatselijke ellende, zoals in Londerzeel, ziet het er naar uit dat de toestand niet zal verslechteren. Het systeem van de wachtbekkens heeft vrij goed gefunctioneerd, hoewel het systeem niet alles heeft kunnen opvangen, stelde de minister-president vast.

Wat de bevaarbare waterwegen betreft, moet rekening gehouden worden met het water dat van de niet-bevaarbare waterwegen komt en het water dat van Wallonië afkomstig is. De kritieke ogenblikken wegens het hoogtij zijn 1.40 uur in de regio van de Beneden-Schelde en de Leiestreek, en middernacht voor de Denderstreek. Via het openen van de sluizen en het optrekken van de bruggen zal volgens Peeters gepoogd worden om de waterellende tot een minimum te beperken.

Rampenplan
Om op alle mogelijke problemen in het Scheldebekken voorzien te zijn, heeft Oost-Vlaanderen opnieuw het provinciaal rampenplan afgekondigd. Dat was eerder vandaag ingetrokken, omdat de grootste problemen toen voorbij leken. "We verwachten tussen middernacht en twee uur mogelijks problemen naar aanleiding van het hoogtij op de Schelde," zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. "De problemen kunnen zich voordoen op de Moervaart in Lokeren en de Leie in Sint-Martens-Latem." Wat er precies te verwachten valt en welke acties ondernomen worden zal later op de nacht blijken. "We wachten de informatieronde af en zullen na analyse beslissen wat er moet gebeuren."

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2010, 23:08 uur | Bericht #162160
Caféklanten in Steenhuffel nemen frisse duik op straat

Met humor overleef je de grootste miserie. Die wijsheid hebben drie klanten van café 't Concept in Steenhuffel bij het zwaar getroffen Londerzeel in daden omgezet. De drie mannen - in onderbroek? er zijn geen regels - amuseren zich als kleine kinderen in een plonsbad. Maar dan op straat waar het water ongeveer twintig centimeter hoog staat. "Een twee.. een twee, hoe zit het mannen?" zegt de oudste en hij gaat plat op de buik. De pret kan zelfs niet op wanneer een van de vrolijke zwemmers een maandverband uit het water vist op de plaats waar ze kopje onder gingen.



Bron: Hbvl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 november 2010, 07:47 uur | Bericht #162175
Ergste waterellende lijkt voorbij

Nu ook in de provincie Oost-Vlaanderen het rampenplan is opgeheven, lijkt het erop dat de waterellende die ons land de jongste dagen trof grotendeels achter de rug is. Nu de ergste wateroverlast in de meeste gebieden in ons land voorbij is, volgt er nog een boel opruimwerk. Pas dan kan men de volledige schade beginnen opmeten, maar nu al staat vast dat de waterellende en overstromingen van de voorbije dagen de ergste in 50 jaar zijn. Bij de wateroverlast kwamen drie mensen om het leven, allemaal in de provincie Henegouwen. Ontslagnemen minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft al laten weten dat ze alles in het werk zal stellen om de problemen te laten erkennen als ramp.



Hoogtij voorbij in Oost-Vlaanderen
Het Oost-Vlaamse rampenplan werd vannacht rond 1u20 opgeheven omdat het hoogtij van de Schelde voorbij is en er opnieuw geloosd kan worden in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen. Het provinciaal coordinatiecomité meldt dat er nergens problemen waren. Nergens waren problemen omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie rond Gent op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd.

Ondertussen kan opnieuw van het kanaal Gent-Terneuzen in de Westerschelde geloosd worden ter hoogte van Terneuzen, omdat het hoogtij voorbij is. "Dat betekent dat het overtollige water vanuit de Leie en Ringvaart aan een hoger debiet geloosd kan worden in het Kanaal Gent-Terneuzen ter hoogte van Evergem. Ook de afwatering van de Moervaart is aangevat", klinkt het. Het peil van de Dender is nog steeds kritiek maar het overtollige water kan opnieuw afgevoerd worden naar de Schelde.

Normale ochtendspits spoor
Vanaf 6 uur maandagochtend is de situatie op het spoornet genormaliseerd, ook tussen Brussel en Halle waar er zondag problemen waren na de wateroverlast. De enige uitzondering is de lijn tussen Aat en Leuze waar het verkeer over één spoor moet en er een snelheidsbeperking is tot 20 km/uur. Er wordt dan ook een normale ochtendspits verwacht op het spoor.

Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 november 2010, 07:49 uur | Bericht #162176
Waterellende houdt aan in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw

Terwijl in Halle het waterpeil van het kanaal Brussel-Charleroi gedaald is en het overstromen van het water opgehouden, is dat vijf kilometer stroomafwaarts in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw nog niet het geval. Het waterpeil is er volgens de burgemeesters Hugo Casaer (Beersel) en Lieve Vanlinthout (Sint-Pieters-Leeuw) stabiel. Honderden mensen zullen als gevolg van evacuaties deze nacht niet in hun eigen woning kunnen slapen.



Waterpeil opnieuw gestegen
"Omdat er nog steeds veel water wegstroomt uit het kanaal in de omgeving van de wijk Witte Roos mogen de inwoners van die 230 huizen vannacht niet naar hun woning. In Ruisbroek zijn de omwonenden van het kanaal wel terug mogen keren, maar omdat het waterpeil terug steeg vraagt de politie of de betrokkenen niet elders willen overnachten. Omdat beken hun water niet meer kwijt kunnen in de Zenne of het kanaal is er ook op steeds meer plaatsen wateroverlast zoals met de Zuunbeek in de Walkiersstraat", aldus Vanlinthout.

Ook Casaer meldt een nog steeds stijgend waterpeil in de straten van de wijk 'Over de Vaart' in Lot die sinds deze morgen ontruimd is. Dit water is onder meer afkomstig van dezelfde overstroming van het kanaal die de wijk Witte Roos bedreigt. "Bij achtergelegen woningen in de Walravensstraat staat het water 2 meter hoog. Het waterpeil van de Zenneis gezakt met 30 cm. We zijn toch er nog steeds niet gerust in dat de kanaaldijken het zullen houden. In Lot zijn vanavond zandzakken rondgedeeld voor als er iets misloopt", aldus Casaer.

Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 192 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 192, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden